18 Şubat 2012

PATATESLİ SOĞANLI KEK - ISPANAKLI KEK



Kırmızı gülMutlu hafta sonu dileklerimle Dost soframda ki Patatesli soğanlı kekin tarifi.
Bu tarifi yıllar önce Hikmet yengem  (eltim) ikindi çayının yanına yapmıştı.Çok beğenerek hemen tarifini almıştım,yıllardır da yaparım..Bu nefiss lezzet için teşekkürler yengecim.Aniden bir misafirim geldiğin de çabucak hazırlanışıyla ve lezzetiyle nefis mi nefiss bu tuzlu kek çeşidini yaparım.Sizlere de tavsiye ediyorum.
MALZEMELER:
4 Orta boy patates
2 Orta boy soğan
1 rer çay kaşığı dolusu; Karabiber,pulbiber
1 Çay kaşığı tuz
Birer tutam maydanoz ve dereotu

HAMUR MALZEMELERİ:
2 Yumurta
1 Su bardağı yoğurt
1 Çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
2 Su bardağı un 220 gr.
1 Paket kabartma tozu 10 gr.
1 Tatlı kaşığı dolusu mahlep (bu da benden:)
1 Çay kaşığı tuz
Üzerine serpmek için susam çörekotu.

HAZIRLANIŞI:
Önce bir kabın içine,kabuklarını soyduğunuz patatesleri ve soğanları tavla zarı formunda doğrayın.
Üzerine maydanoz ve dereotunu doğrayın.Baharatları ve yarım çay kaşığı tuz serperek tüm malzemeyi  karştırın.
Ayrı bir kapta Önce sıvı malzemeleri çırpma teliyle çırparak karıştırın.
Sonra elediğiniz kuru malzemeleri ilave ederek,tel çrpıcıyla iyice karıştırın.
Hazırladığınız sebzeli karışımı,hamur karışımının içine dökerek spatula veya tahta kaşıkla tüm malzemeyi karıştırın.
Yağlanmış büyük boy yuvarlak borcama boşaltıp,kaşıkla üzerini düzelterek,susam-çörek otu serpin.
180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.
(Bu sefer çörek otu yoktu serpemedim.) Tatlının dışındaki tüm lezzetleri  taze olsunlar diye ayni gün içinde yapınca,aceleden susamı serpmeyi de unutmuşum,:)Aklıma geldiğinde kek kızarmak üzereydi serptim ama anca görüldüğü kadarı yapıştı:)
Afiyet olsun.
-------------------------------------------------------------------

ISPANAKLI  KEK

Kırmızı gülTuzlu kek tarifi vermişken,bir nefis kek tarifini daha paylaşmak istiyorum.
İnci yemek bloğunun sahibi incimin tarifi.Henüz birbirimizi görmedik tanımıyoruz ama kalbimde yer eden bloger dostlarımın arasın da yerini çoktann aldı.Her zaman iyi ki bloğumu açmışım,lafımdan belki bıktınız,ama yine söyliycem.Çünkü çok güzel bir platformun içinde buldum kendimi.Bloğum sayesinde,arada ki mesafelere rağmen görmeden de kalpten kalbe köprüler kurulduğunu öğrendim.Yanımda ki dostlarıma bloger dostlarım da katıldı:) Ne mutlu bana:)

 Tarifi arkadaşımdan aynen kopyalıyorum.

Malzemeler.
1 Demet ıspanak(2 adet roka demeti kadar )
3 tane yumurta
1/2 çay bardağı süt(ince bel çay bardağı)
100 gr tereyağ(eritilmiş soğutulmuş)
5 yemek kaşığı zeytinyağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz .
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanması:

Ispanağı yıkadıktan sonra ince ince doğrayın kenarda beklesin.Yumurtaları karıştıracağınız tasa kırın üzerine tuzu ekleyip mikserle iyice çırpın.Daha sonra süt ve yağları karıştırın çırpmaya devam edin.
un'u,kabartma tozunu,karabiberi  ilave edin çırpmaya  devam,ve ıspanakları ekleyip  kaşıkla karıştırın,ıspanaklar fazla geldi diye düşünmeyin ,pişince çöküyorlar.Katı bir yağ ile yağlanmış kek kalıbına dökün.Üzerine rendelenmiş kaşar peynirinni serpin ,doğru fırına.Ben soğuk fırına sürdüm ve  165 derecede pişirdim .Pişip pişmediğini kürdan batırarak kontrol edip fırından aldım.Ilınınca servis edin.
Afiyet Olsun...

Ben de ayni şekilde hazırladım.Sadece kaşar peynirini üzerine değil,kekin içine ilave ettim,azıcık da ceviz ilave ettim.Yalnız tuz bana fazla geldi,1 çay kaşığı sanırım daha iyi olur.(Küçük boy kek kalıbımda pişirdim.) Bu nefiss lezzet için teşekkürler arkadaşım.












23 yorum:

  1. ama olmuyorki boyle ustuste.insanin bir dayanma gucu var degilmi ama:))).harika lezzetler.ama ispanakli keke ayrica bittim,ellerine saglik saglicakla hayatim.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel göründüğü bir gerçek ve şu da bir gerçek ki tadını merak ettim doğrusu..
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. çok güzeller canım.özellikle ıspanaklı kek harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. İkiside çok güzel tarifler.
    Eline sağlık Sevalcim.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Gercekten olmuyor Seval'cigim ...goz acip kapayincaya kadar cörekler börekler siralanmis;)))))))
    Canim hepside enfes görünüyor,ellerine saglik.Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Eline sağlık çok güzel görünüyor.İştahım açıldı:)

    YanıtlaSil
  7. bu hafta günüm var hızır gibi yetiştin..

    bir de Hoşgeldim ben..;))

    YanıtlaSil
  8. Çok leziz görünüyorlar. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  9. ARKADAŞIM MMMMM ÇOK LEZZETLİ OLMUŞ
    ALDIM CANIM ARAMA
    :)))
    MUHABBETLE KAL.

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık her ikiside nefis görünüyor
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık canım süperler.

    YanıtlaSil
  12. ikisi de birbirinden lezzetliler:) ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Tuzlu keklere bayılıyorum ablacım gerçekten ellerine sağlık çook güzel görünüyorlar =)

    YanıtlaSil
  14. bu kadar beceriye şapka çıkartılır, nefis görünüyorlar, emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. patesli keke bayılırım Seval hanım bende un miktarını azaltıp patetesi çoğaltıp üstüne sarımsaklı yoğurt ve salçalı yağ yapıyorum enfes oluyor tavsiye ederim....elinize sağlık afiyetle yyiyin sağlıkla kalın:)))sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Bend epatatesli kek tarifi ariyordum iyi oldu sneinkni gormem canim :) ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
  17. Böyle tuzlu keklere bayılıyorum. Ellerine sağlık. Harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  18. Gerçekten çok farklı bir tarif ve çok nefis bir görüntü. Ellerinize saglık..

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar,

    Tariflerinizle birlikte yorumlara da bir göz attım. Genelde önce kendi yorumumu yazar, bakmak istersem eğer, ondan sonra diğer yorumları okurum. Yazılan yorumların etkisinde kalıp, asıl kendi yorumumun değişmemesi için hep bu yolu izlerim. Bu bir yemek, pasta ya da börek tarifi ile ilgili bir blog olması nedeniyle, bana da yemek konularında pek ahkam kesmek düşmez, çünkü ben bu konuda hiçbir şey bilmem.

    Okuduğum yorumlarda beceri ve hüneriniz övülüyor ve ben de bu övgü dolu yorumları destekliyorum.

    Elleriniz dert görmesin, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.

    Dikkatimi çekti siz aynı zamanda Hürriyet'in Bumerang üyesi olmuşunuz. Ben de oraya üye idim ama, artık oraya yazı göndermiyorum.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  20. Sevalim canımın içi,Ben de senin için aynı duygulardayım:)Hayat çok garip bir bakarsın günün birinde dünya gözü ile de bir birimizi görür sarılırız neden olmasın:)senin ellerinden eminim çok daha lezzetli olmuştur:)enfes gözüküyor zaten, ellerine emeklerine sağlık canım benim,yiyenlere afiyet olsun.
    sarııp öperim seni...

    YanıtlaSil
  21. Tuzlu kek çeşitleri off çayla nasıl gider varyaa ellerine sağlık arkadaşım hayırlı cumalar;))

    YanıtlaSil
  22. Cok lezzetli görünüyor,ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  23. herşey güzel hoş ama arkadaşlar kimse ben yaptım çok güzel oldu dememiş.herkes çok güzel görünüyor diyor ama kimse ben denedim harika oldu demiyor.yorumlarınızı yaparken görüntüye değilse tada göre yaparsak daha yol gösterici olacağını düşünüyorum....

    YanıtlaSil

Yemek sitemi ziyaret ederek, tariflerimi deneyerek duygu ve düşüncelerini paylaşarak, yorum bırakacak tüm ziyaretçilerime şimdiden teşekkürlerimi sunuyor,heyecanla yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiyle kalın.