13 Nisan 2012

Kaseleriyle Yenilen Mercimek Salatası ve İçi Dolgulu Patates Topları

Kırmızı gülHayırlı Cumalar dileklerimle.Merhaba arkadaşlar:)
Bugün sizlerle lila rengli dost soframda ki salatalardan çıtır kaseyle başlamak istiyorum.
İçinin alternatifleri sınırsız olan iştah açıcı şık sunumlu,kaseleriyle yenilen bir lezzet:)
Ben içini mercimekli salatayla doldurup servis yaptım.Ama arzu edilen sulu olmayan her tür salatayla,hatta sade tavuk veya et sotelerle de servis yapılabilir.
Tek dikkat etmeniz gereken püf noktası;Kaseleri önceden hazırlayın.Hatta akşamdan da hazırlayabilirsiniz. Ama  içinin salatasını servis zamanı doldurun.Erken doldurursanız kaseler çıtırlığını kaybedip yumuşuyor.
Ayrıca bu salata tariflerimi, Porselen demlik çay saati etkinliğine.http://pasasofram.blogspot.com/
Ayrıca Çay kahve bahane etkinliğinine Marifetane Elif,Haticeye yolluyorum.

ÇITIR  KASE MALZEMELERİ: 
2 Yufka
Zeytinyağı veya sıvıyağ.
Isıya dayanıklı kaseler.

Resmi tıklayarak büyültüp daha detaylı bakabilirsiniz.
HAZIRLANIŞI:
Ben 2 yufkadan yaptım ama siz kişi sayısına göre yufka sayısını azaltır veya çoğaltırsınız.
Önce yufkayı bütün olarak açın,sonra 2 ye katlayarak yarım ay şekline getirin.
Kasenizi saracak büyüklükte ki bir tabağı yufkanın üzerine kapatarak.Tabağın çevresini bıçakla daire şeklinde yuvarlayıp.yan yana daireler kesin.
2 kat olarak kestiğiniz yufka dairesini açıp,bir parçasını parmağınızı yağa batırıp yağlayarak 2.parçayı üzerine  yapıştırın.
Diğer kestiğiniz yufkalara da ayni işlemi uygulayın.
Sonra yufkanın kaseye saracağınız tarafını da parmağınızı yağa batırarak her tarafını yağlayın.Kasenin dışını da yağlayarak,yufkayı kasenin dışına sarın.(Yağı bol sürün ki çıkarması kolay olsun)
Kaseleri tepsiye ters çevirerek dizip,180 - 200 derece ısılı fırında kızarıncaya kadar bekletin.
Fırından çıkınca iyice soğuduktan sonra çok dikkatlice kaseden çıkarın.Kişi sayınızdan 1 - 2  fazlasını yapın,çıkarırken fire verebilirsiniz.
Ben resimde gördüğünüz fincan tabağıyla daireler kestim.2 Yufkadan;7 + 7=14 kase çıktı.
Afiyet olsun...

Çıtır Kaselerin içinde ki Yeşil Mercimek Salatası:


Alttaki resim de,başka bir zaman hazırladığım pirinçsiz sade mercimekli salata.

MALZEMELER:
1,5 Su bardağı yeşil mercimek
1 Su bardağı pirinç
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
Arzunuza göre birer tutam;
Taze soğan,maydanoz,nane,dereotu.
2 Adet salatalık turşusu (kornişon değildi,salatalıklar büyüktü)
2 Adet közlenmiş kırmızı biber.
2 - 3 Diş sarımsak (rendeleyin)
Tuz
1 limon suyu (az gelirse ilave yapın)
3 Yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI:
Önce mercimekleri yıkayıp 3 - 4 parmak üzerine çıkacak kadar suyla haşlayıp,süzgeçe boşaltın.Suyu iyice süzülsün.
Pirinci ayrı bir tencerede 1y.k. yağla pilav gibi pişirin.
Diğer malzemeleri küçük form da doğrayarak,soğuyan mercimek ve pirinç ile hepsini salata kasesinin içinde karıştırın.
Damak tadınıza göre tuz ve limon suyunu ilave edin.Zeytinyağını da gezdirip yavaşça son kez karıştırın.
İster öyle servis yapın.İster yufkadan çıtır kaseler hazırlayarak içlerini doldurun.

İÇİ DOLGULU PATATES TOPLARI:




PATATES TOPLARININ MALZEMELERİ:
700 gr. 8 Adet patates (patatesler küçüktü)
2 - 3 Diş sarımsak
1  Limonun suyu
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Patates toplarını bulamak için;
İnce kıyılmış,dereotu veya maydanoz
(Ben kurutulmuş dereotuna buladım)

HAZIRLANIŞI:
Patatesleri güzelce yıkayıp haşlayıp kabuklarını soyarak rendeleyin.
Sarımsakları da rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
Limon suyunu zeytinyağını tuzunu ilave ederek,tüm malzemeyi güzelce yoğurun.
Bir tabağa dereotu veya maydanozu incecik doğrayıp hazırlayın.
Yoğurduğunuz patatesten yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp,avucunuz da yuvarlayın.İşaret parmağınızla içlerini oyup kase şekline getirerek dereotu veya maydanoza bulayarak servis tabağınıza dizin.

Patates toplarının iç dolgusu için;
2 Adet orta boy havuç
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
2 - 3 Diş sarımsak + Tuz
5 - 6 Yemek kaşığı yoğurt.Yoğurt az gelirse biraz daha ilave edersiniz.
(Ben hazır yoğurdu,tel süzgeçte bekleterek suyunu süzdürüp kullandım.)


HAZIRLANIŞI:
Havuçların kabuklarını temizleyip rendeleyip,zeytinyağıyla tavada soteleyin.
Sarımsakları döverek veya rendeleyerek tuz ilavesiyle yoğurtla karıştırın.
Soğuyan havuç sotesiyle,sarımsaklı yoğurdu karıştırıp patates toplarının içlerini çay kaşığı yardımıyla doldurun.
Not;Ben patates toplarını,dereotum az gelince,kurutulmuş dereotuna buladım.Renkleri de yeşil ve güzeldi ama resimde hoş çıkmamışlar,pek beğenmedim.En iyisi gerçeğinden vazgeçmemek:)

Bunlar daha önce maydanoza bulayarak Aşure günüm 
de yaptığım,patates topları.

Bunlar da,başka bir zaman da yaptığım,içlerini sade sarımsaklı yoğurtla doldurduğum patates topları.


Afiyet olsun...

(Resimlerin üzerini tıklayıp,büyülterek bakabilirsiniz.)



32 yorum:

  1. ELLERİNE SAĞLIK CANIM HER İKİSİDE PEK NEFİS GÖRÜNÜYOR,AFİYETLER OLMUŞ SİZLERE..

    YanıtlaSil
  2. Salatalar süper,sunumlar çok şık,ellerine sağlık,hayırlı cumalar:)

    YanıtlaSil
  3. çok şık çok güzeller ellerine sağlık canım:))

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine sağlık hepsi harika
    hayırlı cumalar sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Seval Abla yorumuna istinaden ilk sana geldim hiç vaktim yok buara siparişim var...on marifet benim burdan zaten arkadaşım eski komsum nurhan ablam hep yazılarımda bahsederim ondan en son ördüğü bere ile resmim var...umarım iyisindir kendine iyi bak yaptığına bakamadım sonra dönücem....

    YanıtlaSil
  6. iki tarif de muhtesem hayatim,ellerine saglik,mutlu haftasonlari ve hayirli cumalar.

    YanıtlaSil
  7. Hepsi birbirinden güzel görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. harika salatalar bunlar..

    YanıtlaSil
  9. Bu ne beceriklilik yaaa..utaniyorum kendimden .

    YanıtlaSil
  10. Seval önce çok teşekkür ederek başlayayım. Ben bu kaselerin hazırlanoşının bu kadar kolay olduğunu bilmiyordum, yapımnı fotoğraflaman öyle iyi olduki benim için :)

    Her iki tarifte hem yapımı, hem görüntüsü itibariyle çok hoşuma gitti ellerine sağlık..

    Hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
  11. Canım yorumun için teşekkürler. Dukan Diyetinin sırrını sormuşsun. Hiç aç kalmadan, izinli gıdalardan istediğin saatte istediğin kadar yiyebildiğin bir diyet olması beni etkilemişti. Oldum olası sabah 1 kibrit kutusu peynir diye başlayan diyetleri sevmedim ve de uygulayamadım. Eğer yapmayı düşünüyorsan kitabını mutlaka almanı tavsiye ederim. İnternetten de araştırınca birçok bilgi bulursun ama en doğrusu kitapta ve detaylıca yazıyor. Kısaca özet geçeyim ben sana. 4 evre uygulanan bir diyet. 1. evre 2-7 gün arası (vereceğin kiloya göre) sürüyor. Sadece protein ağırlıklı beslenmen gerekiyor. Yani sadece et, süt, yumurta, peynir, yoğurt vs. 2. evreye istediğin kiloya düşene kadar devam ediyorsun ve 2. evrede de bir gün sebze+protein bir gün sadece protein yiyorsun. 3. evrede bazı nişastalı gıdalar da diyete ekleniyor. Verdiğin kiloyu 10 ile çarpıp, o kadar gün uyguluyorsun. 4. evre ömür boyu ama çok kolay. Sadece haftada bir gün protein yiyorsun, kalan günlerde eski yeme düzenine dönebilirsin. Bir de meşhur yulaf kepeğimiz var. 1. evrede günde 1,5 yemek kaşığı, 2. ve 3. evrede 2 yemek kaşığı, 4. evrede 3. yemek kaşığı yulaf kepeği yemelisin. Ben kepeği ekmek yaparak tüketme yolunu seçtim. Henüz denemedim ama birçok tatlı da yapılıyor. Velhasıl canım mükemmel sonuçlara ulaşanlar var ve kilolarını kesinlikle geri almıyorlar. Ben 5. gündeyim. Bugün 1. evrenin son günü ve 2 kilo verdim bile. Eğer düşünüyorsan kesinlikle tavsiye ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. İkisi de harika , ellerine sağlık .
    Mutlu haftasonları diliyorum , sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. hepsi birbirinden güzel görünüyor... ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Seval hanım tarifleriniz şu an yayında ellerinize sağlık.İki nefis lezzeti bizlerle buluşturduğunuz için teşekkürler, yine beklerim arkadaşım selametle kal sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. salatan gercektende cok güzel olmus ellerine saglik. katildigin icinde cok tsk.ediyorum yine beklerim:)

    YanıtlaSil
  16. sunumlara bayıldım canım.harika olmuşlar.çanaklarda bir başka güzel olmuş.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  17. Ellerine sağlık. Enfes görünüyorlar. Mutlu haftasonları.

    YanıtlaSil
  18. Acilen sana yakın bir yere taşınmalıyım işten gelirken her akşam uğrarım yalnış anlama nasılsın diye uğrayacağım :)) uğramışken yaptıklarınında tadına bakarım artık):)) ellerin dert görmesin canım...

    YanıtlaSil
  19. Ellerinize sağlık harika bir sunum sevgiler

    YanıtlaSil
  20. harika görünüyorlar ellerinize sağlık görüntüleri kadar lezzetleride muhteşemdir eminim.sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Sevalcim, bugünlerde bende yufka kasesi nasıl yapılır onu verecektim.Yufkanın içinde de avokado salatası tarifi paylaşacaktım.Biraz erteleyeyim bari,senin salataların o kadar güzel olmuş ki.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  22. hepsinin de sunumu bir harika, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  23. mmmmmmm cok guzel gorunuyor ellerine saglık canım

    YanıtlaSil
  24. kelime doğrulama konusunda çok haklısın, yazarsan çok sevinirim, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  25. Muhtesem blog:)keyifle takipteyiz:)bizede bekleriz:)

    YanıtlaSil
  26. ARKADAŞIM,HARİKALAR YARATMIŞIN,ELLERİNE SAĞILIK

    YanıtlaSil
  27. Görüntü harika,lezzetinden zaten şüphe yok..
    Ellerine sağlık canım benim..
    Nefiss görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  28. canım ben geldim
    :)
    çoşmuşsun harika hepside.

    YanıtlaSil
  29. İKİ salatayıda çok severim ilk salatadaki yufka fikri çok iyi ikincide ise dereotuna bulanmaı çok şık olur eline sağlık...sevgiler

    YanıtlaSil
  30. Cok nefis görünüyorlar,ellerine saglik.Sevgiler ;)

    YanıtlaSil

Yemek sitemi ziyaret ederek, tariflerimi deneyerek duygu ve düşüncelerini paylaşarak, yorum bırakacak tüm ziyaretçilerime şimdiden teşekkürlerimi sunuyor,heyecanla yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiyle kalın.