baloncuklar

9 Ağustos 2012

EGE MUSAKKASI


Kırmızı gülHayırlı sabahlar dileklerimle günaydın arkadaşlar.
Bugün nefis bir ana yemek tarifiyle huzurlarınızdayım.Musakka denilince akla patlıcan gelir,ama bu yemeğimiz bildiğimiz musakka'dan farklı.Musakka kadar lezzetli hatta lezzette azıcık musakkayı geçebilir dediğim de.Bana hak vereceğinizi düşündüğüm.Ailenize ve yemek davetleriniz de misafirlerinize gururla sunacağınız.Harika nefis bir lezzet:)

Kızartmadan kaçındığım için çok sık yapmadığım,ama yemek davetlerim de soframda yer alan bu yemek.''Sahrap Soysal'' hanımın ''Ekonomik Yemekler'' kitabından,minicik değişiklilerle Sevalce lezzetlerin mutfağına gelerek.Evinin gurmeleri ve misafirleri tarafından çokk beğenilince de bloğunda yerini alan nefis mi? Nefis yemeğimizin işte reçetesi:)

MALZEMELER:
3  Adet  kemer patlıcanı  (ince uzun olacak)
3  Adet orta boy patates
2  Adet  kabak  (ince olsun)
Kızartmak için 1/2 veya 1 Su bardağı zeytinyağı

Kıymalı sos için:
200 gr.Kıyma
1  Yemek kaşığı zeytinyağı
2  Adet orta boy soğan (kabuklarını soyup,yemeklik küçük küçük doğrayın)
2  Adet yeşil sivri biber (saplarını ve tohumlarını temizleyip,küçük küçük doğrayın)
2  Adet domates (kabuklarını soyup,tavla zarı formunda doğrayın)
1  Yemek kaşığı domates salçası
1  Su bardağı  su
1'rer çay kaşığı;Kimyon - kekik-pulbiber -biraz da karabiber.
Tuz

Beşamel sos için:
1 lt. Süt
Fındık büyüklüğünde bir parça tereyağı
3 Yemek kaşığı un  (60 gr.)
Tuz - Karabiber.
4 Yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
Üzerine serpmek için çörekotu

HAZIRLANIŞI:
Patlıcanları alacalı soyarak,yarım cm.inceliğinde halka şeklinde dilimleyin.Bol tuzlu su içinde yarım saat    bekletin.(acı suyunun çıkması için)
Kabakların kabuğunu kazıyıp yıkayıp,yarım cm.inceliğin de halka şeklinde dilimleyin.
Kabuklarını soyarak yıkayıp kuruladığınız patatesleri de yarım cm.inceliğinde halka şeklinde dilimleyin.
Kızartma tavasında yağ iyice ısınınca.Önce patatesleri,ardından kabakları,ardından suyunu süzüp havlu peçeteyle kuruladığınız patlıcanları hafifçe kızartarak.Havlu peçete serdiğiniz bir tepsiye çıkartın.

Kıymalı sos için;Tavaya zeytinyağını,yemeklik doğradığınız soğanları ve kıymayı alarak tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurmaya başlayın.4 - 5 dakika kadar kavurup biberleri salçayı ekleyip karıştırarak biraz daha kavurun.En son domatesleri ekleyip karıştırın.1 su bardağı su ekleyip karıştırıp kaynayınca ocağı söndürün.Tuz ve baharatlarla lezzetlendirip bir kenarda bekletin.

Beşamel sos için;Orta boy bir tencereye unu ve sütü koyun.Sürekli karıştırarak kaynamaya başlayınca 1 -2 dakika kadar kaynatıp pişme işlemini tamamlayınca ocağı söndürün.Tuz ve karabiber ile lezzetlendirip  mikserleyin.(Beşamel sosun resmini çekmeyi unutmuşum affola::)

Sebzelerimizi kızarttık,kıymalı sosumuzu ve beşamel sosumuzu da hazırladık şimdi sıra dizaynına işin zevkli tarafına geldi:))

En büyük uzun boy borcama veya büyük boy kenarları yüksek bir fırın kabına 1 - 2 kepçe dolusu beşamel sosu dökerek yayın.Üzerine sebzeleri karışık sıralayın.(Ben resim çekme telaşesinden sebzeleri seyrek dizmişim.Siz görülen boşluklara da sebzelerden yerleştirin.


Sebzelerin üzerine kıymalı harçtan serpiştirin.Üzerine beşamel sostan gezdirin.1.katı tamamladık.
Tekrar sebze,kıymalı sos ve beşamel sos sıralamasıyla 2 kat malzemeleri de yerleştirin.

Tekrar sebze,kıymalı sos,beşamel sos sıralamasıyla 3 kat malzemeleri de yerleştirin.


En üste kaşar peyniri rendesi ve çörek otu serpiştirin.

175 derece ısılı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Fırından çıkınca 1o -15 dakika kadar dinlendirerek servis yapın.


Alttaki tabağı da kızım vejetaryen olduğu için biraz ayırdığım sebzeler ve beşamel sosla hazırladım.Vejetaryen Ege musakkası'nın fırına girmeden önceki hali.Fırından çıktıktan sonra yine resimlemeyi unutmuşum,affola:))  

Not; Kitapta,sebzelerin ayrı ayrı tek kat olarak hazırlanması yazıyordu.Yani ilk kata sadece patates,kıymalı sos,beşamel sos.2.kata kabak ve soslar,3.kata da patlıcan ve soslar olarak.
Ben yine 3 kat olarak ama sebzeleri karışık olarak hazırladım.Bazen de 2 kat olarak hazırlıyorum.Yani 2 kepçe kadar beşamel sos döktükten sonra.Sebzelerin yarısını karışık dizerek üzerine kıymalı sosun yarısını,üzerine beşamel sosun yarısın.Kalan yarıları da 2 kat olarak hazırlayıp kaşar peyniri ve çörek otunu serperek hazırladığım da oluyor.Tercih sizin
                         Afiyet olsun...
                                Kırmızı gül














25 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Ege nin adı geçsin ömrüme ömür katsın..

Bayıldım.. nasıl güzel görünüyor...

SADE KAHVE dedi ki...

Ellerinize sağlık hiç musakkayı meşamal sosla yapmak gelmemişti aklıma. En kısa zamanda denemeliyim.

NzlGl dedi ki...

Çok güzel görünüyor elinize sağlık, sevgiler

Unknown dedi ki...

off off çok güzel görünüyor..dün kabak ve patlıcanlarımla kızartma yaptığım için kalmadı ..bu hafta pazardan yeniden alıp bu yemegi denemek istiyorum ..ellerinize sağlık..

mutfagabuyrun dedi ki...

vayyyy.harika olmuş canım.bayıldım görüntüye.ellerine sağlık.sevgiler.

Fatoş Öztürk dedi ki...

Beşamel soslu musakka hiç denemedim.
Çok değişik olmuş ellerine sağlık canım. Sevgiler...

Magia da Inês dedi ki...

°♡彡¸.°

Isso é tão delicioso!
Um lindo dia, com muito sol, saúde e paz!!...
Beijinhos do Brasil.

°♡彡¸.°.¸彡♡°

MAZES dedi ki...

Arkadaş ziyaretlere başladım canım arkadaşım,ben yok iken ne güzel şeyler yapılmış,yenmiş,şu anda bana da sadece mendili ağızımdan çekmemek kalıyoru,hele bu musakayı gördükten sonra ,bizde en çok seven benim,ellerine sağılık canım.

mavii dedi ki...

oooo bu yenmez mi seval ablacım
bomba bir tarif
o güzel ellerine sağlık

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Mmm harika bir tarif, deneyeceğim mutlaka. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

anne eli gibi dedi ki...

musakkaya bayılırım,birde böyle denemek gerek,ellerine sağlık..

muhabbetsofrasi dedi ki...

eline sağlık nefis olmuş

ayamaya dedi ki...

enfes görünüyor :) ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

Canım yemeklerimde beşamel sos çok kullanırım harika oluyor ellerine sağlık.Bereketli iftarlar, sevgiler...

FİLİZ'CE dedi ki...

GÖRÜNTÜ VE ANLATIM MUHTEŞEM SEVAL ABLACIM..oRUÇLU ORUÇLU BENİ MAHVETTİ :))..eLLERİNE SAĞLIK..

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar,

"Patlıcan musakka" diye bir musakka biliyordum. Şimdi tabldota tarifini paylaştığınız "Ege Musakkası" da dahil olmuş oldu.

Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.

Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

harika seval ablacığım nasıl güzel göründü eminim tadıda harikadır ellerine emeklerine sağlık.

sevgilerimle...

Züzüce dedi ki...

Ellerinize sağlık, hakikaten hoş bir tarif, en kısa sürede denemek lazım...

Selam ve sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

Merhaba 27 yaşındayım veee hiç yemek yapmadım ( hazır çorba ve makarna-bi sefere mahsus-hariç aa bide düdüklüde pilav denemiştim :) )
bu yemek öyle güzel göründüki gözüme denemeyi istedim doğrusu
aslında denemeden önce yemek isterdim ellerine sağlıkk
adaşın Seval :)

emrelerinmaceraları dedi ki...

Offf amma yemek ama.Ben bunu yapar bir hafta yerim kıyamam bukadar zahmette hemen mideye indirilmesine:)Elleirne sağlık blogger annesiyim banada beklerim

bircanın renkli dünyası dedi ki...

aman allahım ne guzel gozukuyor afıyet olsun sevgıler banada beklerım

ÇokoPrensin Annesi dedi ki...

Harika görünüyor, bir Egeli olarak daha önce bu yemeği yapmamış olmaktan resmen utandım:)

Sümeyye dedi ki...

bu yemek tam benlik. sevdiğim herşey var içinde. en kısa zamanda deneyeceğimmmm.

Saliş Butik Pasta dedi ki...

Tam yemede yanında yat ayarında olmuş harika gözüküyor ellerinize saglik

MAZES dedi ki...

Günaydın arkadaşım,çok şükür bugün bloğunu açabildim,ara sıra bir problemler oluyoru,bazı bloglar açılmıyoru.Yine görünmüyorsun ortalıkta ,napıyorsun ?Musakayı gördüm,bayılırım ,aklımda olsun biraz kıyma çıkarayım.Ellerine sağılık canım .