baloncuklar

11 Şubat 2012

PORTAKAL KABUKLARINI ATMAYIN


Kırmızı gülSevgili izleyenlerim,ziyaretçilerim hiç bir şeyi israf etmiyoruz değil mi? Öyleyse yediğimiz portakalların kabuklarını da atmayalım:)
Son günler de portakallı tarifler yayınlamaya başlayınca.Portakalla igili Sevalce saklama şeklini de sizlerle paylaşmak istiyorum.Tabii ki sizlerin de portakal kabuklarını saklama şekliniz vardır.Ama isterseniz bir de benim metodumu okuyun ve deneyin.Memnun kalacağınızı garanti ediyorum:)
Garanti belgesi: ''Lezzetyagmuru''  Seval:)))
Ayrıca bu tarifimi ''Hayattan azıcık'' bloğunun sahibi arkadaşımızın Ben buldum etkinliğine yolluyor,bol paylaşımlar diliyorum.

Elma portakal  limon diğer narenciye'ler benzer meyveler hatta bazı sebzeler.Bekleme ve nakliye süresinde zarar görmemesi,buruşma ve su kaybının önlenmesi,bir çok mikroorganizmaya karşı korunması,uzun süre çürümeden ve tazeliğini kaybetmeden saklanması için parafin mumla kaplanarak korunduğunu fakat  bu işlemin sağlığımıza verdiği zararı da biliyoruz.Mumlanmadan önce altta kalan mikrop ve kirlerinden,mumlarından arındırmak için.Uzmanlar bu tür meyve ve sebzelerin kabuklarını  fırçalayarak yıkamamızı öneriyorlar.Bunları duyduktan sonra bize de küçük bir mutfak fırçası edinmek şart oluyor.

Onun için;İlk işlem olarak,portakalları küçük bir mutfak fırçasıyla fırçalayarak yıkıyor ve kuruluyoruz.

Ben önceleri portakal kabuklarını,önce uzun uzun keserek.sonra da tavla zarından küçük parçalar halinde keserek tek kullanımlık olarak sera streçe sarıp,bazen de buzdolabı poşetine doldurup buzluğa kaldırıyordum.Bu yöntem de güzel ama el oyalıyordu.

Sonraları rondo da çekerek dondurarak saklama fikri aklıma düştü ve fikrimi uyguladım.Sonuç olarak denemelerim içinde uzun süre dayanan  en kullanışlı şeklini bulmuş oldum.

MALZEME de sınır ölçü yok.Ama ben fikir olması açısından önceki gün hazırladığımı yazıcam.
12 portakalın kabuğu + 2 portakal + 1 su bardağı toz şeker.

Her portakal yediğimiz de kabuklarını kapaklı bir kapta veya buzdolabı poşetin de biriktiriyorum.
Biriktirme süresin de kabukları mutlaka buzdolabında bekletiyorum.Çünkü oda sıcaklığında yumuşayarak minik küflenmeler oluyor.Tecrübeyle sabitlenmiştir:)

HAZIRLANIŞI; Tüm malzemeleri biraz portakal kabuğu,biraz doğranmış portakal,biraz şeker karışımıyla parti parti rondoda çekiyorum.
Çektiklerimi çukur bir kapta biriktirerek karıştırıp,orta boy uzun borcama yaydım.Kesmeden buzluğa konursa,donduktan sonra kesme işlemi zor olacağı için.
Bıçakla kibrit kutusu büyüklüğün de karelere keserek  buzdolabının No frost bölümün de şok'luyorum.
Sonra donan parçaları ayırıp buzdolabı poşetine doldurarak,buzdolabının No frost bölümüne kaldırıyorum.
(Ben çok sevdiğim için bir kek harcına 2 şer parça kullanıyorum.Siz arzunuza göre kullanın.)
Böylece  her zaman,portakallı lezzetler hazırlıyorum.(Resimlerin üzerilerini tıklayıp,büyülterek bakabilirsiniz)










39 yorum:

birtutamkekik dedi ki...

aklınla bin yaşa seval ablacım..
muhteşem bir fikir bu..
emeğine sağlık..
mutlu hafta sonları ablacım..

Nuraycatasarimlar dedi ki...

Arkadaşım harikasın,bende kabukları ne yapsam derken ,yazını okudum ,paylaştığın için çok teşekkürler:)

İlayda'dan Hobiler dedi ki...

Seval ablacım sen harikasın ya valla bnm hiçaklıma gelmez böyle şeyler tebrik ediyorum seni =)

neslice tarifler dedi ki...

Harika bir fikir Seval Hanım. Çok yöntem gormuştum ama bu en sağlıklisi ve en kolayı. Sağolasiniz.

HOBİLERİM VE BEN dedi ki...

Portakal kokusunu bende çok severim, keklerde ve kurabiyelerde, ve çikolatayla çok yakıştırırım, ve mevsim meyvesi olarak hemen hergün 3-4 portakal tüketiyoruz, kabukları değerlendirmek adına harika bir fikir, teşekkürler..

karabiberinmutfagi dedi ki...

Ne guzel bir fikir ellerine saglik sevgiler

bobbidi bibbidi dedi ki...

Ben marmelatını denemistimde guzel olmamıstı acısı cıksın diye o kadar cok kaynatıp suzdumki ne tadı kalmıstı ne tuzu

bir kase lezzet dedi ki...

sevalcim muhteşem fikir
hayatım
ellerine sağlık.
:)

NzlGl dedi ki...

Sevalcim
bu fikri çok beğendim. Aklına ,eline sağlık, teşekkürler, sevgiler

essu dedi ki...

cok iyi yöntemmiş ev hanımı olunca insallah bende böle seyler yaparım okuyunca böle yaptıklarını görünce atmayın degerlendirme fikrin bana cok güzel geliyor bende uygulamak istiyorum :) insallah :P

Aslı dedi ki...

Çok iyi fikir, o kadar çok portakal tüketiliyoki bu fikir iyi oldu. Çok tskler..

anne eli gibi dedi ki...

çok güzel bir fikir paylaşımı olmuş sevalcim,ellerine emeklerine sağlık..

Böğürtlen Taneleri dedi ki...

Harikasın canım çok güzel bi fikir olmuş.

Senem dedi ki...

bende bir haftadır biriktiriyorum. Dolapta kavanoza koyarak biriktirdim. Hafta içi bir kısmından reçel bir kısmındanda şekerleme yapacağım. Siizn yöntemde süper fikirmiş.

Öğretmenin Mutfağı dedi ki...

İsraf etmeme konusuna kesinlikle katılıyorum. Çok güzel bir fikir. Ben buz kalıplarında donduruyorum. Oldukça pratik. Tavsiye ederim. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

Bismillah! dedi ki...

Şahane bir fikir bu ya:))
Ellerine aklına sağlık balım..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ben rendeleyip buzluğu atardım. Bu şekli de pek hoşuma gitti. Rabbim ağız tadıyla yemeği nasip etsin inşallah.

03bellinda dedi ki...

ellerine sağlık canım çok güzel fikir geçen bende reçelini yaptım harika oldu:)

siyahkuğu dedi ki...

süper bir düşünce canım aklına sağlık:) sevgiler.

Nuran dedi ki...

Seval hanım iyi düşünmüşsünüz, bende bir sıra doğranmış portakal kabuğu, bir sıra şeker olmak üzere kavanozda biriktirip buzdolabında saklıyordum, bir zaman sonra küf yapıyordu. sevgiler:)

Kardeşim dedi ki...

portakal kabuğunun kokusunu çok severim.Acımsı bir tat kalıyor mu?

Recep Altun; dedi ki...

Merhabalar,

Eşim de portakal kabuklarını keklerinde değerlendirir, ama sizin değerlendirme alanınız çok daha zengin.

Selam ve dualarımla.

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Kardeşim; Kesinlikle acı tat olmuyor.Rahatlıkla yapabilirsin.

Hayat Cafe Tarifleri dedi ki...

Ablacımmm harika fikir böyle saklamak..:)))
Ellerine,fikrine sağlık.
Çok öpüyorum.

NEFİSE dedi ki...

Merhaba tanıştığımıza memnun oldum...çok pratik bir kullanım olmuş..paylaşım için teşekkürler.

Ahu dedi ki...

Çok güzel canım. Çok iyi fikir.

Sevil dedi ki...

Yazın portakal çok bulunmuyor limonata için süper bi fikir tşkler

susamcorekotu dedi ki...

eline fikrine sağlık sevalcim, esansını almaktansa evde doğal olarak lezzetlendirici hazırlamalı:) ben de rendeleyip poşetlere 1 sıra rende 1 sıra toz şeker koyup dondurucuda saklamıştım

Cihan dedi ki...

cok guzel bir paylasim olmus

mimarasci dedi ki...

Boyle pratik saklama teknikleri sayesinde mevsimi olmayan seyleri elde etmek icin yapay seylere muracat etmek zorunda kalmiyoruz:) ellerinize ve fikrinize saglik:)

eda dedi ki...

ay seval ablacim eminmisiniz siz sadece ev hanimimisiniz ? mubarek deneyimli arastirmalariniz sannersinizki bir kimya profesorusunuz ! Einsetin falan sizin yaninizda cok passif kalmis ayo , masalllah ! mutlaka bu deneyimini bende uygularim, ustelik portakallari cok severim ;)) bu arada bloguma hosgelmissiniz !:) sevgiler saygilar !

GÖNÜL dedi ki...

harika bir tarif portakallı kek kurabiye bayılırım ne güzel olur

anneanneninemekleri dedi ki...

Çok güzel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık.

Serap dedi ki...

Ben de aroma olarak portakal kabuğunu çok sevenlerdenim. Ben sadece rendeliyor ve küçük kaplarda dondurucuya koyuyorum.Belki denemek istersiniz.

çeşnici Handan dedi ki...

Çok iyi bir fikir çok beğendim mutlaka bende bu şekilde yapacağım teşekkürler.

Pozitif Pembe dedi ki...

Çok güzel fikir....bayıldım....

Yıldız dedi ki...

Harika bir fikir canım
fikrine ellerine sağlık.......

Adsız dedi ki...

mandalina kabukları için de deneyebilirmiyiz acaba

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Merhaba adsız kardeşim,
mandalinanın kabuğunun daha buruk olacağını düşünüyorum.
Portakal kabuğunu denemeni öneririm.