baloncuklar

26 Ocak 2013

SAĞLIKLI ÇÖREKOTLU POĞAÇALAR


Kırmızı gülBu gününüz dünden güzel olsun dileklerimle merhaba arkadaşlar.
 ''Sağlıklı Elmalı Pay'' Tarifimden sonra sıra geldi.Beklenen söz verdiğim,margarinsiz ve tam tahıllı un ile sağlıklı hale dönüşen çörekotlu poğaça tarifime.Söz verdiğim halde,blog'ta yaşadığım bazı sıkıntılar nedeniyle tarifim gecikmeli geldiği için de affola!

MALZEMELER:
1/2 Su bardağı zeytinyağı
4 yk.yoğurt
2 Yumurta (birinin sarısını ayırın)
2 yk. Çörekotu
1 Tatlı kaşığı mahlep
1 Çay kaşığı tuz
1 Paket kabartma tozu
3  Su bardağı + 2 yk. Tam tahıllı un (370 gr.)
İçi için; Peynir - Ceviz

HAZIRLANIŞI:
Önce un,tuz,çörek otu ve kabartma tozunu bir kabın içine alarak,kaşıkla alt üst ederek karıştırın.Tam tahıllı 
un elenmeyeceği için,böyle yaparak unu havalandırıyoruz.
Hamuru yoğuracağınız kabın içine,diğer tüm malzemeleri ilave ederek elinizle karıştırın.
Sonra unlu karışımı ilave ederek yoğurun.
Hamuru 15 - 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra.İsterseniz tamamını,isterseniz bir kısmına peynir,bir kısmına da elinizle kırıkladığınız ceviz parçaları yerleştirip poğaça şeklini verip üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizerek fırında 180 derece de pişirin.
Farklı iç harcı kullanırsanız.Harçlardan birini yuvarlak diğerini uzun yaparsanız.Servis yaparken hangisinin içinde ne olduğunu bilirsiniz:)
Sevalce Notlar;
*Ayni hamura iç harç olarak,kabuğunu soyarak,minik minik doğradığım elmayı,tarçın ve kırıklanmış cevizle karıştırıp iç harç yaptığım da oldu.
*Yine ayni hamura iç harç olarak, (kayısı incir ceviz) gibi kuru yemişleri minik minik doğrayıp karıştırıp iç harç yaptığım da oldu.
*Ayni hamuru çörekotu yerine,anason ilavesiyle anasonlu poğaçalar elde edebilirsiniz.
*Ayni hamuru çörekotu yerine büyüklüğüne göre 1 veya yarım bağ dereotunu incecik doğrayarak da dereotlu poğaçalar elde edebilirsiniz.
Her türlü de çok güzel oluyor.Sizlere fikir vermesi açısından farklı alternatifler sunmaya çalıştım.Yani damak zevkinize göre iç ve hamur alternatifleri çoğalabilir.
Burada ki poğaça tarifime de bakın isterseniz.Ama o tarifimin içinde tereyağı olduğu için  lezzetten ve yağdan daha zengin:)

Hamurun bir kısmını içi boş olarak kurabiye kalıplarıyla keserek de denemek için hazırladım,İç malz.olanlar bana daha lezzetli geldi.Tercih her zamanki gibi sizlerin. 
                               Afiyet olsun.


23 Ocak 2013

MEVLİD KANDİLİMİZ KUTLU OLSUN.


Mevlid Kandili,kulun RABBİNE en yakın olduğu gecelerin en önemlisidir.
Çünkü bu gecenin sabahına karşı dünyayı yeni bir isim şereflendirmektedir.
Kandilinizi kutlarken,Peygamberimiz Resül-ü Ekrem Aleyhisselam'a salat ve selam ederiz.
Kendisine dua edenleri geri çevirmeyen,günahları bağışlayan,her şeyi bilen gören ve duyan,Yüce ALLAH tüm dualarımızı kabul etsin.
Kul hakkı almayan,kalp kırmayan kullarından eylesin bizleri. (Amin)



7 Ocak 2013

SAĞLIKLI ELMALI PAY:)



Kırmızı gülSoğuk yağmurlu bir kış sabahından,yuvalarınız da güneşler açması dileklerimle merhaba arkadaşlar:) 
Geçtiğimiz ay kızımın yanına İst.gitmiştik.Özlem giderdik,hafta sonu kızımla el ele kol kola gezdik,hafta içi kızım işe ben mutfağa.Kızımın sevdiği yemekler ve kahve keyiflerimize keyif katan lezzetler hazırladım.İşte bunlardan birisi:)
''Elmalı pay''bir çoğunuzun bildiği yaptığı bir tarif.Benim vereceğim tarifin tek farkı margarinsiz oluşu.Kızım ısrarla margarinsiz yapmamı isteyince,şekerini azaltıp tam  tahıllı unla da yapınca elmalı pay daha sağlıklı hale dönüştü.Israrın için teşekkürler canım kızım:) 
Zeytinyağıyla hazırladığım elmalı pay, ilk pişirdiğimde biraz kuru gibi olsa da,bekledikçe yumuşayarak artan bir lezzete dönüştü.Bekledikçe lezzetin daha da arttığını hatta günlerce beklese de bayatlamadığını göreceksiniz.

Fırından çıkan elmalı paylar aslında sıcağıyla şekere bulanıyor.

O gün yine sağlıklı beslenme konusunda titiz olan kızımın ısrarıyla şekere bulamadık:)İyice
soğuyunca,kahve keyiflerimizin yanın da yenmek üzere kapaklı bir kavanoza doldurdum.
Birazı da kızımın iş yerine kahve saatlerine eşlik etmeye gitti:)

İşte kızımın ısrarıyla sağlıklı hale dönüşen elmalı payımızın reçetesi;
MALZEMELER: 
1/2  (yarım) Su bardağı pudra şekeri  (90gr.)
4  Yemek kaşığı yoğurt       
1/2  (yarım) Su bardağı zeytinyağı   
1 Paket kabartma tozu  (10 gr.)              
 2 Su bardağı + 2 yemek kaşığı tam tahıllı un. (260 gr.)

İÇ MALZEMELERİ:


2  Orta boy elma  (kabuğu soyulup rendelenmiş)
1  Su bardağı ceviz  (bıçakla kıyılmış veya irili ufaklı çekilmiş)
1  Yemek kaşığı pudra şekeri
2  Çay kaşığı tarçın

İÇ MALZEMELERİN HAZIRLANIŞI:
Rendelediğiniz elmaları 1 yk.şeker ilavesiyle (2 dakika kadar) hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.Üzerine cevizi ilave ederek tarçını da serperek,karıştırıp soğumaya bırakın.

HAMURUN HAZIRLANIŞI:
Çukur bir kaba,pudra şekeri zeytinyağı ve yoğurdu alarak elinizle karıştırın.
Unu ve kabartma tozunu ilave ederek yoğurun.(Tam tahıllı un elenmediği için,un ve kabartma tozunu bir kapta kaşıkla karıştırarak havalandırıp ilave edin)
Yoğurduğunuz hamuru 20 dakika dinlendirin.Şimdi size birkaç farklı şekil göstereceğim,bunlardan istediğiniz bir şekli uygulayın.

1-Sigara böreği şeklinde yaparsanız,hamuru 3 çe bölün ilk hamuru daire şeklinde açarak önce + sonra artıların ortasından x şeklinde 8 ze kesin.Her üçgen dilimin geniş tarafına elmalı harçtan koyarak,yuvarlayıp sigara böreği gibi sarın.Diğer 2 hamuru da ayni şekilde hazırlayın.

2-Zarf şeklinde yaparsanız,hamuru açıp karelere bölerek,karelerin ortasına elmalı harçtan koyarak 2 ucu zarf gibi birbirinin üzerine kapatın.

3-Poğaça şeklinde yaparsanız,hamurdan cevizden büyükçe parçalar kopararak.Hamuru parmak uçlarınızla bastırarak daire şekline getirip.Ortasına elmalı harçtan koyarak,poğaça şeklinde kapatıp ek yerini alta getirin.(1.resimde ki hamuru,yukarıdan aşağı doğru döndürünce ek yeri altta kalır)

4-Ay şeklinde yaparsanız da hamurdan cevizden büyükçe parçalar koparıp.Hamuru parmak uçlarınızla bastırarak oval şekline getirin.Hamurun boyunca elmalı harç koyup,yuvarlayıp ek yerini alta getirerek uçlarını içe doğru kıvırıp ay şeklini verin.

Arzu ettiğiniz şekilde hazırladığınız elmalı pay'larınızı yağlı kağıt serili tepsiye dizerek 170 derece ısılı fırında pişirin.Fazla kızarmadan beyaz olarak fırından çıkarıp.Sıcağıyla pudra şekerine bulayarak servis tabağına dizin.

Benim tavsiyem,elmalı payınızı sade pudra şekerine bulamayın.Aromatik lezzete dönüştürmek için,pudra şekerine tarçın veya vanilya karıştırın.Damla sakızı seviyorsanız damla sakızlı vanilya da harika oluyor,söylemesi benden uygulaması sizden:)

Bizim gibi,şekeri biraz daha azaltayım derseniz pudra şekerine bulamadan,soğuduktan sonra kapaklı bir kaba doldurun.Çocuklarınıza 1 bardak sütün yanına.Sizlere de çayınızın kahvenizin yanına eşlik  
etsin:)

NOT: Bardak ölçüleri veya herkesin elinin ölçüleri birbirini tutmayabilir. Eğer bardak ölçüsüyle yapıyorsanız,her tarifte olduğu gibi.Unu ilave ederken unun tamamını birden dökmeyin.Son bardak veya son 2 kaşık unu hamurun durumuna göre ilave edin.Biraz da pudra şekerinden bahsedeyim.Ben hazır almıyorum,toz şekeri altta gördüğünüz baharat öğütücüsüyle çekiyorum.

Beklemede kalın,sırada sağlıklı çörekotlu kurabiye tarifim var.Pek yakında bu blogda:)) 
                        Kırmızı gül                          
                               

2 Ocak 2013

HAŞHAŞLI PORTAKALLI KEK - MUFFİN - TART


Kırmızı gülHer nefes alışınız sağlık mutluluk sevgi ve huzur dolu olsun diyerek 2013 yılının ilk tarifiyle sevgiler,selamlar,merhabalar:)
Çayınızın veya kahvenizin yanına yakışan;haşhaşın ağızda çıtır çıtır dağılmasıyla,portakal aromasının birleşmesiyle damağınızda adeta lezzet bombaları patlatan bu nefis lezzetle sevdiklerinizi mutlu etmeye ne dersiniz?:) 
Bu nefis lezzeti yıllar öncesi ''Ufukmutfakta''bloğunda görüp denemiştim.Ve toz haşhaşla tanışmam da o yıllara dayanır.Eğer henüz denemeyenler varsa,hiç vakit kaybetmeyin derim ben:)

MALZEMELER:
3 Yumurta
1  Su bardağı şeker (180 gr)
1  Su bardağı süt  
3/4 Su bardağı zeytinyağı (sıvıyağ da olur)
2,5 Su bardağı un  (280 gr)
2   Portakal kabuğunun rendesi  veya 
2   Limon kabuğunun rendesi
10 gr.1 Paket kabartma tozu
2  Yemek kaşığı koyu renk toz haşhaş
Bazı yerlerde mavi haşhaş,bazen de mor haşhaş deniliyor.


HAZIRLANIŞI:
Önce yumurta ve şekeri beyazlaşıp krema gibi yoğunlaşana kadar 2-3 dk. mikserle çırpın.
Sonra sıvı malzemeleri ilave edip karıştırın.
Kuru malzemeleri de ( un ve kabartma tozu ) eleyerek ilave edip mikserle çırpın.
Elde ettiğiniz karışımın içine rendelediğiniz portakal veya limon kabuğunu ve haşhaşı ekleyip kaşıkla karıştırın.
İsterseniz muffin kalıplarına, üzerlerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde kaşıkla paylaştırarak hazırlayın.İsterseniz güzelce yağladığınız baton veya yuvarlak kek kalıbına hazırlayın.
5 dk.Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. İlk 20 dk. Fırının kapağını açmayın.Sonrasında kürdan testiyle pişip pişmediğini kontrol edin.Batırdığınız kürdan hamur bulaşığı olmadan kuru çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir,pişen keki fırından çıkarın.(fırının sıcaklığıyla kurumasın)
Not: Portakalın kabuğunu rendenin kalın tarafıyla rendeleyin.Portakal kabuğuyla ilgili diğer önerim de.Eğer portakal aromalı lezzetleri seviyorsanız yaz mevsiminde bile kullanmanız için.Bu sayfamı ziyaret edin. Ben sayfada gördüğünüz şekilde buzluğa hazırladıklarımdan 2 parça kullanıyorum.Evet arkadaşlar tarifi verdim.Şimdi farklı zamanlarda hazırladığım,her bir şekle giren.

Haşhaşlı portakallı kek, muffin ve tart  lezzetlerim'den hangisini istersiniz? :)

Yuvarlak kek kalıbında pişen,''Haşhaşlı portakallı kek''

Baton kalıpta pişen,''Haşhaşlı portakallı kek''

Muffin kağıdında pişen,''Haşhaşlı portakallı muffinler''

Üzerlerine ve içlerine damla çikolata serptiğim,''Haşhaşlı portakallı muffinler''



Bu ''Haşhaşlı portakallı muffin''lerimin üzerlerine de toz haşhaş serpmiştim.

Bunlar da küçük silikon kalıpların içine yerleştirdiğim truf kağıtlarında pişirdiğim,üzerine fındık kırıntıları serptiğim''Haşhaşlı portakallı minik muffin'lerim''

Tart kalıbında pişen,''Beyaz çikolata soslu,haşhaşlı portakallı tart''

Yine tart kalıbında pişen,''Vanilyalı pudingli,haşhaşlı portakallı tart'' 
Sevdim mi tam severim.Bu lezzeti de sevdim ya! Lezzet ve şekiller birbirleriyle yarıştılar adeta:)
Fikir olması açısından,fotoğrafları tıklayıp büyülterek bakabilirsiniz.

Not:Beyaz çikolata soslu haşhaşlı tartın üzerini renkli şekerleme süslemeleriyle süslerseniz servis zamanı süsleyin.Görsel olarak hoş görünüyor ama bekledikçe boyalarını salıp hoş olmayan görüntü ortaya çıkıyor.(tecrübeyle sabitlenmiştir)Aslında hiç kullanmayıp meyve veya çikolatayla süslemek en sağlıklısı.Ben daha sonra hazırladıklarım da meyvelerle süslemeyi tercih ettim.Tart'ı sos veya puding ile yapıcaksanız,süt miktarını pakette yazan ölçüden biraz daha az kullanın.Sonrasın da dilimlerken akmaması için.
                               Afiyet olsun...

                                     Kırmızı gül