baloncuklar

30 Kasım 2012

HÜNKAR BEĞENDİ


 Kırmızı gülHayırlı cumalar dileğiyle günaydın arkadaşlar:)                                         
Oldum olası yöresel yemeklere ayrı bir merakım vardır.En büyük arzum başta Gaziantep ve İzmir olmak üzere.(Ana baba vatanım olduğu için) Ülkemizin il ilçe köy farketmez her yerini gezerek o yörenin insanlarını tanımak ve yöreye ait yöresel lezzetlerini araştırmaktır.Tabii bu mümkün olamayınca.Google amcaya,kitaplara başvuruyorum:)Hele de saray mutfaklarına ait tarihi hikayesi olan yemekleri araştırmak okumak yapmak yazmak bana ayrı bir keyif veriyor.
''Ali Nazik''yemeğiyle bu arzum debreşince:)
Osmanlı mutfağından günümüze gelen ünlü yemeğimiz''Hünkar beğendi''yide bir araştırayım hangi hünkarımız beğenmiş diye yola çıkınca.İşte öğrendiklerim ve ünlü yemeğimizin hikayesi;

19.Yüzyılın yarısında.Fransa imparatoru Napoleon'un eşi imparatoriçe Eugenie yanında aşçısı ile Sultan Abdülaziz'in konuğu olarak Topkapı Sarayını ziyarete gelir.Fransız aşçı,Türk ahçılara kendi yemek kültürleri olan beşamel sosu öğretir.O gün sarayın ahçısı patlıcanı közler,kuzu etini kavurur.Fransız aşçı da beşamel sos yapar.Köz patlıcanla beşamel sosu karıştırıp tabağa koyarlar.Üzerinde kuzu kavurmayla yemek hünkarın sofrasına gider.Beğenilecek mi? diye merakla beklenirken Hünkar beğendi diye haber gelir.Böylece yemek adını almış olur.Bir başka rivayete göre de bu yemeğe bu adın verilmesini kraliçe Eugenie tarafından rica edildiği de ifade ediliyor.

Araştırmalarım sonucu öğrendiğim bir başka bilgi de; O zamanlar domates Osmanlı mutfağına girmediği için yemekler renksiz olurmuş.Bazen yeşil domates kullanılırmış.Yanlışlıkla aralarına kırmızı domates karışıp mutfağa geldiğinde bozuk diye atılırmış.Kırmızı domates çok sonraları zaman içinde kullanılnaya başlanmış.Bu saray yemeğimiz de o zamandan,günümüze kuzu etinin içine domates ve çeşitli baharatlar girerek gelmiş.


Osmanlı sarayların da ve bizim nacizane sarayımızda da çokkk sevilen ünlü ''Hünkar Beğendi''nin ''Sevalce lezzetler'' derlemesiyle işte reçetesi;

ET SOTE MALZEMELERİ:
400 - 500 gr.Kuzu eti (dana eti de olur)  (kavurmalık doğranmış)
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Büyük soğan (yemeklik doğrayın)
4 Adet sivri biber  (küçük küçük doğrayın)
3 Adet orta boy domates (kabuğunu soyup küçük doğrayın)
Kekik - karabiber - pul biber
Tuz

BEĞENDİNİN  MALZEMELERİ:
1 kg.Patlıcan
2 Yemek kaşığı un (40 gr)
1 Tatlı kaşığı tereyağı (20gr)
2 Su bardağı süt
1 Çay kaşığı muskat rendesi (arzu ederseniz)
(Muskat ile detaylı bilgiye buradan bakabilirsiniz)
Tuz

ET SOTENİN HAZIRLANIŞI: 
  • Ben bu sefer aslına uysun diye kuzu etiyle yaptım.Ama çoğunlukla dana etiyle yapıyorum.
  • Önce ocakta tencereyi ısıtın.İyice ısınan tencereye 1 yk.zeytinyağı alın tencerenin sıcağıyla yağ da hemen ısınacaktır.Isınan yağda güzece yıkadığınız etleri karıştırarak kavurmaya başlayın.Et kendi suyunu salınca kapağını kapatıp ocağı kısarak pişmeye bırakın.
  • Suyunu çekmeye başlayıp da  et pişmeye başlamışsa kalan 1yk.zeytinyağı ve soğanları ilave ederek kısık ateşte kavurmaya devam edin.
  • Soğanlar kavrulunca,biberi ilave ederek bir iki karıştırıp domatesleri de ekleyin,bu arada tuz ve baharatları da karştırıp et sote pişince ocağı söndürün.
  • NOT; Et suyunu çekipte pişmemişse biraz daha sıcak su ilave edersiniz.Veya zamanım yok derseniz,eti düdüklüde haşlayıp,kevgirle çıkararak da kavurma işlemine geçersiniz.
BEĞENDİNİN HAZIRLANIŞI:
  • Patlıcanları ocakta fırında veya mangalda közleyin.Mangalda odun ateşinin közüyle lezzeti apayrı güzel olsa da bu her zaman mümkün olmuyor.Olmadığı zamanlar da fırının ızgarasında közlüyorum:)
  • Közlenen patlıcanların kabuklarını soyarak temizleyin.Soymadan daha kolay temizleyim derseniz.Patlıcanları doğrama tahtasına yatırıp,karnıyarık gibi uzunlamasına keserek köz patlıcanları kaşıkla yukarıdan aşağıya doğru sıyırarak kesme tahtasının bir kenarında biriktirip.Bıçakla ince ince kıyın. 
  • Beşamel sos için,tereyağı ve unu tencereye alıp hafifçe kavurup sütü ilave edin.Hiç pütürlük kalmaması için çırparak koyulaşıp kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.Tuzunu ve muskat rendesini ilave edip karıştırın.Doğradığınız patlıcanları da ilave ederek bir iki karıştırıp ocağı söndürün. 
  • Tabaklara önce beğendi koyun,ortasını hafif açarak kavurmayı koyun ve servis yapın.
  • Yanında salata ve yoğurtla.Kendi saraylarınız da,sevdiceklerinizle afiyetle yiyin:)

Araştırmalarım sırasında alttaki video'yu buldum.Vuslat aşk sevda ''Hünkar beğendi''birlikteliğiyle öyle güzel ifade edilmiş ki.Etkilenmemek elde değil.
Bu yemeği artık her pişirdiğimde Saray hikayesi ve ahçının vuslat hikayesini hatırlıycam:)


RABBİM tüm sevenleri vuslata erdirsin.Amin...



En Leziz Alışveriş Kulübü

Bilen bilir, gören görür; unnado.com ile alışverişe çıkan hep en uygun fiyatlısını bulur! Yalnız şimdiden uyarayım, bu alışveriş kulübünde dolaşırken kendinizi  kaybedebilirsiniz. Kendiniz ve çocuğunuz için alışveriş yapmaya doyamayacağınız unnado.com, ebeveyn olmaya doğru giden yolu bakın nasıl anlatmış!

Bu leziz videonun sahibi unnado.com; bakmaya doyamayacağınız, gezerken içinizin gideceği, ailelere özel bir alışveriş kulübü... Birbirinden sevimli ürünleri ve özel kampanyalarıyla unnado.com ’da tadından yenmez bir alışverişe çıkmaya hazır olun! Çocuğunuzun ihtiyaçlarını a’dan z’ye düşünen bu kulüpte alışveriş yapmanın tadı damağınızda kalıyor.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

20 Kasım 2012

ALİ NAZİK


 Kırmızı gülMerhaba arkadaşlar:) Bugün sizlere görüntüsü ayrı güzel,tadı ayrı güzel,hikayesi ayrı güzel,ismi ayrı güzel.(Babamın ve oğlumun ismi)
Gaziantep ilimize ait olan yöresel bir yemeğimiz'den bahsetmek istiyorum.Yavuz Sultan Selim zamanından gelmiş olan bu nefis yemeğimizin hikayesi şöyle:
Bir sefer sırasında Gaziantep'ten yolu geçen Sultan Selim'e değişik bir yemek ikram edilmek istenmiş.Ve bu yemek Sultan'a sunulmuş.Yemeği çok beğenen Sultan bölgenin ileri gelenlerine çok güzel olmuş.Hangi eli nazik yaptı bunu diye sorunca.O günden sonra yemeğin ismi Eli Nazik,Alâ Nazik olarak anılarak günümüze de ''Ali Nazik''adıyla yerleşmiş.
Haydi arkadaşlar,güzel bir hikaye ile Osmanlı saraylarından gelen damaklara lezzet yağmurları yağdıran bu nefis yemeğimizi hazırlamak isterseniz buyrun tarife:)

MALZEMELER:
1 kg. Patlıcan
1 Tatlı kaşığı kadar tereyağ 
Sarımsaklı yoğurtlu harcı:
1/2  kg. Süzme yoğurt
5 - 6  Diş sarımsak
Tuz

KIYMALI  HARCI:
300 gr. Kıyma
1 Orta boy soğan
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
2 Adet sivri biber
1 - 2 yk.domates rendesi
 Tuz
Arzuya göre;
Kimyon,karabiber,pulbiber

-Üzerini süslemek için;Söğüş kesilmiş domates ve sivri biber.(az yağla sotelenmiş,veya ızgarada)
-Arzu ederseniz;Yemeğin üzerine,servis sırasında tereyağ ve pul biberi (yakmadan) hafif kızdırarak gezdirebilirsiniz. (Ben tercih etmiyorum.)

HAZIRLANIŞI:
Önce patlıcanları ocakta,fırında veya mangalda közleyin.Benim ilk tercihim mangaldır,ama bu her zaman mümkün olmuyor.O zaman fırının ızgarasında közlüyorum.
Patlıcanlar közlenirken;
Sarımsakları tuzla iyice döverek yoğurtla birlikte çırpın.Hiç pütürlük kalmadan krema kıvamında
olsun.

Soğanı incecik doğrayın.Tava da yağ ve soğanı az soteleyince kıymayı ilave ederek kavurun.Biraz kavrulunca domates rendesini ilave edin.Suyunu çekerken doğradığınız biberleri ekleyip karıştırıp ocağı söndürün.Baharatlarını ve tuzunu ilave ederek karıştırın.

Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup temizleyin.İster ekmek tahtasında incecik kıyın.İsterseniz rondo da çekin.(Rondo da çekerseniz kısa aralıklarla çekin ki,püre gibi olmasın) Ben bıçakla incecik kıydım.

Sıra geldi son işleme,yani servise:)

Patlıcanlar soğuduysa,tava veya tencerede erittiğiniz biraz tereyağıyla karıştırarak iyice ısınmasını sağlayın,yoğurdu ilave ederek hızlıca karıştırıp ocağı söndürün.
Kıymalı harç soğuduysa onu da ısıtın.
Servis tabağına patlıcanlı yoğurtlu sosu döküp kaşıkla kenarlara doğru çekerek.Ortasına kıymalı harcı dökerek düzeltin.Izgara veya sote söğüş domates ve biberle yemeğinizi süsleyin.

                               
Notlar: Gaziantep yöresinde genellikle koyun eti kullanılan.Ali Nazik yemeğinin kıyması aslında koyun etiyle satır kıyması diye tabir edilen,etin satırla kıyılmasıyla yapılıyor.Aslında soğan ve domates rendesi de koyulmuyor.
Bizim evin Sultanı kavurmayı soğanlı sevdiği için.Meşhur Ali Nazik de soğanlı kavurmayla oldu:) Ama bizim evin Sultanları tarafından çokkk beğenildi ki övgüler havalarda uçuştu:)
                                Afiyet olsun...
                                       Kırmızı gül

                               



15 Kasım 2012

ELMALI CEVİZLİ ÇİKOTOPLAR


Kırmızı gülMerhaba arkadaşlar:)
Bugün hicri yılbaşımızın ilk günü ve Muharrem ayımıza girdik.Ülkemize bizlere hayırlara vesile olsun dileklerimle.Sağlık huzur mutluluk dolu inançla yaşadığımız yepyeni bir yıl olsun.Her nefes alış verişimiz huzura mutluluğa çevrilsin.Üzüntülerimiz gökyüzünde dağılıp kaybolsun ki,Yeni yıl bize tüm sevdiklerimize güzellikleri getirsin.Sağlıkla huzurla günümüz aydın olsun arkadaşlar.
Bu güzel günümüze pratik ve kolay yapımıyla.Hafifliğiyle çayınızın kahvenizin yanında atıştıracağınız nefif bir tatlıyla başlıyalım mı?:)
Ayrıca bu tarifimi ''Gelibolu17midedenkalbe''isimli arkadaşımın Porselen demlik çay saati etkinliğine yolluyor bol paylaşımlar diliyorum.

MALZEMELER:
400 gr. Bebe bisküvisi
4 Adet orta boy elma
2 Su bardağı ceviz  
1 Tatlı kaşığı dolusu tarçın (2 kaşık da olur)


Üzerinin sosu:
1 Paket hazır çikolata sosu.
Süt (Paketteki tarife göre pişirin)
Veya buradaki soslu pastanın sosunu yapabilirsiniz.


HAZIRLANIŞI:
Cevizleri,bıçakla ince ince kıyın veya rondo da (yerken ağıza gelecek şekilde) irili ufaklı çekin.
Çukur bir kabın içine bisküvileri elinizle kırıklayın.
Üzerine kıydığınız cevizleri ve tarçını ekleyerek.2 kaşık yardımıyla tüm malzemeyi karıştırın.
Bu harcın içine kabuklarını soyduğunuz  elmaları rendenin iri tarafıyla rendeleyin.Önce kaşıkla iyice karıştırıp,sonra elinizle hafif dokunuşlarla bisküvileri ezmeden yavaşça çok az yoğurun.(Hamur yoğurur gibi yoğurursanız bisküviler iyice ezilip püre gibi olur ve lezzet kaybına uğrar.
Avucunuz da ceviz büyüklüğünde veya biraz daha büyükçe toplar yaparak servis tabağına dizin.

Sos için;Çikolata sosunu paketin üzerinde ki tarife göre pişirin.Üzerinin kaymak tutmaması için,soğuyuncaya kadar ara ara tel çırpıcıyla çırpın.Hazır sos yerine,sosunuzu benim gibi ev yapımı yapmak isterseniz buradaki soslu pastanın sosunu da yapabiirsiniz.

Yuvarladığınız çikotoplarınızı Servis tabağına dizin.Her elmalı topun üzerine 1 rer kaşık sos gezdirerek tüm çikotopları soslayın. 

Tamamını sosladıktan sonra,arzunuza göre isterseniz sade,

İsterseniz,çam fıstığı,fındık veya hindistan ceviziyle üzerlerini süsleyerek servis yapın.
                            Afiyet olsun...

13 Kasım 2012

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA


Kırmızı gülTüm ziyaretçilerime arkadaşlarıma benden sevgiler selamlar:) Uzun bir aradan sonra güzel paylaşımlar da buluşmak üzere merhabalar:)
Atalarımız sofraya kuru fasulye,mercimek ve nohut olmadan oturmazlarmış.Baklagiller çok kuvvetli birer posa kaynağı oldukları için.Liflerden zengin yapıları nedeniyle.Özellikle kolon ve mide kanserine karşı en önemli koruyucular olduğu söyleniyor. Çocuklarımız ve bizlerin vücudumuz için çok yararlı besin maddelerimizden biri olan. Baklagillerin''Akdeniz mutfağı” hikâyesinin temel oyuncularından biri olduğunu biliyor'muydunuz? Bunu ben de yeni öğrendim.Betakaroten içerdiğinden haftada iki kez zeytinyağlı barbunya yememiz önerildiğine göre.
Bu kadar bilgiden sonra,fasulyenin kardeşi barbunya yemeğine ne dersiniz?:)

MALZEMELER:
2  Su bardağı barbunya
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1  Orta boy soğan  (yemeklik doğrayın)
1  Orta boy havuç  (küp küp doğrayın)
1 Yemek kaşığı tepeleme dolu salça
1 Kırmızı biber  ( küçük küçük doğrayın)
Tuz

HAZIRLANIŞI:
-Barbunyalar kuruysa akşamdan ıslatın.Ertesi günü pişireceğiniz zaman süzgeçe dökerek bol suyla yıkayıp süzün.
-Taze ise ayıklayıp yıkayıp pişirin.(ıslatmaya gerek yok)
-Düdüklü tencerede zeytinyağı ve yemeklik doğradığınız soğanı biraz kavurup.Sebzeleri ekleyip biraz daha karıştırarak kavurun.Salçasını ilave ederek karıştırıp barbunyayı tuzunu ve suyunu üzerine 2 parmak çıkana kadar ilave ederek karıştırıp düdüklünün kapağını kapatın.
-Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak,20 - 25 dakika pişirip söndürün.

-Sevalce not;Barbunyanın cinsine göre su çekme miktarı değişebilir.Düdüklü tencere dakika ayarı tencerenin modeline markasına göre değişebilir.

Yemeğinizi servis tabağına alarak üzerine ister doğranmış bol taze nane ile servis yapın.

İster ''Ailece yemek masamda'' ki gibi maydanoz serperek servis yapın.Hiç birisi olmazsa kuru nane de çok yakışıyor.
                             Afiyet olsun...
                                   Kırmızı gül

7 Kasım 2012

SEVGİLER ♥ SELAMLAR ♥ MERHABALAR ♥




                            ♥ Cennet nerede bilir misiniz..?
                        ♥ Gülen gözlerde,tatlı sözlerde.
                          ♥ Ama en güzeli sevgi dolu yüreklerde 

Kırmızı gülDeğerli arkadaşlarım,hatır soran nerdesin bir ses ver diyen mail ve yorumlarınız için çok teşekkürler.
Ayrıca sağlık sorunlarımızı paylaştığımda ki desteğiniz ve dualarınız için tekrar tekrar teşekkürler ve sonsuz sevgiler:)  
Bizden haberlere gelince,çok şükür eşim iyi,RABBİM cümlemize de çaresiz dert vermesin.RABBİM'in izni sizlerin dualarıyla çok şükür sıkıntılar bitti.
Çocuklarımız,gelinimizin ailesi dünürlerimiz vee Selmamız ve eş dostlarımızın ziyaretleriyle hast.streslerimizi atlattık. Sayılı gün çabuk geçer misali çocuklarımızı,dünürlerimizi uğurladık.
Beni sorarsanız,bu hafta da benim rutin kontrollerim için hast.yollarındayız,muhtemelen önümüzde ki haftaya da sarkacak.Şu anda hazırda bir tarifim de olmadığı için.Bu sebeplerle biraz daha sizlerden izin rica ediyorum,sonrasında inşALLAH yine nefis tariflerle,en güzel paylaşımlarla birlikte olacağız:)Tek tek ziyaretlerinize de gelicem inşallah.
Değerli arkadaşlarım,her birinize önce sağlık,sonrasında huzur,mutluluk ve sevgi dolu yaşamlar diliyor. En içten dileklerimle sevgi ve selamlarımı yolluyorum...
                                                    Seval  Koyuncu