baloncuklar

20 Ağustos 2012

Vazgeçilmez Lezzet Çorba

Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak
yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

Bir bumads advertorial içeriğidir. ben çorba severim

13 yorum:

Unknown dedi ki...

Uzun zaman oldu ugrayamadim, bir hatrini soramadim... Kusuruma bakma sevgili arkadasim.... Bayramini kutluyor, bu güzel tarif icin ellerine saglik diyorum... Sevgilerimle,

MAZES dedi ki...

günaydın,ben geldim,iş başı yaptım,napıyorsun sen?

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ne guzel paylasimin..corba sevilmezmi biz yaz kis iceriz..yeterki yapayim :))
Sevgiler canim

siyah kuğu dedi ki...

Geçmiş bayramın mubarek olsun canım, sevgilerimle...

Fincan Teyze dedi ki...

bilgilendirme için sağol. çok güzel bir post olmuş. çorba içesim geldi...

Igne oyam dedi ki...

bayramınız mübarek olsun

Adsız dedi ki...

Merhaba
Blogunu yeni keşfettim ve hemen izle kısmını tıkladım.İzlemekteyim:))
Seni de benimkine beklerim.
komirra.blogspot.com

Heyyfi dedi ki...

Çorba ile ilgili paylaştığın adres bilgisi için öncelikle çok teşekkür ederim.
Benim için çok faydalı olacak.
Sevgilerimle...

lila dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın. Emeğine sağlık. Sevgiler.

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar Sevalce Lezzetler,

Çorba olmadan sofraya oturmayız. Daha doğrusu çorbasız bir sofra düşünülemez. 10 bin yıllık bir tarihten bahsediyorsunuz, doğrudur.

Çarbayı işleyen bir blog yazarak Güzel bir konuydu değinmişiniz!

Selam ve dualarımla.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Canim son yayinladigin yemegi sayfanda goremiyorum Ege yemeklerinden diyeyaziyor ama aciklama resim yok acaba sayfandanmi yoksa bendenmi anlamadim..diger yayinladiklarini gorebiliyorum ama ?? Sevgiler:)

Ahu Türkyaşar dedi ki...

Bayılırım çorbaya bayılırım. Hiç bir şey tutmaz yerini :)

Unknown dedi ki...

Selam Seval ablacımmm özledik artık başlıyoruz 2 aylık tatil bitsin artık dime???en son sağlıkla ilgili sıkıntılar vardı umarım iyisindir...ereğli gelirsem arıyacağım mutlaka sevgiler