6 kişilik
MALZEMELER:
6 su bardağı su ( yarısı veya tamamı evde hazırladığımız kemik veya tavuk suyu)
1 çay bardağı (1/2 su bardağı ) kırık pirinç
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı tereyağı biraz zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane
tuz
HAZIRLANIŞI:
Bu çorbayı ister tamamını suyla, ister kemik veya tavuk suyuyla isterseniz yarı yarıya su ve et suyu vs. ile yapın. Sizin arzunuza bağlı.Tabi ki et veya tavuk suyuyla yaparsanız besin değeri ve lezzeti daha da artar.
Yıkadığınız pirinci ve suyu tencereye alıp, ocağı yakın, kaynamaya başladıktan sonra pirincin pişmesi için 10 dakika yeterli.
Pirinçler pişerken bir kasede yoğurt, yumurta ve unu tel çırpıcı ile iyice çırpın.10 dakika sonunda kaynamakta olan çorbanın suyundan (yoğurdun kesilmemesi için) 1-2 kepçe çırptığınız bu sosa ilave edin devamlı karıştırarak 2-3 dakika daha kaynatıp ocağı söndürüp tuzunu ilave ederek karıştırın.
Ayrı bir tavada tereyağını nane ve pul biber ilavesiyle eritip çorbanın üzerine gezdirin.
Çorbanızı kemik veya tavuk suyuyla yaptıysanız ve yağlı olduysa tereyağı kullanmayıp üzerine sadece nane serpin.
Püf noktası: Yayla çorbası pişirirken tuzunu piştikten sonra ilave edin. Yoksa çorbanız kesilebilir.Yoğurt veya sütle yapılan çorbaları taşma riskine karşı, yoğurt veya sütü ilave ettikten sonra ocağı kısın ve çorbanız pişip ocağı söndürünceye kadar başından ayrılmayın.
Ayrıca çorbalarınıza tereyağı eritirken tereyağını rengi değişene kadar kızdırıp yakmayın.Böyle olursa tamamen kanserojen hale dönüştüğünü kanser araştırma uzmanları söylüyor.Bir püf noktası daha; tereyağı eritirken içine biraz da sıvıyağ eklerseniz yanmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder