baloncuklar

21 Şubat 2013

SEBZE SUYUYLA RİSOTTO VE FIRINLANMIŞ ÇERİ DOMATES


Kırmızı gülTüm izleyicilerim ve tüm arkadaşlarım,soğuk bir şubat akşamından sıcacık bir merhaba sizlere:)
Sıra geldi,''Sevgililer günü''etkinliğinde pişirdiğimiz Risotto tarifine.Risotto nedir derseniz;
  • Risotto bir İtalyan klasiği olan kendine özgü pişirme tekniğiyle bir pilav yemeği.
  • Sebze suyu veya et suyunun azar azar eklenerek devamlı karıştırılarak pişirilen.Pişirilmesi uzun süren  pilav yemeğini.Devamlı karıştırmak (az suyla piştiği için)yemeğin yanmasını önlerken,Risotto'yu risotto yapan sosun oluşmasını sağlıyor. 
  • Pirinçlerin nişastasını salarak ortaya çıkan kremasıyla farklı bir lezzet olan risotto pişer pişmez hemen yenmeli kesinlikle yeniden ısıtılmamalıymış.Hatta otel ve restorantlar da ısıtılmış sıcak tabaklarda servis edilirmiş.
  • Risotto piştikten sonra ocaktan alınır alınmaz tereyağı ve parmesan peyniri ile lezzetlendirmek risotto'nun olmazsa olmazıymış.Lezzeti arttırmak için muhakkak parmesan peyniri kullanmalısınız. Fakat İtalyanlar deniz ürünleriyle yaptıklarında kesinlikle parmesan kullanmazlarmış.
Evet arkadaşlar,bu bilgilerin arkasından şimdi sıra geldi aşama aşama yazarak tarifi paylaşmaya.

RİSOTTO  MALZEMELERİ;
SEBZE SUYU İÇİN:
3 Dal kereviz sapı
2 Havuç
1 - 2 Sap pırasa
1 Sap rezene
2 Dal taze biberiye
2 Dal taze kekik
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
2 lt.Su
 

SEBZE SUYU'NUN HAZIRLANIŞI: 
Sebze suyunu hazırlamak için tüm malzemeleri yıkayıp,gelişi güzel doğrayın.
Isıttığınız tencerede zeytinyağı ile hafif kokusu çıkana kadar kavurup,üzerine suyunu ekleyin.Kaynama noktasına geldikten sonra,ocağı kısıp 30 dak.kadar pişirip sebzeleri süzün.

RİSOTTO İÇİN:
Minik minik doğradığınız soğanları zeytinyağında orta ateşte yakmadan kavurun.
Üzerine pirinci ekleyip 3 -4 dakika kadar kavurun.(Burada şarap ekleniyor ama ben tercih etmedim)Şarap tercih edenler pirinçler şarabı çekene kadar kavurmaya devam edin.Sıcak sebze suyundan yavaş yavaş ekleyip pirincin sebze suyunu çekmesini bekleyerek karıştırmaya,suyu çektikçe sebze suyu eklemeye devam edin.Pirinçler pişmiş kıvama geldiğinde tencerede ki risotto sulu kıvamda kalmalı.
Risottonun pişmesi,pirinci kavurmaya başladığınızdan itibaren yaklaşık 45 dak,ile 1 saat arası sürüyor.En son tereyağı ve  parmesanı ekleyip karıştırın.
Servis ederken tabağa koyduğunuz Risotto'nuzun üzerine arzu ettiğiniz miktarda krema,ve Izgara bonfile ile çeri domates'leri koyup süsleyin.

ÇERİ  DOMATESLERİ  FIRINLAMAK  İÇİN;domatesleri zeytinyağı,deniz tuzu,taze kekik ile 180 derece fırında 8 - 9 dakika hafif yumuşayana,kabukları hafif çatlayana kadar fırınlayın.
Biz çeri domatesleri bonfilenin yanında ayni tepside birlikte fırına verdik.

Etkinlikten bir kare;Önce sebze suyunu hazırladık,bir yanda risotto pişiyor,diğer yanda bonfile mühürleniyor.Keyifle çokk çalıştık çokk:))
Vee işte çalışmamızın muhteşem sonucu:))


Risotto ile Sevalce Notlar;Risottoyu ilk pişirenler bildiğiniz pilav gibi pişmediğini,başında 45 dak.ile 1 saat arası bekleyeceğinizi göze alın:)
Normal pirinçle pilav pişirirken,suyunu verince ocağı kısarak kapağı kapalı pişiriyoruz.Ama risotto da tam tersi soğanla pirinç kavrulduktan sonra sebze suyu azar azar verilerek,suyunu çektikçe tekrarlayarak sık sık karıştırılarak uzun sürede pişmesini göze almalısınız:)
Tüm bunları göze alınca,sonunda da nefis bir lezzetle buluşacağınızı bilmelisiniz:))
Risotto çok lezzetliydi,ama bana göre bihayli yağlıydı.Ama risottoya lezzet veren bu malzemeler olmazsa lezzet de olmazdı diye düşünüyorum.Gülü seviyorsak dikenine de yani kalorilere de katlanıcaz diyorumm:))

O gün şeflerimiz sayesinde Risotto ve Izgara Bonfile pişirmenin püf noktalarını da öğrenmiş olduk.Izgara Bonfile tarifini de püf noktalarıyla yazıya döker dökmez en kısa sürede sizlerle paylaşıcam inşallah.
                           
                            Sevgilerimle sevgiyle kalın...
                                            Kırmızı gül



11 yorum:

AslıASLI dedi ki...

Risotto hiç yemedim Sevalim ama şimdi bu tabağı görünce ne diyeceğimi bilemedim.
Bir kere ben siyah pirinç olduğunu bile bilmiyordum :( bilmediğim malzemelerle yapılmış tariflerin tadını çok merak ederim.
Gerçekten nefis bir görüntü karşımdaki, ellerine sağlık.
Ayrıca yapımı baya uzun sürüyormuş.

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

ablacim harikasin ustalar kenarda durun ablam geliyor hey masallah.:))))

vişnap dedi ki...

Ahh ahh şekerciğim bir zamanlar ben de risotto pişirmiştim ama hala kendime gülüyorum risottoyu risotto gibi değilde pilav gibi pişirmiştim .Neden öyle yaptıydım bilemiyorum üşendiğimdenmiy di ev de pirinç o vardı da acil pilav yapmam gerekiyordu galiba :))Yani o günden beri hep aklımdadır bir gün adam akıllı sizlerinki gibi bir risotto pişirmek ellerine sağlık canım afiyetler olsun,sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

Sevalcigim, ne yaptin sennnn... Bu nasil güzel bir görüntü böyle.... Ellerinize, emeklerinize saglik... Bonfilenin tarifini heyecanla bekliyorum... Sevgilerimle.....

Unknown dedi ki...

Bu tabak şuan önümde olsaydı saatin kaç oolduğuna bakmadan afiyetle yerdim..nefis görünüyor ..ellerinize sağlık..

anne eli gibi dedi ki...

uzun pişirme süresi ile meşakkatli bir tarif,eline sağlık canım..

Unknown dedi ki...

Ablacım hayırlı cumalar ellerine sağlık sevgiler...

Unknown dedi ki...

hımmm çok güzel bir deneyim ve yemek afiyet olsun paylaşım i.in teşekkürler Seval abla ve bana yazdığın güzel yorum için çoook teşekkür ederim sevgiler.

VuslaT dedi ki...

Sevalcim şakhane olmuş bencede şarap yerine az elma sirkesi kullanabiliriz. Olsada yesek afiyet bal olsun.. tarif şahane idi. Gelip bir ara alacağım ve defterime yazacağım. Sevgilerimle. iyi hafta sonları..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Harika bir tarif olmus bu goruntude enfes..Risotta denemedim tabiki ama siyah pirinc cok kullaniyorum birdahakine senin tarifi uygulayacagim..Bu arada normaldede siyah pirinc gec pisiyor..beyaz gibi degil sende farketmissindir..sevdim cok tarifini ellerine saglik canim..Afiyetler olsun..sevgiler..

MAZES dedi ki...

iyi akşamlar canım benim.Şimdi şükrettim ki yemeğimi yemişim,çok güzel anlatmışın canım,resimlere bayıldım,ellerine sağılık .