28 Nisan 2011

ELMALI PİRİNÇLİ KUP


Kırmızı gülHer yeri ısıtan ve ışıl ışıl  parlayan güneşli  bir günden tüm ziyaretçilerime sevgiler,selamlar.Bu aralar bloğumu güncelleyemediğim için siz ziyaretçilerimin affına sığınıyorum.
Nedeni de oğlum  gelinim torunum,kardeşim gelinimiz yeğenlerim, birarada olmaya hasret gidermeye çalışıyoruz.Norvec,İsvec arası gidip geliyoruz.
 Geçtiğimiz hafta buralar da kutlanan paskalya bayramı nedeniyle tüm okullar ve işyerleri tatil olunca bunu firsat bilerek kardeşim ve ailesiyle yine 7 saatlik güzel bir karayolu yolculuğunun ardından Norveç'ten  İsveç'e oğlumun yanına döndük.Sayılı gün çabuk geçiyor.Tatil bitti ve önceki gün kardeşim ve ailesi Norveç'e evlerine döndüler.
Bizim de Türkiye'ye evimize dönme günlerimiz yaklaşıyor.Selma prensesimiz 1 aylık oldu,daha bir ele gelmeye başladı.Günler öyle hızlı ilerliyor  ki? ne zaman akşam oluyor,ne zaman hafta sonu geliyor anlamıyorum bile.
Hazır bilgisayarın başına geçmişken,lafı daha fazla uzatmadan Selmamız da uyanmadan tarifimi yazıp kaçayım.))
Bugün sizlerle oğlumuz, gelinimiz ve Selma'mızın hast. eve geldikleri gün hazırladığım elmalı,pirinçli kup tarifimi paylaşıcam.Çocuklarım küçükken değişik meyvelerle hazırlardım.Çok severlerdi.Ama kaselere doldurmamı sabırsızlıkla beklerlerdi.Tencerenin dibini sıyırmak icin.))) Hatırlıyorum da biz de küçükken aynisini yapar,kaşık elimizde tencere başında beklerdik.))) Tencere dibi sıyırmak tüm çocukların sevdiği birşey sanırım.
Tekrar tüm ziyaretçilerime,Ülkeme bizden sevgiler,selamlar olsun.


MEYVELİ  HARÇ  MALZEMELERİ:
3 Büyük elma
3 Yemek kaşığı dolusu tozşeker
1 Su bardağı ceviz  (bıçakla kıyılmış)
1 Tatlı  kaşığı tarçın

MUHALLEBİ  MALZEMELERİ:
1 lt. +1 su bardağı süt
170 gr. 1 su bardağı pirinç
170 gr. 1  su bardağı tozşeker
15 gr.  1 (silme)yemek kaşığı mısır nişastası
20 gr. 2 paket vanilya
 Üzerini süslemek icin ceviz.

HAZIRLANIŞI:
Bu muhallebinin diğer muhallebilerden farkı pirinci makine de çekerek pirinç unu elde etmemiz.Ben baharat öğütücüde çektim,sanırım rondo doda çekilir,Pirincler minicik kırıntılı oluyor.Rahmetli annecim muhallebiyi böyle pirinçle hazırlardı.İşlem görmüş pirinç unu yerine böyle kendimiz hazırlarsak içine ilave ettiğimiz meyvelerle de çocuklarımıza daha sağlıklı muhallebiler hazırlamış oluruz.Şeker miktarını damak tadınıza göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz.

-Önce elmaları yıkayıp,soyup rendeleyin.Şekerle birlikte yumuşayıncaya kadar pişirip,tarçın ve cevizi ilave ederek karıştırıp bir kenara alın.
-Muhallebisi için,pirinci  baharat öğütücü de çekip pirinc unu haline getirdim. (çok da un gibi olmuyor cok küçük minicik pirinç parçacıkları yerken ağıza geliyor.)
-Sütün yarım bardak kadarını ayırın nişastayı eritmek icin.
-Tencerede sütü,şekeri,makinada çektiğiniz pirinci karıştırarak pişirin.
-Kaynamaya başlayınca ayırdığınız sütle  erittiğiniz nişastayı ve vanilyayı ilave edip   karıştırarak  1 -2  dakika kadar daha kaynatıp ocağı söndürün.
-Tel çırpıcı veya mikserle çırptıktan sonra kupları birer kaşık elmalı harç,birer kepçe muhallebi sıralamasıyla  doldurun. Kup olması şart değil kaselere de hazırlayabilirsiniz.
-Üzerini ben cevizle süsledim.Siz arzunuza göre; hindistan cevizi,tarçın,fındık gibi malzemelerle de süsleyebilirsiniz.
                               MUZLU PİRİNÇLİ KUP
Ertesi gün tekrar istenince bu sefer de muz,lusunu hazırladım.Tek fark elmalı harç yerine muz kullandım.
-Muhallebiyi ayni şekilde pişirip.cevizini ilave ettim.
-3 adet muzu önce çatalla ezip muhallebiye ilave ederek  mikserleyerek kuplara doldurdum.Üzerini de muz dilimleri ve cevizle süsledim.
Muzlusu elmalısından daha cok beğenildi.))

                                                              Afiyet olsun.
                                          Kırmızı gül

17 yorum:

  1. Canımmm ellerine sağlık sunumda sü
    per öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. çok güzel olmuş canım.benimde canım çekti.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Naıl seviyorum bu sütlü tatlıları bilemezsin canım.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. olsada yesem keşke. Tatlım çok güzel görünüyorum şekerim pirinç ununu yapma fikride çok iyi tebrikler walla..

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık enfes görünüyor

    YanıtlaSil
  6. merhabalar maşallah torunlar gelinler kızlar bayağı kalabalık güzel bir aile .mutluluğunuzun daim olmasını ALLAHtan dilerim kup larda süper olmuş ellerinize sğlık

    YanıtlaSil
  7. seval ablacım ellerine sağlık olsun:)
    nefis görünüyor muhallebilerin:)
    öpüyorum seni:)

    YanıtlaSil
  8. Sunumada,tarifede bayıldım.
    insanın uzanıp kaşıklayası geliyor.
    Ellerine sağlık cnaım
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. seval abla ellerine sağlık pirinci un yapma fikride çok hoşuma gitti oğluşuma bu muhallebiden yapacağım inş...

    YanıtlaSil
  10. muhallebiye elma süper yakışıyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. selam,kremşantili kurabiyeye nekadar sıvıyağ koyduğumu sormuşsun 1 su bardağı sıvıyağ koyuyorum,sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. ELLERİNE SAĞLIK ABLACIM. NE GÜZEL KALABALIK BİR AİLESENİZ.
    SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  13. oy oy nefis olmuş,ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  14. Allah bağışlasın canım. Zaman ne çabukgeçiyor değilmi. 1aylık oldu bile küçük hn:) Sunum ve lezzet nefis ellerine sağlık. Hayırlı Cumalar Sevalcim:)

    YanıtlaSil
  15. sütlü tatlılara karşı zaafım var:) çok leziz görünüyorlar.

    ellerinize sağlık, hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
  16. ♫° ·.Amiga!
    ✿♥
    Hummmmm!...
    Que delícia!!!!

    Um lindo fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil°º♫
    °º✿
    º° ✿♥ ♫° ·.

    YanıtlaSil
  17. Bayılırım..ellerine sağlık canım

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil

Yemek sitemi ziyaret ederek, tariflerimi deneyerek duygu ve düşüncelerini paylaşarak, yorum bırakacak tüm ziyaretçilerime şimdiden teşekkürlerimi sunuyor,heyecanla yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiyle kalın.