baloncuklar

15 Haziran 2011

DÜDÜKLÜ TENCEREM - KABAK ÇORBASI ve MUSKAT

Kırmızı gülSevgi ve selamlarımla tüm ziyaretçilerime hayırlı akşamlar diliyorum.Son yazdığım muffin tarifinde Sevgili Dilaradan gelen bir yorumda,çalışan ve fazla zamanı olmayanlar için, çabucak kolayca hazırlanan tarifler  isteği ve önerisi alınca bunu dikkate alarak zaman zaman,çalışanlarımızın işten gelince çabucak hazırlayabileceği pratik lezzet önerilerinde bulunmaya çalışıcam.İnşallah yardımcı olabilirim.
Kolay tariflerden önce bir yemeği pratik ve çabuk nasıl pişirebilirizle başlıyalım mı?
Benim olmazsa olmazım bazı evlerde sadece baklagil pişirilirken kullanılan düdüklü tencereden bahsetmek istiyorum. Ben rahmetli annecim’den edindiğim alışkanlık sayesinde yıllardır, fırın yemekleri dışındaki  tüm yemeklerimi düdüklü tencerede pişiriyorum.Ve herkese de tavsiye ediyorum.Normal bir tencerede hangi yemeği 6-7 dk. Pişirebilirsiniz ki?
Gıdaların besin yoğunluğu; tazeliğine, saklama ve pişirme yöntemlerine bağlıdır. Sebzeleri çok uzun sürede çok su ile yüksek ateşte pişirmemeli, tekrar tekrar ısıtmamalıyız. Bu tür pişen yemeklerde maalesef vitaminden eser kalmaz, sadece karnımızı doyurmuş oluruz.
Asıl amacımız lezzetli  ve pratik yemek pişirmenin yanında besin değeri kaybolmamış yemekler hazırlamak olmalı.Normal tencerede pişen yemeği her kapağını açışımızda buharla birlikte vitaminlerinde uçtuğunu biliyoruz.Oysa düdüklü tencerede buhar basıncı sayesinde besinlerimiz kısa sürede vitamin kaybı olmadan pişiyor.
Tüm bunlardan dolayı hem zamandan kazanmak, hem ocak ( gaz ) kullanımını minimuma indirmek, hem de yemeklerimizi vitamin kaybı olmadan pişirmek istiyorsak, düdüklü tencere kullanma alışkanlığı edinelim.
Düdüklü tencereniz yoksa, benim tavsiyem; kalabalık değilseniz, 5 lt.lik tencere alın.Almışken büyüğünü alayım demeyin. Madem pratiklik istiyoruz sadece pişirmesiyle değil kullanımıyla da (yıkaması-yer kaplaması) her yönüyle kolaylık sağlamalı bize.
NOT: Benim verdiğim dk. Ayarları sizin düdüklü tencerenize göre az veya çok gelebilir. Markaya, modele göre bu süreler değişebilir. Tencerenizin içindeki kullanma kılavuzunu okuyarak ve kullandıkça deneme yanılmayla en doğru süreyi öğreneceksiniz ve inanın düdüklü tencerenizi elinizden bırakamıycaksınız. Düdüklü tencere de yemeklerinizi az suyla ve buharı çıkmaya başlayınca da ocağı kısarak kısık ateşte pişirin.Özellikle çalışan bayanlar,akşam işten eve gelince yemeğinizi ateşe koyun,siz salatayı yapıp masayı hazırlayıncaya kadar yemeğiniz de pişmiş olucak.

 Düdüklü tencere kullanımında dikkat edilecek en önemli nokta:Ocağı söndürünce buharı tamamen boşalmadan kapağını açmayın!
Bizler anneannelerimizin, annelerimizin o güzel öpülesi elleriyle hazırladıkları lezzetli tencere yemeklerinin kültürüyle büyüdük. Günümüzde çeşitli şık sunumlu lezzetler hazırlasak da tencere yemeklerinin lezzeti, bereketi bir başka oluyor. Hatta kızıma ve gelinime de bu alışkanlığı edindirdim.Önceleri patlar korkusuyla kullanmaya çekindiler.Sonra en önemli noktaya dikkat edildiği sürece öyle bir risk olmadığını ve rahatlığını görünce düdüklü tencere severler gurubuna girdiler.)) İnşallah bu alışkanlığı yeni neslimiz tüm gençlerimize de sevdirebilirim.Eee bu kadar bahsetmişken sözü fazla uzatmadan düdüklü tencerede pişen lezzetlerimize bir göz atalım.Önce tam da mevsimiyken bugün pişirdiğim kabak çorbasıyla başlayalım mı?
                               KABAK ÇORBASI
Yaz,kış çorba olmazsa olmaz diyen,çorba aşığı eşim sayesinde çorbasını yapmadığım sebze yoktur sanırım.)) Herkes sevmeyebilir diye yazmaya çekinirken,bu çorbamın tarifini sofra dergisinin haziran sayısında da görünce cesaretlenerek yazıyorum.
MALZEMELER:
2 adet orta boy kabak
1’er adet orta boy havuç ve patates
1 adet soğan,3 diş sarımsak
4,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz,karabiber. İnce kıyılmış dereotu.
Arzu ederseniz,1 çay kaşığı dolusu kadar muskat cevizi rendesi
HAZIRLANIŞI:
Kabak ve havucun kabuğunu kazıyarak,patates,soğan ve sarımsakların kabuklarını soyarak,tüm sebzeleri  iri küpler halinde düdüklü tencerenin içine doğrayın.
İçine su, zeytinyağı, tuz,karabiber ve muskat rendesini ilave edip karıştırıp düdüklü tencerenizin kapağını kapatıp ocağa alın.Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak saatinizi  7 dakikaya kurun.Sürenin sonunda ocağı söndürün.
Buharı boşalınca kapağını açıp el blendırından (veya robotunuzun blendrından)geçirin.
Üzerine ince kıyılmış dereotu serperek servis yapın.Arzu ederseniz üzerine tereyağı eritip dökebilirsiniz.  Afiyet olsun.
NOT:Muskat cevizi baharatçılarda satılıyor,küçük ceviz büyüklüğünde.Baharatlara düşkün biri olarak özellikle çorbalarda bıraktığı aromayı ben çok sevdim.Lezzet vermek için patates,et yemekleri,çorbalar ve soslara  aromasıyla ayrı bir lezzet veriyor.Kullanmanız şart değil ama hiç kullanmadıysanız ben deneyin derim.Kendi küçük ama lezzeti büyük.)) (bana göre)
Bol miktarda rendelenmiş olarak süt ile birlikte alındığında halisünasyon görülmesine neden olduğu için fazla miktarda kullanılmaması öğütleniyor. 












                                                                                    

 

22 yorum:

Gülcan dedi ki...

bence çok güzel oluyor ellerinize sağlık hayırlı geceler.

Unknown dedi ki...

Ellerinize saglik hayirli aksamlar diliyorum .

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

düdüklü tencere konusundaki açıklamaların ve tavsiyelerine aynen katılıyorum canım ellerine sağlık çorbanda çok nefis ben azıcıkta mercimek katıyorum güzel oluyor
sevgiler:)

Erguvan Vakti dedi ki...

Merhaba,gerçekten düdüklü tencere mutfakta sağ kolumuz olmaya aday,sağlıklı ve pratik.
Kabakla dereotu birlikteliğini çok seviyorum,elinize sağlık.

yemekbiraşk dedi ki...

adaşım:) tam kıvamlı mis kokulu nefis bi çorba olmuş.. düdülünde hayırlı olsun:)
sevgilerimle..

mutfagabuyrun dedi ki...

çorba çok lezzetli görünüyor canım.ayrıca sunumada bayıldım.ellerine sağlık.öpüyorum.

dilara dedi ki...

Merhaba
Açıklayıcı bilgilerin için teşekkür ederim.Benim bir düdüklü tencerem yok ama bu yazıdan sonra hemen bir tane edineceğim.Yazını okurken aklıma arkadaşlarımızı dostlarmızı bize benzeyen ilgi alanlarımızın, duyarlılıklarımızın aynı olduğu insanlardan seçtiğimizi bununda bizleri bir kısır döngüye hapsettiğini fark ettim.Çevremde bir sürü fotoğraf çeken, yaratıcı drama ile ilgilenen,o sosyal sorumluluk projesi senin bu dernek benim gezen bir sürü dostum var.Konuştuğumuz konular hep aynı çemberin içine sıkışmış.Bloğun bana yeni şeyleri dost tadında öğretiyor.Bu akşam eve giderken elimde iki paket olacak birinde düdüklü tencerem öbüründe muskat cevizim ve kabağım.Hiç ilgi duymadığım bir alan hakkında yeni şeyler öğrenmek ve uygulamaya çalışmak beni mutlu ediyor.İyi ki varsın :))

anneanneninemekleri dedi ki...

Bende düdüklü tencereyi çok fazla kullanırım böylece sebze yemeklerine su eklemeden pişiriyorum,çorba nefis görünüyor,ellerine sağlık,sevgiler

anneanneninemekleri dedi ki...

Bende düdüklü tencereyi çok fazla kullanırım böylece sebze yemeklerine su eklemeden pişiriyorum,çorba nefis görünüyor,ellerine sağlık,sevgiler

YeMeK vAkTi dedi ki...

Sevmezmiyiz kabak çorbasını hiç ellerine sağlık.Gerçekten düdüklü iyiki var benim sağ kolum mutfakta:)

CANBOGAZDAN dedi ki...

ellerinize saglik, corba kupalarda cok hos gorunuyor. Takip listeme ekledim sizi. Gorusmek uzere, sevgiler :)

yemekbiraşk dedi ki...

sevalcim karaorman pastasını kendi orjinal yerinde çekmek istiyorum geçen sene gittim çekmek aklıma bile gelmedi.. tafide onun altında yayınlayacağım ama inan senin yaptığın çok daha şık buradaki çok sade belkide sıradan:) karaorman gezisini ilk sıraya aldım sonbaharda çok da güzel olur oralar:)
sevgilerimle..

behlulksn dedi ki...

nefis çorba ellerinize sağlık sevgiler

Unknown dedi ki...

Düdüklü benimde vazgeçilmezim.Birkaç sene öncesine kadar çok korkardım düdüklüden ama şimdi bende fırın yemeklerim dışında tüm yemeklerimi düdüklüde yapıyorum.
Çorbada miss miss gibi görünüyor.
Ellerine sağlık canım
Öpüyorum.

olsada yesek suzan dedi ki...

düdüklü tencere benimde sağ kolum ellerine sağlık canım harika görünüyor çorban...

sarımutfak-hande dedi ki...

düdüklü tencere büyük kolaylık ,
çorban nefis görünüyor ellerine sağlık hiç denemedim deneyeyim bende

marifet ellerimizde dedi ki...

merhaba bende duduklu tencereyı cok kullanıyorum...sızı yenı kesfettım..hemen ıelmeye aldım .sıksık gorusmek dılegıyle.sevgıelr..

çeşnici Handan dedi ki...

Son derece sağlıklı ve lezzetli bir çorba olmuş tam da zamanı ellerine sağlık afiyetler olsun.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Bende bu akşam kabak çorbası pişirmeyi planlıyordum...

Ellerinize sağlık

Peritozu dedi ki...

Kabak corbasi hic denememisim, yaziyorum simdi bu aksam denemek icin. Umarim bu kadar guzel bir goruntu yakalarim bende :)

Adsız dedi ki...

Düdüklü tencerenizin markası ne acaba Tefal ile Alman marka fissler arasın da kaldım lütfen yardım edin

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Sevgili adsız,
(yorumlarınıza isminizi yazarsanız isminizle hitap ederdim)
Benim düdüklü tencerem taç marka.Eski model,en az 15 - 16 yıllık.
Fissler markayı bilmiyorum,ama tefal'i öneririm.Gelinime hediye almıştım,çok kullanışlı.
Sevgiler...