baloncuklar

13 Aralık 2010

ISPANAKLI ÇANAK KÖFTE


MALZEMELER :
500 gram kıyma
1 adet kuru soğan
1 yumurta
2-3 dilim ekmek
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
 ½ çay kaşığı kara biber
İÇ HARCI :
400 gram ıspanak
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 domates  veya 1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir miktar  tuz ve karabiber

ÜZERİ İÇİN:
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı dolusu sıvı yağ
1 tatlı kaşığı dolusu  salça

HAZIRLANIŞI :
Köfteyi yoğuracağınız kaba soğanı rendeleyin.Ekmeği ıslatıp avucunuzda sıkarak,  yumurta ve baharatları da ekleyip  kıyma haricindeki tüm malzemeleri yoğurarak karıştırıp.Kıymayı da ilave ederek yoğurun. Buzdolabında 1 - 2 saat dinlendirip yumurta büyüklüğünde parçalara ayırdığınız  köfteleri  baş ve işaret parmaklarınızı suyla ıslatıp çukurlaştırarak çanak şekline getirin ve yağlanmış borcam veya herhangi bir fırın tepsisine dizin.180 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika pişirin. (dakika ayarı fırına göre değişebilir)

Ispanaklı harç için;
Ispanakları  ayıklayıp kumu kalmayıncaya kadar yıkayarak suyunun süzülmesi için süzgece alın. Soğan ve sarımsağı küçük  yemeklik doğrayarak 1 - 2 yk.sıvı yağ ile  biraz kavurun. Doğradığınız ıspanakları da ilave ederek kısık ateş te kavurmaya devam edin. Tuzunu da ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak kadar pişirip. Karabiber serperek  ocağı söndürün.

Fırında pişen köftelerin içlerini ıspanaklı harçla doldurun. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peynirini  paylaştırın. Tavanın içerisine sıvı yağı ve salçayı koyup karıştırarak bir su bardağı su ilave edin. Kaynayınca köftelerin üzerine kaşıkla gezdirip boşluklarına dökerek tekrar fırına verin. Kaşarlar eriyip hafifçe kızarınca fırından çıkarın.
Yanında ister fırında kızarttığınız parmak patatesle  isterseniz pilav eşliğinde servis yapın. 

                               Afiyet olsun...
                                       Kırmızı gül

Ben ilk yaptığımda yoğurduğum bu malzemeyle yumurta büyüklüğünde 14 köfte hazırladım. Pişerken küçüldüler içlerine ıspanaklı harcını dağ tepeciği gibi doldurmak zorunda kaldım. Daha sonra yaptığımda  içlerini daha rahat doldurabilmek için daha büyük 8 adet köfte hazırladım, sizlere fikir olması için paylaşmak istedim tercih sizin.  (Resimde görülen köfteler küçük boy)
                                            

6 yorum:

CAFE PEPELA dedi ki...

Aman,şu nefasete bakın!
Harika görünüyor..

sevda deniz dedi ki...

harika bir görüntü.ben çok severim köfteli tatları.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

İnci Yemek dedi ki...

Ellerinize sağlık,bu tarifinizi listeme aldım muhteşem bir lezzet olmalı:)nefis görünüyor canım.
benim sayfama bıraktığınız yorumlarda linkiniz olmuyor):neden bilmiyorum,bu konuyu araştırırsanız yorumbıraktığınız arkadaşların size geri dönüşümünü kolaylaştırırsınız:)
kucak dolusu sevgilerimi bırakıyorum..

İnci Yemek dedi ki...

Düzelmemiş canım:)bir bilene sorarsanız mutlaka yardımcı olacaklardır.
sayfama ve diğer arkadaşlara bıraktığınız yorumlarınıza bakınca link olmadığını göreceksiniz.
bilgi için tekrar yazdım.
çok öpüyorum..

Follow_me dedi ki...

çanak köfte çok yaparım ama hiç ıspanaklısını yapmadım

dönmezçağlar dedi ki...

ÇOK BEĞENDİM BU KÖFTEYİ ELLERİNİZE SAĞLIK DENEMEM LAZIM HEMEN:)