baloncuklar

16 Ocak 2011

Graten nedir?

.
 Kırmızı gülHazırlanan yemeğin lezzetine farklı bir lezzet katmak için üzerinin koruyucu bir tabakayla kaplanması işlemidir. 
Balık, et, sebze ve bazı hamur işlerinde pişirilmiş olan yemeğin üzerine beşamel sos ve parmesan, dil, kaşar peyniri gibi peynir çeşitlerinden birini rendeleyerek üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirilme işlemine graten denir.
Başarılı graten için, öncelikle sıcak servis yapılmalı, bunun için yenilmesine yakın bir zamanda ısıya dayanıklı bir fırın kabında, fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilmeli. Fırından çıktıktan sonra 15 -20  dakika kadar bekletirseniz demlenerek lezzeti tam kıvamına gelir.(Daha fazla bekletmeyin soğumasın)
Menülerinizde farklı lezzetler hazırlamak istiyorsanız, yemek davetlerinizde hazırlayacağınız harika bir lezzettir gratenler.

 MANTAR SOTE GRATEN


















MALZEMELER :

1 paket mantar ( 400 gram )
1 adet soğan
3 adet yeşil biber
3 adet domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı


KÖRİLİ BEŞAMAL SOS :

1 Tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı köri
1 su bardağı süt

ÜZERİ İÇİN

50 gr. Kalınca 1 dilim kaşar peyniri  ( rendelenmiş )

HAZIRLANIŞI :

Soğanı yarım ay şeklinde doğrayın.Biberleri yıkayıp tohumlarını temizleyip dilim dilim doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayarak tüm malzemeyi hazırlayın.
Mantarları en son hazırlayın. (kararmamaları için)
Mantarları yıkayıp kuruladıkdan sonra dilimler halinde kesin.
Soğan ve  biberleri zeytinyağıyla tencereye alarak iki dakika kadar soteleyin. Sonra dilimlediğiniz mantarları da ilave ederek iki  dakika daha soteleyip domatesleri ve tuzunu da ekleyip bir iki dakika daha soteleyerek güveç veya fırın kabınıza boşaltın.



















BEŞAMAL SOS :

Tereyağını,  unu  ve köriyi  hafifçe kavurup sütünü ekleyip tel çırpıcıyla karıştırarak pişirin. Yeterince tuz ve karabiberini de ilave ederek ocaktan alın.

Fırın kabındaki mantar sotelerin üzerine her tarafına gelecek şekilde kaşıkla körili beşamal sosu dökün. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serperek  200 derece  fırında üzeri kızarana kadar bekletin.
Afiyet olsun                              
                                                                                                                                            



12 yorum:

sevda dedi ki...

mantar yemiyorum ama görüntü çok güzel.okuyana kadar mantar olduğunuda anlamadım.ama harika görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.öpüyorum.

Fatoş Öztürk dedi ki...

Merhaba!
Aramıza hoşgeldin.Mantar sote graten nefis görünüyor ellerine sağlık.Ben de beklerim.Sevgiler...

HASRET dedi ki...

ellerine saglik nefiss görünüyor canim..cici bir hafta diliyorum..

CAFE PEPELA dedi ki...

Beşamel olayı bitiriyor beni!
Hem de körili.
Mantarla buluşunca,üzerlerine de mis gibi kaşar peyniri gelip kızarınca netice bomba.
Ellerinize sağlık.Mutlu haftalar diliyorum..

Özgen dedi ki...

Elinize sağlık çok lezzetli olmuş sevgiler...

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Seval Ablacım müthişsin. Bayılırım gratenli herşeye hatta brokoli bile yemiştim sevmediğim halde :) Mantarlısına ayıca bayılırım ben altına tavuk parçalarını da haşlayıp koyuyorum bazen. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Sémy dedi ki...

Bende yarına pişireyim bari :)
Ellerinize sağlık :)

anneanneninemekleri dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerine sağlık eminim çok da lezzetlidir,sevgiler

Dilekkmutfakta dedi ki...

selam,ziyaretin için teşekkürler bloğun hayırlı olsun,Ereğli'ye birçok kez geldim hayran olduğum biryerdir,hele pazarı harika:))))

sarımutfak-hande dedi ki...

bende yaparım bunu ailecek severiz ellerine sağlık çok güzel olmuş canım

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Değerli yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum arkadaşlar inşallah nice seneler sağlıkla,huzurla bol paylaşımlı günleri hep birlikte paylaşırız.
Mantar sote graten gerçekten de yapımı kolay ve de çok lezzetli oluyor.
Ereğli gerçekten harika ve il olmaya aday bir yer keşke herkes gelip görebilme imkanı bulsa.
Sevgilerimle...

Kendimce dedi ki...

şu saate çok güzel göründü ellerinize sağlık