baloncuklar

20 Ağustos 2011

MARAŞ DONDURMALI GÜLLAÇ TATLISI

Osmanlıdan günümüze kadar uzanan,Ramazan ayının en önemli geleneksel sütlü tatlısı Güllaç.
Ramazan ayının gelmesiyle pastane vitrinlerini süslemeye,marketlerde yerini alıp bizlere göz kırpmaya başlıyor.Bize düşen görevde bu nefis geleneksel tatlımızı yapmak ve tarifini yazmak.

MALZEMELER:
500 gr.1 Paket güllaç
3 lt. +  2 Su bardağı süt
500 gr. 3 Su bardağı tozşeker 
300 gr. 3 su bardağı fındık içi (rondoda irili ufaklı çekilmiş)
55 gr.   1,5 su bardağı hindistan cevizi
3 yemek kaşığı gülsuyu (Arzu ederseniz)

HAZIRLANIŞI:
1= Fındığı ve hindistan cevizini bir kasede karıştırıp,4 de bölün.Fındıklı karışımın birini kenara ayırıp,servis zamanı üzerine serpicez.

2= Tüm güllaç yapraklarını parlak tarafı üste bakacak şekilde  üst üste dizerek hazırlayın.

Ön hazırlıkları yapınca,şimdi güllacımızı hazırlamaya sıra geldi;
Önce sütü tencereye alın,toz şekeri ilave edin.Tahta kaşıkla karıştırarak.Kaynamaya yakın ocağı kapatıp gül suyunu ekleyerek karıştırıp 2 su bardağı sütü ayırın.(Daha sonra servis zamanı üzerine dökücez) Süt sıcağa yakın derecede ılınınca.

1 tane yaprağı tepsiye koyduktan sonra 1 su bardağı şekerli sütü üzerine her tarafı ıslanıcak şekilde gezdirin.Kuru yer kalmasın.Her yaprağın üzerine 1 su bardağı süt gezdirerek, 4 kat yaprak yerleştirdikten sonra ilk katı tamamlamış olduk.Fındıklı hindistan cevizli harcın birini ilk katın üzerine serpin.

1 paket güllaçta 16 adet güllaç yaprağı var.Her 4 yaprakta bir fındıklı karışımın birini üzerine serperek,4 x 4 kat güllaç yaprağı döşemiş olucaz tepsiye.Her yaprağın üzerine 1 su bardağı süt gezdirerek,her 4 kat'ta bir 4 de böldüğünüz fındıklı harcın birini serperek.16 Güllaç yaprağı bitene kadar devam edin.

Tüm yapraklar tamamlanınca.Güllaç tatlınızı soğuması için buzdolabına kaldırın.

Ben sabahtan hazırladım.(Bekleyince sütü tamamen çekiyor) İftardan sonra Çayın yanında servis yapıcağım zaman ayırdğım 2 bardak sütü güllacı yumuşatması için,üzerine her tarafına gelicek şekilde gezdirdim.5 10 dakika bekleyip.
En son ayırdığım fındıklı harcı her tarafına gelicek şekilde serptim.Dilimleyerek üzerinde maraş dondurmasıyla servis yaptım.

NOT;Çok beğenilen güllaç tatlısını ilk iftar soframızda kalabalık olucağımız için. (13 kişi) yukarıdaki malzemelerle fırının büyük tepsisine hazırladım.
-Siz kalabalık olmadığınız zamanlarda malzemeleri yarıya indirerek,daha küçük tepsiye hazırlayabilirsiniz. 
-Her yaprapın üzerine 1 su bardağı süt gezdirince süt 16 adet yaprağa tam denk geliyor.Mutfağa yeni girenler;1 Su bardağı sütü cezveye alarak,cezveyle daha kolay her tarafına dökebilirsiniz.
-Kral marka güllaç kullandım ve çok memnun kaldım tavsiye ederim.
                 Afiyet olsun...
                     Kırmızı gül
                                                                             

9 yorum:

İnci Yemek dedi ki...

Sevalim muhabbetiniz bol olsun sofranızdan bereket eksilmesin canım:)ellerine sağlık ,güllacın dondurma ile servisi çok ideal olmuş doğrusu bu sıcaklarda:)
çok öpüyorum seni canım mutlu hafta sonları dilerim...

yemekbiraşk dedi ki...

hımmm enfes olmuş sevalcim eline sağlık
sevgiler

Gülcan dedi ki...

harika görünüyor ellerinize sağlık tabağı alıp kaçıyorum sevgiler.

Noblesse dedi ki...

tam ramazana öre, hem hafif he buz gibi, ellerine sağlık.

Magia da Inês dedi ki...

°º✿
º° ✿♥ ♫° ·.
Hummmm... tão delicioso!!!

Beijinhos.
Brasil °º♫
°º✿
º° ✿♥ ♫° ·.

lezzetli tatlar dedi ki...

dondurma ve güllaç süper fikir paylaşımınıza teşekkürler seval hanımcım

Özgen dedi ki...

Merhaba elinize sağlık güllaç ramazanın vazgeçilmezi bir de dondurmalı olunca ne güzel olur sevgiler...

çeşnici Handan dedi ki...

Ramazanın olmazsa olmazı güllacı çok severim bu şekilde nefis olmuş ellerine sağlık canım. Afiyetler olsun.

Sevgi dedi ki...

biri güllaç mı dedi.. hani nerde.. adresi alıyım lütfen..