baloncuklar

26 Mart 2012

SÜRPRİZ KEK


Kırmızı gülDeğerli izleyenlerim,ziyaretçilerim.Her birinize haftanın ilk gününden sevgiler selamlar merhabalar:)
Baharın müjdecisi kuşların cıvıltılarıyla güneşli bir güne uyanmak ne güzeldi bugün,bu duyguyu özlemişim:)
Bu gün keyif çayınızın yanına.Pratik yapımlı şık sunumlu bir o kadar da lezzetli nefis bir kek tarifi getirdim sizlere:)
Bu keki uzunn zaman önce yeğenim Ayten de yemiş,beğenmiş ve  tarifini almıştım.Kime yaptıysam beğenilip tarifi istendi. Sevalcelezzetler tarafından şiddetle önerilen tariflerden yani:)
Kek aslında bilinen bir tarif ama dışını çikolata lezzetinde nefis bir mantoyla kaplayarak.Hindistan cevizli bir manto daha giydirince ortaya bu nefis sürpriz kek çıkıyor:) Sürprizi,dışı çikolata görünümlü,ısırdığınız da içi sade görünümlü.Limon ve vanilyanın aromasıyla muhteşem bir lezzet.
Aytenime buradan teşekkürlerimi yolluyorum,göremeyecek ama olsun.Çünkü onu pc kullanmaya ikna edemedim amaa ikna çalışmalarım devam ediyor:)
Ayrıca bu tarifimi çatlakcafe'ye arkadaşımın etkinliğine yolluyor,bol paylaşımlı etkinlik diliyorum.

Aytencim hindistan cevizine bulamıştı ama ben tabağı ve lezzeti biraz daha renklendirmek adına çekilmiş ceviz ve çam fıstığına da buladım. 


Sürprizi,dışı çikolatalı görünümlü,ısırdığınız zaman içi sade muhteşem bir lezzet:)

MALZEMELER:

4 Yumurta
1 Su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 Limon kabuğu rendesi
2 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu
1 Paket vanilya

SOSU:

2 Su bardağı süt
1 Çay bardağı toz şeker
25 gr.lık 1 Paket kakao
1 Paket vanilya



ÜZERİNE BULAMAK İÇİN:

Hindistan cevizi
Çekilmiş; Fındık,ceviz,çam fıstığı da olur.

HAZIRLANIŞI:
Önce yumurta ve şekeri krema kıvamında yoğunlaşıncaya kadar 3 dakika kadar mikserleyin.
Sütü zeytinyağını ve limon kabuğu rendesini ilave ederek karıştırın.
Un ve kabartma tozunu ekleyerek tekrar mikserleyin.
Yağlı kağıt serdiğiniz borcama dökerek 170 derecede,fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Ben orta boy dikdörtgen borcamda pişirdim.(En büyüğün bir küçüğü) Büyük boy kare borcam da olur.
SOSU;
Tüm sos malzemelerini çukur bir kapta,tel çırpıcıyla iyice çırpın.
Ayrı ayrı tabaklara hindistan cevizini ve arzu ettiğiniz diğer malzemeleri hazırlayın.
Keki fırından çıktıktan sonra 5 - 10 dakika  içinde uzun dikdörtgen şeklinde dilimlere kesin.
Kek dilimlerini sos'a batırıp her tarafını sos'a bulayın.Sonra hindistan cevizine veya arzu ettiğiniz diğer malzemelere bulayarak servis tabağına dizin.

                               Afiyet olsun...

24 Mart 2012

HOŞ ANILARIYLA,BOL YAPRAKLI TERBİYELİ KEREVİZ ve PORTAKALLI KEREVİZ YEMEĞİ


Kırmızı gülSevgili izleyicilerim,ziyaretçilerim mutlu hafta sonu dileklerimle GÜNAYDIN:)
Bugün sizlerle anılarıyla,2 ayrı pişirme çeşidiyle.Kereviz sebzesinin yapraklı ve kök halinin  2 farklı lezzetini paylaşıcam.
Hiç unutmuyorum yeni evlendiğimiz yıllarda bir gün rahmetli anacım bu yemeği pişirmişti eşim kerevizi bu şekliyle bilmiyormuş ve kereviz sevmezmiş.Tabii o gün yemedi.Bir başka gün yine kerevizi görünce.''Bize derler Sinoplu biz kereviz yemeyiz'' diye bir şarkı tutturdu:) Ben hatırım için azıcık tadına bak diye ısrar edince sağolsun beni kırmayarak tadına baktı.Önce fena değilmiş dedi.Bir başka gün azıcık yiyebilirim dedi.Azıcık azıcık derken,sonrasın da pazara giderken hanım kereviz de alalım demeler başladı:))
Sonrasın da çocuklarımıza sevdirme çabaları başladı:) Büyük oğlum ve kızım yerler,ama küçük oğluma yediremezdim,kokusunu sevmediği için ağzına sürmezdi.Babasını alıştırdım,oğlumu alıştıramamıştım:))
Sonra küçük oğlum askere gitti.1 aylık askerdi biz ziyaretine gittik.O hasretle boynuma sarılıp ''Annecim eve bir geleyim kereviz bile yiycem söz veriyorum'' dediğini hiç unutmuyorum:))Verdiği sözden dolayı isteksiz de olsa  azıcık da olsa artık kereviz yiyor:)


Asılında kereviz A,B ,C  vitaminleriyle fosfor,çinko,bakır,mangan ve selenyum mineralleriyle sağlıklı ve faydalı bir sebzemiz.Ama kokusundan dolayı pek sevilmiyor.Ve genelikle yaprakları turşu kullanımın da kullanılıyor.

Siz yapraklı haliyle pişirir misiniz? Bilmem ama ben Rahmetli annemden öğrendiğim şekliyle pişiriyorum.Ailemiz de bir zamanlar ben yemem diyenler olsa da artıkkk seviyor ve yiyoruzz:)) 

İşte hoş anılara sahip annem usulüyle kereviz yemeğimizin reçetesi;

MALZEMELER:
2  Bağ kereviz (bağı küçüktü toplam 6oo gr.geldi)
150 gr.Kıyma
1 Soğan
1 Havuç
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Yemek kaşığı salça
Tuz
1,5 Su bardağı su

TERBİYESİ İÇİN;
1 Yumurta
1 limon (çok suluysa yarım limon)


Limon ve yumurtayla terbiye edilmemiş kereviz yemeği:)
HAZIRLANIŞI:
Önce kerevizlerin köklerini kesip bir kenara ayırın.Kararmamaları için  kabuklarını en son kesicez.
Kerevizlerin sap ve yapraklarının tazelerini ayıklayarak kumu kalmayıncaya kadar yıkayıp süzgeçe alın.
Soğanın kabuğunu soyarak yemeklik doğrayın.
Havucun kabuğunu sebze soyucuyla temizleyip yemeklik doğrayın.Ben yemekte iri doğranmış havucu sevmediğim için.Önce havucu uzunlamasına ortadan 2 ye kesip,diğer parçaları da ortalarından uzunlamasına keserek küp küp doğruyorum.Siz ister bu şekilde veya arzu ettiğiniz şekilde doğrayın.
Suları süzülen kerevizleri doğrayın.Köklerinin de kabuklarını kesin.
Düdüklü tencereye,zeytinyağını soğanı ve kıymayı alarak 2 dakika kadar kavurup salçayı ilave ederek karıştırın.Üzerine doğradığınız tüm malzemeyi kabuğunu soyduğunuz kerevizleri küp küp doğrayın.1 dakika kadar kavurup suyunu ve tuzunu ilave ederek karıştırıp.tencerenin kapağını kapatın.Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak 6 dakika daha pişirip ocağı söndürün.
Terbiyesi için;Yemeğiniz pişerken 1 yumurta ve limon suyunu bir kase de çatalla iyice çırpın.
Buharı boşaldıktan sonra tencerenin kapağını açın.Çırptığınız harcı üzerine gezdirerek kapağını kapatmadan 1 - 2 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.
Not: Üstteki 2 resim kereviz yemeğinin terbiye edilmiş,limon soslu hali.Ortada ki resim de limon sossuz hali.Dikkat ederseniz limon sosu (yumurta ve limondan dolayı) yemeğin rengini biraz açıyor.Tercih sizin,ben limon soslu lezzeti daha çok seviyorum:) Afiyet olsun.

                   PORTAKALLI   KEREVİZ  YEMEĞİ
Kırmızı gülBu yemeğim de kök olarak satılan kerevizden yapılıyor.
Portakalın aromasıyla,sebzelerin birleşiminden ortaya çıkan.Pratik ve kolay bir şekilde hazırlanan müthiş bir lezzet.Hiç denemeyenlere şiddetle öneriyorum.Kök kerevizin bol yapraklısı gibi kokusu olmuyor.(Kereviz kokusu sevmeyenlere dip not olsun.)

MALZEMELER:
4 Adet orta boy kök kereviz
1 Orta boy patates
1 Orta boy havuç
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Çay kaşığı (silme) un
1,5 Su bardağı portakal suyu
Yarım veya bir limon suyu
(Limon büyük ve çok suluysa yarım yeterli)
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Önce yukarıdaki ölçüye göre portakal suyunu hazırlayın.(Az sulu çok sulu olur diye portakal da sayı yerine ölçü vermeyi tercih ettim)
Tüm sebzelerin kabuklarını soyup yıkayıp küp küp düdüklü tencerenin içine doğrayın.(kerevizi en son doğrayın,beklerken kararmaması için.) Kök kereviz de az yaprak oluyor,yapraklarının tazelerini,ister pişerken yemeğe doğrayın.İsterseniz benim gibi piştikten sonra yemeğin üzerine doğrayın.
Zeytinyağını da ekleyip kısık ateşte 2 - 3 dakika kadar soteleyin.
Sonra unu ekleyerek karıştırın.Sıktığınız portakal suyunu,limon suyunu ve tuzunu da ilave ederek karıştırıp,düdüklü tencerenin kapağını kapatın.
(1 çay k.un dolu olmasın.silme olsun) Un miktarı niye az demeyin,buradaki amaç yemeğin suyunu çok hafif yoğunlaştırması için.Unu fazla kaçarsa yemeğiniz koyu bulamaç gibi olur.
Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak 7 dakika daha pişirip ocağı söndürün.Tencerenin buharı tamamen boşalınca kapağını açarak yemeğinizi servis tabağına boşaltın.Üzerine ayırdığınız yaprakları ince ince doğrayın.
NOT;Ben fazla sulu yemek sevmediğim için tüm yemeklerimi az sulu yaparım.Bu yemek de fazla sulu değil.Siz biraz daha sulu isterseniz.1 küçük çay bardağı veya yarım çay bardağı kadar su ilave edersiniz,tercih sizin.

Aşağıdaki resim de başka bir zaman.Elma dilimi şeklinde doğrayıp yarım ay şeklinde 1 soğan ve 1 portakalı da dilim dilim doğrayarak pişirdiğim portakallı kereviz.
Pişirme şekli ayni,doğrama şekli farklı,birde 1 portakal ve 1 soğan var içinde.Keşke portakalı doğramasaydım diye de düşündüm.Çünkü portakallar içinde erimiş:)
Aklımda farklı bir şekil daha var pişirdiğim zaman onu da paylaşırım.

 
       Afiyet olsun...



22 Mart 2012

PIRASALI BÖREK. VE İSTANBUL

 Kırmızı gülTüm izleyicilerime,ziyaretçilerime  GÜNAYDIN:)
Geçtiğimiz hafta oğlum bize güzel bir sürpriz yaparak.İzin aldım,yarın ablamın yanına gidelim mi?
Der de biz durur'muyuz:) ?
Oğlumuzun sürpriziyle hemen görev taksimi yapıldı:)Kızımızın sevdiği pırasalı börek için.Eşim markete,ben mutfağa.Ee böreğin yanına pasta olmazsa olmazdı,derken hazırlıklar tamamlandı.
Ertesi gün yola çıkıldı.Düzceye kadar lapa lapa yağan kar ve harika bir kar manzarası eşliğinde yolculuk pek keyifliydi.Düzceden sonra yağmur yağışıyla devam ederken.İzmit ve sonrası istanbul'a güneşle girdik.Yani yolculuğumuz boyunca 1 günde 4 mevsimi yaşadık:)
Kızımızla hasret giderdik,kızımız da bize sürpriz hazırlamış.Halaları amcaları ile ailece toplanıp,bol sohbetli ve lezzetli bir akşam geçirdik:)Bu süre için de;
Aile ziyaretleri yapıldı,Beylik düzü Tüyap seramik fuarı gezildi.Ama ne fuardı,mutfak ve banyo üzerine harika tasarımlı görseller vardı.Her stantı sizlere resimleyebilmek isterdim.Ama o güzellikleri seyretmekten resim çekmek dışarı çıkışta aklımıza gelince sadece Tüyap'ın girişini çekebildik.

Ayaklarım fazla gezmeye müsaade etmediği için kızımla,en kısa Eminönü pastacılar sokağı gezimiz yapıldı.3 Rengi bulunan Puantiyeli  muffın stantlarına bayılındı.O mu bu mu? derken kırmızı puantiyelisi alındı:)
Kızımla kahve dünyasın da kahve keyfi olmazsa olmazdı:)
Kısacık süreyi hasret gidererek,aralara kısa kısa gezmeler ekleyerek geçirip evimize döndük.Neyse lafı daha fazla uzatmadan böreğimizin tarifine geçeyim:) Kızım pırasalı,oğullarımın büyüğü ıspanaklı ve kıymalı küçüğü de peynirli böreğin sevdalısı.İşte bizim evin meşhurr böreklerinden;
                     
                  PIRASALI BÖREK
MALZEMELER:

1 kg.Yufka (5 adet)
1 kg. Pırasa
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz - Karabiber - pul biber
SOSU İÇİN;
1,5 Ajda çay bardağı süt
1 Ajda çay bardağı yoğurt
1 Ajda çay bardağı zeytinyağı
3 Yumurta (birinin sarısını üste sürmek için ayırın)
ÜZERİ İÇİN; Arzuya göre susam veya çörek otu

HAZIRLANIŞI:
Önce pırasaları yıkayarak,ince ince doğrayıp süzgeçte bekletin.Suları süzülmezse kavrulurken çok su salar)
Tencerede,doğradığınız pırasaları 3 yk.zeytinyağı ile birlikte su eklemeden kısık ateşte kavurun.Tuz,karabiber,pul biber ile lezzetlendirip soğumaya bırakın.
Yumurtaların birinin sarısını ayırıp,tüm sos malzemelerini çukur bir kapta tel çırpıcıyla çırpın.
5 Yufkayı, 2 yufka - 1,5 yufka - 1,5 yufka olarak ayırın.
Büyük boy fırın tepsisine yağlı kağıt serin.Yufkanın birini buruşturarak tepsiye serin ve üzerine çırptığınız sostan sürün.
Üzerine 2.Yufkayı buruşturarak serip yine sos sürün.
Kavurduğunuz pırasanın yarısını yufkanın üzerine her tarafına gelecek şekilde serpiştirerek yayın.
Üzerine 1,5 yufkadan, yarım yufkayı ikiye bölerek pırasaların üzerine serip sos sürün.Üzerine bir yufkayı buruşturarak yerleştirip sos sürün.
Üzerine kalan pırasayı yufkanın her tarafına gelecek şekilde serpiştirerek yayın.
Üzerine kalan 1,5 yufkadan yarım yufkayı ikiye bölerek pırasaların üzerine serip sos sürün.Üzerine bir yufkayı buruşturarak yerleştirirken tepsinin dört bir kenarından yufkayı tepsinin altına doğru biraz kıvırın.
Kalan sosa ayırdığınız yumurta sarısını ekleyerek çırpın.Bu sosu tüm börek dilimlerinin üzerine kaşıkla paylaştırın,yufkaların hiç kuru yeri kalmasın.
Böreği istediğiniz büyüklükte dilimlere keserek üzerine susam veya çörek otu serperek.1 saat kadar dinlendirin.
180 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Susam,çörek otunu arzunuza göre birlikte de serpebilirsiniz.Veya sadece birini de serpebilirsiniz.
Ben evde çörek otu kalmadığı için susam serpmiştim.
Size bir püf noktası vereyim:Tepsiye yağlı kağıt sererek böreğinizi hazırlarsanız,sonrasın da tepsi temizliğiniz de kolay olur.Yapışır diye telaşlanmayın,resimde gördüğünüz gibi yapışmıyor.


Aşağıda ki resimde de daha önce dolama şeklinde yaptığım pırasalı börek .Büyük boy yuvarlak borcama 3 adet yufka yeterli gelmişti.

                                Afiyet olsun...




Şimdiye Kadar Yedik; Ama Artık Yemezler!

Tarifler, reçeteler, doğal hayat ipuçları falan konuşuyoruz ama sağlıklı yaşam konusunda aklımızı daha çok kurcalaması gereken konu GDO, yani “genetiği değiştirilmiş organizmalar”.

Gündemdeki bu konu hakkında aksiyon almamızı sağlamak isteyen Greenpeace de güzel bir kampanya başlatmış; Yemezler! “Yemezler” ile isteyenler sadece konuşmak yerine, bir imza vererek bu sorunun çözülmesine katkı sağlayabiliyor.

Siz de dilerseniz buradan imza atıp, hala vakit varken GDO’ların ülkemize girmesine engel olabilirsiniz.
www.yemezler.org/?ref=199664

Evet, sadece bir imza atıp kampanyayı paylaşarak et, süt ve diğer gıdalar şeklinde yavrularımızın, ailemizin tabağına koymak zorunda kalacağımız GDO’larla daha güçlü şekilde mücadele edebiliriz. 12 GDO zaten serbestmiş, kalanlarını durdurmak sizin elinizde.

Kampanyaya katılanlar, bir de rozet toplayıp tişört, bardak kazanabiliyor.

Bu arada, bu GDO nedir ne değildir. Tehlikesi neymiş diyenler aşağıdaki videoyu izleyip, paylaşabilir.

#yemezler

Bir bumads advertorial içeriğidir.

13 Mart 2012

SEBZELİ HAMSİ ÇORBASI

Kırmızı gülSevgili izleyenlerim,ziyaretçilerim sevgi ve selamlarımla merhabalar:)
Hani hamsili ekmek yaparken birazını sürpriz bir tarif için ayırdım demiştim ya.İşte o sürpriz tarif hamsi çorbasıydı:) Hamsi severler farklı bir lezzette çorba denemek isterseniz,mevsimi bitmeden bu çorbayı deneyin derim.Aslında ana yemek etiketine mi yazsam diye de düşündüm.İçinde sebzesi balığı pirinci her bir vitamini var.
ADI SİZCE HANGİSİ OLSUN:Hazırladığım tariflerim,annem usulu veya benim usulümle hazırlıyor isem,yani bir kitaptan yapmıyor isem tarifleri yazarken başlığı epey düşünüyorum.Ne yazsam diye bu tarifte de öyle oldu.
Başlığa hamsi paça mı? Sebzeli hamsi çorbası mı?  Yazsam diye az düşünmedim:)Sizce hangisi olsun. Çoğunluk ne derse başlığa onu yazıcam,azınlıkta olanlar nolur lütfen üzülmesinler.

14.Mart.2012 - ŞU AN SAAT: 00 
Çoğunluk itibari ile Çorbamızın adı;Sebzeli Hamsi Çorbası olarak.Sevalcelezzetler'in literatür'lerine geçmiştir:)
Arkadaşlar ilginiz ve değerli yorumlarınız için,her birinize ayrı ayrı çokk teşekkür ediyorum.

MALZEMELER:
1 Orta boy soğan
1 Orta boy havuç
1 Orta boy patates
2 Diş sarımsak
3-4 Adet sivri biber
200gr. 2o - 25 Adet ayıklanmış kılçığı çıkarılmış hamsi balığı
Yarım çay bardağından biraz fazla dolmalık pirinç
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
2 Adet defne yaprağı
6 Su bardağı su
ince kıyılmış maydanoz
Tuz
SOSU:
2 Diş sarımsak
1 Adet limonun suyu
1 Yemek kaşığı sirke

HAZIRLANIŞI:
Kılçıklarını çıkararak temizleyip,yıkadığınız hamsileri süzgeçe alın.(suları iyice süzülsün)
Soğanı soyup yemeklik küçük küçük doğrayın.Sarımsakları soyup ince ince kıyın.
Patates ve havucun kabuklarını sebze soyucuyla soyarak,tavla zarı formunda küçük küçük doğrayın.
Biberlerin tohumlarını temizleyip ince ince doğrayın.
Suları süzülen hamsileri küçük küçük doğrayın.Büyüklüğüne göre 3 çe veya 4 de bölerek.
Tencereye zeytinyağını doğradığınız soğan sarımsak ve havucu alarak 2 dakika kadar soteleyin..
Patates,biber hamsi ve defne yapraklarını ilave ederek 2 dakika kadar daha soteleyin.
Soteleme işlemi bitince üzerine suyunu ve tuzunu ilave ederek kaynamaya bırakın
Kaynamaya başlayınca pirinci ilave ederek 10 - 15 dakika arası kaynatıp,ocağı söndürün.Karabiberini serpin.

Sos yapmanız şart değil.Ben hamsinin baygın tadını alsın diye sevalce düşünerek hazırladım.Ama bana göre paça tadı vererek lezzeti yüzde 90 arttırdı.
SOS,için bir kaseye sarımsağı rendenin ince tarafıyla rendeleyin.(veya dövün)Limon suyu ve sirkeyi de ilave edip,çatalla çırparak çorbaya ekleyin.Doğradığınız maydanozları da ilave ederek karıştırın.
Afiyet olsun...

11 Mart 2012

KIYMALI KARNIBAHAR YEMEĞİ

Kırmızı gülTüm izleyicilerime ziyaretçilerime,sevgi ve selamlarımla merhabalar:)
Dikkat ettim de,nerdeyse bahar geldi.Ben kış sebzeleri yemeği hiç yazmamışım.Tabii Sevalcelezzetler acilen hızlandırma turuna girerek mart ayı çıkmadan bir kaç çeşit de olsa kış sebzelerine yöneliyor:)
Amaa arkadaşlarımızın etkinlikleri için,aracıkta börek kek gibi kaçamaklar da yaparız değil mi:)?
Anlaştığımıza göre bugün A,C,B1,B2 vitaminleri ile kalsiyum,potasyum,fosfor,fosfat ve demir mineralleri içeren Karnıbaharla başlıyorum.

MALZEMELER:
1 kg. Karnıbahar
150 - 200 gr.Kıyma
1 Adet soğan (yemeklik doğranmış)
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Yemek kaşığı salça
1,5 Su bardağı su

HAZIRLANIŞI:
Karnıbaharı bütün olarak güzelce yıkayıp,tepesinde ki kök kısmını keserek atın.Karnıbaharı çiçek çiçek ayırıp tekrar sudan geçirin.
Düdüklü tencereye,zeytinyağını yemeklik doğradığınız soğanı ve kıymayı koyup kavurun.Kavrulunca salçasını ilave ederek karıştırın.
Suyunu ve tuzu ekleyerek karıştırn.Üzerine hazırladığınız karbıbaharları ekleyerek kaşıkla şöyle bir karıştırın.
Fazla karıştırmayın.(Kıymalar çok üste çıkmasın,Karnıbaharların salçalı suya karışması yeterli.)
Düdüklü tencerenin kapağını kapatın.Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak,7 dakika daha pişirip ocağı söndürün.
(Karnıbahar yemeğini normal tencere de pişirirseniz de pişerken hiç karıştırmayın.Pişerken yumuşayan karnıbaharı karıştırırsanız ezilip,o çiçek görüntüleri gider.)
Yemek pişince tencerenin üzerine koyduğunuz servis tabağına ters çevirin.Kıymalı sos yemeğin üzerinde kalacak ve Karnıbaharlar da ezilmemiş olacak.
Lezzet kadar görsellikte önemli olmalı.Önce göze sonra mideye hitap etmeliyiz:)
Bu yemeği kıymasız olarak pişirirsem,yemek pişince.Yarım limon suyu ve 1 yumurtayı çırparak üzerine gezdirip 1 - 2 dakika daha kaynatıp servis yapıyorum.
NOT; Ben tüm yemeklerimi annemden edindiğim alışkanlık sayesinde düdüklü tencere de pişiririm.Vitamin kaybı olmadan,az suyla pişen yemek aslında kolaylık da tasarruf ta sağlıyor.7 dakikada,hadi kıymasının kavrulması buharının çıkması da 3 dakika olsun.Normal tencere de 10 dakikada pişmesi mümkün mü?
Ama yemeğinizi yine de normal tencerede pişirmek isterseniz kısık ateşte pişirin.
Su ölçüsü ve 7 dakika süresi düdüklü tencerenin modeline markasına göre değişebilir.
Buradan düdüklü tencereyle ilgili yazıma da bakabilirsiniz.
                              Afiyet olsun...   

9 Mart 2012

YALANCI İÇLİ KÖFTE VE YALANCI ÇİĞ KÖFTE


Kırmızı gülBugün Güney Doğu Anadolu ve Doğu bölgelerine ait bulgurla yapılan 2 farklı lezzetin.
Gençlerin değimiyle çakma bizlerin deyimiyle yalancı tarifini getirdim sizlere.İçli köftenin aslını mekanı cennet olsun.Rahmetli babacım yapardı,hiç üşenmez saatlerce uğraşırdı.Sevgisi ve o  güzel elleriyle ne lezzet çıkarırdı ortaya parmaklarınızı yerdiniz.Bir tanesinin içine 1 zeytin koyar,bu kime gelirse o bugünün şanslısı derdi.Zeytini bulucaz diye yediğimiz içli köftenin sayısını bilmezdik.Bulan çığlığı basardı ben buldum diye:) Kendime öyle kızıyorum ki? Böyle bir lezzet ustasının kızıyken niye öğrenmedim babamdan diye.O zamanlar nasıl olsa yapan var diye sanırım üzerinde durmamışım.Şimdi ne kadar dövünsem faydası yok.Mekanı cennet olsun.Babamı kaybedeli uzunn yıllar oldu.Bende şimdi babamın kızı olarak bana yakışmasa da çakma veya yalancı diye tabir edilen şeklini yapıyorum.Aslı kadar meşakatli olmayışı işin kolay yanı.
Asla gerçeğinin yerini tutamaz ama,inanın bu çakma veya yalancı haliyle de içli köfte tadına benzeyen nefis bir lezzet.

                 Kırmızı gülYALANCI İÇLİ KÖFTEKırmızı gül

MALZEMELER:
320 gr. 2 Su bardağı ince bulgur (kısırlık)
1,5 Su bardağı kaynamış sıcak su
3 Adet haşlanmış rendelenmiş patates (bir tanesini ayrı rendeleyin,üzerine kullanıcaz)
2 Yemek kaşığı biber salçası
2 Yumurta
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Yemek kaşığı un
6 - 7 diş sarımsak (dövülmüş)
1 Tatlı kaşığı dolusu kimyon
1 Tatlı kaşığı dolusu nane
Tuz

İÇ HARCI:
200 gr. Kıyma
2  Adet orta boy soğan (yemeklik küçük doğranmış)
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Su bardağı ceviz (irili ufaklı kıyılmış)
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Kısırlık bulguru tel süzgeçte yıkayıp suyunu iyice süzdürün.Çukur bir kaba alarak üzerine kaynamış suyu döküp,karıştırıp kapağını kapatarak 30 dakika demlenmeye bırakın.

Bu arada tavaya zeytinyağı,doğradığınız soğanları ve kıymayı alarak kavurmaya başlayın.Kavrulunca cevizi ve tuzunu ilave ederek karıştırıp bir kenarda bekletin.

Şişen bulgurun üzerine,listedeki tüm malzemeleri ilave ederek yoğurun.
Yoğurduğunuz bulgurlu harcı 2 ye ayırın.
Yağladığınız orta boy uzun borcama 2 ye ayırdığınız harcın birini elinizle bastırarak her tarafı eşit gelecek şekilde yayın.

Üzerine kavurduğunuz kıymalı harcı,yine her tarafa eşit bir şekilde yayın.

Diğer bulgurlu harca,ayrı rendelediğiniz patatesin birini ilave ederek yoğurup kıymalı harcın üzerine yayın.Bunu yapma nedenim,fırında kızarırken bulgurlar setleşmesin patates onları yumuşatsın diyedir.
Yalnız bu harcı yayarken biraz itina istiyor.Altındaki kıymalı harç bir tarafa toplanmasın diye parça parça avucumda açarak yerleştirdim.elimle ek yerlerini hafifçe bastırınca kolayca birbirine yapışıp ekleri belli olmuyor.(son kat biraz özen istiyor)
5 Dakika önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika bekletip çıkarın.

Nar ekşili bol salatayla servis yapın.
  
                                       Afiyet olsun...


              
                  Kırmızı gülYALANCI ÇİĞ KÖFTE Kırmızı gül

Kırmızı gülGüney Doğu Anadolu'ya ait olan çiğ köfte.Türkiye'nin lezzet haritasın da paylaşılamayan yiyeceklerin başında geliyor.
Gaziantep,urfa,Adıyaman,Batman,Mardin sahip çıksada Gaziantepli olan mekanı cennet olsun.Babacığımın sevgisiyle,elleriyle yaptığı çiğ köftenin lezzetini hiç bir yerde bulamam.Babamın kızı olarak bana yakışmasa da.Biz de anca böyle çakma,yalancı diye tabir ettiğimiz türlerini yapıyoruz:) 
Gerçeklerini yapamayınca,sayfam bugün yalancı lezzetlerle doldu:) Bu lezzet de aslında adı çiğ köfte ama bu şekliyle Antakya yöresine ait farklı ama nefis bir lezzet.Mor fesleğenin aromasıyla ortaya farklı nefiss bir lezzet çıktığını görüceksiniz.Mor fesleğenin rengine,o mis gibi kokusuna bayılıyorum.
Benim mutfağım da çeşit çeşit baharatlarım olmalı mutlaka.Ben kadar baharat aşığı biri daha var mı acaba? Her baharatın kendine has farklı,harika bir aroması var.Tüm baharatları,acıyı çokkk seviyorum,çokkk:)

MALZEMELER:
320 gr. 2 Su bardağı kısırlık ince bulgur
1,5 Su bardağı kaynamış sıcak su
5 Orta boy Patates
3 Orta boy soğan
2 Yemek kaşığı dolusu biber salçası
1 rer çay kaşığı dolusu kimyon,karabiber,pul biber
1 Tatlı kaşığı sumak (yoksa şart değil)
2 Tatlı kaşığı acıka harcı 
1 Yemek kaşığı dolusu mor fesleğen kurusu.Tazesini kullanırsanız yarım bağ incecik kıyın.
(yoksa yerine 1 yemek kaşığı dolusu kekik)
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 limon suyu
1 Küçük çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Üzerine ince kıyılmış maydanoz

HAZIRLANIŞI:
Önce bulguru,büyükçe bir kabın içinde kaynamış sıcak suyla ıslatarak karıştırıp üzerini kapatın.
Kabarıp şişmesi için 30 dakika bekletin.
Patateslerin kabuklarını soyun iri parçalar halinde düdüklü tencereye doğrayıp 2 - 3 su bardağı su ve tuz ilavesiyle haşlayın.Süzgeçe döküp suyu süzülünce patates ezeceğiyle veya çatalla ezin.
Soğanları yemeklik küçük küçük doğrayın.Zeytinyağıyla kavurup salçaları ilave ederek biraz daha kavurup,şişen bulgurun üzerine dökün.
Üzerine ezdiğiniz patatesleri,baharatları,nar ekşisi,limon suyu ve tuz ilavesiyle yoğurun.
Limon suyu ve tuzu damak tadınıza göre ayarlayarak kontrol edin.
Ceviz büyüklüğün de toplar yuvarlayarak servis tabağına dizin.
Üzerine maydanoz serpin.
 
Afiyet olsun...
Kırmızı gül

8 Mart 2012

Kadın bilene NEFES,bilmeyene NEFS' tir...


Kadın bilene NEFES,bilmeyene NEFS'tir.
Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar günü.Her yerde kadından bahsedilicek övülecek,kollanacak.Bu günden, sonra hırpalanan,şiddete,tacize,itilip kakılan kadınların derdine son verilecek mi?
Ya yarın nolacak,kaldığı yerden hayata devam.Yine yazılı ve görsel basından okuycaz,görücez,duyucaz kadına şiddeti.Yani sorunlar bitmiycek bitmez.
Bazılarımız şanslı bazılarımız şanssız doğuyor.Bunun sonucunda da bazılarımız sevgi dolu bir yaşam,bazılarımız itilip kakılan bir yaşam sürüyor.İşte gerçek bu.
Ben bu yüzden yılda bir kutlanan günlere karşıyım işte. 365 günlük yaşam 1 güne sığdırılıyor ya !!!!!!!!!!
Bu gün madem bizim günümüzmüş,Can Dündar'ın güzel bir şiiriyle Tüm arkadaşlarımın kızımın ve kendimin 8 Mart dünya Kadınlar gününü kutluyorum.
Bir kadını sevmekle başlar her şey ama,bir kadını tanımakla varılır hayatın sırrına.
Bir kadını tanımaya soyunmak zor ama keyifli bir yolculuğa çıkmaktır.
Dört mevsimi bir yürekte buluşturur,bu yüzden de sürekli şaşırtırlar.
Sürprizlerin ardı arkası kesilmez,zordur anlamak onları.
Benzemek gerekir anlayabilmek için belki de..!
Kendi zekasını hatırlatanları sever,sevgisini göstermekten ürkmeyenleri,sürprizlere hazırlıklı olanları bir de.
Muson yağmurları gibi yağarken,sahrada çöl fırtınası koparıp,ardından güneş olup ısıtabilirler.
Dedim ya bir dünyadır kadınlar,yürekleriyle konuşan,gözleriyle gülen...
Can Dündar.


GÜNÜMÜZ KUTLU VE MUTLU OLSUN SEVGİLİ DOSTLAR:)

Kadın Eştir..Kadın yoldaştır..
Kadın Sevgidir..Kadın Emekçidir..
En önemlisi Kadın Anadır..
Bilene Kadın Herşeydir..
Kadın bilene NEFES,bilmeyene NEFS'dir...



                                    
   
                                         


                                                 
                                      






2 Mart 2012

MERCİMEKLİ KÖFTEYİ YEŞİL MERCİMEKLE DENEDİNİZ Mİ? :)


Kırmızı gülTüm izleyenlerime ziyaretçilerime,sevgi ve selamlarımla GÜNAYDIN:)
9 Gün olmuş bloğumu güncellemeyeli,ama bana yıl gibi geldi.Bu arada nerdesin diye mail ve yorumlarla aranmak,beni çok mutlu etti:)Canlarım çokk teşekkürler.Sevmek güzel ama sevilmek daha güzelmiş.Bizler burada sadece tariflerimizi,yazılarımızı paylaşmıyoruz.Hastalıkta sağlıkta mutlulukta mutsuzlukta her an birbirimizin destekcisiyiz.Harika bir ortamda olduğum,sizleri tanıdığım için çokk mutluyum.Bu aralar müthiş bir yoğunluk içindeydim.Onu da sonra anlatırım.Canlarım,siz sorarsınız da ben ses vermez miyim? 

Çay masalarının sevilen lezzetlerinden mercimekli köfteyi sanırım sevmeyen yoktur.Ama benim ortaya farklı lezzetler çıkarma huyum mercimekli köfteyi de değiştirdi:))
Biliyorsunuz demir eksikliğine bağlı kansızlık biz bayanlar da daha sık rastlanıyor.Yeşil mercimek de demir eksikliğine faydalı bir besin kaynağı olduğu için.Özellikle biz bayanların hafta da 2 veya 3 kez tüketmemizi artık bilmeyen yoktur sanırım.Ben yıllarrr önce tv.de şimdi ismini hatırlamadığım Prof.tan dinlediğimden beri sık tüketmeye dikkat ediyorum.Haşlayıp salatasını yapıyorum.Uygun olan yemekler de kullanıyorum.Mercimekli köfteyi de yeşil mercimekli yapma fikri aklıma düşünce işte ortaya çıkan lezzet.
Ayrıca bu tarifimi ''Elif'in defteri'' bloğunun ''Çay kahve bahane'' etkinliğine yolluyorum.

MALZEMELER:
1 Su bardağı yeşil mercimek
1 Su bardağı kırmızı mercimek +3 su bardağı su
1 Su bardağı + 2 yemek kaşığı kısırlık ince bulgur
2 Yemek kaşığı tepeleme dolu domates salçası
1 Yemek kaşığı dolusu biber salçası
2 Orta boy soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 rer çay kaşığı dolusu;
pul biber,nane,kimyon
1 Tatlı kaşığı dolusu acıka harcı (şart değil,arzunuza bağlı)
2 Yemek kaşığı nar ekşisi  
1 limonun suyu (az gelirse yarım veya 1 tane daha)
Tuz
İnce doğranmış maydanoz + Taze soğan

HAZIRLANIŞI:
1=Önce yeşil mercimeği yıkayıp 3 - 4 parmak üzerine çıkana kadar su ile haşlayın.(Fazla pişip erimesin) haşlanınca süzgeçe dökün,kara suyu iyice süzülsün.
2=Kırmızı mercimeği yıkayarak ayrı bir tencerede biraz tuz ve 3 bardak suyla kaynamaya başlayınca ocağı kısarak haşlanmaya bırakın.Suyu tamamen çekince ocağı söndürün.Üzerine kısırlık bulguru ilave ederek tüm malzemeyi karıştırıp kapağını kapatarak en az yarım saat demlenmeye bırakın.
(Kırmızı mercimek suyunu çekip de pişmemişse biraz daha su ilave edersiniz.Su fazla olursa köfte şekli veremezsiniz,az olursa mercimekler iyi pişmez.Onun için su oranına dikkat edin.)
Benim mercime'ğime (normal su bardağıyla) 3 bardak su kafi geldi,ama mercimeğin markasına cinsine göre değişebilir.
3=Bu arada soğanları soyup yemeklik küçük formda doğrayın.Tava da zeytinyağıyla soğanları kavurup,salçaları da ilave ederek biraz da salçayla kavurun.Demlenmekte olan mercimekli bulgurun üzerine döküp kapağını kapatın,demlenmeye devam etsin.
4=Mercimekli harç soğuyunca üzerine nar ekşisi,limon suyu ve baharatları ilave ederek yoğurun.Yeşil mercimeği de ekleyin,ezmeden yavaşça tekrar yoğurun.Tuzunu,acısını ve ekşisini damak tadınıza göre ayarlayarak kontrol edin.
5=En son ince formda doğradığınız yeşillikleri ilave ederek karıştırın.Köfte şekli vererek  servis tabağına dizin.
Sevalce not:Yeşil mercimek ve nar ekşisi,köftenin rengini koyulaştırdığı için.Salçayı diğer mercimekli köfteye göre biraz daha bol kullanmak gerekiyor.Yeşil mercimekli istemezseniz listeden çıkarıp,yerine 1 bardak daha kırmızı mercimek ilave ederek.Domates salçasını da 1 kaşık eksiltin.
Kırmızı gülFarklı zamanlar da hazırladığım mercimekli köftelerKırmızı gül


Mercimekli köfteniz,tam kıvamın da olmadı köfte şekli veremiyor musunuz? Veya köfte şekli vermeye zamanınız mı yok? Mutfakta çareler tükenmez.Yoğurduğunuz tüm malzemeyi ister yuvarlak,ister uzun servis tabağınıza yayın.Üzerini arzu ettiğiniz şekilde süsleyerek,şık bir sunumla masaya getirin.İşte bu kadarrr:)
                                       Afiyet olsun...
                                               Kırmızı gül