baloncuklar

28 Eylül 2012

KÖZDE TAHİNLİ PATLICAN SALATASI ve KÖZDE PATLICAN BİBER SALATASI


 
Kırmızı gülTahin severlere şiddetle tavsiye edeceğim nefis bir salata.Netten biraz araştırdığım da Lübnan mezeleri sınıfına girdiğini,adına  ''Mutabbel'' denildiğini.Orta Doğu Ülkelerinde ise adına''Babagannush''denildiğini öğrendim.Bence adı her ne olursa olsun.
Patlıcan ve tahin ikilisinin birlikteliğine sarımsaklı yoğurtta eşlik edince ortaya müthiş bir lezzet çıkıyor.Patlıcanı sevmeyen yoktur sanırım,ama tahin seviyorsanız.Daha önce denemediyseniz.Sevalce lezzet garantisiyle tavsiye ederim:)

MALZEMELER:
3 Patlıcan (közlenmiş)
2 Su bardağı yoğurt
2 - 3 Yemek kaşığı tahin
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
3  Diş sarımsak (dövülmüş)
5 - 6 Tane ceviz (bıçakla kıyılmış,veya rondoda çekin)
5 - 6 Dal ince kıyılmış maydanoz  (isteğe bağlı)
Yarım limonun suyu (limon çok suluysa daha azı)
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Önce sarımsakları döverek,yoğurtla birlikte çatalla çırparak karıştırın.
Ocakta,ızgarada veya mangalda közlediğiniz patlıcanların kabuklarını temizleyip,kesme tahtasında  kıyın.Üzerlerine limon suyunu gezdirip karıştırın.(kararmaması için)
Sarımsaklı yoğurt ve diğer malzemeleri de patlıcanların üzerine dökerek.Tüm malzemeyi karıştırın.
Servis yapacağınız tabağa alarak üzerine zeytinyağı gezdirin.
Arzu ettiğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
Lezzet garanti,biz çok seviyoruz.İnşallah sizler de yapar ve seversiniz.
Not;Tahin zaten yağlı olduğu için ben içine zeytinyağı  ilave etmiyorum.Patlıcanlar odun ateşinde közlenirse lezzet tavan yapıyor:) Afiyet olsun...

-------------------------------------------------------------------

KÖZ PATLICAN VE KÖZ BİBERLİ SALATA

Kırmızı gül Bu salata da bir çoğumuzun bildiği nefis bir lezzet.Bizim ailece favorilerimiz arasında olduğu için.Bloğumda da yer almasını istediğim.Kolayca hazırlanışıyla ve lezzetiyle yaz günlerinin aranılan nefis bir salatası.Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun:)
 MALZEMELER:
2 Büyük boy patlıcan
2 Büyük boy dolmalık kırmızı biber
2 - 3 Diş sarımsak
1,5 Limonun suyu
2 - 3 Yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Ocakta,ızgarada veya mangalda közlediğiniz patlıcanların kabuklarını temizleyip.Kesme tahtasında küçük küçük keserek tabağa alın.Üzerlerine yarım limon suyunu gezdirip karıştırın.(kararmaması için)
Közlenen kırmızı biberlerin de kabuklarını ve tohumlarını temizleyip.Kesme tahtasında küçük küçük keserek patlıcanlara ilave edin..
Ayrı bir kase de sarımsakları biraz tuz ilavesiyle dövün,limon suyu ve zeytinyağı ilavesiyle çatalla iyice çırparak patlıcanlı biberin üzerine gezdirip karıştırın.
Salatanız servise hazır.Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun...
Not;Limon az sulu çok sulu olabilir.Damak zevkinize göre ekşisini ayarlarsınız.Arzu ederseniz ince kıyılmış maydanoz da doğrayabilirsiniz.

Sevalce öneri; Patlıcan ve biberler odun ateşinde közlenirse lezzet isin bıraktığı kokuyla tavan yapıyor:)Tabii mangal olayı her zaman olmuyor.Ama olduğu zaman mangal da pişirilecekler biter bitmez peşine hemen varsa patlıcan veya biberi diziveririm.Eee köz boşa gitmesin ertesi günün salatası da hazır olsun değil mi?:) Yemeğin sonunda da mangalın bir köşesine cezveyi oturtuveririm.Sofra toplanıncaya kadar közde kahveler de hazır olur:)

Afiyet şeker olsun.Yüreğinizin ve damağınızın lezzeti bol olsun...

21 Eylül 2012

MISIR EKMEĞİ



Kırmızı gülHayırlı cumalar dileklerimle,hayırlı günler arkadaşlar.
Kahvaltı ve balık masalarına yakışan,hatta sıcacık bir kase çorbanın yanında yiyebileceğiniz.Nefis bir mısır ekmeğine ne dersiniz?
''Kahvaltı burunch'' masamda ki nefis mısır ekmeğinin tarifini NziGi bloğunun sahibi,Nazlı arkadaşımda görünce not almıştım.Arkadaşımın da dediği gibi,şimdiye kadar yediğimiz hazır mısır ekmeklerinden çok farklı bir ekmek.Hatta tuzlu kek yerine bile geçer.
Teşekkürler Nazlı arkadaşım.Arkadaşım da tarifi Aylin arkadaşımız'dan aldığı için.Ayrıca Aylin arkadaşımıza da teşekkürler,
İlk olarak arkadaşlarla ailece balık sefası yaptığımız gün arkadaşıma bende bir tarif var.Hadi balığın yanına mısır ekmeği yapalım diyerek bu nefis ekmekle tanışmıştım.İnanır'mısınız? O akşam balığın yanında 1 tepsi mısır ekmeği yenmişti:)
Ayrıca bu tarifi Fusununmutfagi nın etkinliğine yolluyor,arkadaşımıza bol paylaşımlar diliyorum.

MALZEMELER:
3,5 Su bardağı mısır unu
1 Su bardağı beyaz un
1 Yumurta
1 Su bardağı zeytinyağı
1 Çay bardağı süt
1 Paket kabartma tozu
1 Yemek kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı kadar tuz
1 Çay bardağı yer fıstığı (tarifte yoktu ben ekledim)
Ceviz veya fındık içi de olur.
5 - 6 dal ince doğranmış dereotu
1 Su bardağı kaynamış su

HAZIRLANIŞI:

1=Çukur bir kapta,zeytinyağı süt ve yumurtayı parmaklarınızla karıştırın.
2=Yer fıstığını ayıklayıp,rondoda irili ufaklı çekin.
3= Ayrı bir kapta unları,kabartma tozu,fıstığı,tuz ve şekeri karıştırıp.1 nolu sıvı karışıma ekleyerek tüm malzemeyi yoğurmaya başlayın.
En son kaynamış suyu ilave ederek tekrar yoğurun.Yağlı kağıt serdiğiniz mini fırın tepsisine elinizle üzerini düzelterek yayın.
180 derecede mini fırında altı ve üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 
İlk fırından çıkınca sıcakken dilimlemeyin,mısır unundan dolayı kırılkan bir yapıya sahip olduğu için dağılıyor.İyice soğusun sonra dikkatlice dilimleyip servis tabağına dizin.

NOT:Tarifte fıstık yoktu,biz hanımlar illa birşeyler ilave etmeyi severiz ya:) İyi ki de etmişim fıstık ayrı bir lezzet katmış.Fıstığı rondoda ufak kırıntı şeklinde çektim.Arkadaşımın tavsiyesi üzerine arzuya göre tulum peyniri de konulabilirmiş.Her iki yaptığımda da evde yoktu,bir daha ki sefere tulum peynirlisini yapıcam.Çok sevdiğim bir peynir çeşidi öyle de muhakkak daha da nefis olacağını düşünüyorum.
Biz arkadaşımla merakla tadına baktığımız da,parmaklarımızı yemekten korktuk:)Öyle nefis bir lezzet yani.Fırınlar da satılan mısır ekmekleri gibi sert değil.Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.

Arkadaşlarımızla paylaştığımız,balık masamızın mısır ekmeği.

      Kahvaltı bruch masamızın mısır emeği.
                                  Afiyet olsun...
                                         Kırmızı gül


20 Eylül 2012

TEŞEKKÜRLER


Gelecekle ilgili bazen umutsuzluk bazen umutlar yeşertsem de içimde.En içten dualarımla,bu güzel vatanın üzerinde ki kara bulutların dağılmasını,anaların,eşlerin,evlatların göz yaşlarının dinmesini diliyorum.Bir yanda hüzün yaşanırken,diğer yanda.Hani hep deriz ya.Yaşam devam ediyor diye.

İşte bu devam eden yaşamda evliliğimizin 40.yılı vardı.Ve bu yıl benim için önemliydi.Geçmişteki her yılımızın tekrarını yaşadık.Ama bizler birer faniyiz,ikinci bir 40.yılı kutlamaya ömrümüz yeter mi? Tekrarını yaşar'mıyız? Bilemediğim için.Yaşlanıyor'muyum ne?:)
40 yıllık duyguların yaşanmışlığın sevgimin dışa vuruşu yazıya dökülüverdi.Bu sürpriz hediyemi hatta fazlasını hak eden,Pc ile ilgisi olmayan meleğime o sabah sana bir hediyem var diyerek,yazımı okuttuğumda ki mutluluğu görülmeye değerdi.gelen yorumları da okudukça daimi okuyucum da oldu:)

40 yıl öncesi &40 yıl sonrası bugün isimli yazım için.Güzel dualarınızla,güzel yorumlarınızla mutlu'luğumuzu paylaşan tüm aileme ve siz değerli bloger arkadaşlarıma sevgilerimle teşekkürlerimi yolluyorum.
Cümlemize yuvalarımız da hiç eksilmeyen  muhabbet  saygı  sevgi ve  huzurla geçen nice nice mutlu yıllar yaşamlar ve huzurlu bir dünya dileklerimle...
Bizden,sizlere en derin en içten sevgilerimizle teşekkürler...



14 Eylül 2012

40 YIL ÖNCESİ & 40 YIL SONRASI BUGÜN.

                                                   
                             SEVDİĞİM  SEN
 Kırmızı kalp70 li yılların farkında bile olmadığım komşusu! Sonrasında ilk aşkım.Sonrasın da             eşim,beyim,öğretmenim,hayat arkadaşım, her şeyimsin.
Kırmızı kalpSen benim çocukluk aşkımsın.
Kırmızı kalpİlk bakışmamız,ilk tebessümümüz,ilk mektubun,ilk elimi tutuşun.
Kırmızı kalpYaz sabahları pencerelerini açarak sesini sonuna kadar açtığın pikabın da.
Kırmızı kalpUykuda mısın? Sevgil yarim uyann,diyen şarkılarınla uyanışım.Sonrasın da gün boyu çaldığın aşk şarkıların.
Kırmızı kalpOkula giderken aniden karşıma çıkıp seni seviyorum dediğinde ki heyecanım.
Kırmızı kalpÖyle güzeldi ki, o ilk hislerim.Dillere destan olan aşkımız.
Kırmızı kalpEngelleyemediğim kalp atışlarım için kalp hastası olduğumu sanıp yaşadığım üzüntülerim.Meğer kalbime aşkının sevginin tomurcukları atılıyormuş.
Kırmızı kalpİşte o tomurcuklar büyüdü, olgunlaştı.40 yıl içinde koca bir çınar oldu.3 değerli meyvesi olan koca bir çınar.
Kırmızı kalpBirbirimize duyduğumuz hiç eksilmeyen sevgimiz.Bizi bugün 40. yılımıza taşıdı.
Kırmızı kalpKah güldük,kah ağladık,kah darıldık,kah barıştık.Ama özünde mutlulukla sevgiyle geçen tam 40 yıl.
Kırmızı kalpSana olan sevgim ilk günkü gibi tazeliğini koruyor.
Kırmızı kalpSen yeryüzüne inmiş bir meleksin.Benim meleğimsin.
Kırmızı kalp40 Yıl önce birleşen kalplerimiz ellerimiz,bir 40 yıl daha birleşir mi?
Kırmızı kalpO kadar ömrümüz olur mu acaba? !!!
Kırmızı kalp40 yıl önce birleşen kalplerimizi ellerimizi,ömrümüz yettiği yaşadığımız sürece RABBİM ayırmasın.
Kırmızı kalp40 yıl süresince bana ve evlatlarımıza yaşattığın mutluluk,verdiğin değer,sevgi ve huzur için sonsuzzzzzzzzzzzz TEŞEKKÜRLER Kırmızı kalpAŞKIM.

Nice 40 yıllara diyebilmeyi çokk isterdim sevdiğim.O kadar ömrümüz olduğunu bilebilseydim eğer!!!

Kırmızı gülBiz bugün 40.yılımızı kutluyoruz:)Darısı tüm yeni evlilere,bekarlara inşallahKırmızı gül



Biz 4o yıl önce sevgiyle birleşen ellerimizi hiç bırakmadan 40.yılımızda bugün mutlu  bir dede & babaanne olarak elele ilerliyoruz:)
Herkese mutlu evlilikler,mutlu yaşamlar dileklerimle SEVGİLER...





11 Eylül 2012

ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ

Kırmızı gülÜzüntünün sevinçle,Öfkenin sevgiyle barıştığı bir gün olması,umutlarımızın kaybolmaması dileklerimle GÜNAYDIN.
Bugün Kahvaltı Brunch masamda ki ıspanaklı börek tarifimle sizlerle buluşmaya geldim.Büyük oğlumun çok sevdiği gelmeden önce anne,anneannemin böreğinden yaparmısın dediği? Rahmetli anacığımın o sevgi dolu lezzetli elleriyle sık sık yaptığı bir börek çeşidi.Buzluğundan hiç eksik etmediği nefis gül böreğinin lezzeti anne garantisi.
Rahmetli anacığımın buzluğundan gül böreği ve top köftesi hiç eksik olmazdı.Aniden misafiri mi geldi,hemen börekler buzluktan fırına giriverirler.Kaşla göz arasında kek de çırpılıverirdi.Mekanı cennet olsun annem anlatılamaz derecede marifetliydi.Börekler anacığımın davul fırınında pişerken.Mini fırınında da kek pişer.Çay demlenip demini alıncaya kadar her şey hazır olur.Lezzetle sohbet buluşurdu.
Annemin bu alışkanlığını şimdi de ben sürdürüyorum.Arkadaşlar sizlere de tavsiye ediyorum.Bu böreği ve her  türlü böreği boş vaktimde hazırlayıp,hatta üzerinin sarısını ve susamını da serperek bir tepsiye dizip buzdolabının no-frost kısmında şoklayıp,buzdolabı poşetine doldurup doğru buzluğa.Canınız börek mi istedi? Aniden misafiriniz mi geldi? Buzluktan çıkarıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizerek fırına verin.Afiyet şeker olsun...

MALZEMELER:
1  kg.yufka       (5 adet)
2  Bağ ıspanak  (500 gr.)
2 Adet orta boy soğan
250 - 300 gr. beyaz peynir
Veya lor peyniri
Pul biber - karabiber
Tuz


SOSU İÇİN:
Normal boyda su bardağıyla;
1 Su bardağı yoğurt
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı zeytinyağı
3 Yumurta

HAZIRLANIŞI:
Önce ıspanakları kumu kalmayıncaya kadar bol suyla iyice yıkayıp.Suyunun süzülmesi için bir süre süzgeçte beklettikten sonra çukur bir kaba incecik doğrayın.Ispanakların yumuşaması için üzerine biraz tuz serperek ovun.(Böreğe katacağınız peyniriniz tuzluysa tuz oranına dikkat edin)yoksa böreğiniz tuzdan yenmez.
İçine soğanları peyniri baharatları da ilave ederek tüm malzemeyi karıştırın.Bu arada sevginizi de ilave etmeyi unutmayın:)
Sosu için:Yumurtanın birinin sarısını ayırıp,tüm sos malzemelerini bir kasede çırpın.
Yufkaları masaya veya tezgaha bütün yuvarlak olarak üst üste serin.Büyük gül böreği isterseniz + şeklinde keserek 4 de kesin.Küçük gül böreği isterseniz önce + şeklinde sonra + ların ortasından da x şeklinde keserek 8 üçgen dilim elde edin.
Tüm üçgen dilimleri üst üste dizerek sarma işlemine başlıyoruz:)
(Resimdekiler 4 de bölünmüş yufkadan büyük boy gül böreği)
Her yufkanın üzerine her tarafına yumurta fırçasıyla sos sürüp yufkanın geniş tarafına,küçük gül böreği ise 1 yk.kadar,büyük gül böreği ise 2 yk.ıspanaklı harçtan yayarak rulo şeklinde sarıp,kendi ekseni etrafında dolayarak gül şekli verin.Gülün açılmaması yapışması için doladığınız uca sos sürün ki gül böreklerimiz açılmasın.
Sardığınız börekleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.Tüm böreklerin sarma işlemi bitince kalan sosa ayırdığınız yumurta sarısını da ekleyip tekrar çırparak böreklerin üzerine yumurta fırçasıyla bolca sos sürüp susam serpin.
18o derece de börekler kızarıncaya kadar pişirin.
Bu böreği yaptığımda bazen sos üzerine yetecek miktarda kalıyor.Bazen de sanırım fazlaca sürüyorum sos çok az kalıp üzerine yetmiyor.Eğer sosunuz az kaldıysa 1 yk.yoğurt ve yarım yk.zeytinyağı ile yumurta sarısını çırpıp sosunu sürersiniz.

Sevalce not;Ben kalabalık misafir davetlerimde daha bereketli olması için 1 yufkayı 8 ze bölerek küçük gül börekleri hazırlıyorum.Alttaki resimdekiler gibi.
Kendimize veya az misafirlerimde veya üşendiğimde:) 1 yufkayı 4 de keserek büyük gül börekleri hazırlıyorum:) 
İkiside ayni börek de küçük olanlar biraz el oyalıyor:)

Yumurta fırçası olarak muhakkak silikon fırça edinin.Diğer kıllı fırçalar kıl döktüğü,naylon fırçalar ise sert olduğundan dolayı sosun bolca ve kolay sürülmesini zorlaştırdığı için tavsiye etmiyorum.


6 Eylül 2012

KAHVALTI, BRUNCH KARIŞIMI BİRŞEY:)


Kırmızı gülGüzel bir günden,güzel dileklerle sevgiler selamlar:)
Hazır da yazacak bir tarifim olmayınca resim arşivimi karıştırırken bana o güzel sabahı hatırlatan bakın ne buldum:)Çocuklarımız gitti ama anıları kaldı.Akşamları uzayan sohbet geceleriyle geç vakitlere kadar oturulunca.Yılın çalışma günlerinin yorgunluğunun ardından.Tatilde olmanın rehavetiyle de gençlerimiz sabah geç kalkınca.Ortaya da kahvaltı - burunch karışımı bir şeyler çıkıyor:)

Biraz kahvaltılık,
Biraz börek çörek,
Biraz kokoş görüntüler derken:))

                         İşte makineme takılanlar...

                               Biraz börek...Tarifi burada.

Biraz mısır ekmeği...Tarifi burada
               
                          Biraz kahvaltılık...

                      Biraz uğur böceği kanepeler...

Biraz mantara dönüşen yumurtalar...

Anne sevgisiyle hazırlanan.Kahvaltı-burunch karışımı bir şeyler:)

Bunlar da evimizin en küçük üyesinin (torunumuzun) kaşık çatalıydı.Yemeğini kendisi rahatça yemesi için ergonomik tasarlanmış.Ne kadar şirin değil mi?:))

Yüreğinizden sevgi ve umudun tükenmediği,sağlıklı hayırlı huzurlu mutlu günler dileğiyle.Sevgiler & Selamlar.

Kırmızı gül