baloncuklar

31 Aralık 2010

DOĞUM GÜNÜ PASTASI


















Kırmızı gülMerhaba arkadaşlar:)
2010'un son gününde sizlere yeni yıl hediyesi  olarak pasta tarifimle veda ediyorum.Yeni yılda buluşmak üzere hoşçakalın.
Pasta tarifime, okuduğum bir kitaptaki çok beğendiğim şu sözlerle başlamak istiyorum.
Hayat her tarafı farklı tatlardan oluşan bir pastaya benzer.Dilimlere bölünmüş bu yaşam pastasından payımıza kimi zaman acı, kimi zaman tatlı, bazen de bol kremalı dilimler düşer.
Hepimize yaşamımızın her anında payımıza tatlı bol kremalı dilimler düşmesi dileklerimle MUTLU YILLAR.
Komşumun kızı Seher'e doğum gününde pastasını yapmaya söz vermiştim.Geçen hafta doğum gününü kutladık ve tabii sözümü yerine getirerek pastasını büyük bir zevkle hazırladım.Yayınlamak bugüne kısmetmiş.Fakat Seher'imizin doğum günü benim de kalabalık misafir ağırlayacağım günün hazırlıklarına denk gelince farklı bir tasarım uygulayamadım. Sade bir pasta oldu.İşte bir gün önce hazırlayıp ertesi gün servis zamanı süslediğim doğum günü pastası:

PANDİSPANYA MALZEMELERİ:
7 yumurta 
1.5 su bardağı toz şeker  (270 gram)
1 su bardağı + 1 yemek kaşığı dolusu un (130 gram)
25 gramlık bir paket kakao (3 yemek kaşığı)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sıcak su
1 paket + 1 çay kaşığı kabartma tozu

ARA KREMASI:
1 lt süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1 paket sade krem şanti

KREM ŞANTİLİ ARA KREMASI:
1 paket sade krem şanti
1 su bardağından iki parmak eksik
soğuk süt

PASTANIN DIŞINI KAPLAMAK İÇİN :
200 ml. 1 kutu krema

PANDİSPANYAYI ISLATMAK İÇİN :
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı dolusu toz şeker
1 paket vanilya

Ara katlarda kullanmak için 2 muz.

PANDİSPANYANIN HAZIRLANIŞI:

Yumurta aklarını ve sarılarını iki ayrı büyükçe kâseye kırın.
Önce yumurta aklarını bir çimdik tuzla mikserle çırpın. Yoğunlaşmaya başlayınca şekerin yarısını ekleyip, iyice yoğunlaşıncaya kadar çırparak bir kenarda bekletin.
Ayrı kâse'ye kırdığınız yumurta sarıları ile kalan şeker ve sıcak suyu mikserle yoğunlaşıncaya kadar çırparak, zeytinyağını ilave edin.
 Üzerine tüm kuru malzemeleri  (un, kakao, kabartma tozu ) eleyerek tekrar çırpın. Karışım koyu olacak telaşlanmayın.Yumurta aklarını ilave edince normal kıvama gelecek. Buradan sonra mikser kullanmayın. Bu karışıma yumurta aklarını yavaş yavaş iki seferde ilave ederek plastik spatula veya tahta kaşıkla alt üst ederek tüm malzemeyi karıştırın.  
Pandispanya harcını yağlı kâğıt serdiğiniz 27X27 cm dikdörtgen bir tepsiye dökün. Üzerini spatulayla düzeltip beş dakika önceden ısıttığınız, 175 derece fırında pişirin. İlk yirmi dk fırının kapağını açmayın. Üzeri yanma derecesinde kızarmaya başlarsa üzerine yağlı kağıt örtün. Pişip pişmediğini kürdan testiyle kontrol edin. Batırdığınız kürdan hamurla çıkıyorsa pişmemiştir.(Kürdan kuru çıkarsa pişmiştir.)
Pandispanyayı pişince fırından çıkarın yoksa fırının sıcaklığıyla kurur. Pandispanyayı ya akşamdan hazırlayarak ya da en az 5-6 saat dinlendirirseniz katlandırması daha kolay olur.

ARA KREMANIN HAZIRLANIŞI:
Tencereye önce kuru malzemeleri (un, şeker)alıp karıştırın üzerine sütü ve yumurtayı ilave edip tel çırpıcıyla karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
(Tencerede önce kuru malzemeleri karıştırıp sonra sıvı malzemeleri eklerseniz pişme esnasında minik topaklanmalar oluşmaz)
Krema tamamen soğuyunca üzerine krem şantiyi toz olarak dökün ve mikserle 3 dakika kadar çırpın ve buzdolabına kaldırın.

KREM ŞANTİ' NİN HAZIRLANIŞI:
Krem şanti ve soğuk sütü mikserle yoğunlaşıp koyulaşıncaya kadar önce düşük sonra yüksek devirde çırparak buzdolabına kaldırın.

PASTANIN DIŞINI KAPLAMAK İÇİN:
Krema mutlaka buzdolabından çıkmış soğuk olsun, hatta kremayı çırpacağınız kabı da buzlukta kısa bir süre tutarak soğutun (böyle yaparsanız kremanın kıvamını daha çabuk ve daha güzel tutturursunuz)
Kremayı yoğunlaşıp koyulaşıncaya kadar mikser'le önce düşük sonra yüksek devirde çırparak buzdolabına kaldırın.

PANDİSPANYAYI ISLATMAK İÇİN:
Cezvede su ve şekeri kaynatın ocaktan alınca vanilyayı ilave ederek karıştırıp soğumaya bırakın.

PANDİSPANYANIN KATLANDIRILMASI:
Pastaya göre büyük tepsiniz yoksa benim yaptığım gibi pastadan biraz daha büyük mukavvayı folyoyla kaplayın. (Özel olarak hazırlanan pasta altlıklarını satan yerlerden de temin edebilirsiniz.
Ben İstanbul'a gittiğimde Eminönündeki pastacılardan alıyorum) 
Pandispanyayı enlemesine 3 eşit parçaya kesin.Alt katı pasta altlığının üzerine yerleştirip yumurta fırçasını şerbete batırarak hafifçe ıslatın( pandispanyayı  nemlendirmek için) pişirdiğiniz kremadan bolca
sürerek spatulayla düzeltin.(kremayı çok kenarlara kadar yaymayın üst parçayı üzerine koyunca dışarı taşmaması için) Kremanın üzerine 1 muzu ufak doğrayarak serpiştirin.Üzerine krem şantiyi spatulayla sürün.
Üzerine 2. pandispanya parçasını yerleştirin.Yine ayni şekilde şerbetle hafifçe ıslatarak kremayı sürün.Üzerine diğer muzu doğrayarak krem şantiyi sürün ve üzerine 3.  ve son parçayı yerleştirin bu son katın üzerini de hafifçe ıslatın ve pastayı buzdolabına kaldırın.
Pastayı 1 gün buzdolabında bekletin
Ertesi gün servisten 1 – 2 saat önce çırptığınız kremayla pastanın yan duvarlarını ve üzerini her tarafını spatulayla sıvayın.
Üzerini servis zamanı arzunuza göre süsleyin.
Ben turuncu renk pasta süsleme şekerlemeleriyle ve ayni renk çiçeklerle süsleyerek sade bir pasta hazırladım.  Afiyet olsun.
Hepimize yaşamımızın her anında payımıza tatlı bol kremalı dilimler düşmesi dileklerimle MUTLU YILLAR.