Mutlu bir hafta sonu dileklerimle birlikte sizlere sütlaç tarifimle geldim bugün:)
Sütlaç herkesin bildiği bir sütlü tatlı.Ama benim usulümle pratik ve kolay hazırlanışıyla da arşivimde bulunsun.
Her sütlaç yediğimde beni gülümseticek,düşündürecek bir hikayeyle daha da özelleşen sütlaçım ve işte hikayesi:)
Galiba benim için lezzetten önce görsellik geliyor:) Şık sunumlu yemek,börek,çörek,tatlı farketmez ne olursa gördügüm zaman,muhakkak yapmalıyım diyorum.Şık sunumlu bir tarifin lezzeti de garantidir diyorum.Zaman zaman hayal kırıklığı yaşasam da, bu huyumdan vazgeçemiyorum.Ama galiba biraz kendimi frenlemem gerekiyor:) Yılbaşı tatiline gelen çocuklarım için değişik bir şeyler hazırlamıştım.Servis yaptığım da büyük oğlumun ağzından çıkan cümleler ve komik bir ifade ile konuşmasıyla koptuk:))) Tabii ayni zamanda beni düşünmeye de sevk etti !
<<Yaa ben çocukluğumdaki annemi istiyorum,biz çocukken yaptığın sütlaçları muhallebileri vs.vs. sıraladı durdu.Hııı demek ki çocukluğa o günlerin lezzetlerine özlem var.Hangimizin yok ki!!! Aslında oğlum haklıydı.Yeni tariflere yöneldikçe ananevi tarifleri unutuyor'muyuz acaba. Tabii annesi msj aldı durur mu? Hemen özlenen sütlaç pişirildi,afiyetle yenildi:) Tarifin yazılması da bugüne kısmet oldu.
Ayrıca bu tarifim,sütlacı çokk seven halacım bloğuna da yaz diyen yeğenim leyla prensese ve tabii tüm izleyicilerime ziyaretçilerime gitsin:)
İşte her yediğimde beni hem gülümseten:)) hem düşündüren!!! SÜTLAÇ'ım.
MALZEMELER:
140 gr. 1 Su bardağından 1 parmak eksik kırık pirinç
3 Su bardağı su
3 Su bardağı su
1 kg. Süt
150 gr. 1 Su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
5 gr.1 tatlı kaşığı nişasta + 2 - 3 tatlı kaşığı süt
Sütlacı pişireceğiniz tencereye 3 bardak suyu ve yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinci alarak haşlanmaya bırakın.Dibine tutmaması için sık sık karıştırın.(kısık ateşte 10 dakika pişirmeniz yeterli geliyor)
(Ocağı söndürüp kapağı kapalı 5 dakika demlenmeye bırakıyorum.(Pirinçler iyice suyunu çekip kabarıyorlar)
Üzerine 1 kg.Sütü ekleyerek ocağı yakın.Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin.Taşmaması dibine tutmaması için,ocağı muhakkak kısın.Sık sık karıştırarak kısık ateşte 15 dakika daha pişirin.
15 dak.sonra 2-3 kaşık sütle ezdiğiniz nişastayı pişen sütlaca ilave edin.Karıştırarak 2 - 3 dakika kadar daha kaynatıp ocağı söndürerek kaselere paylaştırın.
Üzeri hafif kaymak tutunca tarçın serpin.(tarçını hemen serperseniz sıcağıyla içine alır.)
Sevalce öneri; Mutfağa yeni girenler,sütlaç pişirirken kesinlikle baldo pirinç kullanmayın.Dolmalık veya kırık pirinçle pişirirseniz,yoğun kıvamı yerinde bir sütlaçınız olur.Bence en idaeli kırık pirinç.
Arzu ederseniz,damla sakızı veya rendelenmiş portakal kabuğu veya limon kabuğu ilavesiyle aromatik lezzetli sütlaç'lar da elde edebiliriz.
Tarifte ki malzemelerle pişen sütlaç ile aşağıda ki resimde gördüğünüz kaselerle 7 kase sütlaç oluyor.
FIRIN SÜTLAÇ
Fırın sütlaç yapacaksanız,nişasta kullanmayın.Ayni tarifle pişirdiğiniz sütlacı ısıya dayanıklı kaselere veya küçük güveçlere paylaştırın.Üzerleri kaymak tutunca,1 yumurta sarısı ile 1 yemek kaşığı sütü çatalla çırparak,her sütlacın üzerine bu harçtan paylaştırıp kaşığın tersiyle hafifçe yayın.Fazla bastırmayın ki üzerinde ki kaymak bozulup yumurtalı harç sütlacın içine girmesin.
NOT;Fırın sütlaç yapacaksanız nişasta ilave etmeyin.Sütlaçınız sulu gibi görünse de telaşlanmayın.Izgaranın sıcaklığıyla kızarma esnasında koyulaşıyor.
Tarifte ki malzemelerle pişen sütlaç ile aşağıda ki resimde gördüğünüz kaselerle 7 kase sütlaç oluyor.
FIRIN SÜTLAÇ
Fırın sütlaç yapacaksanız,nişasta kullanmayın.Ayni tarifle pişirdiğiniz sütlacı ısıya dayanıklı kaselere veya küçük güveçlere paylaştırın.Üzerleri kaymak tutunca,1 yumurta sarısı ile 1 yemek kaşığı sütü çatalla çırparak,her sütlacın üzerine bu harçtan paylaştırıp kaşığın tersiyle hafifçe yayın.Fazla bastırmayın ki üzerinde ki kaymak bozulup yumurtalı harç sütlacın içine girmesin.
Kaseleri fırın tepsisine yerleştirin,Tepsiyi kaselerin yarıya yakınına kadar suyla doldurun.Fırının ızgasını yakarak üzerleri kızarana kadar tutun.Kızarırken kaseleri ara ara çevirin ki her tarafı eşit kızarsın.
Afiyet olsun.
32 yorum:
çok severim sütlaçı ellerine sağlık nefis görünüyorlar ;) bugün bizim evde de fırın sütlaç yapıldı, senin tarifini de deneyeceğim mutlaka ;)
Çok güzel görünüyorlar.Ellerinize sağlık.
fırın sütlaca bayılırım ama biraz tembellikten olsa gerek hep hazır yiyorum çünkü çoookkk yanık seviyorum fırında okadar bekleyecek sabrım yok ellerinize sağlık
Seval hanım en sevdiğim sütlü tatlı tek geçerim elinize sağlık...bende yaptığımda hem fırın hem normal yaparım....sevgiyle kalın..
Cok severim sütlaci :)
Ellerinize saglik...
Afiyet olsun.
Benim bloguma buyrun gelin,beklerim canim:)
Bende çok severim,sunum bencede çok önemli:)) eline sağlık canım ,çoktan afiyet olmuştur sevgiler:))
sütlacı çok severim bol tarçınla hele mımm..
insan arıyor öz lezzetlerimizi tabi:)
ellerine emeklerine sağlık tatlım.
Sütlaç en sağlıklı tatlılardan biri, bensizin ayaklı kaseler bayıldım.Maşallah diyeyimde.
seval ablacım bnde çok severm sütlacı özelliklede şu fırında olanlar gel beni ye diyor çok lezzetli olduğuna eminim ellernze sağlık =)
Fırın sutlacin püf noktasını bilmiyordum. Gecen gün nisastali yaptım yumurta da sürmedim. O yüzden kızarmadi demek. İyi oldu öğrendiğim. Oglunuzla aynı fikirdeyim ama yeniler de guzel. Ellerinize saglık Seval Hanım.
En sevdiğim sütlü tatlı, ellerinize sağlık :)
ben fırında alayım canım.süper olmuşlar.ellerine sağlık.öpüyorum.
Sütlü tatlılar favorimdir bayılırım!!..
Sende çok güzel özenerek hazırlamış sıralamışsın..ellerine sağlık canım..
eşim ve babam çok sever onlar için sık sık bende yaparım,tarifler konusunda haklısın, geleneksel tatlarımızı ve tariflerimizi unutmamız ve çocuklarımıza devretmemiz lazım.
http://pudrasekerim.blogspot.com
Çooook severim sütlacı.. Ellerinize sağlık nefis görünüyorlar.. Sevgilerimle...
bence de görsellik çok önemli gel beni ye der çünkü:)
aslında eski tarifleri de yapıyoruz da dediğin gibi nedense değişik tarif arama çabasındayız:)
her ikisinide çok severim olsa da yesem :) ellerine emeklerine sağlık...
çok severim nefis görünüyor sevgiler
ellerine saglik,cok sik gozukuyorlar
keske tadabilsek:)))))))))
sevgiler
çok çok güzeller...
Sevalcım, sütlaçlara bayıldım.
Fırında yapıldığında da bir ayrı oluyor.
Ellerine sağlık, canım.
Oğlunuzun dediği gibi bizlerde annelerimizin her zaman yaptığı artık sıradanlaşan lezzetleri özlemiyor muyuz:))
Sevalcım yeni günde lohusa şerbetini- kaynarı yayınlayacağım. Sormuştunuz, hatırlatmak istedim.
Görüşmek dileğiyle, sevgiler.
Sütlacı çocukluğumdan beri severim. Ellerine sağlık. Çok güzel gözüküyor. Harika süslemişsin. Afiyet olsun canım.
Özellikle fırın sütlaca bayılırım. Ellerine sağlık canım. Sevgilerimle...
Ablacımmm en tarçınlısındaN uzatıver bana bir tane ne olurrr..
Çok severim çok..
Ellerine sağlık.
ben bir tane sırın sütlaç alabilirim:)
hatta şuan aklıma düşürdün akşama yapsam ne güzel olur,eşimde çok sevinir bayapıdır yapmamıştım.
ellerine sağlık canım ,iyi haftalar...
ellerine sağlık ablacımm:)
ohh bi eşime bi bana bayılırz biz:)
ellerine sağlık.çok güzel görünüyorlar. sevgiler
Ben ikisini de çok severim:-)ellerinize sağlık
ben ikisindende alabilirim ayırım yapamayacağım harika bir lezzet ellerine sağlık:)
Sevalcim harika görünüyorlar ellerine sağlık canım.Bizdede en sevilen tatlıdır.
Sevgiler...
harika görünüyorlar..elleirne sağlık
Canım güzel yorumların ve hayır duala
rın için teşekkür ederim.Sütlacın her halini çok severim ellerine sağlık sevgiler.
sütlac hem besleyici hem güzel tarcinada bayilirim zaten ellerinize saglik sevgiler
Yorum Gönder