Her nefes alışınız sağlık mutluluk sevgi ve huzur dolu olsun diyerek 2013 yılının ilk tarifiyle sevgiler,selamlar,merhabalar:)
Çayınızın veya kahvenizin yanına yakışan;haşhaşın ağızda çıtır çıtır dağılmasıyla,portakal aromasının birleşmesiyle damağınızda adeta lezzet bombaları patlatan bu nefis lezzetle sevdiklerinizi mutlu etmeye ne dersiniz?:)
Bu nefis lezzeti yıllar öncesi ''Ufukmutfakta''bloğunda görüp denemiştim.Ve toz haşhaşla tanışmam da o yıllara dayanır.Eğer henüz denemeyenler varsa,hiç vakit kaybetmeyin derim ben:)
MALZEMELER:
3 Yumurta
1 Su bardağı şeker (180 gr)
1 Su bardağı şeker (180 gr)
1 Su bardağı süt
3/4 Su bardağı zeytinyağı (sıvıyağ da olur)
2,5 Su bardağı un (280 gr)
2 Portakal kabuğunun rendesi veya
2 Limon kabuğunun rendesi
10 gr.1 Paket kabartma tozu
2 Limon kabuğunun rendesi
10 gr.1 Paket kabartma tozu
2 Yemek kaşığı koyu renk toz haşhaş
Bazı yerlerde mavi haşhaş,bazen de mor haşhaş deniliyor.
Bazı yerlerde mavi haşhaş,bazen de mor haşhaş deniliyor.
HAZIRLANIŞI:
Önce yumurta ve şekeri beyazlaşıp krema gibi yoğunlaşana kadar 2-3 dk. mikserle çırpın.
Sonra sıvı malzemeleri ilave edip karıştırın.
Kuru malzemeleri de ( un ve kabartma tozu ) eleyerek ilave edip mikserle çırpın.
Elde ettiğiniz karışımın içine rendelediğiniz portakal veya limon kabuğunu ve haşhaşı ekleyip kaşıkla karıştırın.
İsterseniz muffin kalıplarına, üzerlerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde kaşıkla paylaştırarak hazırlayın.İsterseniz güzelce yağladığınız baton veya yuvarlak kek kalıbına hazırlayın.
İsterseniz muffin kalıplarına, üzerlerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde kaşıkla paylaştırarak hazırlayın.İsterseniz güzelce yağladığınız baton veya yuvarlak kek kalıbına hazırlayın.
5 dk.Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. İlk 20 dk. Fırının kapağını açmayın.Sonrasında kürdan testiyle pişip pişmediğini kontrol edin.Batırdığınız kürdan hamur bulaşığı olmadan kuru çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir,pişen keki fırından çıkarın.(fırının sıcaklığıyla kurumasın)
Not: Portakalın kabuğunu rendenin kalın tarafıyla rendeleyin.Portakal kabuğuyla ilgili diğer önerim de.Eğer portakal aromalı lezzetleri seviyorsanız yaz mevsiminde bile kullanmanız için.Bu sayfamı ziyaret edin. Ben sayfada gördüğünüz şekilde buzluğa hazırladıklarımdan 2 parça kullanıyorum.Evet arkadaşlar tarifi verdim.Şimdi farklı zamanlarda hazırladığım,her bir şekle giren.
Haşhaşlı portakallı kek, muffin ve tart lezzetlerim'den hangisini istersiniz? :)
Not: Portakalın kabuğunu rendenin kalın tarafıyla rendeleyin.Portakal kabuğuyla ilgili diğer önerim de.Eğer portakal aromalı lezzetleri seviyorsanız yaz mevsiminde bile kullanmanız için.Bu sayfamı ziyaret edin. Ben sayfada gördüğünüz şekilde buzluğa hazırladıklarımdan 2 parça kullanıyorum.Evet arkadaşlar tarifi verdim.Şimdi farklı zamanlarda hazırladığım,her bir şekle giren.
Haşhaşlı portakallı kek, muffin ve tart lezzetlerim'den hangisini istersiniz? :)
Yuvarlak kek kalıbında pişen,''Haşhaşlı portakallı kek''
Baton kalıpta pişen,''Haşhaşlı portakallı kek''
Muffin kağıdında pişen,''Haşhaşlı portakallı muffinler''
Üzerlerine ve içlerine damla çikolata serptiğim,''Haşhaşlı portakallı muffinler''
Bu ''Haşhaşlı portakallı muffin''lerimin üzerlerine de toz haşhaş serpmiştim.
Bunlar da küçük silikon kalıpların içine yerleştirdiğim truf kağıtlarında pişirdiğim,üzerine fındık kırıntıları serptiğim''Haşhaşlı portakallı minik muffin'lerim''
Yine tart kalıbında pişen,''Vanilyalı pudingli,haşhaşlı portakallı tart''
Fikir olması açısından,fotoğrafları tıklayıp büyülterek bakabilirsiniz.
Not:Beyaz çikolata soslu haşhaşlı tartın üzerini renkli şekerleme süslemeleriyle süslerseniz servis zamanı süsleyin.Görsel olarak hoş görünüyor ama bekledikçe boyalarını salıp hoş olmayan görüntü ortaya çıkıyor.(tecrübeyle sabitlenmiştir)Aslında hiç kullanmayıp meyve veya çikolatayla süslemek en sağlıklısı.Ben daha sonra hazırladıklarım da meyvelerle süslemeyi tercih ettim.Tart'ı sos veya puding ile yapıcaksanız,süt miktarını pakette yazan ölçüden biraz daha az kullanın.Sonrasın da dilimlerken akmaması için.
Afiyet olsun...
32 yorum:
Sevalim hangisinden başlayayım, her tarif, her görüntü öyle güzel ki. Ellerine sağlık. Muffinler tartlar hepsine bayıldım.
Mutlu sağlıklı yıllar diliyorum tüm sevdiklerinle beraber olacağın.
sayenizde gözlerim doydu :)tarifte alındı,kollarımı sıvayıp işe koyulmak kaldı :)Elerinize sağlık
hepsi birbirinden güzel tatlım,ellerine sağlık.yeni yılın kutlu olsun...
ablacım bende yaptım bu gün muffinlerden kalb kalbe karşıymış ben de güzel dostlarıma götürdüm çok beğenildi.
ellerine sağlık senin sunumlarda şölen olmuş:)
Not:Muhteşem tatlar versiyonlar sunum ve anlatımlar!..sevilmektesin gzel ablam sevgiler :)
kekler yarışması olmuş bence portakallı birinci olur elin dert görmesin canım
Cesit cesit harika gorunuyorlar seval ablacigim ,emeklerine saglik. Sevgilerimle...
hepsini çok beğendim canım.harika olmuşlar.ellerine sağlık.sevgiler.
Canim ellerine emklerine saglik hepsi cok güzel
bi kalıp görüntüyü nasıl da değiştiriyor:)
olsa da yesem dedim:) ellerine sağlık canım..
Ablacım ellerine sağlık hepsi harika olmuş sevgiler...
Herbiri ayri guzel, ellerine saglik diyorum..ben bu aralar cok tenbelim..birsey yapmiyorum:( sevgiler..
İyi senler diliyorum
Eline sağlık :)
canım benim,ellerine sağılık ,resim gibi her biri ,ellerin dert görmesin.
Ellerinize sağlık bende tatlısını çoca yapıyorum ama siz yaptıklarınız ve sunum şekillerinizde güzel...
kokusunu aldım sanki :)) mis gibi portakallı hemde haşhaşlı bence süper olmuş
ellerine sağlık
Seval ablacım sanada iyi seneler...negüzel yine aramızdasın..eşin umarım çok iyidir...muffinler kekler tartlar hımmmm tam ağız sulandırıcı olmuş...o tart kalıbından bende istiyorum...sevgiler
Haşhaşlı ve portakallı tatlara bayılırım. Muhteşem görünüyorlar, hepsi birbirinden leziz, ellerine sağlık Sevvalcim.
2013 te sevdiklerinle birlikte sağlık,
başarı ve mutluluklar diliyorum.
Pırıl.
her hali ayrı güzel görünüyor eline sağlık.mutlu yıllar..
hepsi birbirinden lezzetli ve şık görünüyorlar ellerinize sağlık sizede huzurlu mutlu bir yıl olsun inşaallah
sevgiler
Gecenin bu saatinde kalkıp yapasım geliyor ama uykusuzluktan gözlerimi zor açıyorum.
Miss gibi portakal kokusu geldi sanki burnuma..
Ellerine sağlık canım her ikiside nefiss görünüyor.
Değerli arkadaşlarım,
değerli yorumlarınız,güzel sözleriniz,güzel dilekleriniz için çok teşekkürler:)
Sağlıkla huzurla başarıyla mutlulukla ve bol paylaşımlarla el ele nice mutlu yıllara inşallah.
Sevgilerimle...
Hayy maşallah :) Ellerine sağlık hangi birine bakalım.
Mutlu seneler.
Canım gözüm gönlüm doydu,Ellerine sağlık güzel seneler,ömürler diliyorum sevgilerimle.
Mutlu yıllar , hepsi birbirinden güzel:-) sevgilerimle.
Merhabalar, haşhaşı çok seven biri olarak, ziyafete geldim.Ellerinize sağlık hepsi nefis görünüyor. Muffini kesin deneyeceğim. Sevgiler
Merhabalar,
Siz bir harikasınız, "On parmağında on marifet" deyişi sanki sizin için söylenmiş. Blog sayfanızdaki izleyici ve ziyaretçi sayıları ve yapılan yorumlar da konuyu teyitliyor.
Elinize ve emeğinize sağlıklar diler, iyi bir hafta sonu geçirmenizi temenni ederim.
Selam ve dualarımla.
Canım bende senelerdir yaparım ama keki, diğerlerini denemedim, iyi fikir, zaten kekini seven diğerlerini de sever!Ellerine sağlık canım, hepsi ayrı güzel :))
of hepsi birbirinden güzel eline sağlık:)
Hepsi ayrı güzel, ellerinize sağlık. Denemek için sıraya koydum.
Az evvel aradim butun bloglari sirf kek tarifi icin ve buldum hemen yaptim,cok guzel oldu olcsude tam,zira bu benim icin cok onemlidir once yaparim sonra tarif defterimde yerini alir,simdi bu kek benim en favori keklerimden biri olucak:) ben kek kalibinda yapmayi tercih ettim.eline ve yuregine saglik diyorum,memnuniyetimi belirtmek istedim.sevgilerr :)
nefis gözüküyor ellerinize sağlık
Yorum Gönder