baloncuklar

19 Nisan 2013

AHUDUDU REÇELLİ ve KUŞ ÜZÜMLÜ KURABİYELER

 Kırmızı gülHayırlı cumalar dileklerimle merhaba arkadaşlar:)
Sıra geldi doğum günü menü'lerinden kurabiyelerin tariflerini paylaşmaya.O gün ailece herkes bir işin ucundan tutunca tüm aile el birliğiyle imeci usulü hazırlandığımızı söylemiştim.Bu nefis kurabiyeler ise gelinimin  annesi marifetli dünürümüz Stinaya ait.
İsveç'çe,Türkçe karışımıyla elimiz de çeviri kitaplarıyla,çocuklarımızın da tercuman'lığına başvurunca çok şükür tarifi yazıya döktük:)) 
Biz de gr.olan ölçü birimi orada dl.olunca,Eve döner dönmez,ölçüleri gr.ve bardak kaşık ölçüsüne dökünce inanın kendimi kimya'gerler gibi hissettim:))
Yani arkadaşlar sizler için,bloğum ve yeni yeni denemelerim için bardak,kaşık ölçülerimle bir nevi mutfağımın kimya'geriyim:)) Şikayet'çimiyim? Aslaa severek keyifle yapıyorum:)
Sözü daha fazla uzatmayım.Son olarak da,bu nefis kurabiyeleri evde tekrar yaparak sizlere yazmak isteyince.Tarifin sizlere ulaşması da ancak bu güne nasip oldu:)
 İşte birbirinden nefis kurabiyelerimiz.


AHUDUDU  REÇELLİ  KURABİYELER:


MALZEMELER: (30 dilim)

200 gr.Tereyağı
90 gr. Pudra şekeri   (1 su b. 2 parmak eksik)
275 gr. Un  (2,5 su b.)
40 gr.Badem   (1/2 su bardağı kadar)
40 gr. Çikolata
Ahududu reçeli veya arzu ettiğiniz bir reçel
Glazür için:
2 yk.pudra şekeri
1 tatlı k. portakal suyu

HAZIRLANIŞI:

  1. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve pudra şekerini mikserleyin.
  2. Unu ekleyerek mikserleyin.Hamuru elinizle toparlayıp eşit şekilde 2 parçaya bölün.Hamurla fazla oynamayın elinizin ısısıyla bozulmasın.
  3. Bademi rondo da çekin,Çikolatayı bıçakla ince ince kıyın.
  4. Hamur parçalarından birine bademi ekleyip çok az hafifçe yoğurun.Diğerine çikolatayı ekleyip çok az hafifçe yoğurun.
  5. Bademli  ve çikolatalı hamurların da her birini  eşit şekilde 2 şer parçaya bölün.(yani elimizde 4 parça hamur olacak) 
  6. Önce bademli hamurun birini 2 karış uzunluğunda kalın rulo yapın.Çikolatalı hamurun birini yine 2 karış uzunluğunda kalın rulo yapın.
  7. Bir bademli ruloyu ve bir çikolatalı ruloyu üst üste koyarak,elinizle bastırıp,resimde görülen şekli verin.Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.İçinde kabartma tozu olmadığı için pişerken çok az genişlliyor. Diğer bademli ve çikolatalı ruloyu da ayni şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirin.
  8. Tam ortasından bıçakla uzunlamasına çizik atarak,kesiğin üzerine tatlı kaşığıyla reçeli gezdirin.
  9. Ön ısıtma yaptığınız 175 derece ısılı fırında pişirin.15 - 20 dakika arasında pişiyor.( fazla kızarmadan fırından beyaz olarak çıkarın) Fırından çıkar çıkmaz verevine dilimleyin.Her bir rula 15 şerden resimde gördüğünüz 30 dilim kurabiye oluyor.
  10. Glazür için; Portakal suyu ve pudra şekerini karıştırın.Soğuduktan sonra reçelin üzerine fırçayla sürün.
  11. Sevalce notlar:Hamuru bıçakla keserken kesiği derin kesmeyin,pişerken açılıyor.Birde reçeli tel süzgeçte süzdürün,yoksa pişerken hamurun çevresine akıyor.Çilek reçelinin ayni büyüklükte çilek taneleriyle de güzel olur diye düşünüyorum.
***********************************************

 KUŞ  ÜZÜMLÜ  KURABİYELER



MALZEMELER:  

200 gr. Tereyağı
180 gr.Tozşeker  (1 su b.)
2  Yumurta
75 gr'lık 1 paket kuş üzümü  (1/2 su b.)
40 gr. Damla çikolata   (2 yk.)
275 gr. Un   (2,5 su b..)
1/2  Çay k.kabartma tozu
Portakal kabuğu rendesi

HAZIRLANIŞI:

  1. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını toz şekerle krema gibi oluncaya kadar mikserleyin.
  2. Yumurtaları birer birer ekleyerek mikserleyin.(1 yumurta biraz mikser,1 yumurta biraz mikser) 
  3. Üzüm ve çikolatayı ekleyerek mikserleyin.
  4. Un ve kabartma tozunu ilave ederek mikserleyin.
  5. Şekil verilmiycek şekilde ele yapışan bir hamur olduğu için.Hamurdan tatlı kaşığıyla parçalar alarak,yağlı kağıt serili tepsiye dizin.Üzerlerini kaşığın tersiyle bastırarak inceltin.Pişerken çok az da olsa hafifçe yayılıyorlar.Onun için tepsiye birbirine çok yakın dizmeyin.Hamuru kaşıkla dizerken yağlı kağıda yapıştığı için,tekrar kaldırıp yer değiştirme şansınız yok.Ama korkmayın pişince kağıttan ayrılıyor.
  6. Önceden ısıttığınız fırında 175 derecede 11 - 12 dakika da pişiyor.2.Tepsi fırın sıcak olduğu için daha da çabuk pişti.(dakika ayarı fırına göre değişebilir)
  7. Not;Tarifte portakal kabuğu rendesi de var.Fakat o gün Stina kullanmamış.Ben evde yaptığımda kullandım.Portakal severlere tavsiye ederim.Hatta limon kabuğu rendesi de güzel olur.
                                      Afiyet olsun...
                                             Kırmızı gül 


19 yorum:

Kiremithanem dedi ki...

Hayirli cumalar hayurli sabahlar ola sevgili ablacim,kurabiyeler cok guzel gorunuyor Stina ablamizin ellerine saglik tabii senin de :)

Unknown dedi ki...

Nefis olmus canim. Kahve icmeye geliyorum :) Ellerine saglik...

mutfagabuyrun dedi ki...

hepsi nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Beşparasız - Ayşegül dedi ki...

Kurabiyeler harika..Ellerine sağlık dünürünüzün :)
Sevgiler..

Tatlı'dan Tuzlu'ya.. dedi ki...

Hayırlı Cumalar Seval'cim..Ne güzel tarifler böyle?..
Bir kurabiyede kaç çeşit lezzet bir arada..Bayıldım bu tarife..Ellerine sağlık..

Asyadan Esintiler dedi ki...

ooo ellerine sağlık canım enfes görünüyor.Biraz uğraştırmış seni ama olsun,Değmiş doğrusu.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Sevalcim bu sabah burada cok yagmur var..disari cikp kahvemi icemedim senin icin:( Ama bence bu kurabiyelerden yap yine kahvenide yap beni cagir:)) ben geleyim miss gibi kurabiyelerden yiyip kahvelerimizi icleim..sevgilerimle canim..mutlu hafta sonu diliyorum.

Unknown dedi ki...

PİDE GÖRÜNÜMLÜ KURABİYELER ÇOK GÜZEL... ELİNE SAĞLIK

Heyyfi dedi ki...

Sevalciğim, bu kurabiyeler piştiğinde ev kim bilir nasıl güzel kokmuştur. Evde bu tür şeyler koktuğunda içime bir huzur dolar.
Ellerine sağlık. Görüntüleri bile ne kadar lezzetli olduğunu gösteriyor canım.
Sevgilerimle...

vişnap dedi ki...

Sevilim bizler için uğraşmışsın ölçülerini ayarlamışsın canımın içi sağolasın bu kurabiyeler çok nefis olmuşlar miss miss yapasım geldi notumu aldım bile canım sevgilerimle .çok öpüyorumm

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

canım ablam ne güzeller yapmış.
mmmmmmm aldım nefisss:)))
senin gibi ablam olmasını isterdim gerçekten beraber neler yapardık:)))

AslıASLI dedi ki...

Gelininin annesinin tarifi çok güzelmiş Sevalim. Galiba yemek yapmak birazda kimyagerliği gerektiriyor :) bütün o ölçüler falan baya zor aslında.
Her iki tarifide çok sevdim fotoğraflar cidden nefisler. Ellerine emeğine sağlık...

anne eli gibi dedi ki...

bazen bende kendimi kimyager gibi hissederim tarifleri ayarlarken :)ee her işin ir zorluğu var bizimki de bu olsun.dünürünün ellerine sağlık hepsi nefis görünüyor..

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Her ikisisde ilginc ama bir o kadar da nefis tarifler,kaydediyorum ve denicem,sevgili sdtina`ya sevgiler,ikinizede emeginiz icin tesekkürler...

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Sevalciğim,

Her iki tarif de çok leziz görünüyor. Öncelikle dünürün Stina'nın sonra da zahmetler edip ölçüleri bize uyarlayarak tekrardan yaptığın için senin ellerine sağlık.
Reçelli olan kurabiyenin şekil verme olayı da çok ilginç geldi.Sanıyorum pişince biraz yayılıyorlar değil mi? Yoksa bir parmak kalınlığında gibi görünmüyorlar hiç.
Ellerine sağlık güzel arkadaşım.

Çok sevgiler,

yesimdusova dedi ki...

çok güzel tarifler.. ahududulu olanda gözüm ve aklım kaldı.. ellerinize sağlık, harika görünüyorlar..

İstanbul Kazan Ben Kepçe dedi ki...

Ne güzel olmuş.Tam çay saati için :)Ellerine sağlık canım

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Seval'ciğim merhaba,
Haklısın. bir terslik var. bende senin e-mail adresin çıkmıyor mesela. Blogger profilinden de mail adresine ulaşamadım.

Yemek Tarifleri dedi ki...

Tarif için Teşekkürler.