MALZEMELER:
100gr. Tereyağı (eritilmiş)
½ Su bardağı sıvıyağ
1 Su bardağı yoğurt
1 Yumurta beyazı hamura (sarısı üzerine)
2 Tatlı kaşığı mahlep
½ çay kaşığı tuz (peynir tuzluysa hamura tuz koymuyorum)
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un
İÇ HARCI:
2 tane orta boy haşlanmış, çatalla ezilmiş patates
100 gr. Beyaz peynir (kalınca bir dilim)
6 – 7 dal İnce kıyılmış maydanoz
Üzerine serpmek için; susam
HAZIRLANIŞI:
Hamuru yoğuracağımız kaba; yoğurdu, sıvıyağı, tereyağını, yumurtanın beyazını tuzu alarak elinizle karıştırın. Unu ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin, mahlebi de ekleyip tüm malzemeleri yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 20 dakika dinlendirin.
Hamuru yoğuracağımız kaba; yoğurdu, sıvıyağı, tereyağını, yumurtanın beyazını tuzu alarak elinizle karıştırın. Unu ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin, mahlebi de ekleyip tüm malzemeleri yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 20 dakika dinlendirin.
Bu arada patates, peynir ve maydanozu karıştırın. Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak avucunuzda veya tezgâhta elinizle bastırarak yuvarlak olarak açıp içine peynirli harçtan 1 tatlı kaşığı dolusu koyup kapatarak ek yerini alta getirerek poğaça şeklini verin. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin tüm poğaçaları ayni şekilde hazırlayarak tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürerek susam serpin. 5 dakika önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun..
Not: Bu poğaçayı bol ince kıyılmış dereotu, maydanoz, peynirle birlikte yoğurarak otlu poğaça olarak da hazırlayabilirsiniz.
Ayrıca farklı lezzette bir poğaça hazırlamak niyetiyle 1 çay kaşığı dolusu rezeneyi baharat öğütücüde çekerek poğaça hamuruna ilave edip yoğurduğumda rezenenin verdiği aromayla farklı bir lezzet elde ettim. Akşamları 1 fincan rezene çayı içmeyi alışkanlık haline getirmişken bir de poğaçada denemek istedim. Rezene sevenlere tavsiye ederim.
Haydi buyrun sıcacık poğaçalara.
Bu sabah ay şekline poğaçalar hazırladım,ayni tarifle görsel olarak farklı şekillerde hazırlayabiliriz.
4 yorum:
harika bir poğaça arkadaşım.ben mahlep koymuyordumbirde böyle deneyecem.ellerine sağlık.öpüyorum.
Merhaba canım poğaçan da böreğin de harika olmuş ellerine sağlık sevgiler...
Bayılırım poğaçaya.Heleki çabuk bayatlamayan cins olursa:)Ellerine sağlık
Değerli yorumlarınız için çokk teşekkürler arkadaşlar.
Sevdacım,denemeni tavsiye ederim mahlep poğaçalara ve birçok hamur işlerine çok yakışıyor.
Sevgilerimle...
Yorum Gönder