Hayırlı sabahlar dileklerimle günaydın arkadaşlar.
Bugün nefis bir ana yemek tarifiyle huzurlarınızdayım.Musakka denilince akla patlıcan gelir,ama bu yemeğimiz bildiğimiz musakka'dan farklı.Musakka kadar lezzetli hatta lezzette azıcık musakkayı geçebilir dediğim de.Bana hak vereceğinizi düşündüğüm.Ailenize ve yemek davetleriniz de misafirlerinize gururla sunacağınız.Harika nefis bir lezzet:)
Kızartmadan kaçındığım için çok sık yapmadığım,ama yemek davetlerim de soframda yer alan bu yemek.''Sahrap Soysal'' hanımın ''Ekonomik Yemekler'' kitabından,minicik değişiklilerle Sevalce lezzetlerin mutfağına gelerek.Evinin gurmeleri ve misafirleri tarafından çokk beğenilince de bloğunda yerini alan nefis mi? Nefis yemeğimizin işte reçetesi:)
MALZEMELER:
3 Adet kemer patlıcanı (ince uzun olacak)
3 Adet orta boy patates
2 Adet kabak (ince olsun)
Kızartmak için 1/2 veya 1 Su bardağı zeytinyağı
Kıymalı sos için:
200 gr.Kıyma
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
2 Adet orta boy soğan (kabuklarını soyup,yemeklik küçük küçük doğrayın)
2 Adet yeşil sivri biber (saplarını ve tohumlarını temizleyip,küçük küçük doğrayın)
2 Adet domates (kabuklarını soyup,tavla zarı formunda doğrayın)
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 Su bardağı su
1'rer çay kaşığı;Kimyon - kekik-pulbiber -biraz da karabiber.
Tuz
Beşamel sos için:
1 lt. Süt
Fındık büyüklüğünde bir parça tereyağı
3 Yemek kaşığı un (60 gr.)
Tuz - Karabiber.
4 Yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
Üzerine serpmek için çörekotu
HAZIRLANIŞI:
Patlıcanları alacalı soyarak,yarım cm.inceliğinde halka şeklinde dilimleyin.Bol tuzlu su içinde yarım saat bekletin.(acı suyunun çıkması için)
Kabakların kabuğunu kazıyıp yıkayıp,yarım cm.inceliğin de halka şeklinde dilimleyin.
Kabuklarını soyarak yıkayıp kuruladığınız patatesleri de yarım cm.inceliğinde halka şeklinde dilimleyin.
Kızartma tavasında yağ iyice ısınınca.Önce patatesleri,ardından kabakları,ardından suyunu süzüp havlu peçeteyle kuruladığınız patlıcanları hafifçe kızartarak.Havlu peçete serdiğiniz bir tepsiye çıkartın.
Kıymalı sos için;Tavaya zeytinyağını,yemeklik doğradığınız soğanları ve kıymayı alarak tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurmaya başlayın.4 - 5 dakika kadar kavurup biberleri salçayı ekleyip karıştırarak biraz daha kavurun.En son domatesleri ekleyip karıştırın.1 su bardağı su ekleyip karıştırıp kaynayınca ocağı söndürün.Tuz ve baharatlarla lezzetlendirip bir kenarda bekletin.
Beşamel sos için;Orta boy bir tencereye unu ve sütü koyun.Sürekli karıştırarak kaynamaya başlayınca 1 -2 dakika kadar kaynatıp pişme işlemini tamamlayınca ocağı söndürün.Tuz ve karabiber ile lezzetlendirip mikserleyin.(Beşamel sosun resmini çekmeyi unutmuşum affola::)
Sebzelerimizi kızarttık,kıymalı sosumuzu ve beşamel sosumuzu da hazırladık şimdi sıra dizaynına işin zevkli tarafına geldi:))
En büyük uzun boy borcama veya büyük boy kenarları yüksek bir fırın kabına 1 - 2 kepçe dolusu beşamel sosu dökerek yayın.Üzerine sebzeleri karışık sıralayın.(Ben resim çekme telaşesinden sebzeleri seyrek dizmişim.Siz görülen boşluklara da sebzelerden yerleştirin.
Tekrar sebze,kıymalı sos,beşamel sos sıralamasıyla 3 kat malzemeleri de yerleştirin.
En üste kaşar peyniri rendesi ve çörek otu serpiştirin.
175 derece ısılı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
175 derece ısılı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Alttaki tabağı da kızım vejetaryen olduğu için biraz ayırdığım sebzeler ve beşamel sosla hazırladım.Vejetaryen Ege musakkası'nın fırına girmeden önceki hali.Fırından çıktıktan sonra yine resimlemeyi unutmuşum,affola:))
Ben yine 3 kat olarak ama sebzeleri karışık olarak hazırladım.Bazen de 2 kat olarak hazırlıyorum.Yani 2 kepçe kadar beşamel sos döktükten sonra.Sebzelerin yarısını karışık dizerek üzerine kıymalı sosun yarısını,üzerine beşamel sosun yarısın.Kalan yarıları da 2 kat olarak hazırlayıp kaşar peyniri ve çörek otunu serperek hazırladığım da oluyor.Tercih sizin
Afiyet olsun...
Afiyet olsun...
25 yorum:
Ege nin adı geçsin ömrüme ömür katsın..
Bayıldım.. nasıl güzel görünüyor...
Ellerinize sağlık hiç musakkayı meşamal sosla yapmak gelmemişti aklıma. En kısa zamanda denemeliyim.
Çok güzel görünüyor elinize sağlık, sevgiler
off off çok güzel görünüyor..dün kabak ve patlıcanlarımla kızartma yaptığım için kalmadı ..bu hafta pazardan yeniden alıp bu yemegi denemek istiyorum ..ellerinize sağlık..
vayyyy.harika olmuş canım.bayıldım görüntüye.ellerine sağlık.sevgiler.
Beşamel soslu musakka hiç denemedim.
Çok değişik olmuş ellerine sağlık canım. Sevgiler...
°♡彡¸.°
Isso é tão delicioso!
Um lindo dia, com muito sol, saúde e paz!!...
Beijinhos do Brasil.
°♡彡¸.°.¸彡♡°
Arkadaş ziyaretlere başladım canım arkadaşım,ben yok iken ne güzel şeyler yapılmış,yenmiş,şu anda bana da sadece mendili ağızımdan çekmemek kalıyoru,hele bu musakayı gördükten sonra ,bizde en çok seven benim,ellerine sağılık canım.
oooo bu yenmez mi seval ablacım
bomba bir tarif
o güzel ellerine sağlık
Mmm harika bir tarif, deneyeceğim mutlaka. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
musakkaya bayılırım,birde böyle denemek gerek,ellerine sağlık..
eline sağlık nefis olmuş
enfes görünüyor :) ellerinize sağlık
Canım yemeklerimde beşamel sos çok kullanırım harika oluyor ellerine sağlık.Bereketli iftarlar, sevgiler...
GÖRÜNTÜ VE ANLATIM MUHTEŞEM SEVAL ABLACIM..oRUÇLU ORUÇLU BENİ MAHVETTİ :))..eLLERİNE SAĞLIK..
Merhabalar,
"Patlıcan musakka" diye bir musakka biliyordum. Şimdi tabldota tarifini paylaştığınız "Ege Musakkası" da dahil olmuş oldu.
Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.
harika seval ablacığım nasıl güzel göründü eminim tadıda harikadır ellerine emeklerine sağlık.
sevgilerimle...
Ellerinize sağlık, hakikaten hoş bir tarif, en kısa sürede denemek lazım...
Selam ve sevgilerimle,
Merhaba 27 yaşındayım veee hiç yemek yapmadım ( hazır çorba ve makarna-bi sefere mahsus-hariç aa bide düdüklüde pilav denemiştim :) )
bu yemek öyle güzel göründüki gözüme denemeyi istedim doğrusu
aslında denemeden önce yemek isterdim ellerine sağlıkk
adaşın Seval :)
Offf amma yemek ama.Ben bunu yapar bir hafta yerim kıyamam bukadar zahmette hemen mideye indirilmesine:)Elleirne sağlık blogger annesiyim banada beklerim
aman allahım ne guzel gozukuyor afıyet olsun sevgıler banada beklerım
Harika görünüyor, bir Egeli olarak daha önce bu yemeği yapmamış olmaktan resmen utandım:)
bu yemek tam benlik. sevdiğim herşey var içinde. en kısa zamanda deneyeceğimmmm.
Tam yemede yanında yat ayarında olmuş harika gözüküyor ellerinize saglik
Günaydın arkadaşım,çok şükür bugün bloğunu açabildim,ara sıra bir problemler oluyoru,bazı bloglar açılmıyoru.Yine görünmüyorsun ortalıkta ,napıyorsun ?Musakayı gördüm,bayılırım ,aklımda olsun biraz kıyma çıkarayım.Ellerine sağılık canım .
Yorum Gönder