30 Kasım 2012

HÜNKAR BEĞENDİ


 Kırmızı gülHayırlı cumalar dileğiyle günaydın arkadaşlar:)                                         
Oldum olası yöresel yemeklere ayrı bir merakım vardır.En büyük arzum başta Gaziantep ve İzmir olmak üzere.(Ana baba vatanım olduğu için) Ülkemizin il ilçe köy farketmez her yerini gezerek o yörenin insanlarını tanımak ve yöreye ait yöresel lezzetlerini araştırmaktır.Tabii bu mümkün olamayınca.Google amcaya,kitaplara başvuruyorum:)Hele de saray mutfaklarına ait tarihi hikayesi olan yemekleri araştırmak okumak yapmak yazmak bana ayrı bir keyif veriyor.
''Ali Nazik''yemeğiyle bu arzum debreşince:)
Osmanlı mutfağından günümüze gelen ünlü yemeğimiz''Hünkar beğendi''yide bir araştırayım hangi hünkarımız beğenmiş diye yola çıkınca.İşte öğrendiklerim ve ünlü yemeğimizin hikayesi;

19.Yüzyılın yarısında.Fransa imparatoru Napoleon'un eşi imparatoriçe Eugenie yanında aşçısı ile Sultan Abdülaziz'in konuğu olarak Topkapı Sarayını ziyarete gelir.Fransız aşçı,Türk ahçılara kendi yemek kültürleri olan beşamel sosu öğretir.O gün sarayın ahçısı patlıcanı közler,kuzu etini kavurur.Fransız aşçı da beşamel sos yapar.Köz patlıcanla beşamel sosu karıştırıp tabağa koyarlar.Üzerinde kuzu kavurmayla yemek hünkarın sofrasına gider.Beğenilecek mi? diye merakla beklenirken Hünkar beğendi diye haber gelir.Böylece yemek adını almış olur.Bir başka rivayete göre de bu yemeğe bu adın verilmesini kraliçe Eugenie tarafından rica edildiği de ifade ediliyor.

Araştırmalarım sonucu öğrendiğim bir başka bilgi de; O zamanlar domates Osmanlı mutfağına girmediği için yemekler renksiz olurmuş.Bazen yeşil domates kullanılırmış.Yanlışlıkla aralarına kırmızı domates karışıp mutfağa geldiğinde bozuk diye atılırmış.Kırmızı domates çok sonraları zaman içinde kullanılnaya başlanmış.Bu saray yemeğimiz de o zamandan,günümüze kuzu etinin içine domates ve çeşitli baharatlar girerek gelmiş.


Osmanlı sarayların da ve bizim nacizane sarayımızda da çokkk sevilen ünlü ''Hünkar Beğendi''nin ''Sevalce lezzetler'' derlemesiyle işte reçetesi;

ET SOTE MALZEMELERİ:
400 - 500 gr.Kuzu eti (dana eti de olur)  (kavurmalık doğranmış)
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Büyük soğan (yemeklik doğrayın)
4 Adet sivri biber  (küçük küçük doğrayın)
3 Adet orta boy domates (kabuğunu soyup küçük doğrayın)
Kekik - karabiber - pul biber
Tuz

BEĞENDİNİN  MALZEMELERİ:
1 kg.Patlıcan
2 Yemek kaşığı un (40 gr)
1 Tatlı kaşığı tereyağı (20gr)
2 Su bardağı süt
1 Çay kaşığı muskat rendesi (arzu ederseniz)
(Muskat ile detaylı bilgiye buradan bakabilirsiniz)
Tuz

ET SOTENİN HAZIRLANIŞI: 
  • Ben bu sefer aslına uysun diye kuzu etiyle yaptım.Ama çoğunlukla dana etiyle yapıyorum.
  • Önce ocakta tencereyi ısıtın.İyice ısınan tencereye 1 yk.zeytinyağı alın tencerenin sıcağıyla yağ da hemen ısınacaktır.Isınan yağda güzece yıkadığınız etleri karıştırarak kavurmaya başlayın.Et kendi suyunu salınca kapağını kapatıp ocağı kısarak pişmeye bırakın.
  • Suyunu çekmeye başlayıp da  et pişmeye başlamışsa kalan 1yk.zeytinyağı ve soğanları ilave ederek kısık ateşte kavurmaya devam edin.
  • Soğanlar kavrulunca,biberi ilave ederek bir iki karıştırıp domatesleri de ekleyin,bu arada tuz ve baharatları da karştırıp et sote pişince ocağı söndürün.
  • NOT; Et suyunu çekipte pişmemişse biraz daha sıcak su ilave edersiniz.Veya zamanım yok derseniz,eti düdüklüde haşlayıp,kevgirle çıkararak da kavurma işlemine geçersiniz.
BEĞENDİNİN HAZIRLANIŞI:
  • Patlıcanları ocakta fırında veya mangalda közleyin.Mangalda odun ateşinin közüyle lezzeti apayrı güzel olsa da bu her zaman mümkün olmuyor.Olmadığı zamanlar da fırının ızgarasında közlüyorum:)
  • Közlenen patlıcanların kabuklarını soyarak temizleyin.Soymadan daha kolay temizleyim derseniz.Patlıcanları doğrama tahtasına yatırıp,karnıyarık gibi uzunlamasına keserek köz patlıcanları kaşıkla yukarıdan aşağıya doğru sıyırarak kesme tahtasının bir kenarında biriktirip.Bıçakla ince ince kıyın. 
  • Beşamel sos için,tereyağı ve unu tencereye alıp hafifçe kavurup sütü ilave edin.Hiç pütürlük kalmaması için çırparak koyulaşıp kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.Tuzunu ve muskat rendesini ilave edip karıştırın.Doğradığınız patlıcanları da ilave ederek bir iki karıştırıp ocağı söndürün. 
  • Tabaklara önce beğendi koyun,ortasını hafif açarak kavurmayı koyun ve servis yapın.
  • Yanında salata ve yoğurtla.Kendi saraylarınız da,sevdiceklerinizle afiyetle yiyin:)

Araştırmalarım sırasında alttaki video'yu buldum.Vuslat aşk sevda ''Hünkar beğendi''birlikteliğiyle öyle güzel ifade edilmiş ki.Etkilenmemek elde değil.
Bu yemeği artık her pişirdiğimde Saray hikayesi ve ahçının vuslat hikayesini hatırlıycam:)


RABBİM tüm sevenleri vuslata erdirsin.Amin...



38 yorum:

  1. Günaydın Hayırlı Cumalar. Hünkar ağzının tadını biliyormuş .Ellerine sağlık.Ayrıca video ekleme başarılı..:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Hayırlı sabahlar hayırlı cumalar ablacım...
    Şahane bir tarif nefis bir resim..
    Anlatım da bi güzel bi güzel :) ellerine yüreğine sağlık,video görünüyor tamam :)
    Sevgiler (mailini aldım)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Seval hanım
    ellerinize sağlık olsun. Ne kadar çok severim bu yemeği. Zaten patlıcan olunca bende akan sular durur:)
    Videonuz görünüyor hiç merak etmeyin.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Nefis görünüyor ellerine sağlık,hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  5. Sevalciğim, hünkar beğenmiş biz mi beğenmeyeceğiz:), şaka bir yana en lezzetli yemeklerimizden birisidir bence de.
    Ellerine sağlık, afiyeti bol olsun.
    Sunum da harika yalnız.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Önce videoyu izledim, sonra yemeğin hikayesini okudum, sonra da hünkar beğendinizin fotoğraflarına hayran hayran baktım. İçindeki güzelliği gösteren patlıcanla, etin aşkı hiç bitmesin, tüm sevenler vuslata ersin inşallah. Ellerinizden öpüyorum Seval Hanım.

    YanıtlaSil
  7. en sevdiğim yemeklerden biridir ellerine sağlık afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  8. Hikayesini okudum güzel bir tarif,közlenmiş patlıcanla hafif de olur,eline sağlık,hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  9. off offf.nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Hikayesini gerçekten bilmiyorum paylaşım için çok teşekkür ederim Sevalim.

    Hünkar Beğendi'i öyle severim ki sırf bu sevgim yüzünden yapmayı öğrendim :) tam olarak bu kadar güzel olmasada yapmaya çalışıyorum.

    Nefis bir görüntü bu, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık ablam yemeğe tabağa bayıldım.
    fotoğraf çekmeye istiyom.
    kuzun öptü.

    YanıtlaSil
  12. En sevdigim yemek desem.... Inan en sevdigim yemektir kendileri... Ellerine, emeklerine saglik arkadasim... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  13. nefis bir yemek ablacığım ellerine sağlık , ayrıca servis tabağına bayıldım :)

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. en sevdiğim osmanlı yemeğidir,nefis olmuş eline sağlık..

    YanıtlaSil
  15. Harika bir lezzet gerçekten. Ellerine sağlık. Muhteşem lezzetli görünüyor.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Yemek ayri guzel icinde sunulan tabak bir ayri guzel, ellerine saglik canim..super!! bak simdi bunu da not edecegim ve bunuda denemem gerekecek :)) Guzel bir hafta sonun olsun..hardalli sosunu bakiyorum suan..hmmm

    YanıtlaSil
  17. ben bu hünkar beğendiyi ye ye doymayanlardanım çok lezzetli ellerine sağlık canım bir tabakta bana göndersene:)

    YanıtlaSil
  18. sabah kahvalti etmeden aksam yemegine gectim sayende.

    YanıtlaSil
  19. hünkar beğendiye bayılırımmm,
    çok nefis görünüyor canım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  20. Ne güzel bir anlatım, ne güzel bir sunum bu böyle..
    Sunumunuza hayran kaldım, bayıldım! :)
    Nefis görünüyor..
    Ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Çok lezzetli görünüyor, bu yemeği mutlaka deneyeceğim ;)

    http://tidyghost.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  22. ben bu yemekle yeni tanıştım şimdiye kadar neden yapmadığıma hayıflandım,
    sunumuyla birlikte çok güzel görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  23. Aman da amaaannn, nasilda severim. fakat dusundumde oyle uzun bir zamandir yapmamisim ki :( en kisa surede sizin tarifinizi deneyecegim eminim ki enfes olmustur :) sevgiyle kaliniz, butun guzellikler sizlerle olsun :)

    YanıtlaSil
  24. süper bir sunum harika resim ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  25. Bayılırım hünkarbeğendi ye. Ne kadar güzel olur. Bu hünkarlar ağzının tadını biliyormuş. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  26. Çok leziz görünüyor, ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  27. Hünkar kadar bende beğendim canım ellerine sağlık, video izleniyor canım sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. güzel yorumunuz ve bu güzel bilgi için teşekkürler.yemek zaten harika...video da izleniyor gayet iyi...sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Ablacım ellerine sağlık bende iyiyim
    şükür:)))Bayılırım bu nefis yemeğe öpüyorum...Video izleniyor:)))

    YanıtlaSil
  30. ablacım hal hatır sormaya geldim:)))

    YanıtlaSil
  31. Merhabalar,

    Hem Hünkar Beğendi'nin hikayesini, hem de Osmanlı mutfağına domatesin nasıl girdiğini bizlerle paylaştığınız bu güzel Hünkar Beğendi yemek tarifinizle birlikte öğrenmiş olduk.

    Kaleminize, elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.

    YanıtlaSil
  32. domates olayını duymuştum da beşamel sosun mutfağımıza girişi hoş :)
    teşekkür ederiz
    eline sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  33. Hünkar Beğendi ziyafet sofralarına layık bir yemek ama çok da meşakkatli değil.
    Ben de sizin tarifinizdeki gibi yapıyorum, çok da lezzetli oluyor.
    Ellerinize sağlık, afiyet olsun.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  34. Bu aksam Ali nazik i yaptim sayende harika oldu bizimkiler bu ne dediler ismini soyleyince yuzume baktlar ama tabagida silip supurduler simdi sira hunkar beyendide:)) Tesekkur etmek icin ugradim:)Sevgilerimle!

    YanıtlaSil
  35. ellerine ve yüreğine sağlık ablacım araştırmaların ne faydalı olmuş ve iyiki bizlerlede paylaşmışsın :) öpüyorum seni iyisiniz inşallah :)

    YanıtlaSil
  36. ellerine sağlık seval ablacım benimde en sevdiğim yemekler arasında ilk sıralarda bu nefis tat ,sunumda çok güzel bayıldım,sevgiler

    YanıtlaSil
  37. valla bunu sadece hunker değil bende beğendim:) ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Yemek sitemi ziyaret ederek, tariflerimi deneyerek duygu ve düşüncelerini paylaşarak, yorum bırakacak tüm ziyaretçilerime şimdiden teşekkürlerimi sunuyor,heyecanla yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiyle kalın.