baloncuklar

18 Nisan 2011

TORTILLA ve EV YAPIMI EKMEKLER


Baharı müjdeleyen güneşin ışıltıları arasından,haftanın ilk gününden herbirinize sevgiler,selamlar. Norveç'tede güneş yüzünü göstermeye havalar ısınmaya başladı.Kardeşimin ameliyatı iyi geçti,simdi daha da iyi,bundan güzel mutluluk olurmu?İnşallah her günümüz güneşin sıcaklığı gibi sağlıkla,sıcacık sevgi dolu geçer.
Bugün sizlerle, kardeşimin eşi gelinimizin,hafta sonu hazırladığı 2 ayrı lezzeti paylaşıcam.Birisi tazecik nefis ekmekler.
Diğeri Meksika mutfağına ait,Tortilla hazırlanışı pratik,lezzeti yerinde bir tarif ister ana yemek olarak,ister ikindi çayının yanına hazırlayın.

Biz de  lavaş olarak satılıyor,ama tortilla,nın lezzeti daha farklı.Kavrulmus etle de güzel oluyor.Biz bu sefer tavuğu küçük doğrayıp baharatlarla soteleyerek hazırladık.Ölçü yazmıyorum,kişi sayısına göre tortilla ve icine istediğiniz malzemeyle hazırlayabilirsiniz.
HAZIRLANIŞI: Tortilla,nın malzeme koyucağımız orta kısmına 1 tatlı kaşığı yoğurt sürüp,üzerine sotelenmiş tavuk ve yarım ay şeklinde doğranmış soğan dilimleri,mısır taneleri ve dilimlenmis acı biber turşusu koyarak dolma gibi sarıp,üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serperek fırında kaşarlar eriyinceye kadar ısıtıp (fazla kızarırsa tortilla da kuruyor.)yanın da salatayla afiyetle yenirrr. Dediğim gibi siz tortillanızı istediğiniz malzemeyle hazırlayabilirsiniz.





















SICACIK,TAZECİK EV YAPIMI EKMEKLERR...

Evett sırada tazecik ekmeklerimiz var.Kardeşimin eşi,hafta sonları yaparak fazlasını da soğuduktan sonra poşetleyip dondurucuya koyduğunu. Çıkardığında tazeliğinden bir şey kaybetmediğini söylüyor.Haklı çünkü ben de misafirimiz  olduğun da  fazla ekmek alınınca kalanların fazlasını poşetleyip dondurucuya koyuyorum.Hazır aldığımız ekmekler bile çözüldüğü zaman gerçektende tazeliğinden birşey kaybetmiyor.
Önceden içine buğday kepeği de koyduğunu ama böbreğinde taş sorunu olanların yememesi gerektiği icin (kardeşimin de böbreğinde taş sorunu oldugu için) artık kullanmadığını söyledi.
Doyuruculuğuyla ,lezzetiyle,sofralarımızın olmazsa olmazı baş tacı.ekmeğimiz,hele bir de mis gibi kokusu yokmu? Ekmekler pişerken bütün evin içini saran mis gibi ekmek kokusuyla uzak diyarlarda olunca sanki memleketim de ekmek fırınından ekmek alıyorum.)  

İşte Elifimizin nefis ekmekleri

































MALZEMELER:
2 kg.beyaz un
1 kg.çavdar unu
24 gr. Kuru maya  (2 paket)
2 Tatlı kaşığı tuz
150 ml. Sıvıyağ  (3/4 su bardağı)
1,9 lt. Ilık su
HAZIRLANIŞI:
Kuru malzemeleri,hamur yoğurma kabında karıştırıp,sıvıyağı ve ılık suyu ilave ederek yoğurmaya başladı.Suyu azar azar ilave ederek 5 – 10 dakika arası yoğurarak üzerini örtüp 30 dakika mayalanmaya bıraktı.Buradaki püf noktası;:ne katı,ne cıvık bir hamur olucak
Sürenin sonun da hamurları,her birini 900 gr.olarak tartıp 5 adet ekmek olarak çok az unla hafifçe yoğurup,yağlanmış 10 x 30 cm.lik baton kalıplara yerleştirdi. Buradaki püf noktası fazla yoğurmadan,kalıplara koyarken fazla bastırmamak lazım.
Tekrar üzerlerini örterek kalıpta 45 – 60 dakika kadar mayalanmaya bıraktı.

Mayalanıp kabarınca turbo fırında 200 derece de, 35 dakika da pişti.Ama derece ve dakika ayarı fırına göre değisiyor.Sadece ekmek icin değil, derece ve dakika ayarları fırında pişen herşey icin geçerli.Bunu dikkate almak lazım.(Mesela mini fırın da kuru oluyor,daha önce denemelerimle kanıtlanmıştır.) Turbolu fırınlar da hava akımının fırının içindeki dolaşımıyla daha iyi pişerek kurumuyor.

Gerçi günümüz de artık ekmek makineleri var.Makine de pişen ekmeğin de lezzeti güzel oluyor arkadaşım da yemiştim,hakkını da yemiyelim ama hem pişmesi uzun sürüyor,hem o uzun sürede 1 küçük ekmek pişiyor.
Bence çalışan ve kalabalık olmıyan aileler için pratikliğiyle güzel.Yoğuruyor,mayalandırıyor,pişiriyor.Kalabalık ailelere göre değil.






18 yorum:

Aycan dedi ki...

Offfff tabak süper olmuş.Canım ellerine sağlık.

Sevgiler;

mutfagabuyrun dedi ki...

bizim lavaş gibi görünüyor ama canım.tadına bakmal lazım.sanırım burada da yoktur.bu arada ekmek harika görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

Unknown dedi ki...

canım ellerinize sağlık enfes olmuş
lar öpüyorum.

anneanneninemekleri dedi ki...

Tortillada güzel ama ekmekler nefis,bence de makinede çok güzel olmuyor,ben makinede yoğurup fırında pişiriyorum.Ellerine sağlık,sevgiler

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Geçmiş olsun...

Büyük marketlerde tortillada satılıyor canım.

Gelinin ellerine sağlık,nefis görünüyor..

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

merak ettim şu tortillayı :( ayol bu bizim dürüm lavaş değilmi avrupaya gidince tortillamı oldu yoksa:) nedieyim canım afiyet olsun sizlere.Ekmekte harika oh sür sür üzerine tereyağı balı ımm
sevgler gönderiyorum canım

kalpkurabiye dedi ki...

ablacım ekmek pişirmenin zevkini tek geçerim:))
tortılla çok gördüm marketlerde ama hiç almam:))
ben yaparımm:))

Pasta sarayim dedi ki...

Yeni blogumda beni ziyaret edip
begenilerinizi dile getirdiginiz ve cesaretlendirdiginiz icin cok tesekkür ederim.Blogunuzu izlemeye aldim harika seyler yapmissiniz.
Sevgilerimle...

yedirenk dedi ki...

amanda aman süpper görünüyorlar,ellerine sağlık canımcım...

Nilgün dedi ki...

Tortillayı tavuklu harçla denememiştim. Hep kahvaltıda kullandım. Tarif ettiğiniz gibi de deneyeceğim ellerinize sağlık...

susamcorekotuFeriha dedi ki...

gelininiz de becerikliymiş:))tabak da dolu dolu nefiss lezzetler bir arada:)afiyet şifa olsun sevgiyle kal:)

sarımutfak-hande dedi ki...

gelininizin ellerine sağlık çok iştah açıcı görünüyor kardeşinede acil şifalar dilerim canım

Unknown dedi ki...

Güzel yorumun ve önerin için çokkkk teşekkür ederim.Kansızlığım var kesin o yüzden ve 3 çocuk ta olunca fena halde yoruluyorum.:((

Gelininin ellerine sağlık.
Tortilla hiç denemediğim bir lezzet ama çok güzel görünüyor.


Evde miss kokan ekmek kokusu gibisi yok.
Bir dilimcik alıp kaçıyorum.

Kocamaaan sevgiler.

Narince dedi ki...

Guacomole de yanında, aman aman, ellerine sağlık.

Magia da Inês dedi ki...

Olá!
Passei para uma visitinha...
Seu blog é muito bonito e agradável.
Gosto das receitas... especiais e saborosas.

FELIZ PÁSCOA!!!✿°º
✿♫♫º

Beijinhos.
Brasil°º
• ♥♥♫° ·.

( ),,( )
(=':'=)
(,,)♥(,,)

yemekbiraşk dedi ki...

nefis olmuş çook iştah açıcı:)
sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Hepsi birbirinden nefis gorunuyor, ellerinize saglik :)

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevalcim bence sen Norvece gitmeyi bekleme lavas ekmeklerinden kendince birseyler cikarabilirsin ayni torttilla gibi:))Bunlarda cok guzel olmuslar.. Yaptigin ekmeklerede bayiliyorum, ekmekciyimdir ben..benden baska yiyen yoktur evde:)) hic yemek aramam ekmek yogurt tamamdir bana :)) sevgiler..