baloncuklar

26 Ocak 2011

PORTAKAL DİLİMİNDE KEREVİZ SALATASI - MEKSİKA FASULYELİ SALATA - ÇERKES TAVUĞU


MALZEMELER :

1 Kök kereviz  (250gr.)
6 Yemek kaşığı yoğurt
2 – 3 diş sarımsak
½ limon kabuğu  rendesi  (rendenin ince tarafıyla rendeleyin)
5 – 6 adet ceviz  (bıçakla ince kıyılmış)
Tuz  -   1 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kısırlık ince bulgur (aşağıdaki püf noktasını okuyun)
3 Portakal
HAZIRLANIŞI:
Bir kâsede önce sarımsakların kabuklarını soyarak az tuzla dövün, yoğurdu ilave ederek çatalla çırpın. Kerevizin kabuğunu soyup, yıkayıp kararmaması için ½ limonla ovun ve sarımsaklı yoğurdun içine rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Kıyılmış cevizi, ince bulguru, zeytinyağını ve limon kabuğunu ilave ederek kaşıkla karıştırıp kâsenin kapağını kapatıp 1- 2 saat bekletin.
Servis zamanına yakın portakalların kabuklarını soyarak yuvarlak halkalar halinde kesip servis tabağına dizin. Üzerlerine 1 rer kaşık dolusu kereviz salatasını ister dondurma kaşığıyla ister normal kaşıkla top top yerleştirip, üzerine minik bir parça portakal parçasıyla süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.. 

PÜF NOKTASI: Kereviz çabuk karardığı için, önce yoğurdu hazırlayıp içine kerevizleri rendeleyip karıştırın ki kerevizler beklerken kararmasın. Bu salataya limon rendeleme fikri de bana ait, farklı bir lezzet yakalamaya çalıştım sonuç süperdi şiddetle tavsiye ediyorum.
Bulguru da kereviz salatasını portakal diliminde servis yapacaksanız kullanın.Portakal dilimlerinin üzerinde yoğurt ve portakal suyu birleşince sulanmasın diye. Eğer salata tabağında servis yapacaksanız bulgura gerek yok.
Kereviz salatasını ister salata tabağında farklı sunumla, isterseniz portakal diliminde veya portakal kabuğunda servis yapabilirsiniz. Alt resimdeki kereviz salatasını da aşure günü etkinliğimde portakal diliminde hazırlamıştım.Hayal gücünüzle farklı sunumlarla servis yapmak size kalmış.

                           
















Kereviz, enginar, ıspanak gibi sebzeler 24 saat içinde tüketilmeli.



   MEKSİKA FASULYELİ MISIRLI SALATA

















MALZEMELER:

1 su bardağı Meksika fasulyesi  (düdüklüde haşladım. Konserve de olabilir)
Mısır  ( 1 küçük kutu konserve)
1 – 2 adet közlenmiş kırmızıbiber
2 -3 adet kornişon turşu
2 orta boy patates 
1 orta boy havuç
1 adet orta boy atom marul veya göbek marul 
Maydanoz, dereotu, taze nane ( arzu etiğiniz kadar)
SOSU:
Zeytinyağı-limon-tuz ve çok az karabiber.Damak tadınıza göre miktarda bu malzemeleri bir kâsede çatalla iyice çırpın.
HAZIRLANIŞI:

Yeşillikleri ayıklayıp yıkayıp ister sebze kurutucuyla, ister havlu arasında kurutup doğrayın.(çünkü ıslak yeşilliklerle yapılan salata göze de damağa da hoş gelmiyor)
Patates ve havucu soyup tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayıp küçük bir tencerede birlikte haşlayıp soğuk sudan geçirip süzün.
Tüm malzemeleri çukur bir kapta 2 kaşık yardımıyla ezmeden karıştırıp servis tabağına alın.
Mutfağa yeni girenler için not; Sosunu servis zamanı üzerine gezdirin.Tüm salata çeşitlerinde sosu masaya oturunca dökün, önceden dökerseniz tabak dolusu görünen salata pörsüyor ve azıcık kalıyor. Sosu kaşık kaşık her tarafına gelecek şekilde dökün.   
Afiyet olsun..

















Kafkasların asil halkı Çerkezlerin, en ünlü yemeklerinden biri olan Çerkez tavuğu ve acıka, Çerkez peyniri gibi yiyecekler ve daha birçok lezzetlerde farklı bir mutfak kültürüne sahip olmaları yöresel lezzetlere merakımdan dolayı her zaman ilgimi çekmiştir. İşte bunlardan en önemlisi Çerkez tavuğu, ama her zaman yaptığımızdan farklı ekmek yerine çerkez pastasıyla yapılan bir o kadar da lezzetli denemeye değer bir tarif.
MALZEMELER:
1 adet tavukgöğsü ve 1 adet tavuk butu ( Her ikisi 1kg.geldi )
Tuz, karabiber ve tavuk suyu
1 Çorba kaşığı Abaza tuzu ( yoksa biber salçası )
1,5 - 2 - Su bardağı ceviz
3 -4 diş sarımsak
1 Çay kaşığı dolusu kişniş
1 Çorba kaşığı zeytinyağı ve pulbiber (Arzuya bağlı)

ÇERKEZ PASTASI MALZEMELERİ:
2,5 Su bardağı su
1,5 Su bardağı mısır unu
100gr.Çerkez peyniri
1 Çorba kaşığı tereyağı
HAZIRLANIŞI:
Tavukları haşlayıp kemiğinden ayırarak didikleyip üzerlerine tuz ve karabiber serpin.
ÇERKEZ PASTASI; Geniş bir tencerede suyu kaynatın kaynayan suya mısır ununu ilave ederek koyu bulamaç kıvamına gelene kadar tahta kaşıkla karıştırarak kaşığa yapışmayana kadar pişirin. Sıcakken tereyağı ve Çerkez peynirini ilave edip karıştırın.
Mutfak robotunda Çerkez pastasını, Abaza tuzu veya biber salçasını, cevizi, kişnişi, sarımsağı kıvamına göre tavuk suyu ilave ederek çekin. Ne katı ne de sulu olacak.En son dittiğiniz tavukları ilave ederek kaşıkla karıştırıp servis tabağına alın. Tavada zeytinyağı ve pul biberi ısıtarak üzerine gezdirin. 
Afiyet olsun..
Notlar:Abaza tuzu olmadığı zaman biber salçası kullanabilirsiniz ama lezzet biraz değişiyor.Abaza tuzu veya biber salçası tuzluysa tuz ilave etmeyin.Abaza tuzu veya biberli tuz olarak da adı geçen bu karışım tüm Çerkez yemeklerinde kullanılır.Hatta ceviz ve ekmek içi ile karıştırılıp sabah kahvaltılık olarak da hazırlanılırmış. (bu kahvaltılık bana muhammarayı çağrışım yaptı) Karışım tuzlu olduğu için hazırladığınız yiyeceklerde tuz oranına dikkat edin.Ben kırmızı biberin bol zamanında yaparak kavanozlara dolduruyorum.
ABAZA TUZU’NUN HAZIRLANIŞI:
2 kg. kırmızıbiber
2 Baş sarımsak
2 çorba kaşığı tuz
Arzuya göre kişniş – reyhan  (Bence süper aroma veriyor)
Kırmızı biberleri yıkayıp,ayıklayıp haşlayın.Kabuklarını soyup suyunu iyice süzüp ezerek püre haline getirin.Sarımsakları ayıklayıp dövün, üzerine reyhanı ufalayın kişnişi de ilave ederek tüm malzemeyi iyice karıştırıp kavanozlara doldurup buzdolabında muhafaza edin.

11 yorum:

anneanneninemekleri dedi ki...

Çok güzel bir sunum olmuş ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Sevalcim ellerine sağlık kereviz sa
latasına bayılırım sunumu çok şık
sevgiler...

lezzet sarayı dedi ki...

ellerine sağlık çok severim kereviz salatasını.ayrıca sunumunu çok beğendim.

mutfagabuyrun dedi ki...

salatalar süper olmuş arkadaşım.kereviz salatasınıda çok severim.ellerine sağlık canım.öpüyorum.

İnci Yemek dedi ki...

Sevalcim yutkunmaktan ne yazacağımı şaşırdım inan:)çok sevdiğim salatalar dizilmiş buradan muhteşem gözüküyorlar:)ellerine sağlık canım.
kereviz salatası hazırlamıştım kendi tarifimle resimledim hatta,fakat şimdi derhal iptal ettim bu tarifi deneyip senin sunum önerin çok mantıklı geldi:)
öyle sunacağım.
ellerine sağlık canım.çok öpüyorum seni...

Unknown dedi ki...

Hepsi birbirinden leziz görünüyor.
Ellerine sağlık
Sevgiler.

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum arkadaşlar.
Güzel sözlerinizle beni öylesine motive ediyorsunuz ki anlatamam.Hep beraber nice bol paylaşımlı günlere inşallah.Sevgilerimle...

yemekbiraşk dedi ki...

hepsi birbirinden nefis ama benim gözdem çerkez tavuğu bayılırım:)
sevgiler..

DATLIM dedi ki...

Seval hanım sunumlarınız bir harika ellerinize sağlık :)

mintinin dünyası dedi ki...

canımcım seni izlemeye almadığımı farkettim ve telafi ettim.sevgilerimle arkadaşım...iyi geceler...

lezzetlerin süper.ellerine sağlık

mintinin dünyası dedi ki...

selamlar arkadaşım demek izlemek istemiyorsun beni:))))
şaka bir yana izlemeye almayı unuttuğunu görünce takılayım istedim.külaklara bayıldım.lezzetle dolu bir sofra olmuş maşallah.yiyenlere afiyetler olsun.sevgiler...