baloncuklar

23 Nisan 2013

YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK



.Kırmızı gülGüneşli güzel bir günden,sevgiler selamlar merhabalar:)
Tüm Dünya çocuklarımızın 23 Nisan çocuk bayramı kutlu mutlu olsun:)Yaşamlarının 23 Nisan bayramı mutluluğunda geçmesi dileklerimle.Bütün çocuklarımızın o güzel gözlerinden öpüyorum.Çocuklar sizlere pasta armağan etmeyi isterdim ama,bugün şansınıza börek düştü:)
Doğum günü menülerinden.Mercimekli böreğimi sanal yoldan da olsa tüm çocuklarımıza yolluyorum:)Çok sevdiğimiz için dün tekrar yaptığım,yeşil mercimekli böreğimle sizlere de kahvaltıya geliyorum arkadaşlar:) Beğeneceğinize emin olduğum.İç harcından dolayı sağlıklı ve bir o kadar da nefis bir börek.

MALZEMELER:
1 kg.Yufka
Su + Zeytinyağı

İÇ HARCI İÇİN:
2  Su bardağı yeşil mercimek
2  Büyük boy soğan
3  Yemek k.zeytinyağı
1  Yemek k. Salça
Tuz-karabiber-pul biber

ÜZERİ İÇİN;
1 Yumurta + biraz zeytinyağı
Susam veya çörek otu - veya her 2 side

HAZIRLANIŞI:

  1. Önce mercimekleri yıkayarak,bol suyla haşlayıp süzgeçe dökerek.Soğuk sudan geçirip sularının iyice süzülmesini sağlayın.
  2. Soğanları yemeklik doğrayıp,zeytinyağı ile hafifçe kavurup salçayı ilave ederek karıştırın. Mercimek,tuz ve baharatları ekleyip tüm malzemeyi karıştırarak ocaktan alın.
  3. Yufkanın birini bütün olarak açın.Önce yufkaya yumurta fırçasıyla biraz su sürün.Ardından zeytinyağı sürün.Sevalce not;Su ve zeytinyağını yufkanın katlarını takip ederek sürerseniz her tarafını tam olarak yağlamış olursunuzYoksa rastgele sürerseniz,yufkanın bazı yerleri kuru kalırsa böreğin de bazı dilimleri kuru kalır!
  4. 3 - 4  yk.mercimekli harcı yufkanın her tarafına gelecek şekilde serpiştirin.
  5. Yufkayı rulo şeklinde sararak 2 - 3 parmak aralıklarla düz veya verevine keserek,yağlı kağıt serili tepsiye dizin.Tüm yufkaları ayni şekilde hazırlayıp tepsiye dizin.
  6. Biraz zeytinyağ ile 1 yumurtayı çırparak börek dilimlerinin üzerlerine fırçayla sürün.Üzerlerine susam veya çörek otu veya her 2 sini de serpin.Önceden ısıttığınız 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
  7. Sevalce notlar;Bu böreği daha önceden hazırlayıp,şoklayıp,poşetleyip dondurucuya kaldırıp.Canınız börek istediğinde veya misafiriniz geldiğinde pişirebilirsiniz.Veya misafiriniz geleceği zaman akşamdan hazırlayarak buzdolabına kaldırıp.Ertesi gün servis zamanına yakın pişirip sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.(Yani önceden hazırlanan börekler gurubunda yer alıyor)

UNLU YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK
Arkadaşlar bugün sizlere;önceki yıl yemek programlarında ve yemek blog'larında çok bahsi geçerek meşhur olan mercimekli başka bir börekten daha bahsetmek istiyorum.''Unlu mercimekli börek''Bütün malzemeler
işlemler yukarıdaki börekle ayni.Tek farkı,yufkalara su ve yağ sürdükten sonra.İç malzemesini serpmeden önce her yufkaya 1 rer yk un serpeceksiniz.(peynirlisini de çok güzel oluyor)Her 2 türlüsü de çıtır çıtır harika nefis bir börek oluyor.
Tek püf noktası;Unlu böreği hazırladığınız zaman bekletmeden pişirin.İçindeki undan dolayı bekleyince hamurlaşıyor.Tecrübeyle sabitlenmiştir:)

Buradaki mayalı hamurla hazırladığım mercimekli böreğe de bakabilirsiniz:)
             
                                                      .Kırmızı gül



20 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerine sagli Sevalcigim... Haftasonu yapmak istedim ama..:::( amasi, sira gelmedi diyelim..:) Bugün ben de bu böregi yapacagim insallah.... Sevgilerimle, ellerine saglik...

sarımutfak-hande dedi ki...

Buyur gel canım bende bu böreği merak ediyordum:))
ellerine sağlık çok güzele benziyor

Canan Demirbağ dedi ki...

Börek harika gözüküyor,ellerinize sağlık.

MAZES dedi ki...

BAZEN GÜNLER GEÇİP GİDİYOR ,HELE GÜZEL KİTABA TAKILIRSAM HER ŞEYİ UNUTUYORUM .NE GÜZEL ŞEYLER VAR SENDE CANIM ,ELLERİN DERT GÖRMESİN VE BÜTÜN ÇOCUKLAR MUTLU,SAĞILIKLI YAŞASIN BU GÜNEŞİN ALTINDA .

mutfagabuyrun dedi ki...

çıtır çıtır nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Heyyfi dedi ki...

Sevalciğim, bu böreği mutlaka yapacağım. Çok hoşuma gitti. Sağlıklı olması da çok önemli kesinlikle...
Ellerine sağlık canım çok teşekkürler...
Sevgiler...

Tatlı Cadı dedi ki...

Oh ohh.. çok severim mercimek harçlı börekleri ya da mercimekli yemekleri.. Eline sağlık çok ama çok nefis görünüyor.. CiCi KaLL.. (^_^)

maviye iz süren dedi ki...

Börek çok nefis gözüküyor
ellerine sağlık canım benim..

NzlGl dedi ki...

Seval hanım ellerinize sağlık, çok güzel görünüyorlar, sevgilerimle

Unknown dedi ki...

yeşil mercimeği ilk defa eskişehirde görmüş ve yemiştim haşhaşlı yapıyorlar ben haşhaşı pek sevmiyorum fakat sizinkinde haşhaş yok güzel olmuştur eminim elinize sağlık

AslıASLI dedi ki...

Bu güzel gün bütün çocuklarımıza kutlu olsun Sevalim.

Mercimekli Börek çok severim ve gerçekten nefis görünüyor ellerine sağlık.

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

Ablacim Mmmmm Eline saglik nefis kuzum .

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

ellerinize sağlık besin değeri yüksek nefis bir börek olmuş
sevgiler:))

lila dedi ki...

Çok seviyorum yeşil mercimekli böreği. Ellerinize sağlık. Sizin ki biraz değişik ve harika görünüyor. Mutlaka bu şekilde deneyeceğim.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ni ce 23 Nisanlar olsun..
Sevalcim insan bir haber verirdi degilmi bu guzel borekler yapildiginda:)) ellerine saglik diyorum..resim super eminim tadida cok cok leziz di..sevgiler..(ah bu arada senin icin miss gibi havayi yakaladim ve cayimi ictim dun..ama bugun yagmur yagmur:( )

Beşparasız - Ayşegül dedi ki...

Öncelikle geçmişte olsa çocuk bayramın kutlu olsun canım..
Sanalda olsa ben bu börekten yerim :) Nefismi nefis gözüküyor..
Bende denedim bir keresinde yeşil mercimekli böreği..Evdekiler çokta beğendi..Galeta unuyla kızarmışına bayıldılar :)

Ellerine sağlık..Afiyetle yemişsinizdir inşallah..

Sevimin Aşkanası dedi ki...

Nefis görünüyor çok severeim ellerine sağlık,
bu arada bloğumda bir çekilişim var katılırsan çok memnun olurum sevgiler.. http://www.seviminaskanasi.com/2013/04/sevimin-askanasnda-cekilis-var-cekilise.html

yesimdusova dedi ki...

anneannem poğaça yapmıştı yeşil mercimekli çok lezzetliydi. mercimeğin her türlüsünü seven biri olarak, çok begeneceğimi düşünüyorum. Misafirim geldiğinde deneyeceğim bunu.. ellerinize sağlık..

Zeugma dedi ki...

Bu börek Afyon dolaylarında ''bükme'' adıyla ve el açması olarak yapılıyor. Dünyanın en lezzetli böreğidir bana göre :)
Bu tarifinizi hemen uygulayacağım.
Sevgiler...

Özgür Tatlar dedi ki...

Değişik bir börek olmuş.ellerine sağlık.