baloncuklar

9 Ocak 2011

SOSLU PASTA

















Kırmızı gülAslında bu pastanın ismi gözyaşı pastası. Ama bu isim bana çok ters geliyor. Çünkü pasta veya tatlı yerken insan mutlu olur ve mutluluktan bir tebessüm belirir yüzünde mmm dercesine. Aksine gözyaşı dökmez.Niye bu pastaya bu isim verilmiş anlayabilmiş değilim.Belki de üzerine damlalar şeklinde sos damlatıldığından dolayı bu ismi almış.Ben yine de böyle güzel bir pastaya bu ismi yakıştıramadığım için soslu pasta ismini verdim.Benim çok sevdiğim favori tariflerimden biridir,deneyince siz de göreceksiniz.Yapımı çok kolay lezzeti üst seviyelerde bir pasta,tarifine gelince;
MALZEMELER:
4 yumurta
3 çay bardağı şeker
3 çay bardağı un
25 gr.lık 1 paket kakao ( 3 yemek kaşığı )
10 gr. 1 paket kabartma tozu
ÜZERİNE DÖKMEK İÇİN:
1,5 su bardağı süt (normal boyda su bardağı)
ÜST KREMASI:
1 paket krem şanti
¾ su bardağı süt
ÇİKOLATA SOSU:
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
25 gr. kakao ( 3 yemek kaşığı )
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı  margarin. 

HAZIRLANIŞI:
 Önce yumurta ve şekeri elektrikli  çırpıcıyla (mikserle) 2 dk. kadar yoğunlaşıncaya kadar çırpın. Un, kakao ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip tekrar çırpın.Elde ettiğiniz bu karışımı yağladığınız, ortası delik kek kalıbına dökerek 170 derecede pişirin.Pişen keki fırından çıkarıp ( kalıbından çıkarmadan ) 5-10 dk. beklettikten sonra 1,5 bardak sütü kekin üzerine, her tarafını ıslatacak şekilde dökün.
Islattığınız kek, kek kalıbının içinde en az  5 -6  saat beklemeli. Hatta akşamdan yaparak buzdolabında sabaha kadar beklettiğinizde, sütü iyice çekip dinlenerek lezzeti tam yerine geliyor.
Krem şantiyi de soğuk sütle mikserle çırparak, buzdolabına kaldırın.Bekleyen şanti tam kıvamını alıyor ve sıvaması da daha kolay oluyor.
Kekinizi servis zamanına 1 -2  saat kala kek kalıbından ters çevirip, servis tabağına çıkarın. Buzdolabına koyduğunuz krem şantiyle pastanın üzerini sıvayın.
Sos için;Küçük bir tencereye önce kuru malzemeleri koyup karıştırın. Sonra suyu ilave ederek tel çırpıcıyla karıştırarak pişirin. Ocağı söndürünce margarini ilave edin. Soğuyuncaya kadar ara ara tel çırpıcıyla çırpın ki üzeri kaymak tutmasın. Tamamen soğuyunca krem şantiyle kaplanmış pastanın üzerine soğumuş olan sostan kaşıkla damlalar dökerek arzunuza göre süsleyin. Ben krema pompasına sosu doldurup en ince düz ucu takarak üzerini dekoratif şekilde süsledim.
Kalan sosu bir sosluğa doldurarak, servis yaparken dilimlediğiniz pastanın her diliminin üzerine sos dökerek servis yapın. Afiyet olsun.
Notlar:Ertesi gün kek kalıptan çıkmakta zorlanırsa (kalıbın çizilmemesi için) metal olmayan bir şeyle tahta kaşığın sapı veya spatulayla veya sapıyla yukarıdan aşağıya doğru hafif hareketlerle kekin  kalıptan kurtulmasını sağlayıp ters çevirince servis tabağına kolayca çıkar.
Pişirdiğiniz sos koyu olursa kıvamına göre ayarlayarak su ilave edersiniz,(çok  sulu olmasın.Aksi taktirde pastanın ve tabaklardaki dilimlerin üzerinden akar) Sulu olursa da biraz nişastayı 1 -2 yemek kaşığı suyla ayrı bir kasede çırparak kaynamakta olan sosa ilave edip çırparak pişirin.Ben ölçü olarak 1 kaşık diyorum ama siz kaşığı çok doldurursanız koyu az doldurursanız sulu olur.Zamanla yaptıkça denedikçe kıvamı tam tutturabilirsiniz.
Tüm  kek ve pandispanya'larda pişip pişmediğini kürdan testiyle anlarız.Piştiğini anlayınca bir kürdanı batırın, kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiştir.Kürdan hamur bulaşığıyla çıkıyorsa pişmemiştir.Kek pişmemiş ama üstü fazla kızarmaya başlarsa  üzerini yağlı kağıtla örtün ki yanmasın.Fakat öncelikle ilk 20 dakika fırın kapağını açmayın.
Çünkü bu süre  kekin kabarma süresidir.Yoksa içeri giren havayla kek söner kabarmaz .Son olarak da kek veya pandispanya hatta tüm hamur işlerinde pişince fırında bırakmayın.Hemen çıkarın ki, fırının sıcaklığıyla kurumasın.Bu yazdığım notlar bu pasta için değil tüm kek veya pandispanyalar için geçerli.Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Bir de özür notum var:Dilimledikten sonra resmini çekmeyi unutmuşum.Bir daha ki yaptığımda dilimlenmiş halini de çeker yayınlarım inşallah.
                                                                                                                                                                                     

12 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

pasta süper görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

Unknown dedi ki...

selam Seval kardeşim etkinlik tarifin de bu pastan da çok lezzetli olmuş ellerine sağlık
sevgiler
Aynur

İnci Yemek dedi ki...

Sevalcim pasta muhteşem görünüyor canım ellerine sağlık.
ah eskiden lahsada hazırlardım şimdi gözümde büyüttüm anlaşılan:)
başlar gibi yapıyorum gerisi yok:)
ama blog için mutlaka hazırlanmalı tarifi aldım listeme bakalım.
çok öpüyorum canım.mutlu haftalar dilerim..

Sémy dedi ki...

Yapması çok uzun çok :)
Hele ki benim gibi tatlı sevmeyen biri için :)
Siz yapın biz yiyelim :)
Ellerinize sağlık.

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Bu güzel pastaya gözyaşı pastası demek zaten yakışmazdı çok güzel görünoyOr ellerinize sağlık canım

ARKADAŞIMIZ DEYANIN EŞİ İÇİN YAZDIĞINIZ GÜZEL DİLEK VE TEMENNİLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER inşallah iyileşip eski sağlığına ALLAHın izniyle kavuşacak sevgilerimle

Özgen dedi ki...

Merhaba elinize sağlık kolay ama bir o kadar lezzetli galiba.Mutlaka denemeliyim keki o şekilde ıslatarak denememiştim sevgiler...

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Sevgili arkadaşlarım,
yorumlarınızla bu sabah güne güzel başlamama vesile oldunuz yorumlarınız için herbirinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.Yorumlarınız benim için çok değerli.Sevgilerimle...

Saglıklımutfak dedi ki...

Sevalcim merhaba. Sağlıklı mutfağı ziyaretinden onur duydum:) izleyici bölümün sayfada sol tarafta mutfak dostları diye var oradan izleyebilirsin canım. pasta ise süper eline sağlık sevgiler

ÇALIŞAN ANNE OLMAK dedi ki...

Seval hanım İzmirden sevgiler.. Mamaların hepsi mükemmel gözüküyor ellerinize sağlık. Mesajınızı yayınlama imkanı bulamadım. En miniğimiz neredeyse bronşit olmuş akabinde ortancada hastalanınca bırakın yorum yazmayı yayınlayamadım bile. Asla sizden yana birşey yok bilakis tanıştığımıza çok sevindim. Umuyorum bir gün izmire geldiğinizde yüzyüze sohbet imkanı buluruz. Sevgiler...

Cafe Pepela dedi ki...

Değil mi ama!
Ne güzel söylemişsiniz.
Bu pasta ruha huzur,gönle sürur,damağa lezzet katmasın da ne yapsın.Ellerinize/gönlünüze sağlık.
Ayrıca çok geçmiş olsun.Rahman c.c tez zamanda şifa versin.
Kalbi selamlarımla

Sevil Şahin dedi ki...

nefis olmuş ellerine sağlık

Avrupa'da yasam dedi ki...

pastaniz cok güzel olmus,bende sizinkine benzetmeye calistim ama sizinki kadar güzel olmadi.Ama misafirlerim begendi.ellerinize yüreginize saglik.öneriniz icin tesekkürler
perihan