baloncuklar

24 Mart 2013

ÇİKOLATALI CHEESECAKE MUFFIN

 Kırmızı gülSevgi ve selamlarımla merhaba arkadaşlarım:)
Sağlıklı tarifler derken bugün birazcık kuralı bozacak bir tarifle geldim sizlere:(
Bu nefis lezzet gelin kızımızın elinden çıkıncaa.Aracıkta istisnalar kuralları bozmaz diyorum:)
Gelinim Lenayla akşam gelecek misafirlerimize ne yapsak diyerek cheesecake kitabını karıştırırken günün talihlisi bol çikolatalı,bol kalorili bu nefis cheesecake oluverdi:)) Bir yandan bloğuma muffın cheseecake tarifi ekliycek olmanın sevinciyle,diğer yandan da ne yapsam yesem mi seyretsem mi?diyerek bir düşünce de aldı beni:)
Ne yaptım diye sonucu mu merak ettiniz? Sizce ne yaptımmmm:((


MALZEMELER:

150 gr.Tereyağı
200 gr.Çikolata
4  Yumurta
180 gr.1 Su b.toz şeker
90 gr.1 Su b.1 parmak eksik un
45gr. Kakao
5 gr.Yarım paket kabartma tozu
1 Çimdik tuz
İç harcı;
200 gr.1 Paket labne peyniri
1 Yumurta
50 gr.Tozşeker (1/4 su bardağı)
Üzeri için;Çilek
Biz çileği dondurucudan kullandık

Yurt dışında olanlar için;
Tozşeker, 2 dl.
Un, 1,5 dl.
Kakao, 1 dl.
İç harcındaki tozşeker; 1/2 dl.

HAZIRLANIŞI:
1=Tereyağını ocağa alın,yarı yarıya eriyince.Parçalara böldüğünüz çikolataları ekleyip spatulayla karıştırarak,tamamen eriyince ocaktan alın.
2=Bir kasede iç harçta ki malzemeleri,tel çırpıcıyla çırpın.
3=Ayrı bir kase de kuru malzemeleri,(un-kabartma tozu-kakao-tuz) karıştırın.
4=Oda ısısında ki yumurtaları ve toz şekeri yoğunlaşıncaya kadar mikserleyin.Erittiğiniz tereyağlı çikolatayı (1 nolu)ekleyerek tekrar mikserleyin.Karıştırdığınız kuru malzemeleri (3 nolu)ekleyerek yine mikserleyin.
5=Muffın kalıplarının içine; 1 rer yk.çikolatalı karışımdan paylaştırın.Üzerlerine labneli karışımı paylaştırın.
Üzerlerine tekrar çikolatalı karışımı paylaştırın.
6=Üzerlerine 2 şer tane çilek yerleştirip kaşıkla hafifçe bastırarak çileklerin yarı yarıya içe geçmesini sağlayın.
7=Ön ısıtma yaptığınız 170 derece ısılı fırında 2o dakika pişirin.
Not;Süre 25 dakika da olabilir.Süre ayarı fırına göre değişebilir.


Nemli iç yapısıyla yumuşacık ağızda dağılan nefis lezzetin,kitaptaki goruntusu ve tarifi;

Bizim cheesecakenin fırına girmeden önceki hali

Bizim cheesecakenin fırından çıktıktan sonraki hali

Vee işte muhteşem lezzetin servise sunulmuş hali:)

Bu muhteşem lezzeti yakından da görmek istersiniz diye düşündüm:)
Afiyet olsun...
 Kırmızı gül





22 Mart 2013

BROKOLİ,HAVUÇ,PATATES VE NOHUT ÇORBALARIYLA ÇORBA DOSYASI:)


Kırmızı gülTüm ziyaretçilerime sevgi ve selamlarımla hayırlı cumalar.
Yemeğe mutlak çorbayla başlanmalı çorba olmazsa olmaz diyen,çorba aşığı bir eşiniz varsa:)
Ayni çorbadan bıktırmamak,farklı lezzetler tattırmak adına.Elinize geçen her sebzeyi çorba yapımında kullanmaz'mısınız?:)İşte sizlere pratik hazırlanışlarıyla,farklı sebzeler ve lezzetleri ile sofralarımızın olmazsa olmazı çorbalarımızla mini bir çorba dosyası:)

Kırmızı gülBROKOLİ ÇORBASI:  (5 - 6 kişilik)
MALZEMELER:  
400 gr.Brokoli
1 Orta boy patates
2 Su bardağı su
2 Su bardağı süt
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz


HAZIRLANIŞI:
Düdüklü tencereye, dal dal ayırıp yıkadığınız suyu süzülen brokoli'leri,kabuklarını soyarak iri parçalar halinde doğradığınız patatesi ve diğer malzemeleri de ilave ederek karıştırıp kapağını kapatın.Ve ocağa alın.
Buharı çıkmaya başlayınca saatinizi kurup ocağı kısarak 6 - 7 dakika daha pişirin.
Düdüklü tencerenin buharı boşalıp,kapağını açınca el blendrından geçirin.
(Lezzeti arttırmak için,aşağıdaki Sevalce öneriyi okuyun)

Kırmızı gülHAVUÇ  ÇORBASI:
 
MALZEMELER:
500 gr. Havuç (rendeleyin)
1 Küçük patates (rendeleyin)
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
2 Su bardağı su
2 Su bardağı süt
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Düdüklü tencereye havuçları rendeleyip zeytinyağı ile 2 - 3 dakika kadar soteleyin.
Rendelediğiniz patatesi de ilave ederek karıştırıp.Maydanoz dışında ki diğer malzemeleri de ekleyip karıştırıp düdüklü tencerenin kapağını kapatın.Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısıp,6 - 7 dakika daha pişirin.
Düdüklü tencerenin buharı tamamen boşalınca kapağını açarak el blendrından geçirip.Üzerine ince kıyılmış maydanozla servis yapın.
(Lezzeti arttırmak için,aşağıdaki Sevalce öneriyi okuyun)

Kırmızı gülPATATES ÇORBASI:  (7 - 8 kişilik)  
MALZEMELER:
500 gr.Patates    (rendeleyin)
1 Orta boy soğan (yemeklik doğrayın)
2  Diş sarımsak ( ince ince doğrayın)
2  Yemek kaşığı zeytinyağı
4 - 5 Su bardağı su
 Tuz
Terbiyesi:
4  Yemek kaşığı yoğurt
1  Yumurta

HAZIRLANIŞI:
Tencerede zeytinyağı ile soğanları 1 - 2 dakika kadar kavurup,patatesleri ilave ederek  patateslerin tencereye yapışmaması için devamlı karıştırırarak 1 - 2 dakika kadar daha kavurun.Tuzunu ve suyunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın.
Çorba pişerken,yoğurt ve yumurtayı bir kasede tel çırpıcıyla çırpın.Patatesler pişince,azar azar yoğurtlu sosu ilave ederek sürekli karıştırarak 1 - 2 dakika daha pişirip ocağı söndürün.Ve çorbayı el blendrından geçirin.Çorbanız servise hazırdır:)
Not; Üzerine arzu ederseniz nane ve pul biberle tereyağını eritip gezdirebilirsiniz.
(Lezzeti arttırmak için,aşağıdaki Sevalce öneriyi okuyun)

Kırmızı gülNOHUT  ÇORBASI:  (5 - 6  kişilik)  
MALZEMELER:
4  Su bardağı haşlanmış nohut
Nohutun haşlama suyu
Yarım limonun suyu
Tuz
Üzeri için;Tereyağı ve susam

HAZIRLANIŞI:
Haşlanmış nohutu ve nohutun suyunun önce 2 veya 3 bardağını tencereye alarak el blendrından geçirin.Çorbanın kıvamına göre nohut suyu ilave edersiniz.Yarım limonun suyunu da ilave ederek karıştırın.Tavada erittiğiniz tereyağında susamları hafifçe kızartarak çorba kaselerinin üzerine gezdirin.

Sevalce öneri;Çorbaları,hemen tüketecekseniz yukarıda ki ölçülerle kıvamı güzel oluyor.Fakat bekleyince koyulaşıyor.O zaman kıvamına göre kaynamış su ilave ederek açarsınız.
Bir de ben çorba pişirirken lezzeti ve besin değerini arttırmak için 1 tavuk göğsü veya butu ilave ediyorum.Çorba pişince,içinden tavuğu alıp diterek bol yeşilliklerle salata yapıyorum.

                           Afiyet olsun...
                                  Kırmızı gül

18 Mart 2013

BALLI SOSLU LAHANA SALATASI, COLESLAW


Kırmızı gülGünaydın arkadaşlar:)
Bu aralar sofralarımızın olmazsa olmazı salata tariflerimle yola çıktım ve devam diyorum.Bugün de lahananın ekşi-tatlı sosuyla bir başka güzelliğe ve lezzete bürünmüş haliyle buluşalım mı?:)
Çok sevdiğim ama sos tarifini kaybettiğim.Deryayla lezzetler arkadaşımda görür görmez işte kaybettiğim diyerek sevindiğim.Ve o gündür sık sık yaparak özlem giderdiğim bir salata:) Bu salata farklı şekillerde de yapılıyor,ama benim en sevdiğim bu malzemelerle olanı.Ben ballı soslu salata diyordum,arkadaşım sayesinde lahana salatası anlamına gelen''Coleslaw''diye modern bir ismi olduğunu da öğrenmiş oldum:) Sevdiğim bu salatayı bana tekrar kazandırdığın için teşekkürler Derya'cım:)

MALZEMELER:
1 Orta boy lahana
1 Orta boy soğan
2 Yeşil elma
1/2 veya 1 demet dereotu
Üzeri için,nar taneleri

SOSU:
6 - 7 Yemek kaşığı yoğurt
1  Yemek kaşığı sirke
1/2 limonun suyu
2  Yemek kaşığı bal
2 - 3 Yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI:
Büyükçe çukur bir kaba;
Temizlediğiniz lahanayı ister incecik doğrayın,ister rendeleyin isterseniz benim gibi robotta rendeleyin veya çekin :)
Soğanı incecik yemeklik gibi doğrayıp,hafif tuzla ovarak lahanaya ekleyin.Dereotunu da büyüklüğüne göre yarım veya 1 bağ incecik doğrayıp ekleyin.
Elmaların kabuklarını soyup,rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
SOS İÇİN;Tüm sos malzemelerini çukur bir kapta tel çırpıcıyla çırpın.Ve lahanalı karışıma ekleyerek 2 kaşık yardımıyla güzelce karıştırıp servis tabağına alın.Üzerine nar taneleri serpiştirin.
NOT;Aslında bu salata mayonezle yapılıyor.Biz mayonezden uzak durduğumuz için yoğurtla hazırlamayı tercih ediyorum.İnanın çok da güzel oluyor.

Farklı zamanlarda hazırladığım, Ballı soslu  lahana salatalarım...




Altta ise ayni salatayı çıtır kaselerde servis yapmıştım.Çıtır kaselerin tarifine yazıyı tıklayarak bakabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Kırmızı gül

12 Mart 2013

TAVUKLU SARIMSAKLI YOĞURTLU ATOM MARUL SALATASI


Kırmızı gülTüm ziyaretçilerime,arkadaşlarıma sevgiler selamlar:)
Besleyici ve vitamin değerleriyle,görselliğiyle sofralarımızın olmazsa olmazı salatalarımdan işte biri daha:) Lahana salatamın benzeri ve ayni şekilde protoin ve sebze vitamini ağırlıklı ve yine ayni şekilde lezzetli nefis bir salata

MALZEMELER:
1  Adet tavuk göğsü 
1  Atom marul  (orta boy) 
2  Adet salatalık (orta boy) 
5 - 6 dal taze soğan
Yarımşar demet,
Dereotu - maydanoz - taze nane
3 - 4 diş sarımsak
1,5 - 2  Su bardağı yoğurt  
1 - 2 yk.zeytinyağı
Tuz veya tuzot
Arzuya bağlı; karabiber - pul biber

HAZIRLANIŞI:
Büyükçe bir kaseye;
Tavuğu haşlayıp,soğutup elinizle ditin.Veya minik minik doğrayın.
Salatalığın kabuklarını alacalı soyarak,küp küp doğrayın.
Tüm yeşillikleri yıkayıp.süzgeçte bekleterek veya sebze kurutucusuyla kurutup,ince ince doğrayın.

Servis zamanı tuz ve baharatları serperek,tüm malzemeleri hafifçe karıştırın.

Sarımsaklı yoğurdu da,servis zamanı  karıştırıp servis tabağına alın.
Afiyet olsun...

Sevalce not:Arzu ederseniz,yoğurtlu sos yerine limon suyu-zeytinyağı-tuz 3 lüsünü çırparak da hazırlayabilirsiniz.Kalabalık değilseniz malzemeleri yarıya indirirsiniz.
                                                                                                           Kırmızı gül



                                                






5 Mart 2013

BEYAZ LAHANA SALATALARI



Kırmızı gülGününüz aydınlı,bedeniniz sağlıklı,sofralarınız bereketli olsun dileklerimle,Günaydın arkadaşlar:)
Bu haftayı mutfağımdan çıkan farklı lezzetlerde ki salatalara ayırdım.Eee malum diyet durumlarından dolayı soframdan salata eksik olmayınca.Aslında diyet demek de yanlış gibime geliyor.Diyet yerine sağlıklı yaşam desem.Sofralarımızdan eksik etmememiz gereken lezzetler desem sanırım daha doğru bir cümle kurmuş olurum:)

Bu günkü salatalarım ise bana lahana dolmalarının ve Rahmetli annecimin armağanlarıdır.Nasıl yani derseniz;Lahana dolması sararken muhakkak lahanaların kıyısı köşesi kalıyor.Rahmetli annecim,dolma sardığı zaman sarılmayan kalan lahanaları doğrar kalan içle de karıştırırdı.Tencerenin bir yanına dolmaları dizer,diğer yanına kalan boşluğa da karıştırdığı harcı yerleştirir ayni anda dolma ve kapuska yemeği pişirirdi.

Bazen de dolmadan kalan lahanaları küçük küçük doğrar,sarımsak-limon-zeytinyağı 3'lüsüyle karıştırır günlük  turşu adını verirdi.İşte bende annecimden gördüğüm günlük turşuyu yeşilliklerle zenginleştirip salataya çevirince.Mekanı cennet olsun Rahmetli anneciğimin ve lahana dolmalarımın bana armağanı oluverdiler.

Maalesef bu salatalara ölçü veremiyorum.Sizler damak tadınıza hayal gücünüze göre içine istediğiniz malzemeyi ilave edebilirsiniz.
Benim malzemelerim;
Lahana dolmasından kalan lahanalar:)Veya küçük beyaz lahanayı çok az haşlayıp ince ince doğruyorum.
İçine maydanoz,dereotu,taze soğan ve haşlayıp dittiğim tavuğu ilave ederek tuzot serpiyorum.
Not;Isterseniz kırıklanmıs ceviz de ilave edebilirsiniz.Fakat salatayı karartmaması için,cevizi servis zamanı ilave edin.

Bazen ayrı bir kase de,sarımsaklı yoğurdu çırparak ilave edip tüm malz.karıştırıp servis tabağına alıyorum.

Bazende;yoğurt yerine dövülmüş sarımsak-zeytinyağı-limonun suyu- tuz-veya tuzotu çok az da karabiberi çırparak ilave edip,tüm malzemeyi karıştırıp servis tabağına alarak hazırlıyorum.Alttaki salata gibi evde yeşillik olmayınca havuçla süsleyip kuru nane serptiğimde oluyor:)Süsleme de salatalık,çeri domates,şalgam vs.arzu ettiğiniz her birşey olur.
Bu salataları öyle çok seviyorum ki,1 küçük lahana ile hazırlayarak,bazen misafir masa'larımda bile bu nefis salatalara yer açıyorum:))  
                             Afiyet olsun...
                                    Kırmızı gül
                                            



1 Mart 2013

ISPANAK ÇORBASI


Kırmızı gülHayırlı Cumalar dileklerimle,sevgiler selamlar :)
 Bugün,sağlıklı lezzetlerden nefis bir çorbaya ne dersiniz arkadaşlar?:)
İşte sizlere çok kolay yapımıyla,lezzetiyle,rengiyle göze ve mide'ye bayram yaptıracak nefislikte bir çorba.Ispanak severler mevsimiyken bol bol pişirip bol vitaminiyle sofralarınızı ve mide'lerinizi şenlendirin derim ben:) Hem de çocuklarımızı küçükten sebzeye alıştırmalıyız değil mi?:)

MALZEMELER: (6 - 7 kişilik)
300 gr.Ispanak (iri yapraklı olsun)
1 Adet orta boy patates
1 Adet orta boy soğan
3 Su bardağı süt
1 Su bardağı su
1 rer çay kaşığı;
Tuz -  Karabiber
Süt ve su ölçüsü resimde gördüğünüz standart su bardağı olacak.
HAZIRLANIŞI:
Ispanakları kumu kalmayıncaya kadar yıkayıp süzgeçte bekleterek veya sebze kurutucusu ile sularının süzülmesini sağlayın.(ıspanaklar sulu olursa çorbanız da sulu olur)
Düdüklü tencereye,ıspanakları doğramadan bütün olarak.Patatesi ve soğanı kabuklarını soyup ufak ufak doğrayarak,süt su tuz ve karabiberi.Yani tüm malzemeyi koyup karıştırın ve kapağını kapatın.Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak 5 dakika pişirin.Tencerenin kapağını açınca blendırdan geçirin.


Düdüklü tencerenin markasına göre dakika ayarı değişebilir.Şimdi yeni çıkan düdüklü tencerelerde süre daha da az olabilir.Normal tencere de pişirirseniz,kaynama sırasında eksilebileceği için su miktarını  1 bardak daha arttırmak gerekebilir.
Arkadaşlar, ıspanak çorbası da düdüklü de pişer mi demeyin? Ben hemen hemen her yemeğimi,çorbalarımı anacığımdan edindiğim alışkanlık sayesinde düdüklü tencere de pişiriyorum.Yemeğin kapağını aç kapa karıştır yaparak,yemeğin besin değerinin,vitaminlerinin kaybolmasını istemiyorsanız.Benim tavsiyem düdüklü tencere.Buradaki düdüklü tencere ile ilgili yazıma da bir göz atın isterseniz.



Sevalce Notlar: Süt yağlı ve 3 b.olduğu için ben,zeytinyağı veya tereyağı eklemiyorum.Bence gerek yok ama  her zaman dediğim gibi tercih sizlerin.
Ben yazdığım tüm tariflerimi tekrar tekrar denemeden,damak lezzetlerine güvendiğim evimin gurmelerine tattırmadan,hatta konu komşuya bile:) bloğuma yazmıyorum.Bu çorba da kimbilir kaç kez pişti bizim evde:)
Denemelerimden yola çıkarak,bu bilgiyi de paylaşmakta fayda var diyerek; Çorbanızın daha lezzetli ve yoğun olması için ıspanakları iri yapraklı alın.Kuzu ıspanağıyla yaptığım da kıvamı diğeri gibi yoğun olmadı.Tecrübemle sabitlenmiştir:) Bir de ıspanakların suyu iyice süzülerek kuru olsun.Sulu olursa çorbanın kıvamını etkiler ve sulu bir çorbanız olur.İsterseniz görsellik ve lezzet olarak kaselere koyduktan sonra çorbanızın üzerine kaşıkla süt veya krema gezdirebilirsiniz.
Çorbalarımda ki kişi sayısını;Her bir kişiye (normal boyda) kepçe ile 2 şer kepçe hesabıyla yapıyorum.
Örneğin;Bu çorba 15 kepçe çıktı,fireleriyle en fazla 6 -7 kişilik gibi.


  Afiyet olsun.
Kırmızı gül