baloncuklar

24 Şubat 2013

FARKLI LEZZETLERLE ROKA SALATALARI



Kırmızı gülHaftanın ilk gününe sağlıklı salata dosyasıyla girmeye ne dersiniz arkadaşlar?:) 
Özellikle balığın yanına çok yakışan Roka'yı seviyorsanız.İşte sizlere farklı lezzetlerde roka salataları.
Rokaya farklı bir aroma daha ilave etmek isterseniz.Hardal ve roka ile 2 ıtırlı aromayı birleştirerek ortaya çıkardığım salatayı da denemenizi tavsiye ederim. Roka severler,ayrıca diğer roka salatalarını da tavsiye ediyorum.Roka salatalarımın hepsi de birbirinden farklı lezzetler.Hazırlamanız ve beğenmeniz dileklerimle haydi buyrun tariflere:)

KÖZ BİBERLİ IZGARA TAVUKLU ROKA SALATASI
2 Bağ roka
3 büyük kırmızı biber (közlenmiş) 
4 - 5  kornişon
SOSU;
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
Tuz veya tuzot
Çok az karabiber
Üzerine,arzuya bağlı tavuk ızgara

HAZIRLANIŞI;
Önce rokaları sirkeli suda biraz bekletip,kumu kalmayıncaya kadar yıkayıp süzgeçe alın.Sonra sebze kurutucusunda veya havlu arasında kurutun.
Servis zamanı,rokaları salata tabağına elinizle kopararak yerleştirin.
Biberleri ve kornişonları küçük küçük doğrayıp,rokaların üzerine serpiştirip hafifçe ezmeden yavaşça karıştırıp salata tabağına alın.
Bir kasede,sos malzemelerini çatalla iyice çırparak servis zamanı salatanın üzerine kaşıkla her tarafına gelecek şekilde gezdirin. Sosu daha önce salataya ilave ederseniz dağ gibi salatanız söner ve tabakta çok az kalır.
Not; Kırmızı biberleri arzunuza göre közlemeden çiğ olarakta minik küpler halinde doğrayabilirsiniz. Ama közlenmiş biberin ayrı bir lezzeti var.
Üzerine ızgara tavuk gibi protoinde eklersek işte size sağlıklı bir menü:)

HARDAL SOSLU ROKA SALATASI
Rokaya farklı bir aroma daha ilave etmek isterseniz.Yıllardır yaptığım,reçetesi tamamen bana ait hardal sosu deneyin diyorum.Hardal ve Rokanın,iki ıtırlı aromasının buluşmasıyla ortaya çıkan farklı nefis bir lezzet.
Damağınız farklı aromalı lezzetlere alışıksa,denemeye değer lezzette rokaya yakışan bu sos ile bence tanışın:)

MALZEMELER:
2   Bağ roka
Çok az tuzot veya tuz

SOSU:
2-3 Diş ezilmiş sarımsak
2 Yemek kaşığı dolusu yoğurt (süzme yoğurt değil)
2 Yemek kaşığı dolusu hardal
2 Yemek kaşığı dolusu zeytinyağı
1,5  Yemek kaşığı sirke
1/2 Limonun suyu (limon sulu değilse 1 limon)
Sosun koyuluk durumuna göre;
2 - 3 Yemek kaşığı su

HAZIRLANIŞI;
Rokaları yukarıda bahsettiğim şekilde yıkayarak kurutup elinizle ufak olarak kopararak doğrayın.Biraz tuzot serperek elinizle alt üst ederek hafifçe karıştırın.
Bir kase de tüm sos malzemelerini çatalla iyice çırpın. (sos koyu olursa 1 - 2 yk.suyla açın) Sosu servis zamanı rokaların üzerine gezdirin.
Not:Kavanozlarda olan hardal'ın aroması çok keskin,acımtırak ve katı olduğu için.Ben resimde gördüğünüz hardalı kullanıyorum.Hardal da tuzlu olduğu için tuz oranına dikkat edin.

İZMİR TULUM PEYNİRLİ,CEVİZLİ,NAR EKŞİLİ, ROKA SALATASI

Arzu ettiğiniz miktarda ki rokaları yukarıda bahsettiğim şekilde yıkayarak kurutup elinizle ufak ufak kopararak doğrayın.
Üzerine arzu ettiğiniz miktarda küp küp doğradığınız İzmir tulum peyniri ve elinizle kırıkladığınız cevizi serpiştirin.
Sos olarak bir kase de,dövülmüş 2 - 3 diş sarımsak-limon suyu ve tuz 3 lüsünü çırparak üzerine gezdirin.
Arzu aderseniz nar ekşisi de gezdirin,bence yakışıyor.Bu salata da apayrı nefislikte ve görsellikte denemeye değer bir lezzet.Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.
Not:İzmir tulum peynirini ben çok sevdiğim için kullanıyorum.Siz arzu ettiğiniz peyniri kullanabilirsiniz.

NOHUTLU ROKA SALATASI
Bu salata da yıkadığım roka ve yeşillikler yanlarında duran haşlanmış nohuta hayran hayran bakınca.Bana da 
hayranları kavuşturma kısmı düşünce.İşte ortaya böyle bir salata çıktı:))
Bir miktar yıkanmış roka maydanoz dereotu ve kır.biberi doğrayarak,haşlanmış nohutu da ilave ederek karıştırdım.Zeytinyağı-limon suyu ve tuz üçlüsünü çatalla iyice çırparak gezdirip,üzerine biraz da nar ekşisi gezdirdim.


Yeşillik salataları ile, Seval'ce hatırlatmalar ve notlar;
Tüm salata çeşitlerinde,soslarını masaya oturunca ilave edin.Önceden ilave ederseniz salata pörsür ve tabak dolusu görünen salata hem azıcık kalır hem lezzet kaybına uğrar.
Ben bazı salatalarda lezzeti arttırmak için tuz yerine tuzot kullanıyorum.Bu salatalarda da tuzot kullandım.Fakat hardal tuzlu olduğu için tuzotu veya tuz kullanıyorsanız tuzu ölçülü kullanın.Aslında ben kardeşimin Norveç'ten getirdiği tuzlu baharat karışımını kullanıyorum.Bizde ki tuzot benzeri bir karışım.
Bir de sosu direk dökmeyip kaşık kaşık salatanın her tarafına gelecek şekilde dökerseniz.Salanın bazı yeri soslu bazı yeri kuru kalmaz.
Sebze kurutucusu; 
Bizim gibi,(marul,maydanoz,dereotu,roka,tere,kuzu kulağı vs vs) gibi yeşillik malzemeleri evinizden eksik olmuyorsa mutlaka bir sebze kurutucusu alın derim ben:)
Çünkü yeni yıkanmış ıslak yeşilliklerle yapılan salata bence damağa da,göze de hitap etmiyor.
Çok uygun fiyata pazarlar da satılıyor.Bence her eve lazım,ben asrın icadı diyorum:) Sebzeleri anında kurutuyor.
Ayrıca biz kalabalık değiliz yukarıda ki malzemeler çok derseniz.Malzemeyi yarıya indirirsiniz.

Roka sevenlere fikir olması açısından işte farklı zamanlarda bizim sofralarımızı şenlendiren farklı aromalı lezzetlerle lezzetlenen ''Roka Salatalarım''




Bu salatam da bol kuru soğan var.Kuru soğanı doğrayıp tuzla ovup.Kır.biber ve domatesi doğrayıp,rokaları da elimle koparıp zeytinyağ-limonun suyu-tuz üçlüsüyle lezzetlendirdim.Üzerine de biraz nar ekşisi gezdirip,mide'lerinize bayram yaptırabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Kırmızı gül

23 Şubat 2013

TAZE BAHARAT MARİNELİ IZGARA BONFİLE


Kırmızı gülHayırlı Akşamlar ve Merhabalar:)
''Pril Sevgililer Günü''etkinliğinde,Şeflerimizden püf noktalarıyla bilgilenerek öğrendiğimiz lezzetlerden.
''Taze Baharat Marineli Izgara Bonfile''tarifini paylaşarak etkinlik tariflerimizin sonuna geldik.Bu  nefis lezzetleri sizlerinde hazırlayarak beğenmeniz dileklerimle şimdiden afiyet olsun diyerek tarife geçiyorum.

MALZEMELER:
4  Dilim bonfile
4  Dal taze kekik
4  Dal taze biberiye
4  Diş sarımsak
1  Tatlı kaşığı tane karabiber
1 /2  Yarım su bardağı zeytinyağı
Deniz tuzu

HAZIRLANIŞI:
Bonfileleri tuz hariç diğer malzemeler ile marine ederek en az yarım saat,vaktiniz varsa 1 gece buzdolabında bekletin.Önceden marine ettiyseniz pişirmeden yarım saat önce buzdolabından çıkarıp oda ısısına getirin.
Pişirmeden hemen önce her 2 tarafını iyice tuzlayın.
İyice ısıtıp yağladığınız dökme demir tava/ızgara ya da paslanmaz çelik tavada bonfilenin her iki tarafına da 3 er dakika kadar iz verin.Burada ki işlemle etin yumuşak olması ve lezzet kaybına uğramaması için,etin suyunu içine hapsederek mühürlemiş oluyoruz.İz verdikten sonra altını kıstığınız ateşte istediğiniz kıvama gelene kadar pişirin.
180 derece ısıtılmış fırında da pişirmeyi tamamlayın.
Az pişmiş için 13 - 15 dakika,iyi pişmiş için yaklaşık 20 - 25 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.

Biz o gün bonfileyi marine ederek zaman kısıtlı olduğu için yarım saat bekletip,bütün bir parça olarak önce mühürledik,
                                Sonra fırında pişirerek dilimledik,


Sonra da Risotto ile servis yaptık.
Afiyet olsun...

                               ETKİNLİK  MENÜMÜZ:

Taze baharat Marineli Izgara Bonfile.

 Kırmızı gülBu lezzetleri hazırlayıp tadarak harika bir gün geçirmemize ve bilgilenmemize vesile olan Sevgili Müge Hanım'a,Pril'e ve Şef'lerimize sonsuz teşekkürlerimle sevgiler...

21 Şubat 2013

SEBZE SUYUYLA RİSOTTO VE FIRINLANMIŞ ÇERİ DOMATES


Kırmızı gülTüm izleyicilerim ve tüm arkadaşlarım,soğuk bir şubat akşamından sıcacık bir merhaba sizlere:)
Sıra geldi,''Sevgililer günü''etkinliğinde pişirdiğimiz Risotto tarifine.Risotto nedir derseniz;
  • Risotto bir İtalyan klasiği olan kendine özgü pişirme tekniğiyle bir pilav yemeği.
  • Sebze suyu veya et suyunun azar azar eklenerek devamlı karıştırılarak pişirilen.Pişirilmesi uzun süren  pilav yemeğini.Devamlı karıştırmak (az suyla piştiği için)yemeğin yanmasını önlerken,Risotto'yu risotto yapan sosun oluşmasını sağlıyor. 
  • Pirinçlerin nişastasını salarak ortaya çıkan kremasıyla farklı bir lezzet olan risotto pişer pişmez hemen yenmeli kesinlikle yeniden ısıtılmamalıymış.Hatta otel ve restorantlar da ısıtılmış sıcak tabaklarda servis edilirmiş.
  • Risotto piştikten sonra ocaktan alınır alınmaz tereyağı ve parmesan peyniri ile lezzetlendirmek risotto'nun olmazsa olmazıymış.Lezzeti arttırmak için muhakkak parmesan peyniri kullanmalısınız. Fakat İtalyanlar deniz ürünleriyle yaptıklarında kesinlikle parmesan kullanmazlarmış.
Evet arkadaşlar,bu bilgilerin arkasından şimdi sıra geldi aşama aşama yazarak tarifi paylaşmaya.

RİSOTTO  MALZEMELERİ;
SEBZE SUYU İÇİN:
3 Dal kereviz sapı
2 Havuç
1 - 2 Sap pırasa
1 Sap rezene
2 Dal taze biberiye
2 Dal taze kekik
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
2 lt.Su
 

SEBZE SUYU'NUN HAZIRLANIŞI: 
Sebze suyunu hazırlamak için tüm malzemeleri yıkayıp,gelişi güzel doğrayın.
Isıttığınız tencerede zeytinyağı ile hafif kokusu çıkana kadar kavurup,üzerine suyunu ekleyin.Kaynama noktasına geldikten sonra,ocağı kısıp 30 dak.kadar pişirip sebzeleri süzün.

RİSOTTO İÇİN:
Minik minik doğradığınız soğanları zeytinyağında orta ateşte yakmadan kavurun.
Üzerine pirinci ekleyip 3 -4 dakika kadar kavurun.(Burada şarap ekleniyor ama ben tercih etmedim)Şarap tercih edenler pirinçler şarabı çekene kadar kavurmaya devam edin.Sıcak sebze suyundan yavaş yavaş ekleyip pirincin sebze suyunu çekmesini bekleyerek karıştırmaya,suyu çektikçe sebze suyu eklemeye devam edin.Pirinçler pişmiş kıvama geldiğinde tencerede ki risotto sulu kıvamda kalmalı.
Risottonun pişmesi,pirinci kavurmaya başladığınızdan itibaren yaklaşık 45 dak,ile 1 saat arası sürüyor.En son tereyağı ve  parmesanı ekleyip karıştırın.
Servis ederken tabağa koyduğunuz Risotto'nuzun üzerine arzu ettiğiniz miktarda krema,ve Izgara bonfile ile çeri domates'leri koyup süsleyin.

ÇERİ  DOMATESLERİ  FIRINLAMAK  İÇİN;domatesleri zeytinyağı,deniz tuzu,taze kekik ile 180 derece fırında 8 - 9 dakika hafif yumuşayana,kabukları hafif çatlayana kadar fırınlayın.
Biz çeri domatesleri bonfilenin yanında ayni tepside birlikte fırına verdik.

Etkinlikten bir kare;Önce sebze suyunu hazırladık,bir yanda risotto pişiyor,diğer yanda bonfile mühürleniyor.Keyifle çokk çalıştık çokk:))
Vee işte çalışmamızın muhteşem sonucu:))


Risotto ile Sevalce Notlar;Risottoyu ilk pişirenler bildiğiniz pilav gibi pişmediğini,başında 45 dak.ile 1 saat arası bekleyeceğinizi göze alın:)
Normal pirinçle pilav pişirirken,suyunu verince ocağı kısarak kapağı kapalı pişiriyoruz.Ama risotto da tam tersi soğanla pirinç kavrulduktan sonra sebze suyu azar azar verilerek,suyunu çektikçe tekrarlayarak sık sık karıştırılarak uzun sürede pişmesini göze almalısınız:)
Tüm bunları göze alınca,sonunda da nefis bir lezzetle buluşacağınızı bilmelisiniz:))
Risotto çok lezzetliydi,ama bana göre bihayli yağlıydı.Ama risottoya lezzet veren bu malzemeler olmazsa lezzet de olmazdı diye düşünüyorum.Gülü seviyorsak dikenine de yani kalorilere de katlanıcaz diyorumm:))

O gün şeflerimiz sayesinde Risotto ve Izgara Bonfile pişirmenin püf noktalarını da öğrenmiş olduk.Izgara Bonfile tarifini de püf noktalarıyla yazıya döker dökmez en kısa sürede sizlerle paylaşıcam inşallah.
                           
                            Sevgilerimle sevgiyle kalın...
                                            Kırmızı gül