
Son günler de portakallı tarifler yayınlamaya başlayınca.Portakalla igili Sevalce saklama şeklini de sizlerle paylaşmak istiyorum.Tabii ki sizlerin de portakal kabuklarını saklama şekliniz vardır.Ama isterseniz bir de benim metodumu okuyun ve deneyin.Memnun kalacağınızı garanti ediyorum:)
Garanti belgesi: ''Lezzetyagmuru'' Seval:)))
Ayrıca bu tarifimi ''Hayattan azıcık'' bloğunun sahibi arkadaşımızın Ben buldum etkinliğine yolluyor,bol paylaşımlar diliyorum.
Elma portakal limon diğer narenciye'ler benzer meyveler hatta bazı sebzeler.Bekleme ve nakliye süresinde zarar görmemesi,buruşma ve su kaybının önlenmesi,bir çok mikroorganizmaya karşı korunması,uzun süre çürümeden ve tazeliğini kaybetmeden saklanması için parafin mumla kaplanarak korunduğunu fakat bu işlemin sağlığımıza verdiği zararı da biliyoruz.Mumlanmadan önce altta kalan mikrop ve kirlerinden,mumlarından arındırmak için.Uzmanlar bu tür meyve ve sebzelerin kabuklarını fırçalayarak yıkamamızı öneriyorlar.Bunları duyduktan sonra bize de küçük bir mutfak fırçası edinmek şart oluyor.
Onun için;İlk işlem olarak,portakalları küçük bir mutfak fırçasıyla fırçalayarak yıkıyor ve kuruluyoruz.
Ben önceleri portakal kabuklarını,önce uzun uzun keserek.sonra da tavla zarından küçük parçalar halinde keserek tek kullanımlık olarak sera streçe sarıp,bazen de buzdolabı poşetine doldurup buzluğa kaldırıyordum.Bu yöntem de güzel ama el oyalıyordu.
Sonraları rondo da çekerek dondurarak saklama fikri aklıma düştü ve fikrimi uyguladım.Sonuç olarak denemelerim içinde uzun süre dayanan en kullanışlı şeklini bulmuş oldum.
MALZEME de sınır ölçü yok.Ama ben fikir olması açısından önceki gün hazırladığımı yazıcam.
12 portakalın kabuğu + 2 portakal + 1 su bardağı toz şeker.
Her portakal yediğimiz de kabuklarını kapaklı bir kapta veya buzdolabı poşetin de biriktiriyorum.
Biriktirme süresin de kabukları mutlaka buzdolabında bekletiyorum.Çünkü oda sıcaklığında yumuşayarak minik küflenmeler oluyor.Tecrübeyle sabitlenmiştir:)
HAZIRLANIŞI; Tüm malzemeleri biraz portakal kabuğu,biraz doğranmış portakal,biraz şeker karışımıyla parti parti rondoda çekiyorum.
Çektiklerimi çukur bir kapta biriktirerek karıştırıp,orta boy uzun borcama yaydım.Kesmeden buzluğa konursa,donduktan sonra kesme işlemi zor olacağı için.
Bıçakla kibrit kutusu büyüklüğün de karelere keserek buzdolabının No frost bölümün de şok'luyorum.
Sonra donan parçaları ayırıp buzdolabı poşetine doldurarak,buzdolabının No frost bölümüne kaldırıyorum.
(Ben çok sevdiğim için bir kek harcına 2 şer parça kullanıyorum.Siz arzunuza göre kullanın.)
(Ben çok sevdiğim için bir kek harcına 2 şer parça kullanıyorum.Siz arzunuza göre kullanın.)
aklınla bin yaşa seval ablacım..
YanıtlaSilmuhteşem bir fikir bu..
emeğine sağlık..
mutlu hafta sonları ablacım..
Arkadaşım harikasın,bende kabukları ne yapsam derken ,yazını okudum ,paylaştığın için çok teşekkürler:)
YanıtlaSilSeval ablacım sen harikasın ya valla bnm hiçaklıma gelmez böyle şeyler tebrik ediyorum seni =)
YanıtlaSilHarika bir fikir Seval Hanım. Çok yöntem gormuştum ama bu en sağlıklisi ve en kolayı. Sağolasiniz.
YanıtlaSilPortakal kokusunu bende çok severim, keklerde ve kurabiyelerde, ve çikolatayla çok yakıştırırım, ve mevsim meyvesi olarak hemen hergün 3-4 portakal tüketiyoruz, kabukları değerlendirmek adına harika bir fikir, teşekkürler..
YanıtlaSilNe guzel bir fikir ellerine saglik sevgiler
YanıtlaSilBen marmelatını denemistimde guzel olmamıstı acısı cıksın diye o kadar cok kaynatıp suzdumki ne tadı kalmıstı ne tuzu
YanıtlaSilsevalcim muhteşem fikir
YanıtlaSilhayatım
ellerine sağlık.
:)
Sevalcim
YanıtlaSilbu fikri çok beğendim. Aklına ,eline sağlık, teşekkürler, sevgiler
cok iyi yöntemmiş ev hanımı olunca insallah bende böle seyler yaparım okuyunca böle yaptıklarını görünce atmayın degerlendirme fikrin bana cok güzel geliyor bende uygulamak istiyorum :) insallah :P
YanıtlaSilÇok iyi fikir, o kadar çok portakal tüketiliyoki bu fikir iyi oldu. Çok tskler..
YanıtlaSilçok güzel bir fikir paylaşımı olmuş sevalcim,ellerine emeklerine sağlık..
YanıtlaSilHarikasın canım çok güzel bi fikir olmuş.
YanıtlaSilbende bir haftadır biriktiriyorum. Dolapta kavanoza koyarak biriktirdim. Hafta içi bir kısmından reçel bir kısmındanda şekerleme yapacağım. Siizn yöntemde süper fikirmiş.
YanıtlaSilİsraf etmeme konusuna kesinlikle katılıyorum. Çok güzel bir fikir. Ben buz kalıplarında donduruyorum. Oldukça pratik. Tavsiye ederim. Ellerinize sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilŞahane bir fikir bu ya:))
YanıtlaSilEllerine aklına sağlık balım..
Ben rendeleyip buzluğu atardım. Bu şekli de pek hoşuma gitti. Rabbim ağız tadıyla yemeği nasip etsin inşallah.
YanıtlaSilellerine sağlık canım çok güzel fikir geçen bende reçelini yaptım harika oldu:)
YanıtlaSilsüper bir düşünce canım aklına sağlık:) sevgiler.
YanıtlaSilSeval hanım iyi düşünmüşsünüz, bende bir sıra doğranmış portakal kabuğu, bir sıra şeker olmak üzere kavanozda biriktirip buzdolabında saklıyordum, bir zaman sonra küf yapıyordu. sevgiler:)
YanıtlaSilportakal kabuğunun kokusunu çok severim.Acımsı bir tat kalıyor mu?
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilEşim de portakal kabuklarını keklerinde değerlendirir, ama sizin değerlendirme alanınız çok daha zengin.
Selam ve dualarımla.
Kardeşim; Kesinlikle acı tat olmuyor.Rahatlıkla yapabilirsin.
YanıtlaSilAblacımmm harika fikir böyle saklamak..:)))
YanıtlaSilEllerine,fikrine sağlık.
Çok öpüyorum.
Merhaba tanıştığımıza memnun oldum...çok pratik bir kullanım olmuş..paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilÇok güzel canım. Çok iyi fikir.
YanıtlaSilYazın portakal çok bulunmuyor limonata için süper bi fikir tşkler
YanıtlaSileline fikrine sağlık sevalcim, esansını almaktansa evde doğal olarak lezzetlendirici hazırlamalı:) ben de rendeleyip poşetlere 1 sıra rende 1 sıra toz şeker koyup dondurucuda saklamıştım
YanıtlaSilcok guzel bir paylasim olmus
YanıtlaSilBoyle pratik saklama teknikleri sayesinde mevsimi olmayan seyleri elde etmek icin yapay seylere muracat etmek zorunda kalmiyoruz:) ellerinize ve fikrinize saglik:)
YanıtlaSilay seval ablacim eminmisiniz siz sadece ev hanimimisiniz ? mubarek deneyimli arastirmalariniz sannersinizki bir kimya profesorusunuz ! Einsetin falan sizin yaninizda cok passif kalmis ayo , masalllah ! mutlaka bu deneyimini bende uygularim, ustelik portakallari cok severim ;)) bu arada bloguma hosgelmissiniz !:) sevgiler saygilar !
YanıtlaSilharika bir tarif portakallı kek kurabiye bayılırım ne güzel olur
YanıtlaSilÇok güzel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık.
YanıtlaSilBen de aroma olarak portakal kabuğunu çok sevenlerdenim. Ben sadece rendeliyor ve küçük kaplarda dondurucuya koyuyorum.Belki denemek istersiniz.
YanıtlaSilÇok iyi bir fikir çok beğendim mutlaka bende bu şekilde yapacağım teşekkürler.
YanıtlaSilÇok güzel fikir....bayıldım....
YanıtlaSilHarika bir fikir canım
YanıtlaSilfikrine ellerine sağlık.......
mandalina kabukları için de deneyebilirmiyiz acaba
YanıtlaSilMerhaba adsız kardeşim,
YanıtlaSilmandalinanın kabuğunun daha buruk olacağını düşünüyorum.
Portakal kabuğunu denemeni öneririm.