2 Ocak 2013

HAŞHAŞLI PORTAKALLI KEK - MUFFİN - TART


Kırmızı gülHer nefes alışınız sağlık mutluluk sevgi ve huzur dolu olsun diyerek 2013 yılının ilk tarifiyle sevgiler,selamlar,merhabalar:)
Çayınızın veya kahvenizin yanına yakışan;haşhaşın ağızda çıtır çıtır dağılmasıyla,portakal aromasının birleşmesiyle damağınızda adeta lezzet bombaları patlatan bu nefis lezzetle sevdiklerinizi mutlu etmeye ne dersiniz?:) 
Bu nefis lezzeti yıllar öncesi ''Ufukmutfakta''bloğunda görüp denemiştim.Ve toz haşhaşla tanışmam da o yıllara dayanır.Eğer henüz denemeyenler varsa,hiç vakit kaybetmeyin derim ben:)

MALZEMELER:
3 Yumurta
1  Su bardağı şeker (180 gr)
1  Su bardağı süt  
3/4 Su bardağı zeytinyağı (sıvıyağ da olur)
2,5 Su bardağı un  (280 gr)
2   Portakal kabuğunun rendesi  veya 
2   Limon kabuğunun rendesi
10 gr.1 Paket kabartma tozu
2  Yemek kaşığı koyu renk toz haşhaş
Bazı yerlerde mavi haşhaş,bazen de mor haşhaş deniliyor.


HAZIRLANIŞI:
Önce yumurta ve şekeri beyazlaşıp krema gibi yoğunlaşana kadar 2-3 dk. mikserle çırpın.
Sonra sıvı malzemeleri ilave edip karıştırın.
Kuru malzemeleri de ( un ve kabartma tozu ) eleyerek ilave edip mikserle çırpın.
Elde ettiğiniz karışımın içine rendelediğiniz portakal veya limon kabuğunu ve haşhaşı ekleyip kaşıkla karıştırın.
İsterseniz muffin kalıplarına, üzerlerinde 1 parmak boşluk kalacak şekilde kaşıkla paylaştırarak hazırlayın.İsterseniz güzelce yağladığınız baton veya yuvarlak kek kalıbına hazırlayın.
5 dk.Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. İlk 20 dk. Fırının kapağını açmayın.Sonrasında kürdan testiyle pişip pişmediğini kontrol edin.Batırdığınız kürdan hamur bulaşığı olmadan kuru çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir,pişen keki fırından çıkarın.(fırının sıcaklığıyla kurumasın)
Not: Portakalın kabuğunu rendenin kalın tarafıyla rendeleyin.Portakal kabuğuyla ilgili diğer önerim de.Eğer portakal aromalı lezzetleri seviyorsanız yaz mevsiminde bile kullanmanız için.Bu sayfamı ziyaret edin. Ben sayfada gördüğünüz şekilde buzluğa hazırladıklarımdan 2 parça kullanıyorum.Evet arkadaşlar tarifi verdim.Şimdi farklı zamanlarda hazırladığım,her bir şekle giren.

Haşhaşlı portakallı kek, muffin ve tart  lezzetlerim'den hangisini istersiniz? :)

Yuvarlak kek kalıbında pişen,''Haşhaşlı portakallı kek''

Baton kalıpta pişen,''Haşhaşlı portakallı kek''

Muffin kağıdında pişen,''Haşhaşlı portakallı muffinler''

Üzerlerine ve içlerine damla çikolata serptiğim,''Haşhaşlı portakallı muffinler''



Bu ''Haşhaşlı portakallı muffin''lerimin üzerlerine de toz haşhaş serpmiştim.

Bunlar da küçük silikon kalıpların içine yerleştirdiğim truf kağıtlarında pişirdiğim,üzerine fındık kırıntıları serptiğim''Haşhaşlı portakallı minik muffin'lerim''

Tart kalıbında pişen,''Beyaz çikolata soslu,haşhaşlı portakallı tart''

Yine tart kalıbında pişen,''Vanilyalı pudingli,haşhaşlı portakallı tart'' 
Sevdim mi tam severim.Bu lezzeti de sevdim ya! Lezzet ve şekiller birbirleriyle yarıştılar adeta:)
Fikir olması açısından,fotoğrafları tıklayıp büyülterek bakabilirsiniz.

Not:Beyaz çikolata soslu haşhaşlı tartın üzerini renkli şekerleme süslemeleriyle süslerseniz servis zamanı süsleyin.Görsel olarak hoş görünüyor ama bekledikçe boyalarını salıp hoş olmayan görüntü ortaya çıkıyor.(tecrübeyle sabitlenmiştir)Aslında hiç kullanmayıp meyve veya çikolatayla süslemek en sağlıklısı.Ben daha sonra hazırladıklarım da meyvelerle süslemeyi tercih ettim.Tart'ı sos veya puding ile yapıcaksanız,süt miktarını pakette yazan ölçüden biraz daha az kullanın.Sonrasın da dilimlerken akmaması için.
                               Afiyet olsun...

                                     Kırmızı gül                                                      
                        

32 yorum:

  1. Sevalim hangisinden başlayayım, her tarif, her görüntü öyle güzel ki. Ellerine sağlık. Muffinler tartlar hepsine bayıldım.
    Mutlu sağlıklı yıllar diliyorum tüm sevdiklerinle beraber olacağın.

    YanıtlaSil
  2. sayenizde gözlerim doydu :)tarifte alındı,kollarımı sıvayıp işe koyulmak kaldı :)Elerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. hepsi birbirinden güzel tatlım,ellerine sağlık.yeni yılın kutlu olsun...

    YanıtlaSil
  4. ablacım bende yaptım bu gün muffinlerden kalb kalbe karşıymış ben de güzel dostlarıma götürdüm çok beğenildi.
    ellerine sağlık senin sunumlarda şölen olmuş:)

    YanıtlaSil
  5. Not:Muhteşem tatlar versiyonlar sunum ve anlatımlar!..sevilmektesin gzel ablam sevgiler :)

    YanıtlaSil
  6. kekler yarışması olmuş bence portakallı birinci olur elin dert görmesin canım

    YanıtlaSil
  7. Cesit cesit harika gorunuyorlar seval ablacigim ,emeklerine saglik. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. hepsini çok beğendim canım.harika olmuşlar.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Canim ellerine emklerine saglik hepsi cok güzel

    YanıtlaSil
  10. bi kalıp görüntüyü nasıl da değiştiriyor:)

    olsa da yesem dedim:) ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  11. Ablacım ellerine sağlık hepsi harika olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Herbiri ayri guzel, ellerine saglik diyorum..ben bu aralar cok tenbelim..birsey yapmiyorum:( sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. İyi senler diliyorum

    Eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  14. canım benim,ellerine sağılık ,resim gibi her biri ,ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize sağlık bende tatlısını çoca yapıyorum ama siz yaptıklarınız ve sunum şekillerinizde güzel...

    YanıtlaSil
  16. kokusunu aldım sanki :)) mis gibi portakallı hemde haşhaşlı bence süper olmuş
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  17. Seval ablacım sanada iyi seneler...negüzel yine aramızdasın..eşin umarım çok iyidir...muffinler kekler tartlar hımmmm tam ağız sulandırıcı olmuş...o tart kalıbından bende istiyorum...sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Haşhaşlı ve portakallı tatlara bayılırım. Muhteşem görünüyorlar, hepsi birbirinden leziz, ellerine sağlık Sevvalcim.
    2013 te sevdiklerinle birlikte sağlık,
    başarı ve mutluluklar diliyorum.
    Pırıl.

    YanıtlaSil
  19. her hali ayrı güzel görünüyor eline sağlık.mutlu yıllar..

    YanıtlaSil
  20. hepsi birbirinden lezzetli ve şık görünüyorlar ellerinize sağlık sizede huzurlu mutlu bir yıl olsun inşaallah
    sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Gecenin bu saatinde kalkıp yapasım geliyor ama uykusuzluktan gözlerimi zor açıyorum.
    Miss gibi portakal kokusu geldi sanki burnuma..
    Ellerine sağlık canım her ikiside nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  22. Değerli arkadaşlarım,
    değerli yorumlarınız,güzel sözleriniz,güzel dilekleriniz için çok teşekkürler:)
    Sağlıkla huzurla başarıyla mutlulukla ve bol paylaşımlarla el ele nice mutlu yıllara inşallah.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  23. Hayy maşallah :) Ellerine sağlık hangi birine bakalım.
    Mutlu seneler.

    YanıtlaSil
  24. Canım gözüm gönlüm doydu,Ellerine sağlık güzel seneler,ömürler diliyorum sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  25. Mutlu yıllar , hepsi birbirinden güzel:-) sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar, haşhaşı çok seven biri olarak, ziyafete geldim.Ellerinize sağlık hepsi nefis görünüyor. Muffini kesin deneyeceğim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar,

    Siz bir harikasınız, "On parmağında on marifet" deyişi sanki sizin için söylenmiş. Blog sayfanızdaki izleyici ve ziyaretçi sayıları ve yapılan yorumlar da konuyu teyitliyor.

    Elinize ve emeğinize sağlıklar diler, iyi bir hafta sonu geçirmenizi temenni ederim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  28. Canım bende senelerdir yaparım ama keki, diğerlerini denemedim, iyi fikir, zaten kekini seven diğerlerini de sever!Ellerine sağlık canım, hepsi ayrı güzel :))

    YanıtlaSil
  29. of hepsi birbirinden güzel eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  30. Hepsi ayrı güzel, ellerinize sağlık. Denemek için sıraya koydum.

    YanıtlaSil
  31. Az evvel aradim butun bloglari sirf kek tarifi icin ve buldum hemen yaptim,cok guzel oldu olcsude tam,zira bu benim icin cok onemlidir once yaparim sonra tarif defterimde yerini alir,simdi bu kek benim en favori keklerimden biri olucak:) ben kek kalibinda yapmayi tercih ettim.eline ve yuregine saglik diyorum,memnuniyetimi belirtmek istedim.sevgilerr :)

    YanıtlaSil
  32. nefis gözüküyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yemek sitemi ziyaret ederek, tariflerimi deneyerek duygu ve düşüncelerini paylaşarak, yorum bırakacak tüm ziyaretçilerime şimdiden teşekkürlerimi sunuyor,heyecanla yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiyle kalın.