Hayırlı cumalar dileğiyle günaydın arkadaşlar:)
Oldum olası yöresel yemeklere ayrı bir merakım vardır.En büyük arzum başta Gaziantep ve İzmir olmak üzere.(Ana baba vatanım olduğu için) Ülkemizin il ilçe köy farketmez her yerini gezerek o yörenin insanlarını tanımak ve yöreye ait yöresel lezzetlerini araştırmaktır.Tabii bu mümkün olamayınca.Google amcaya,kitaplara başvuruyorum:)Hele de saray mutfaklarına ait tarihi hikayesi olan yemekleri araştırmak okumak yapmak yazmak bana ayrı bir keyif veriyor.
''Ali Nazik''yemeğiyle bu arzum debreşince:)
Osmanlı mutfağından günümüze gelen ünlü yemeğimiz''Hünkar beğendi''yide bir araştırayım hangi hünkarımız beğenmiş diye yola çıkınca.İşte öğrendiklerim ve ünlü yemeğimizin hikayesi;
19.Yüzyılın yarısında.Fransa imparatoru Napoleon'un eşi imparatoriçe Eugenie yanında aşçısı ile Sultan Abdülaziz'in konuğu olarak Topkapı Sarayını ziyarete gelir.Fransız aşçı,Türk ahçılara kendi yemek kültürleri olan beşamel sosu öğretir.O gün sarayın ahçısı patlıcanı közler,kuzu etini kavurur.Fransız aşçı da beşamel sos yapar.Köz patlıcanla beşamel sosu karıştırıp tabağa koyarlar.Üzerinde kuzu kavurmayla yemek hünkarın sofrasına gider.Beğenilecek mi? diye merakla beklenirken Hünkar beğendi diye haber gelir.Böylece yemek adını almış olur.Bir başka rivayete göre de bu yemeğe bu adın verilmesini kraliçe Eugenie tarafından rica edildiği de ifade ediliyor.
Araştırmalarım sonucu öğrendiğim bir başka bilgi de; O zamanlar domates Osmanlı mutfağına girmediği için yemekler renksiz olurmuş.Bazen yeşil domates kullanılırmış.Yanlışlıkla aralarına kırmızı domates karışıp mutfağa geldiğinde bozuk diye atılırmış.Kırmızı domates çok sonraları zaman içinde kullanılnaya başlanmış.Bu saray yemeğimiz de o zamandan,günümüze kuzu etinin içine domates ve çeşitli baharatlar girerek gelmiş.
Osmanlı sarayların da ve bizim nacizane sarayımızda da çokkk sevilen ünlü ''Hünkar Beğendi''nin ''Sevalce lezzetler'' derlemesiyle işte reçetesi;
ET SOTE MALZEMELERİ:
400 - 500 gr.Kuzu eti (dana eti de olur) (kavurmalık doğranmış)
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Büyük soğan (yemeklik doğrayın)
4 Adet sivri biber (küçük küçük doğrayın)
3 Adet orta boy domates (kabuğunu soyup küçük doğrayın)
Kekik - karabiber - pul biber
Tuz
BEĞENDİNİN MALZEMELERİ:
1 kg.Patlıcan
2 Yemek kaşığı un (40 gr)
1 Tatlı kaşığı tereyağı (20gr)
2 Su bardağı süt
1 Çay kaşığı muskat rendesi (arzu ederseniz)
(Muskat ile detaylı bilgiye buradan bakabilirsiniz)
- Ben bu sefer aslına uysun diye kuzu etiyle yaptım.Ama çoğunlukla dana etiyle yapıyorum.
- Önce ocakta tencereyi ısıtın.İyice ısınan tencereye 1 yk.zeytinyağı alın tencerenin sıcağıyla yağ da hemen ısınacaktır.Isınan yağda güzece yıkadığınız etleri karıştırarak kavurmaya başlayın.Et kendi suyunu salınca kapağını kapatıp ocağı kısarak pişmeye bırakın.
- Suyunu çekmeye başlayıp da et pişmeye başlamışsa kalan 1yk.zeytinyağı ve soğanları ilave ederek kısık ateşte kavurmaya devam edin.
- Soğanlar kavrulunca,biberi ilave ederek bir iki karıştırıp domatesleri de ekleyin,bu arada tuz ve baharatları da karştırıp et sote pişince ocağı söndürün.
- NOT; Et suyunu çekipte pişmemişse biraz daha sıcak su ilave edersiniz.Veya zamanım yok derseniz,eti düdüklüde haşlayıp,kevgirle çıkararak da kavurma işlemine geçersiniz.
BEĞENDİNİN HAZIRLANIŞI:
- Patlıcanları ocakta fırında veya mangalda közleyin.Mangalda odun ateşinin közüyle lezzeti apayrı güzel olsa da bu her zaman mümkün olmuyor.Olmadığı zamanlar da fırının ızgarasında közlüyorum:)
- Közlenen patlıcanların kabuklarını soyarak temizleyin.Soymadan daha kolay temizleyim derseniz.Patlıcanları doğrama tahtasına yatırıp,karnıyarık gibi uzunlamasına keserek köz patlıcanları kaşıkla yukarıdan aşağıya doğru sıyırarak kesme tahtasının bir kenarında biriktirip.Bıçakla ince ince kıyın.
- Beşamel sos için,tereyağı ve unu tencereye alıp hafifçe kavurup sütü ilave edin.Hiç pütürlük kalmaması için çırparak koyulaşıp kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.Tuzunu ve muskat rendesini ilave edip karıştırın.Doğradığınız patlıcanları da ilave ederek bir iki karıştırıp ocağı söndürün.
- Tabaklara önce beğendi koyun,ortasını hafif açarak kavurmayı koyun ve servis yapın.
- Yanında salata ve yoğurtla.Kendi saraylarınız da,sevdiceklerinizle afiyetle yiyin:)
Araştırmalarım sırasında alttaki video'yu buldum.Vuslat aşk sevda ''Hünkar beğendi''birlikteliğiyle öyle güzel ifade edilmiş ki.Etkilenmemek elde değil.
Bu yemeği artık her pişirdiğimde Saray hikayesi ve ahçının vuslat hikayesini hatırlıycam:)
RABBİM tüm sevenleri vuslata erdirsin.Amin...
38 yorum:
Günaydın Hayırlı Cumalar. Hünkar ağzının tadını biliyormuş .Ellerine sağlık.Ayrıca video ekleme başarılı..:)
Sevgiler
Hayırlı sabahlar hayırlı cumalar ablacım...
Şahane bir tarif nefis bir resim..
Anlatım da bi güzel bi güzel :) ellerine yüreğine sağlık,video görünüyor tamam :)
Sevgiler (mailini aldım)
Sevgili Seval hanım
ellerinize sağlık olsun. Ne kadar çok severim bu yemeği. Zaten patlıcan olunca bende akan sular durur:)
Videonuz görünüyor hiç merak etmeyin.
Sevgilerimle
Nefis görünüyor ellerine sağlık,hayırlı cumalar.
Sevalciğim, hünkar beğenmiş biz mi beğenmeyeceğiz:), şaka bir yana en lezzetli yemeklerimizden birisidir bence de.
Ellerine sağlık, afiyeti bol olsun.
Sunum da harika yalnız.
Sevgiler.
Önce videoyu izledim, sonra yemeğin hikayesini okudum, sonra da hünkar beğendinizin fotoğraflarına hayran hayran baktım. İçindeki güzelliği gösteren patlıcanla, etin aşkı hiç bitmesin, tüm sevenler vuslata ersin inşallah. Ellerinizden öpüyorum Seval Hanım.
en sevdiğim yemeklerden biridir ellerine sağlık afiyet olsun:)
Hikayesini okudum güzel bir tarif,közlenmiş patlıcanla hafif de olur,eline sağlık,hayırlı cumalar...
off offf.nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
Hikayesini gerçekten bilmiyorum paylaşım için çok teşekkür ederim Sevalim.
Hünkar Beğendi'i öyle severim ki sırf bu sevgim yüzünden yapmayı öğrendim :) tam olarak bu kadar güzel olmasada yapmaya çalışıyorum.
Nefis bir görüntü bu, ellerine sağlık.
ellerine sağlık ablam yemeğe tabağa bayıldım.
fotoğraf çekmeye istiyom.
kuzun öptü.
En sevdigim yemek desem.... Inan en sevdigim yemektir kendileri... Ellerine, emeklerine saglik arkadasim... Sevgilerimle,
nefis bir yemek ablacığım ellerine sağlık , ayrıca servis tabağına bayıldım :)
sevgilerimle...
en sevdiğim osmanlı yemeğidir,nefis olmuş eline sağlık..
Harika bir lezzet gerçekten. Ellerine sağlık. Muhteşem lezzetli görünüyor.
Sevgiler...
Yemek ayri guzel icinde sunulan tabak bir ayri guzel, ellerine saglik canim..super!! bak simdi bunu da not edecegim ve bunuda denemem gerekecek :)) Guzel bir hafta sonun olsun..hardalli sosunu bakiyorum suan..hmmm
ben bu hünkar beğendiyi ye ye doymayanlardanım çok lezzetli ellerine sağlık canım bir tabakta bana göndersene:)
sabah kahvalti etmeden aksam yemegine gectim sayende.
hünkar beğendiye bayılırımmm,
çok nefis görünüyor canım ellerine sağlık..
Ne güzel bir anlatım, ne güzel bir sunum bu böyle..
Sunumunuza hayran kaldım, bayıldım! :)
Nefis görünüyor..
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
Çok lezzetli görünüyor, bu yemeği mutlaka deneyeceğim ;)
http://tidyghost.blogspot.com/
ben bu yemekle yeni tanıştım şimdiye kadar neden yapmadığıma hayıflandım,
sunumuyla birlikte çok güzel görünüyor ellerine sağlık...
Aman da amaaannn, nasilda severim. fakat dusundumde oyle uzun bir zamandir yapmamisim ki :( en kisa surede sizin tarifinizi deneyecegim eminim ki enfes olmustur :) sevgiyle kaliniz, butun guzellikler sizlerle olsun :)
süper bir sunum harika resim ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor
sevgiler:)
Bayılırım hünkarbeğendi ye. Ne kadar güzel olur. Bu hünkarlar ağzının tadını biliyormuş. Ellerine sağlık canım.
Çok leziz görünüyor, ellerine sağlık canım.
Hünkar kadar bende beğendim canım ellerine sağlık, video izleniyor canım sevgiler.
güzel yorumunuz ve bu güzel bilgi için teşekkürler.yemek zaten harika...video da izleniyor gayet iyi...sevgiler
Ablacım ellerine sağlık bende iyiyim
şükür:)))Bayılırım bu nefis yemeğe öpüyorum...Video izleniyor:)))
ablacım hal hatır sormaya geldim:)))
Merhabalar,
Hem Hünkar Beğendi'nin hikayesini, hem de Osmanlı mutfağına domatesin nasıl girdiğini bizlerle paylaştığınız bu güzel Hünkar Beğendi yemek tarifinizle birlikte öğrenmiş olduk.
Kaleminize, elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.
domates olayını duymuştum da beşamel sosun mutfağımıza girişi hoş :)
teşekkür ederiz
eline sağlık
sevgiler
Hünkar Beğendi ziyafet sofralarına layık bir yemek ama çok da meşakkatli değil.
Ben de sizin tarifinizdeki gibi yapıyorum, çok da lezzetli oluyor.
Ellerinize sağlık, afiyet olsun.
Sevgiler...
Bu aksam Ali nazik i yaptim sayende harika oldu bizimkiler bu ne dediler ismini soyleyince yuzume baktlar ama tabagida silip supurduler simdi sira hunkar beyendide:)) Tesekkur etmek icin ugradim:)Sevgilerimle!
ellerine ve yüreğine sağlık ablacım araştırmaların ne faydalı olmuş ve iyiki bizlerlede paylaşmışsın :) öpüyorum seni iyisiniz inşallah :)
ellerine sağlık seval ablacım benimde en sevdiğim yemekler arasında ilk sıralarda bu nefis tat ,sunumda çok güzel bayıldım,sevgiler
valla bunu sadece hunker değil bende beğendim:) ellerine sağlık
çok harika görünüyor.. :)
Yorum Gönder