11 Şubat 2012

PORTAKAL KABUKLARINI ATMAYIN


Kırmızı gülSevgili izleyenlerim,ziyaretçilerim hiç bir şeyi israf etmiyoruz değil mi? Öyleyse yediğimiz portakalların kabuklarını da atmayalım:)
Son günler de portakallı tarifler yayınlamaya başlayınca.Portakalla igili Sevalce saklama şeklini de sizlerle paylaşmak istiyorum.Tabii ki sizlerin de portakal kabuklarını saklama şekliniz vardır.Ama isterseniz bir de benim metodumu okuyun ve deneyin.Memnun kalacağınızı garanti ediyorum:)
Garanti belgesi: ''Lezzetyagmuru''  Seval:)))
Ayrıca bu tarifimi ''Hayattan azıcık'' bloğunun sahibi arkadaşımızın Ben buldum etkinliğine yolluyor,bol paylaşımlar diliyorum.

Elma portakal  limon diğer narenciye'ler benzer meyveler hatta bazı sebzeler.Bekleme ve nakliye süresinde zarar görmemesi,buruşma ve su kaybının önlenmesi,bir çok mikroorganizmaya karşı korunması,uzun süre çürümeden ve tazeliğini kaybetmeden saklanması için parafin mumla kaplanarak korunduğunu fakat  bu işlemin sağlığımıza verdiği zararı da biliyoruz.Mumlanmadan önce altta kalan mikrop ve kirlerinden,mumlarından arındırmak için.Uzmanlar bu tür meyve ve sebzelerin kabuklarını  fırçalayarak yıkamamızı öneriyorlar.Bunları duyduktan sonra bize de küçük bir mutfak fırçası edinmek şart oluyor.

Onun için;İlk işlem olarak,portakalları küçük bir mutfak fırçasıyla fırçalayarak yıkıyor ve kuruluyoruz.

Ben önceleri portakal kabuklarını,önce uzun uzun keserek.sonra da tavla zarından küçük parçalar halinde keserek tek kullanımlık olarak sera streçe sarıp,bazen de buzdolabı poşetine doldurup buzluğa kaldırıyordum.Bu yöntem de güzel ama el oyalıyordu.

Sonraları rondo da çekerek dondurarak saklama fikri aklıma düştü ve fikrimi uyguladım.Sonuç olarak denemelerim içinde uzun süre dayanan  en kullanışlı şeklini bulmuş oldum.

MALZEME de sınır ölçü yok.Ama ben fikir olması açısından önceki gün hazırladığımı yazıcam.
12 portakalın kabuğu + 2 portakal + 1 su bardağı toz şeker.

Her portakal yediğimiz de kabuklarını kapaklı bir kapta veya buzdolabı poşetin de biriktiriyorum.
Biriktirme süresin de kabukları mutlaka buzdolabında bekletiyorum.Çünkü oda sıcaklığında yumuşayarak minik küflenmeler oluyor.Tecrübeyle sabitlenmiştir:)

HAZIRLANIŞI; Tüm malzemeleri biraz portakal kabuğu,biraz doğranmış portakal,biraz şeker karışımıyla parti parti rondoda çekiyorum.
Çektiklerimi çukur bir kapta biriktirerek karıştırıp,orta boy uzun borcama yaydım.Kesmeden buzluğa konursa,donduktan sonra kesme işlemi zor olacağı için.
Bıçakla kibrit kutusu büyüklüğün de karelere keserek  buzdolabının No frost bölümün de şok'luyorum.
Sonra donan parçaları ayırıp buzdolabı poşetine doldurarak,buzdolabının No frost bölümüne kaldırıyorum.
(Ben çok sevdiğim için bir kek harcına 2 şer parça kullanıyorum.Siz arzunuza göre kullanın.)
Böylece  her zaman,portakallı lezzetler hazırlıyorum.(Resimlerin üzerilerini tıklayıp,büyülterek bakabilirsiniz)










39 yorum:

  1. aklınla bin yaşa seval ablacım..
    muhteşem bir fikir bu..
    emeğine sağlık..
    mutlu hafta sonları ablacım..

    YanıtlaSil
  2. Arkadaşım harikasın,bende kabukları ne yapsam derken ,yazını okudum ,paylaştığın için çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. Seval ablacım sen harikasın ya valla bnm hiçaklıma gelmez böyle şeyler tebrik ediyorum seni =)

    YanıtlaSil
  4. Harika bir fikir Seval Hanım. Çok yöntem gormuştum ama bu en sağlıklisi ve en kolayı. Sağolasiniz.

    YanıtlaSil
  5. Portakal kokusunu bende çok severim, keklerde ve kurabiyelerde, ve çikolatayla çok yakıştırırım, ve mevsim meyvesi olarak hemen hergün 3-4 portakal tüketiyoruz, kabukları değerlendirmek adına harika bir fikir, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Ne guzel bir fikir ellerine saglik sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ben marmelatını denemistimde guzel olmamıstı acısı cıksın diye o kadar cok kaynatıp suzdumki ne tadı kalmıstı ne tuzu

    YanıtlaSil
  8. sevalcim muhteşem fikir
    hayatım
    ellerine sağlık.
    :)

    YanıtlaSil
  9. Sevalcim
    bu fikri çok beğendim. Aklına ,eline sağlık, teşekkürler, sevgiler

    YanıtlaSil
  10. cok iyi yöntemmiş ev hanımı olunca insallah bende böle seyler yaparım okuyunca böle yaptıklarını görünce atmayın degerlendirme fikrin bana cok güzel geliyor bende uygulamak istiyorum :) insallah :P

    YanıtlaSil
  11. Çok iyi fikir, o kadar çok portakal tüketiliyoki bu fikir iyi oldu. Çok tskler..

    YanıtlaSil
  12. çok güzel bir fikir paylaşımı olmuş sevalcim,ellerine emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Harikasın canım çok güzel bi fikir olmuş.

    YanıtlaSil
  14. bende bir haftadır biriktiriyorum. Dolapta kavanoza koyarak biriktirdim. Hafta içi bir kısmından reçel bir kısmındanda şekerleme yapacağım. Siizn yöntemde süper fikirmiş.

    YanıtlaSil
  15. İsraf etmeme konusuna kesinlikle katılıyorum. Çok güzel bir fikir. Ben buz kalıplarında donduruyorum. Oldukça pratik. Tavsiye ederim. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Şahane bir fikir bu ya:))
    Ellerine aklına sağlık balım..

    YanıtlaSil
  17. Ben rendeleyip buzluğu atardım. Bu şekli de pek hoşuma gitti. Rabbim ağız tadıyla yemeği nasip etsin inşallah.

    YanıtlaSil
  18. ellerine sağlık canım çok güzel fikir geçen bende reçelini yaptım harika oldu:)

    YanıtlaSil
  19. süper bir düşünce canım aklına sağlık:) sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Seval hanım iyi düşünmüşsünüz, bende bir sıra doğranmış portakal kabuğu, bir sıra şeker olmak üzere kavanozda biriktirip buzdolabında saklıyordum, bir zaman sonra küf yapıyordu. sevgiler:)

    YanıtlaSil
  21. portakal kabuğunun kokusunu çok severim.Acımsı bir tat kalıyor mu?

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar,

    Eşim de portakal kabuklarını keklerinde değerlendirir, ama sizin değerlendirme alanınız çok daha zengin.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  23. Kardeşim; Kesinlikle acı tat olmuyor.Rahatlıkla yapabilirsin.

    YanıtlaSil
  24. Ablacımmm harika fikir böyle saklamak..:)))
    Ellerine,fikrine sağlık.
    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba tanıştığımıza memnun oldum...çok pratik bir kullanım olmuş..paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel canım. Çok iyi fikir.

    YanıtlaSil
  27. Yazın portakal çok bulunmuyor limonata için süper bi fikir tşkler

    YanıtlaSil
  28. eline fikrine sağlık sevalcim, esansını almaktansa evde doğal olarak lezzetlendirici hazırlamalı:) ben de rendeleyip poşetlere 1 sıra rende 1 sıra toz şeker koyup dondurucuda saklamıştım

    YanıtlaSil
  29. cok guzel bir paylasim olmus

    YanıtlaSil
  30. Boyle pratik saklama teknikleri sayesinde mevsimi olmayan seyleri elde etmek icin yapay seylere muracat etmek zorunda kalmiyoruz:) ellerinize ve fikrinize saglik:)

    YanıtlaSil
  31. ay seval ablacim eminmisiniz siz sadece ev hanimimisiniz ? mubarek deneyimli arastirmalariniz sannersinizki bir kimya profesorusunuz ! Einsetin falan sizin yaninizda cok passif kalmis ayo , masalllah ! mutlaka bu deneyimini bende uygularim, ustelik portakallari cok severim ;)) bu arada bloguma hosgelmissiniz !:) sevgiler saygilar !

    YanıtlaSil
  32. harika bir tarif portakallı kek kurabiye bayılırım ne güzel olur

    YanıtlaSil
  33. Çok güzel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  34. Ben de aroma olarak portakal kabuğunu çok sevenlerdenim. Ben sadece rendeliyor ve küçük kaplarda dondurucuya koyuyorum.Belki denemek istersiniz.

    YanıtlaSil
  35. Çok iyi bir fikir çok beğendim mutlaka bende bu şekilde yapacağım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  36. Çok güzel fikir....bayıldım....

    YanıtlaSil
  37. Harika bir fikir canım
    fikrine ellerine sağlık.......

    YanıtlaSil
  38. mandalina kabukları için de deneyebilirmiyiz acaba

    YanıtlaSil
  39. Merhaba adsız kardeşim,
    mandalinanın kabuğunun daha buruk olacağını düşünüyorum.
    Portakal kabuğunu denemeni öneririm.

    YanıtlaSil

Yemek sitemi ziyaret ederek, tariflerimi deneyerek duygu ve düşüncelerini paylaşarak, yorum bırakacak tüm ziyaretçilerime şimdiden teşekkürlerimi sunuyor,heyecanla yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiyle kalın.