baloncuklar

7 Şubat 2012

PORTAKALLI ÇİKOLATALI KEK


Kırmızı gülTüm izleyicilerim,ziyaretçilerim,her birinize ayrı ayrı sevgiler,selamlar:) Keyif çayınızın yanına çabucak hazırlanan nefis mi nefis bir kek ister'misiniz? 
Pişerken yaydığı mis gibi kokularla iştah kabartan,lezzetiyle damak çatlatan,görünümüyle gözlere şenlik bir lezzet:)
Ayrıca tarifimi Tombul Tarifler  blog'unun sahibi arkadaşımın etkinliğine yolluyor,bol paylaşımlar diliyorum.

MALZEMELER:

2 Yumurta
140 gr. 1 Su bardağından 1 parmak eksik. toz şeker 
16o gr. 1 Su bardağı + yarım su bardağından 1 parmak eksik un 
1 Paket kabartma tozu
1 Paket vanilya
1/2 Su bardağı süt
50 gr. Tereyağı
2 Portakal kabuğu rendesi
35 gr. bitter çikolata rendesi


HAZIRLANIŞI:
Önce yumurta ve toz şekeri yoğunlaşıncaya kadar mikserleyin.
İçine un,kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karıştırın.
Yağı eritip süt ile birlikte ilave ederek tekrar çırpın.
En son rendelediğiniz portakal kabuğu ve çikolatayı ekleyerek karıştırın.
Yağladığınız 24 x 10 boyutun da baton kalıba dökün.
5 dakika önceden ısıttığınız 180 derece fırında pişirin.

                                            Afiyet olsun.

3 Şubat 2012


Kırmızı gülTüm izleyicilerime ve ziyaretçilerime,hayırlı cumalar diliyor.Mevlid Kandilimizi kutluyorum.
Mevlid Kandili,yerlere ve göklere nur saçan Peygamberler serveri Hazreti Muhammed (S.A.V.) Efendimiz'in dünyaya teşrif ettiği,nurun oluk oluk aktığı,ilahi rahmetin sağnak sağnak yağdığı,apaydın pırıl pırıl,ışıl ışıl tarihi bir gecedir.
Mevlid Kandili insanlığın fikir semalarını kaplıyan küfür ve cehalet bulutlarının parçalandığı en şerefli gündür.
Rasulü Ekrem (S.A.V.) Efendimiz Rebi'ül-Evvel'in 12.Pazartesi gecesi tan yerinin ağarmaya başladığı bir zaman da dünyaya gelmiş,gün doğmadan,risalet güneşi doğmuş,cihan Nur-u Muhammedi ile dolmuş,çöllerin ortasından fışkıran bir Nur ile alem başka bir alem olmuştur.Mekke-i Mükerreme de meydana gelen bu mutlu doğum,ilahi rahmetin bütün insanlık alemini kuşatmak üzere bulunduğunu müjdelemiştir.
Kur-an-ı Kerim de Cenab-ı Hakk'ın:
''Biz seni alemlere rahmet olarak gönderdik.''Buyurması bunu ifade etmektedir.
Bir rivayete göre;Hazreti Amine Validemiz,Rasulü Ekrem'in dünyaya gelişini şöyle anlatmış:
Gebeliğimin 6 .ayında bir gece karşıma bir adam çıkıp dedi ki:-Ya Amine;Bil ki,sen alemlerin hayrına hamilesin!Doğumdan sonra ismini Muhammed koy ve halini hiç kimseye açma!
Artık doğum zamanı gelmişti ve kayın babam Abdülmuttalib Kabeyi tavafa gitmişti.Ben evde yapayalnızdım.Birden kulağıma müthiş bir ses geldi.Korkudan eriyecek gibi oldum.Bir de ne göreyim;Bir beyaz kuş yanıma geldi ve kanadıyla arkamı sıvazladı.Bende korku,kaygı adına hiç bir şey kalmadı.Yanıma bir göz attım.Bana bir ak kase içinde şerbet sunuyorlar.İçtim,içer içmez beni bir nur sardı.
Ve Muhammed dünyaya geldi.Baktım her birinin boyu hurma ağacı yüksekliğinde kadınlar etrafımda dolanıyorlardı.Ya Rab! Bunlar kim diye sordum.
(Bazı rivayetlerde,ALLAH (cc) Rasulünün doğumunda Amine Hatun'un gözlerinden perdenin kaldırıldığı doğu ve batı arası her şeyin gösterildiği kaydedilir)
Amine Hatun:Gördüm ki doğuda bir bayrak,batıda bir bayrak ve Kabe'nin üstünde bir bayrak...Doğum tamamlanmıştı.Hemen bir ak bulut inip yavruyu kundakladı ve gözlerini sildi.Bir ses işittim .''Doğuları ve batıları dolaştırın,deryaları gezdirin,ta ki mahluklar,Muhammedi ismiyle,sıfatıyle,suretiyle tanısınlar.''
Biraz sonra da bulut kalkıp gitti. Peygamber Efendimiz doğar doğmaz, Rıdvan (Cennetin hazinedarı) gelip kulağına şöyle mırıldandı:Müjdeler olsun sana ey ALLAH'ın Rasulü hiç bir Nebi'nin sana verilmedik ilmi kalmamıştır!Sen bütün Nebi'lerin ilminde en üstünü,kalb yönünden de metini ve cesurusun.
Rivayete göre,ALLAH Rasulü,pazartesi günü doğdu.Pazartesi günü Nebi'liğe erdi.Pazartesi günü hicret etti ve pazartesi günü medineye girdi.
Rivayete göre:Rasulü Ekrem Efendimiz Pazartesi günleri oruç tutmaya çalışırdı.Pazartesi niçin oruç tutuyorsunuz?Sorusuna:''O günde doğdum ve bana o günde peygamberlik verildi''cevabında bulunduğu için.Pazartesi günleri oruç tutmak sevaptır.
Peygamberimizin düşmanı olan amcası Ebu Leheb doğum müjdesini alınca amca olmanın sevinciyle bir cariyesini azat etti.Ölümünden sonra rüyasında görüp halin nasıl diye sorulunca.''Cehennemdeyim demiş,ama Pazartesi günleri o hareketinden dolayı azabının hafifletildiğini dile getirmiş.''
Bu sebeple,Mevlid-i Nebevi yalnız müslümanlarca değil,bütün insanlık alemince kutlanmaya değer mutlu bir doğumdur.
Onun için bir mümin bu güne hürmet gösterip,kainatın fahri aşkına sofrasını ve kesesini açacak olursa.Hak Teala tarafından her türlü lütuf ve keremlere nail olur.ALLAH (cc) Rasulünün doğduğu ayda ziyafetler vermek,fakirleri her türlü iyilik ve sadakalarla sevindirmek ve mevlid okutmak.O yıl içinde beladan emin ve muradına nail olduğu bildirilmektedir.
Dualarımız kabul,kandilimiz kutlu olsun.Bu gecenin fevzi bereketi üzerimize olsun.Amin...





1 Şubat 2012

GLAZÜR'LÜ MUFFİN


Kırmızı gülAdeta bembeyaz örtüyle kaplanmış kar'lı bir günden sevgiler selamlar:)
Kar tam erimeye başlarken,dün akşam yeniden olanca güzelliğiyle geri geldi.RABBİM evsiz barksızların yardımcısı olsun. Tabii bizler de gücümüz yettiğince tüm canlılar için,kulluk insanlık görevlerimizi yapmaya çalışıcaz.
Bilim adamları küresel ısınmanın bittiğini açıklarken,mini buzul çağının da başladığını boşuna söylemiyorlar demek ki.Bu kış tüm yurt genelinde yoğun kar yağışları ve müthiş soğuk var.
Bu arada kar manzaralarını seyrederken demlenen ikindi çaylarının yanına atıştırmalık bir şeyler olsa mı? acaba diyorum:) Olsa diyenler.
Gelinimle beraber yazın hazırladığımız,arşivimde yayınlanmayı bekleyen glazürlü muffın'lere bir göz atın derim:)

MALZEMELER:
2 Yumurta
1 Su bardağı toz şeker (1 parmak eksik)
50 gr.Tereyağı
1/2 Su bardağı süt
2 Su bardağı un
1Çay kaşığı kabartma tozu
1 Paket vanilya
1 Limon kabuğu rendesi
GLAZÜR:
1 Yumurta akı
1 Çay kaşığı limon suyu
1 dl. Pudra şekeri

HAZIRLANIŞI:
Önce şeker ve yumurtayı yoğunlaşıncaya kadar çırpın.
Tavada tereyağını eritirken üzerine sütü de ekleyip kaynama noktasında ocağı söndürün.
Çırptığınız yumurtalı harca limon kabuğunu ekleyip,sütlü karışımı azar azar ilave ederek mikserlemeye devam edin.
Sonra elediğiniz kuru malzemeleri de ilave ederek mikserlemeye devam edin.Bu harç fazla koyu olmuyor.
Çırptığınız bu harcı mufffın kalıplarına akıtarak paylaştırın.Ön ısıtma yaptığınız 210 derecede 18 - 20 dakika pişirin.(Saat ayarı fırına göre değişebilir)
Muffın'ler pişince fırından çıkarın ki fırının sıcaklığıyla kurumasınlar.Tamamen soğuyunca glazürü hazırlayıp,bıçakla muffın'lerin üzerlerine sürün.
Bu malzemelerle 8 adet muffın oldu.Hazırladığımız glazür'le 6 adet muffın kapladık. 2 muffın kaldı,birini görüyorsunuz.Diğeri anında kalite kontrole gitti:))

GLAZÜ'RÜN HAZIRLANIŞI;Önce yumurta akını yoğunlaşıncaya kadar çırpın.şeker ve limon suyunu ilave ederek tekrar çırpın.
Biz 3 ayrı kaseye paylaştırıp,birini sade bıraktık.Diğer 2 kaseye evdeki gıda boyalarından çok az minicik ekleyerek karıştırdık.Bıçakla mufinlerin üzerine sürdük,üzerlerine de renkli süslemeler serptik.
NOT:Glazür yerine üzerlerine çikolatalı sos,marmelat nutella,şokella da sürebilirsiz.Tabii sade de yiyebilirsiniz.Tercih sizlerin:)

                                       Afiyet olsun...