baloncuklar

24 Mart 2012

HOŞ ANILARIYLA,BOL YAPRAKLI TERBİYELİ KEREVİZ ve PORTAKALLI KEREVİZ YEMEĞİ


Kırmızı gülSevgili izleyicilerim,ziyaretçilerim mutlu hafta sonu dileklerimle GÜNAYDIN:)
Bugün sizlerle anılarıyla,2 ayrı pişirme çeşidiyle.Kereviz sebzesinin yapraklı ve kök halinin  2 farklı lezzetini paylaşıcam.
Hiç unutmuyorum yeni evlendiğimiz yıllarda bir gün rahmetli anacım bu yemeği pişirmişti eşim kerevizi bu şekliyle bilmiyormuş ve kereviz sevmezmiş.Tabii o gün yemedi.Bir başka gün yine kerevizi görünce.''Bize derler Sinoplu biz kereviz yemeyiz'' diye bir şarkı tutturdu:) Ben hatırım için azıcık tadına bak diye ısrar edince sağolsun beni kırmayarak tadına baktı.Önce fena değilmiş dedi.Bir başka gün azıcık yiyebilirim dedi.Azıcık azıcık derken,sonrasın da pazara giderken hanım kereviz de alalım demeler başladı:))
Sonrasın da çocuklarımıza sevdirme çabaları başladı:) Büyük oğlum ve kızım yerler,ama küçük oğluma yediremezdim,kokusunu sevmediği için ağzına sürmezdi.Babasını alıştırdım,oğlumu alıştıramamıştım:))
Sonra küçük oğlum askere gitti.1 aylık askerdi biz ziyaretine gittik.O hasretle boynuma sarılıp ''Annecim eve bir geleyim kereviz bile yiycem söz veriyorum'' dediğini hiç unutmuyorum:))Verdiği sözden dolayı isteksiz de olsa  azıcık da olsa artık kereviz yiyor:)


Asılında kereviz A,B ,C  vitaminleriyle fosfor,çinko,bakır,mangan ve selenyum mineralleriyle sağlıklı ve faydalı bir sebzemiz.Ama kokusundan dolayı pek sevilmiyor.Ve genelikle yaprakları turşu kullanımın da kullanılıyor.

Siz yapraklı haliyle pişirir misiniz? Bilmem ama ben Rahmetli annemden öğrendiğim şekliyle pişiriyorum.Ailemiz de bir zamanlar ben yemem diyenler olsa da artıkkk seviyor ve yiyoruzz:)) 

İşte hoş anılara sahip annem usulüyle kereviz yemeğimizin reçetesi;

MALZEMELER:
2  Bağ kereviz (bağı küçüktü toplam 6oo gr.geldi)
150 gr.Kıyma
1 Soğan
1 Havuç
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Yemek kaşığı salça
Tuz
1,5 Su bardağı su

TERBİYESİ İÇİN;
1 Yumurta
1 limon (çok suluysa yarım limon)


Limon ve yumurtayla terbiye edilmemiş kereviz yemeği:)
HAZIRLANIŞI:
Önce kerevizlerin köklerini kesip bir kenara ayırın.Kararmamaları için  kabuklarını en son kesicez.
Kerevizlerin sap ve yapraklarının tazelerini ayıklayarak kumu kalmayıncaya kadar yıkayıp süzgeçe alın.
Soğanın kabuğunu soyarak yemeklik doğrayın.
Havucun kabuğunu sebze soyucuyla temizleyip yemeklik doğrayın.Ben yemekte iri doğranmış havucu sevmediğim için.Önce havucu uzunlamasına ortadan 2 ye kesip,diğer parçaları da ortalarından uzunlamasına keserek küp küp doğruyorum.Siz ister bu şekilde veya arzu ettiğiniz şekilde doğrayın.
Suları süzülen kerevizleri doğrayın.Köklerinin de kabuklarını kesin.
Düdüklü tencereye,zeytinyağını soğanı ve kıymayı alarak 2 dakika kadar kavurup salçayı ilave ederek karıştırın.Üzerine doğradığınız tüm malzemeyi kabuğunu soyduğunuz kerevizleri küp küp doğrayın.1 dakika kadar kavurup suyunu ve tuzunu ilave ederek karıştırıp.tencerenin kapağını kapatın.Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak 6 dakika daha pişirip ocağı söndürün.
Terbiyesi için;Yemeğiniz pişerken 1 yumurta ve limon suyunu bir kase de çatalla iyice çırpın.
Buharı boşaldıktan sonra tencerenin kapağını açın.Çırptığınız harcı üzerine gezdirerek kapağını kapatmadan 1 - 2 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.
Not: Üstteki 2 resim kereviz yemeğinin terbiye edilmiş,limon soslu hali.Ortada ki resim de limon sossuz hali.Dikkat ederseniz limon sosu (yumurta ve limondan dolayı) yemeğin rengini biraz açıyor.Tercih sizin,ben limon soslu lezzeti daha çok seviyorum:) Afiyet olsun.

                   PORTAKALLI   KEREVİZ  YEMEĞİ
Kırmızı gülBu yemeğim de kök olarak satılan kerevizden yapılıyor.
Portakalın aromasıyla,sebzelerin birleşiminden ortaya çıkan.Pratik ve kolay bir şekilde hazırlanan müthiş bir lezzet.Hiç denemeyenlere şiddetle öneriyorum.Kök kerevizin bol yapraklısı gibi kokusu olmuyor.(Kereviz kokusu sevmeyenlere dip not olsun.)

MALZEMELER:
4 Adet orta boy kök kereviz
1 Orta boy patates
1 Orta boy havuç
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Çay kaşığı (silme) un
1,5 Su bardağı portakal suyu
Yarım veya bir limon suyu
(Limon büyük ve çok suluysa yarım yeterli)
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Önce yukarıdaki ölçüye göre portakal suyunu hazırlayın.(Az sulu çok sulu olur diye portakal da sayı yerine ölçü vermeyi tercih ettim)
Tüm sebzelerin kabuklarını soyup yıkayıp küp küp düdüklü tencerenin içine doğrayın.(kerevizi en son doğrayın,beklerken kararmaması için.) Kök kereviz de az yaprak oluyor,yapraklarının tazelerini,ister pişerken yemeğe doğrayın.İsterseniz benim gibi piştikten sonra yemeğin üzerine doğrayın.
Zeytinyağını da ekleyip kısık ateşte 2 - 3 dakika kadar soteleyin.
Sonra unu ekleyerek karıştırın.Sıktığınız portakal suyunu,limon suyunu ve tuzunu da ilave ederek karıştırıp,düdüklü tencerenin kapağını kapatın.
(1 çay k.un dolu olmasın.silme olsun) Un miktarı niye az demeyin,buradaki amaç yemeğin suyunu çok hafif yoğunlaştırması için.Unu fazla kaçarsa yemeğiniz koyu bulamaç gibi olur.
Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak 7 dakika daha pişirip ocağı söndürün.Tencerenin buharı tamamen boşalınca kapağını açarak yemeğinizi servis tabağına boşaltın.Üzerine ayırdığınız yaprakları ince ince doğrayın.
NOT;Ben fazla sulu yemek sevmediğim için tüm yemeklerimi az sulu yaparım.Bu yemek de fazla sulu değil.Siz biraz daha sulu isterseniz.1 küçük çay bardağı veya yarım çay bardağı kadar su ilave edersiniz,tercih sizin.

Aşağıdaki resim de başka bir zaman.Elma dilimi şeklinde doğrayıp yarım ay şeklinde 1 soğan ve 1 portakalı da dilim dilim doğrayarak pişirdiğim portakallı kereviz.
Pişirme şekli ayni,doğrama şekli farklı,birde 1 portakal ve 1 soğan var içinde.Keşke portakalı doğramasaydım diye de düşündüm.Çünkü portakallar içinde erimiş:)
Aklımda farklı bir şekil daha var pişirdiğim zaman onu da paylaşırım.

 
       Afiyet olsun...



23 yorum:

Nuraycatasarimlar dedi ki...

Günaydın canım,bu sabah erken kalktım:) anneme gidiyorum ,önce ablamda kahvaltıda buluşucaz ordan hep beraber anneme geçeriz.Kerevizi öyle güzel anlatmışsınki sabah sabah canımı istettin :))) bizde eşim yemez biz oğlanla bayılırız tadını ,lezzetini bilmiyorlarki :) ellerine sağlık ,sevgiler...

Adsız dedi ki...

Nedir bu zavallı kerevizin kaderi:) Vallahi ben de sevmezdim, ta ki portakallı olarak pişirip de hayran kalana dek.Sonrasında da her türlüsünü severek yemeye başladım.Bir arkadaşım da kıymalı olana nohut da ilave etmişti, hiç de kötü olmamıştı.Seni tebrik ediyorum, ev halkının yeme alışkanlığını değiştirdiğin için.Ellerine sağlık.Sevgiler.

MAZES dedi ki...

gerçekten vah kerevizin haline ,ben bile sevemedim yemeklerini,ama difrizde her zaman kerevizim var,kışın 1 kg. alırım,yaprakları ayrı,kökleri ayrı parçalarım,terbiyeli çorbalarda mutlaka kullanırım.

anne eli gibi dedi ki...

demek ki neymiş ön yargı hiç iyi birşey değilmiş:)
eline sağlık canım her ikiside nefis görünüyor..

Unknown dedi ki...

Ellerine saglik arkadasim, uzun zaman oldu ugrayamadim, kusuruma bakma... Sevgilerimle, mutlu bir haftasonu diliyorum...

siyah kuğu dedi ki...

Ellerine sağlıkk kereviz güzel olur kokuyor diyenlere inat çok severim afiyetler olsun:))

Ferkay dedi ki...

Ben çok seviyorum ama eşim zorla yer hep.
Ellerine sağlık canım.Sevgiler..

ebrulitatlar dedi ki...

Her şekli ile çok severim. Ellerine sağlık nefis görünüyorlar. Sevgiler,selamlar..

lila dedi ki...

Ben de kerevize mesafeli davrananlardanım ama bir gün bu mesafeyi kaldıracağım sizin sayenizde. Ellerinize sağlık.

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

bende küçükken sevmezdim ama şimdi lezzetini çok seviyorum :)

tarifler harika ellerine emeklerine sağlık...

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

ellerine saglik, cokta hafif olmustur tam yaz yemegi

Unknown dedi ki...

ellerinize sağlık portakallı kerevizi çok severim sevgiler

AslıASLI dedi ki...

Seval bazı şeylerin daha tadına bakmadan, ben bunu hiç sevmem deriz. Ama daha tadını bilmiyoruzdur. Bende senelerce ne kereviz, nede enginar yedim, şimdi üzülüyorum inan neden yememişim diye :) aslında eşinede hak vermek lazım zaman içinde ağız tadıda değişiyor, gelişiyor. Birde doğru söylemiş, biz Karadeniz'liler yemezdik bu sebzeleri :)

Ablamda yapraklı haliyle pişiriyor öyle çok seviyoruz ve portakallısınıda denemek istiyorum. Ellerine sağlık tariflerin çok nefis..

Özgür Tatlar dedi ki...

sevalciğim ,ellerine sağlık.Benim siteme kelime düzenlemeden bahsettmişsin .ama ne olduğunu anlayamadım canım.Biraz bahsedermisiniz .Sevgiler....

aksungur46 dedi ki...

en sevdiğim sebzelerden biridir kereviz.ben de sizin gibi pişiririm.hele de portakal koyunca tadına doyum olmaz.ellerinize sağlık.

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar,

Elinize ve emeğinize sağlık. Bu konuda çok zayıf olduğum için, daha fazla ahkam kesemiyorum. Sadece tadına bakarım ve damağıma göre konuşurum.

Selam ve dualarımla.

Kiremithanem dedi ki...

Günaydın ablacım hayırlı sabahlar..
Portakallı yemeklere nedense hevesim büyük ama denemedim hiç..
Bir ara kereviz mevsimi geçmeden denemek isterim ama zor oluyor çocuklarla yeni tariflere girişmek..yaparım yapmam aç kalırlar diye riskli oluyor..
Sebzeleri seviyoruz!!...
Daha çok sebze daha çok tarif istiyoruz ablamızdan..
Sarıldım koooocaman..sizin sahilin genişliği ve büyüklüğü kadar mesela :)

Unknown dedi ki...

Demek pişri lduk Seval abla geçende yıldız hanımla olduk havuçtaraotorunda...Senin de değin gibi benimde eşim yemem dedi ama şimdi bayıldı bu tada ben bu kadar geç kaldığım için portakallısını pişlirmekte kendime kızdım....Aslında kerevizin kokusu insanı kendinden uzaklaştırıyor...ben limonlu ılık suda bekletiyorum oda olmuyor....sevgiler bol sebzeli günler...

Noblesse dedi ki...

KEREVİZİ ÇOK SEVERİM, NEFİS, ELLERİNE SAĞLIK.

Fransali Gelin dedi ki...

kereviz bayrami ilan ediyorum :) tam diyet yemekleri tam benlik oh oh yasadim :) marketten gidip kerevizmi alsam acaba :)

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Bobbidi Bibbidi dedi ki...

emeginize sağlık seval hanım, daha cok tarif bekliyoruz :)

Beyaz dedi ki...

şuanda pişiriyorum bakalım nasıl olacak :)

Beyaz dedi ki...

Seval Hanım bugün eşimle pazara çıktık acaba kereviz alsam mı dedim? Al al geçen ki gibi yaparız dedi. Geçen ki sizinki yani :) Teşekkür ederim bu güzel ve sağlıklı paylaşımınız için