baloncuklar

27 Ağustos 2011

DOMATESLİ ZEYTİNYAĞLI TAZE BAMYA

Kırmızı gül2011 Aile dostlarıyla iftar soframdaki zeytinyağlı Domatesli bamya yemeği. 
MALZEMELER:
750 gr.Bamya
3 - 4 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Orta boy soğan
3 Orta boy domates
1 Yemek kaşığı salça
2 Adet limonun suyu
1,5 Su bardağı su. Tuz
HAZIRLANIŞI:
1-Önce bamyaları güzelce yıkayıp süzgeçe alın.Tamamen suyu süzülüp bamyalar kuruyunca,bıçağı bamyanın etrafında dolandırarak tepelerini küllah gibi keserek çıkartın.
Bamyaları fazla derin keserseniz kestiğiniz yerde delikler açılır oradan da salgı bırakırlar.Buna dikkat edin.
Bir kabın içine ayıkladığınız bamyaların üzerine 1limon suyunu gezdirin.Elinizle kabı sağa sola sallayarak limonun tüm bamyalara dağılmasını sağlayın.
(metal kaşık sürmeyin) Buraya kadar ki işlemlere dikkat ederseniz bamya yemeğiniz pişerken o kendine has salgıyı bırakmaz. 
2-Düdüklü tencereye zeytinyağı ve yemeklik doğradığınız soğanı alarak hafifçe kavurun.Kabuğunu soyarak küp küp dağradığınız domatesleri,salçayı ilave ederek
Biriki dakika kadar kavrulduktan sonra bamyaları ve 1 limonun suyunu da ekleyip (tahta kaşıkla karıştırın) suyunu ve tuzunu da ilave ederek karıştırıp,düdüklü tencerenin kapağını kapatın.Buharı çıkmaya başlayınca,ocağı kısın.7 dakika sonra ocağı söndürün.Buharı boşaldıktan sonra yemeğinizi servis tabağınıza alın.  Afiyet olsun...
NOT; Her zaman dediğim gibi su ve saat ayarları modele markaya göre değişebilir.(Benim düdüklü tenceremde sebzeler 7 dakika da pişiyor.) 
Bamya yemeğinin en önemli püf noktası; Doğru yöntemlerle hazırlanıp pişirilmezse salgı bırakırlar.bunun için;
Bamyaları mutlaka ayıklamadan önce yıkayın,tamamen kuruyunca ayıklayıp üzerine limon suyu gezdirin.Limon fazla sulu değilse 1,5 veya 2 limon da olur.
Bamyaların tepe kısımlarını derin kesmeyin.Pişerken de limon suyu mutlaka ekleyin.
Yani 1 no daki işlemleri uygularsanız salgısız nefis bir bamya yemeğiniz olur.
Kıymalı pişirmek isterseniz,100 - 150 gr.kadar kıymayı soğanla birlikte kavurun.Diğer işlemlere devam edin.




5 yorum:

birtutamkekik dedi ki...

Ellerinize sağlık...
nefis görüyor..
annemin pişirdiği bamya yemeği geldi aklıma...
sevgilerimle ablacım...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Bamyalar kocamanmış ama :)

Çok severim bamyayı, ellerine sağlık canım.

sevde dedi ki...

ellerine sağlık seval abla...en favori zeytinyağlılarımın arasına girer bamya...

Kendimce dedi ki...

Bamyayı çok severim ellerinize sağlık

Ela, Toprak ve Biz dedi ki...

Yazın en sevdiğim yemeklerdendir bamya...etli,kıymalı,zeytinyağlı hepsini çok severim.ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor.