Tüm izleyicilerime sevgiler,selamlar.
Sinop dosyasını kapatmadan önce <Sinop belgeselinde> yazmayı unuttuğum Sinop'un meşhur nokul,undan bahsetmek.Ve Sinop'tan döndüğümde komşularıma sinop'a ait lezzetlerle,hazırladığım ikindi çayını paylaşmak istiyorum.
Masamda ki gelirken getirdiğimiz,Sinop'a ait lezzetler;
Taze köy peyniri,
Taze tereyağı,
Organik domatesler,tarladan koparılmış
Kızılcık marmelatı (Hatice ablam verdi,harikaydı.)
Acıka Sinop'ait (Onu çok sevmedim,benim acıkanın lezzeti bambaşka)
Nokul, (Yanımıza yolluk olarak verilmişti.2 tanesini komşularım için ayırmıştım.)
Sirkeli patlıcan.
Sinop'ta nokul satan yerler de alttaki resimde gördüğünüz büyüklükte nokullar 2,5 tl.satılıyor.Sabah yürüyüşüne çıkanlar nokulunu alıp doğru çay bahçelerine gidiyorlar.Resimdekiler biri kıymalı,biri üzümlü cevizli.
İŞTE SİNOP'UN MEŞHURR NOKUL,U
Aslında bir çeşit börek,ama o yöreye ait geleneksel bir lezzet.Önceden bayramlarda gittiğimizde arife gününden fırınlar yakılır.Rahmetli kayınvalidem ve yengemler bütün gün tepsiler dolusu nokul hazırlardı.Dini bayramlarda (Üzümlü cevizlisi,kıymalısı) hazırlanıp gelenlere nokul ikram ikram etmek Sinop'a ait güzel bir gelenek.Aile kalabalık olunca ve gelen gidene de ikram edildiği için,çabucak da tüketiliyor.Tepsiler dolusu yapıldığı halde bayatlama gibi bir sorun yaşanmıyordu.)) Zaten günlerce dursa da bayatlamıyor.
MALZEMELER:
2 Yemek kaşığı yoğurt
2 Yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 Su bardağı ılık su
1 Yumurta
1 Paket instant kuru hamur mayası
1 Tatlı kaşığı dolusu şeker + 1 Çay kaşığı dolusu tuz
Aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ:
300 gr.Ceviz içi (rondoda irili ufaklı çekilmiş)
350 gr.Kuru üzüm
Tahin + tozşeker veya Petmez + sıvıyağı (Arzu ederseniz sıvıyağ yerine tereyağı)
Üzerine sürmek için 1 yumurta ve susam,çörek otu.
Aslında aldığı kadar un tarifleri hoşuma gitmiyor.Büyük oğlumun hediyesi dijital tartı mutfağıma girdiğinden beri hem gr. hem de bardak ölçüsü vermeye dikkat ediyorum. Bu sefer de tarttım ama Maalesef not etmeyi unutunca emin olamadığım için de aldığı kadar un demek zorunda kaldım.
HAZIRLANIŞI:
(Tahminim 6 -7 bardak kadar un gitmişti)Hamuru yoğuracağınız kapta önce 4 bardak kadar unu,maya,şeker ve tuzu karıştırıp ortasını açın.Ortaya sıvı malzemeleri yoğurt,yağ ve yumurtayı kırıp elinizle karıştırın.Suyu ilave edip tekrar karıştırın.
Kenarlardan unu alarak yoğurmaya başlayın ve ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar un ilave ederek yoğurun.Üzerini örterek 1 saat mayalanmaya bırakın.
Açma işini alt kat komşuma devrettim.Bana iç harcını sürme işi düştü.Hamur 6 ya bölündü,(hamur pazıları çok büyük değildi.)
Önce hamuru açtık,üzerine 2 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirip,hamurun her tarafına yayıp elimizle hafif hafif esneterek hamuru biraz daha büyülttük.Açtığınız yufka mümkün olduğunca ince olmalı.Sonra sırasıyla önce 2 yemek kaşığı tahini kaşıkla gezdirerek elimle yufkanın her tarafına sürdüm, sonra 2 - 3 yemek kaşığı petmezi döküp kaşığın tersiyle yayarak üzerine bolca kuru üzüm ve ceviz serptim.Hamuru çok sıkı olmıycak bir şekilde rulo olarak yuvarladığınız uzun ruloyu kendi etrafında dolayıp tepsinin ortasına gül şeklinde koyun.
Diğer 5 hamur pazısını da tek tek açarak ayni şekilde iç malzemesiyle hazırlayıp ortaya koyduğunuz gül şeklindeki hamurun etrafına sırasıyla dolayın.Üzerine 1 yumurtayı çırparak sürüp,fırında kızarıncaya kadar pişirin.
NOT;Aslında petmez yok,yerine tozşeker serpiliyordu.
(Ben tozşeker yerine petmez kullandım) Tahin sürmeden de yapılıyor.
NOKUL hamuru kabartma tozu ve maya ile 2 ayrı şekilde de yapılıyor.Yukarıda tepsiye gördüğünüz maya ile yaptığım.Aşağıdaki 4 adet olan da kabartma tozu ile hazırladığım Benim fikrimi sorarsanız mayalısını daha çok sevdim.))
Kabartma tozuyla yapılanın tarifi.
MALZEMELER:
Nokulu ister yukarıda ki tepsideki gibi,ister alttaki gibi tek tek hazırlayın.
Kabartma tozuyla yapılanın tarifi.
MALZEMELER:
1 Çay bardağı zeytinyağı
1 Çay bardağı yoğurt (kaymaklı tarafından)
1 Yumurta
1 Yemek kaşığı sirke
1 Paket kabartma tozu
265 gr.Un 2,5 su bardağı kadar (son yarım bardak unu yavaş yavaş ilave edin.Ele yapışmayan bir hamur olucak)
Üzerine sürmek için, 1 Yumurta
İÇ HARCI:
150 gr. Kıyma
1 soğan (ince doğranmış)
1 Yemek kaşığı sıvıyağ
DİĞER İÇ HARÇ: Tozşeker - ceviz - kuru üzüm.
Üzerine sürmek için yumurta. Susam,çörek otu,toz haşhaş.(hangisini isterseniz)
HAZIRLANIŞI:
Önce sıvıları karıştırıp,sonra kuruları (un ve kabartma tozu) eleyerek ilave edip yoğurdum.Hamuru 15 - 20 dakika kadar dinlendirip 2,ye ayırdım.
Birini açıp içine kavrulmuş kıymalı harç serperek rulo yaptım ve kendi ekseni etrafında doladım.
Diğer hamuru da açıp içine tozşeker,kuru üzüm ve ceviz serpiştirip ayni şekilde doladım.Üzerlerine yumurta sürüp kimine susam,kimine çörekotu,kimine de toz haşhaş serperek fırnda kızarıncaya kadar pişirdim.
NOT; Bu malzemelerle resimde gördüğünüz büyüklükte 2 nokul oldu.
Ben 2 ayrı hamur hazırladığım için 4 adet nokul hazırladım.Yağlı hamur olduğu için açması zor oluyor ama,mümkün olduğunca ince açmaya çalışın,
Nokulu ister yukarıda ki tepsideki gibi,ister alttaki gibi tek tek hazırlayın.
SİRKELİ PATLICAN
Hatice ablamın meşhur sirkeli patlıcanın,dan bahsedeyim.Sinop'a mı? ait bilmiyorum ama şiddetle yapmanızı öneriyorum.Bir zeytinyağlı çeşidi olarak ana yemeğin yanına çay masalarına her yere yakışır.Biz çokk sevdik.Patlıcanın haşlanmış ve unlanmış haliyle yağ çekmemesi ve çok az yağda kızarması,kızartma sakıncasını da hafifletiyor:)
1kg.Patlıcan
1/2 Çay bardağından biraz fazla sirke,üzerini suyla tamamlayın
3-4 diş sarımsak
1kase sarımsaklı yoğurt
Kızartmak için sıvıyağ
Un ve tuz
HAZIRLANIŞI;
Sirkeli patlıcan için çok kalın olmayan orta boy patlıcan seçmelisiniz.Büyükse ortadan 2 ye bölerek hazırlarsınız.
Patlıcanları alacalı soyarak,İki başlarından ayırmadan bıçakla artı şeklinde kesip,bir süre tuzlu suda bekletin.
Tencerede suyla ve tuz ilavesiyle haşlayın.
Haşlanan patlıcanları süzgeçe döküp,soğuk sudan geçirin.(Suyu iyice süzülsün)
Sonra una bulayarak,kızartın.(Ablam teflon tavada bol yağda değil de tavayı kaplıycak kadar az yağda ve tavası büyük olduğu için 1kg.patlıcanı bir seferde kızartmıştı)
Kızartırken,sizin tavanız küçükse parti parti kızartıp,kızaranları hepsini alıcak yayvan bir tencereye çıkartın.
Patlıcanlar kızarırken sirkeli suyun içine dövdüğünüz sarımsakları ekleyin.Patlıcanların her iki tarafı da kızarınca üzerine gezdirin.Sirkesini çektirinceye kadar kaynatıp ocağı söndürün.
Kızartırken,sizin tavanız küçükse parti parti kızartıp,kızaranları hepsini alıcak yayvan bir tencereye çıkartın.
Patlıcanlar kızarırken sirkeli suyun içine dövdüğünüz sarımsakları ekleyin.Patlıcanların her iki tarafı da kızarınca üzerine gezdirin.Sirkesini çektirinceye kadar kaynatıp ocağı söndürün.
Servis yapıcağınız borcama veya tabağa patlıcanları çıkarıp tamemen soğuyunca üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin.
NOTLAR:Ben önce aslına uyarak sadece yoğurtla yaptım.Ev halkı ve komşularım beğenip de istekler artınca tekrar yaptığımda azıcık renklendirip lezzeti daha da arttırayım diye.Üzerine domates sos ve maydanoz serptim.
Afiyet olsun...
Afiyet olsun...
30 yorum:
Nasılda güzeller ellerine sağlık canım sevgiler.
ohhh mislerr gibi:)
nasılda güzel sımsıcacık bir sofra...
ellerin dert görmesin ablacım:)
sağlıkla huzurla ağız tadı ile nice güzel sofralarda buluşun sevdiklerinizle beraber inşallah...
gönül dolusu sevgilerimle...
:)
çok güzel lezzetler canım.ikiside nefis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.
Çok lezzetli bir sofra,ısparta nokulu yemiştim ama sivas nokulu daha kısmet olmadı,sevgiler.
Karnım acıktı resmen :) Herşey harika görünüyor canım, senin de emeği geçenlerinde ellerine sağlık..
Tarifler birbirinden güzel.Nokul yemedim.Çok güzele benziyor.Patlıcan da ondan geri kalmaz.Ellerine sağlık.
Bayilirim tahinli cörege...ellerine emegine saglik canim.
Nefis bir sofra olmuş ellerinize sağlık...Sevgiler.
hımm bir Sinop'lu olarak iştahım kabardı nokulu görünce :) ellerinize sağlık, harika görünüyorlar.
Benim de yengem çok lezzetli yapar nokulu genellikle kuru üzüm veya cevizlisi yapılır, tatlı gibi olur, kıymalı yapıldığını hiç duymamıştım.
Bende gelmek istiyorum ama kahvaltıya..
Böyle bakmakla olmuyor.
Yanlız o kahvaltıdan beni zor kaldırırsın,baştan söyleyeyim..
Canım ellerine sağlık.
Merhabalar,
Elbette her yörenin kendine ait bir mutfak kültürü vardır. Bu kültürle bizleri tanıştıran sizlerin blog paylaşımlarıdır. Burada tekrar etmek istemiyorum ama tariflerinizde yer alan kahvaltı ya da yemek çeşnileri bir harika. Denemek ve tadmak lazım.
Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
Selam ve dualarımla.
seval abla ellerine sağlık ne güzel bir sofra ve tatlar ortaya çıkmış nokul bana çok cazip geldi bu aralar inanılmaz hamur işi istiyor canım ilk fırsatta yapacağım inşallah ,bu çılgın isteklerimin sonucunda umarım kilo almam:) sevgiler
Harikkaaaaa bayıldım asaya nefisssss!!!Ellerinize sağlık.
Sevgiler,
Evren
Harikkaaaaa bayıldım asaya nefisssss!!!Ellerinize sağlık.
Sevgiler,
Evren
Allah'ım hepsi harika. şu nohula bayıldım, kahvaltı da yapmıştım ama acıktırmadı beni desem yalan olur :)ellerine sağlık.
Kahve Dükanı'ndan sevgiler...
hepsi de enfes görünüyor.süperr
Ne güzel şeydir Nokul!
Teşekkürler paylaştığın için Seval...
canım cok begendim tarifini eşim patlıcanı cok sever hemen deneyeceğim ....ellerine saglık...
Hoşgeldim,
Bak şimdi Patlıcan mevsimi geçti, nolcek.
Oysa ben ne aramıştım, Patlıcan zamanı bööle değişik tatlar.
İki baştan ayırmadan kesmek ne demek çıkaramadım.
Anlayışı kıt anne Çiğdem
ben bunlari bir sinoplu ailenin evinde tattim bayildim nohutlunun da tarifini yaza bilirmissiniz tadi tamagimda kaldi:)))
Sevgili adsız:)
Nohutlu derken neyden bahsettiğini anlamadım.
Ne olduğunu daha açık yazarsan yardımcı olmaya çalışırım.
Sevgiler...
slmbu yukaridaki cevizlini nohutla yapilisi herhalde nohutun icinde sekerde vardi herhalde tatli bi borekdi
Adsız kardeşim.
Ben nohutlusunu bilmiyorum.
Sinopta ben görmedim.Kusura bakma yardımcı olamadığım için.
Sevgilerimle...
mrb dun ben nokul tarifini dendim ama yapamadim herhalde cok sert oldu 180 dercede pisirdim biraz tadida az olmus ... ilk yaptigim tepsinin icide cekmemisti!!!!!!!
Adsız kardeşim,
Ben Sinop'tan döndüğüm de komşularıma hazırlamıştım.Masada ki herkes tarafından çok beğenildi.
Senin nokulun olmamasına üzüldüm.
Sert olduğunu yazmışsın.Ununu fazla koymuş olabilir misin? Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olucak.
Bir daha yaptığın da daha iyi olacağına eminim.
Sevgiler...
yokya hamurum cok guzeldi tam kivaminda yada hamuru cok ince actim belki ondan miki ayni normal yufka acarsinya oyle actim ve o butun bi yuvarlagi birkerede yuvarladim bir tane rulo oldu
Adsız kardeşim;
Tarife uyduğunda olmaması için bir sebep yok,ama bazen her zaman yaptığımız da bile tersliklerle karşılaştığımız olabiliyor.
Bir daha ki yaptığında yanlış yaptığına inandığın kısma dikkat edersin.İnşallah güzel olur.
Sinopta mı yaşıyorsun,yapan biriyle birlikte yap diycem.Sinopta bilmeyen yoktur bu lezzeti.
Ayrıca yorumlarını adsız değilde adı,kısmına adınla yazarsan sevinirim canım.
Sevgilerimle...
ben afyon luyum ama fransa da yasiyorum
bu tarifide sinoplu bir hocamiz geldi buraya hosgeldinize gittigimizde yapmisti ordan tatmistim:))
Merhaba Aysincim.
Teşekkürler canım.Adsız yerine isminle hitap etmeyi tercih ederim.
Yakının da bu lezzeti yapan yardım alacağın birinin olması çok güzel.
Bu kadar ilgilendiğine göre 2.yaptığında çok güzel olacağına ben eminim.
Dediğim gibi bazen sürekli yaptığımız bir lezzet bile olmayabiliyor:)
Sevgiler...
Ben okumayı severim ve ben bu web sitesi üzerinde bazı gerçekten yararlı bir şeyler var gebe!
Yorum Gönder