baloncuklar

2 Mart 2012

MERCİMEKLİ KÖFTEYİ YEŞİL MERCİMEKLE DENEDİNİZ Mİ? :)


Kırmızı gülTüm izleyenlerime ziyaretçilerime,sevgi ve selamlarımla GÜNAYDIN:)
9 Gün olmuş bloğumu güncellemeyeli,ama bana yıl gibi geldi.Bu arada nerdesin diye mail ve yorumlarla aranmak,beni çok mutlu etti:)Canlarım çokk teşekkürler.Sevmek güzel ama sevilmek daha güzelmiş.Bizler burada sadece tariflerimizi,yazılarımızı paylaşmıyoruz.Hastalıkta sağlıkta mutlulukta mutsuzlukta her an birbirimizin destekcisiyiz.Harika bir ortamda olduğum,sizleri tanıdığım için çokk mutluyum.Bu aralar müthiş bir yoğunluk içindeydim.Onu da sonra anlatırım.Canlarım,siz sorarsınız da ben ses vermez miyim? 

Çay masalarının sevilen lezzetlerinden mercimekli köfteyi sanırım sevmeyen yoktur.Ama benim ortaya farklı lezzetler çıkarma huyum mercimekli köfteyi de değiştirdi:))
Biliyorsunuz demir eksikliğine bağlı kansızlık biz bayanlar da daha sık rastlanıyor.Yeşil mercimek de demir eksikliğine faydalı bir besin kaynağı olduğu için.Özellikle biz bayanların hafta da 2 veya 3 kez tüketmemizi artık bilmeyen yoktur sanırım.Ben yıllarrr önce tv.de şimdi ismini hatırlamadığım Prof.tan dinlediğimden beri sık tüketmeye dikkat ediyorum.Haşlayıp salatasını yapıyorum.Uygun olan yemekler de kullanıyorum.Mercimekli köfteyi de yeşil mercimekli yapma fikri aklıma düşünce işte ortaya çıkan lezzet.
Ayrıca bu tarifimi ''Elif'in defteri'' bloğunun ''Çay kahve bahane'' etkinliğine yolluyorum.

MALZEMELER:
1 Su bardağı yeşil mercimek
1 Su bardağı kırmızı mercimek +3 su bardağı su
1 Su bardağı + 2 yemek kaşığı kısırlık ince bulgur
2 Yemek kaşığı tepeleme dolu domates salçası
1 Yemek kaşığı dolusu biber salçası
2 Orta boy soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 rer çay kaşığı dolusu;
pul biber,nane,kimyon
1 Tatlı kaşığı dolusu acıka harcı (şart değil,arzunuza bağlı)
2 Yemek kaşığı nar ekşisi  
1 limonun suyu (az gelirse yarım veya 1 tane daha)
Tuz
İnce doğranmış maydanoz + Taze soğan

HAZIRLANIŞI:
1=Önce yeşil mercimeği yıkayıp 3 - 4 parmak üzerine çıkana kadar su ile haşlayın.(Fazla pişip erimesin) haşlanınca süzgeçe dökün,kara suyu iyice süzülsün.
2=Kırmızı mercimeği yıkayarak ayrı bir tencerede biraz tuz ve 3 bardak suyla kaynamaya başlayınca ocağı kısarak haşlanmaya bırakın.Suyu tamamen çekince ocağı söndürün.Üzerine kısırlık bulguru ilave ederek tüm malzemeyi karıştırıp kapağını kapatarak en az yarım saat demlenmeye bırakın.
(Kırmızı mercimek suyunu çekip de pişmemişse biraz daha su ilave edersiniz.Su fazla olursa köfte şekli veremezsiniz,az olursa mercimekler iyi pişmez.Onun için su oranına dikkat edin.)
Benim mercime'ğime (normal su bardağıyla) 3 bardak su kafi geldi,ama mercimeğin markasına cinsine göre değişebilir.
3=Bu arada soğanları soyup yemeklik küçük formda doğrayın.Tava da zeytinyağıyla soğanları kavurup,salçaları da ilave ederek biraz da salçayla kavurun.Demlenmekte olan mercimekli bulgurun üzerine döküp kapağını kapatın,demlenmeye devam etsin.
4=Mercimekli harç soğuyunca üzerine nar ekşisi,limon suyu ve baharatları ilave ederek yoğurun.Yeşil mercimeği de ekleyin,ezmeden yavaşça tekrar yoğurun.Tuzunu,acısını ve ekşisini damak tadınıza göre ayarlayarak kontrol edin.
5=En son ince formda doğradığınız yeşillikleri ilave ederek karıştırın.Köfte şekli vererek  servis tabağına dizin.
Sevalce not:Yeşil mercimek ve nar ekşisi,köftenin rengini koyulaştırdığı için.Salçayı diğer mercimekli köfteye göre biraz daha bol kullanmak gerekiyor.Yeşil mercimekli istemezseniz listeden çıkarıp,yerine 1 bardak daha kırmızı mercimek ilave ederek.Domates salçasını da 1 kaşık eksiltin.
Kırmızı gülFarklı zamanlar da hazırladığım mercimekli köftelerKırmızı gül


Mercimekli köfteniz,tam kıvamın da olmadı köfte şekli veremiyor musunuz? Veya köfte şekli vermeye zamanınız mı yok? Mutfakta çareler tükenmez.Yoğurduğunuz tüm malzemeyi ister yuvarlak,ister uzun servis tabağınıza yayın.Üzerini arzu ettiğiniz şekilde süsleyerek,şık bir sunumla masaya getirin.İşte bu kadarrr:)
                                       Afiyet olsun...
                                               Kırmızı gül

15 yorum:

PINKY FASHION dedi ki...

benim gib üşengeç bir insan için son görseldeki fikir tam benlik;) paylaşım için teşekkürler

AslıASLI dedi ki...

Yeni bir şey daha öğrendim. Mercimek çok kullanıyoruz biz evde, çorbalar, yemek çokta severim.

Bu tarifiniz çok güzel olmuş. Nefis bir görüntü ellerinize sağlık..

MAZES dedi ki...

nefiiis,biraz önce kızım istemişti mercimek köfte tarifi ,bunu bir gün gönderirim ,benim kızlar mercimeye bayılıyorlar .Yıllar önce bir kadın çıkmıştı televiziyona ,çocuğu çok okuyormuş çünkü hep mercimek yiyormuş,demek hem vicuda,hem beyin için çok faydalı .Mercimek köfteyi pek sevmiyorum el ile yoğurmayı,kaşık ile ezdiririm,kaşık ile direk marul yaprağın üstüne köfte yapar gibi koyarım .
Ellerine sağılık arkadaşım.

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

HARİKASIN CANIM
MMM KOKUSU BANA GELDİMİSSSSSS
:))

mavii dedi ki...

offff allahım bunee buuuu bu nasıl lezzet şöleniii ya:((
çok güzel görünüyor cnm bana bırktıgın yorumu okudum şimdi nasıl yaptıgımı mı sordun pek anlamadım bi ugrasan diyorum:D
ama yapmasında birşey yok 1 çAY KAŞıgı boyayla.2 saat beklet ve süz ama heryer boya oluyo söyliyim yani:D

Unknown dedi ki...

Seval abla ne güzel bir fikir nekadar besleyici...bende geçen yıllarda kıyma yerine mercimek koydum köfte yaptım müthiş oldu....yeşil mercimek tam bir protein deposu bu fikri verdiğin için teşekkürler...sevgiler özletme kendini...

Ahu Türkyaşar dedi ki...

Hayır canım hiç yeşil mercimekle denemedim. Ama madem tavsiye ettin, mutlaka deneyeceğim. Tüm fotograflar şahane görünüyor. Ellerine sağlık canım. Çok öpüyorum seni :)

Arzu Sözen dedi ki...

kesinlikle denicem elnie sağlık canım:)

. dedi ki...

Bu lezziz paylasim icin tesekkürler :)
Sevgiler

Unknown dedi ki...

hımm denemedim de görmedim de
denemek lazım:)ellerine sağlık.

Kiremithanem dedi ki...

Denemek istediklerimin arasındadır çiğ köfte veya buna benzer bir tat..inşallah bir gün yaparım..tadını merak ediyorum..ellerine sağlık..aaah Ereğli ne marifetli kadınların var senin :)

Uzun boneden ne haber??

zeynep dedi ki...

Seval kadınlar günün kutlu olsun , sevgiler.

gelibolu17 dedi ki...

çok değişik ve güzel bir tarif olmuş,ellerine sağlık canım,sevgiler

ihlamurcum dedi ki...

Denemedim ama yedim.Malatyalı bir arkadaşım yapar, ama onların mercimeği bir değişik, küçük ve sanki kara gibi.Sizin tarifteki gibi denemek istiyorum, elinize sağlık

LaMa dedi ki...

cok icten 10,10,10 puan verdim! yesil mercimek fikri de cok iyi, tepside servsi fikri de! tamamen yesil mercimekli denedin mi, o da aklimizda bulunsun bence
ellerinize saglik, yiyenlere afiyet olsun