baloncuklar

18 Aralık 2010

AŞURE GÜNÜ

Bolluğun ve bereketin paylaşıldığı aşure günümüz kutlu olsun.
Aşure günümüzü aslında 3 gün önce kutlamam ve yazmam gerekliydi.Fakat bu aralar sürekli elektrik kesintileri nedeniyle teknolojiden zorunlu olarak uzak kaldım.Gecikmeli olarak Aşure Gününüzü kutluyorum. ALLAH (cc) cümlemize  bir daha ki yıllara da ermeyi nasip etsin. (amin)
Hicri takvime göre yılbaşı olan muharrem ayının onuncu günü Aşure Günüdür. Bir çok peygamberlerin
başlarındaki belalardan, düşmanlarından kurtulduğu gündür. Bu nedenle bu günü şükür ve vefa borcu olarak oruçlu geçirmişlerdir.
Peygamberimiz (S.A.V)  :  Aşure Gününde oruç tutunuz yahudilere de muhalefet ediniz (zira onlar yalnız Aşure Günü oruç tutarlar) siz tuttuğunuz zaman ya bir gün evvel veya bir gün sonraki günü ilave ederek tutunuz. 9-10 veya 10-11 günlerini tutunuz buyurmuştur. Aşure Günü pek faziletli bereketli ve sevap bakımından kazançlı bir gündür.
Bir kimse Aşure Günü oruç tutarsa AllahüTeala O’na bin şehit sevabı verir.
Aşure Günü iftar ettirirse , Ümmeti Muhammed’in hepsine iftar ettirmiş gibi sevap yazılır.
Aşure Gününde bir hastayı ziyaret eden bütün insanları ziyaret etmiş gibi olur.
Aşure Günü çoluk çocuğuna mal , para veya evinin ihtiyaçlarını alıp ailesini sevindirirse bir sene rızkında bolluk olur darlık görmez.















Bu  manevi duyguları yaşadığımız bu günlerin olmazsa olmazı Aşure tarifim;

MALZEMELER :

2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasülye
1 su bardağı kuru üzüm
200 gram ( 19 adet ) kuru kayısı
6 adet incir
3 su bardağı toz şeker
3 veya 4 portakal kabuğu rendesi

Üzerini Süslemek İçin :

1 nar ,tarçın, fındık , ceviz , hindistan cevizi v.s.

HAZIRLANIŞI :

Akşamdan nohut ve fasülyeyi ayıklayıp yıkayıp ayrı kaplarda bol soğuk suda bekletin.
Yine akşamdan aşurelik buğdayı ayıklayıp yıkayıp aşureyi pişireceğimiz büyük bir tencerede dört beş parmak üzerine çıkana kadar soğuk suyla doldurup ocağa alın. Kaynamaya başlayınca , yirmi otuz dakika arası kaynatıp (bu arada suyunu çekerse  kararınca su ilave edin ben su ilave etmedim ama buğdaya göre değişebilir) ocağı söndürün. Kapağı kapalı olarak sabaha kadar bekletin. Buğdayı  bu şekilde akşamdan haşlayarak ıslatırsanız sabaha kadar suyu çekerek şişiyor sabah haşlamak gerekmiyor.
Sabah nohutun ıslatma suyunu süzerek düdüklü tencerede dört su bardağı soğuk suyla haşlayıp buğdayların bulunduğu aşure tenceresine boşaltın.
Fasülyeyi de ıslatma suyunu süzerek dört su bardağı soğuk suyla düdüklü tencerede haşlayarak (haşlama sularıyla birlikte) aşure tenceresine boşaltın.
Nohut ve fasülyeler haşlanırken kayısı incir ve üzümü ayıklayıp yıkayarak ayrı ayrı küçük tencelerde ikişer su bardağı suyla haşlayıp ocaktan alın.

Yani  kayısıları temizleyip bir kayısıyı dörde bölerek kesip iki su bardağı suyla kaynamaya başlayınca 3 dk. kaynatıp ocaktan alın.
Üzümleri de temizleyip iki su bardağı suyla kaynamaya başlayınca 3 dk.kaynatıp ocaktan alın.
İncirleri de temizleyip küçük küçük doğrayarak iki su bardağı suyla 3 dk. kaynatıp ocaktan alın.
Aşure tenceresine 1-2 su bardağı sıcak su ilavesiyle (artık soğuk su eklersek bakliyatlar sertleşir ve zor pişer) pişirmeye başlayın. Kısa bir süre kaynayınca şeker, üzüm, incir ve kayısıları haşlama sularıyla ilave ederek kısık ateşte aşure özdeşleşip yoğunlaşana kadar ara ara karıştırarak pişirin. Ocağı söndürmeden 4 - 5 dakika önce rendelediğiniz portakal kabuklarını ilave ederek pişirmeyi tamamlayın.
Aşureleri  kaselere paylaştırıp üzerlerini  tarçın , hindistan cevizi , nar taneleri , fındık ve çekilmiş ceviz ile süsleyin. Afiyet Olsun

NOT:Haşladığım inciri tel süzgeçten geçirerek aşureye ilave ettim çünkü incirin minik tanecikleri hoş bir görüntü oluşturmaz diye. Toz şeker ölçüsünü de benim verdiğim ölçü size az veya cok gelirse damak zevkinize göre azaltıp, arttırabilirsiniz.
 Bu malzemelerle   küçüklü büyüklü  20 kase aşure oldu.
Bu cok derseniz malzemeleri yarıya indirerek pişirin.Yani;
1 su bardağı buğday
½  su bardağı nohut
½  su bardağı kuru fasulye
½  su bardağı kuru üzüm
9 adet kuru kayısı
3 adet incir
2 su bardağı toz şeker
2 – 3 adet portakal kabuğu rendesi

Geçen sene AŞURE GÜNÜ etkinliğimde tüm komşularımı çağırarak  hem Kur-an okuyup,  hem Aşure ve o gün için hazırladığım mamaları yemiştik.Ardından tüm komşularıma bu özel günün anısına hazırladığım sürpriz el emeği hediyeleri ve duaları dağıtarak bu günü çok güzel bir şekilde yad etmiştik.Sizlerle de paylaşmak istedim.Her günümüzün Aşure günü bolluk ve bereketi içinde geçmesi dileklerimle. Sevgiyle kalın.


















2 yorum:

Cafe Pepela dedi ki...

Merhaba!
Çok hoş görünüyor mamalar.Aşureler de öyle:) Allah c.c kabul etsin..

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Teşekkürler.RABBİM cümlemizin kinide kabul etsin amın.