baloncuklar

4 Haziran 2012

SİZCE BİR BARDAK ŞEKERLE REÇEL OLUR MU?


Kırmızı gülDeğerli arkadaşlarım,izleyicilerim.Pırıl pırıl güneşli güzel bir günden sevgiler selamlar:)
Nasılsınız,güneşin getirdiği pozitif enerjiyle keyifler yerindedir inşallah:)
Başlıkta okuduğunuz gibi 1 bardak şekerle reçel olur mu? Diye sorsam sanırım olmaz dersiniz,inanın oldu,hemde çok güzel oldu:)Tabii ki her meyveyle olmaz.Ama kayısının tatlı bir meyve olduğu,kurudukça daha da tatlılaştığı için.Kuru kayısının tadının da verdiği destekle oldu.Pişirirken azıcık da aroma katarak lezzet ilaveleri yaparsak.Aroma sevenler için işte size ağır ağdalı olmayan hafif bir reçel.
Dr.ların Mümkün olduğunca şekerden uzak durun tavsiyeleri doğrultusunda.Bundan sonra daha az şekerle reçel denemelerim devam edecek.Yaptıklarım güzel oldukça inşallah sizlerle de paylaşıcam.Bu kadar sözün üzerine hadi tarife geç dediğinizi duyar gibi oldum.İşte az şekerli reçelimizin reçetesi.


MALZEMELER:
400 gr. Kuru kayısı
4 Su bardağı su  (standart su bardağıyla)
180 gr. 1 Su bardağı toz şeker. (standart su bardağıyla)
2 Tatlı kaşığı öğütülmüş kakule veya 2 - 3 adet karanfil 

HAZIRLANIŞI:

Kayısıları güzelce yıkayarak,tavla zarı formunda doğrayarak tencereye aldım.
Üzerine 3 bardak su ve kakuleyi ilave ederek karıştırıp kapağını kapatıp.Akşamdan sabaha beklettim.
Ertesi sabah,beklerken suyunu biraz çektiği için 1 bardak daha su ilavesiyle ocağa aldım.
Kısık ateşte pişmeye bıraktım. Akşamdan ıslattığım için 10 dakika da yumuşadılar.
10 dakika sonra toz şekerini ekleyip kısık ateşte 12 - 13 dakika kadar daha kaynattım.Reçel kıvamını alıp koyulaşınca ocaktan aldım.
Kalın tabanlı çelik tencere de pişirdiğim için ocaktan alınca da sıcaklığıyla bir süre daha kaynadı.Sıcağıyla kavanoza doldurdum.Zaten öyle fazla ağdalı bir reçel olmuyor.
Sevalce notlar;Reçeli ince tabanlı tencere pişirirseniz,şekerinde etkisiyle dibine tutar.İlk reçel pişirenler bunu göz önünde bulundurun.
Ayrıca şunu unutmayalım 1 bardak şekerle reçel,her meyveden olmaz.Ben bim'den aldığım 1 paket kuru kayısı ile denedim oldu.Başka meyve denemelerim de olursa sizlerle paylaşırım. 


Kakule'ye gelince;Reçellere,mayalı hamurlara farklı aromasıyla ayrı bir lezzet veriyor.Ben çok sevdim,tavsiye de ederim.Sevme işi tabii herkesin damak zevkine göre değişebilir.
Mutfakta çareler tükenmez misali kakule bulamazsanız Kayısıları ıslattığınız da içine 3 - 4 adet karanfil arzu ederseniz 1 kabuk tarçın ilavesiyle de pişirirseniz çok güzel aromalı reçele sahip olursunuz.
Hatta ben kompostaları da karanfil ekleyerek pişirip,servis zamanı karanfilleri çıkarıyorum.
Kakuleli ev yapımı erik suyu tarifime ve kakule ile ilgili bilgiye buradan bakabilirsiniz.

Sevalce öneri;Bu ölçülerle yaptığım reçelden kiloluk kavanozun yarısını doldurdum. Küçük kavonozda ki de ayni reçelin bir kısmını el blendırından geçirip marmelat olarak hazırladım.Benim tercihim tanelisinden yana.Ama çocukların ekmeğine sürmek için bir alternatif olabilir düşüncesiyle tercihlerinize sunuyorum:)
Afiyet olsun dileklerimle. Sevgiler:)


17 yorum:

kış güneşi dedi ki...

süper fikir Seval hanım bende bu günlerde reçel mevsimi geldi kim bilir kaç kilo şeker gideçek diye düşünmekteydim iyi fikir sunmuşsunuz deneyeçeğim eline sağlık

MAZES dedi ki...

ELLERİNE SAĞILIK CANIM ARKADAŞIM,BEN KURU İNCİR İLE NİYETLENDİM,ALDIM 1/2KG.AMA NİYE NİYET NİYE KISMET OLDU,BİRİLERİ YEMİŞ ,2 TANECİK KALMIŞ.

kalpkurabiye dedi ki...

birazda damak zevkine bağlı sanırım değilmi ablacım ellerine sağlık..
sevgiler benden..

pembe kekik dedi ki...

Sen yaparsın da olmaz mı.Ellerine sağlık.Sevgiler:)

Özgür Tatlar dedi ki...

ne guzel memleketimizde taze meyve var yiyorsunuz birde recelini yapiyorsunuz.biz buralarda yiyecek taze meyve bulamiyoruz.inciri bile taneyle aliyoruz dusun artik.ne haldeyiz...sevgilerimle.

çeşnici Handan dedi ki...

Çok güzel olmuş ellerine sağlık bu şekilde mutlaka deneyeceğim paylaşım için teşekkürler.

AslıASLI dedi ki...

Ben hiç reçel yapmadım Seval. Geçen hafta ablam ve kardeşim ilk kez çilek reçeli yapmayı denediler. Nette tarif aradık ve her tarif bir kiloya, bir kio ölçüsündeydi. Biz olabildiğince az koymaya çalıştık ama yinede tatlıydı. Şimdi senin başlığı görünce hemen kardeşimi aradım bak az şekerlede reçel oluyormuş dedim :) bundan sonra yaptığımızda bu tarifini denicez..

Ellerine sağlık :)

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar,

Keşke bu konuda da bilgi ve tecrübem olsaydı da "Bir bardak şekerle reçel olur muydu, olmazmıy dı fikir beyan edebilseydim.

Bloğunuz nezdinde, tüm maharetli, becerikli ve hünerli bloggerlerin ellerine ve emeklerine sağlıklar dilerim.

Selam ve dualarımla.

Nuraycatasarimlar dedi ki...

En güzeli az şekerli olması canım,tarifi paylaştığın için teşekkür ederim. Sevgiler:)

ihlamurcum dedi ki...

Vallahi olur, bu tarif benlik olmuş.En sevdiğim şey, herşeyin şekerini ve yağını azaltmak.süper...denemeliyim, hemde hemen.

Unknown dedi ki...

Seval abla görmeyeli ne güzel şeyler yapmışsın çilekli pasta,garnitürlü pilav bayıldım hepsine...reçeele gelince bende az şekerli severim geçenlerde çilek reçeli yaptım ilk defa elimden şeker torbası kaydı ve bol şeekkerli bir reçel oldu eşim çok sevdi o benimkileri az şekerli bulurda....kayısı reçeli yazın en güze reçellerden eline sağlık sen çocuklara hazırlığa başlamışsın şimdiden gözün aydın...sevgiler

Kurabiye Atölyesi dedi ki...

Reçeli çok severim hemde az şekerli, harika :)

pasta köşesi dedi ki...

sen yaparsında olmaz mı yaw:)
olur olur bal gibi olur sevalim yaparsa:)
afiyet olsun canım rengide ne güzel olmuş:)
sevgilerimle...

Mutfak Dili dedi ki...

Masallah ne kadar guzel lezzetinden bir sey eksilmiyorsa hem masrafsiz hemde saglikldir.
Elinize saglik olsun..

SeneminYemekleri dedi ki...

canım yapacağın pilavın içinde 4 bloggerdan birinin sebzesi olacak ve destekçi bloggeranı seçeceksin.Benimki havuç ana malzemen havuç, pirinç ve maggi bulyon olacak. Onun dışında içine istediğini ekleyebilirsin.Katılım koşulları alttaki linkte var. istediğin sayıda katılabiliyorsun. Arkadaşların blogu diye bişey yok ayrıca blogu olmayanda katılabiliyor. Bol şanslar. hediyeler hariha ayrıca ulaşımıda karşılıyorlar

ehlikeyfchef dedi ki...

ellerine sağlık çokda güzel olmuş bende taneli severim ama çocuklar için marmelat daha iyi...

siyah kuğu dedi ki...

Olmuşş:)) ellerine sağlık canım kışa bir dilim ekmekle gelirim artık:))