20 Kasım 2012

ALİ NAZİK


 Kırmızı gülMerhaba arkadaşlar:) Bugün sizlere görüntüsü ayrı güzel,tadı ayrı güzel,hikayesi ayrı güzel,ismi ayrı güzel.(Babamın ve oğlumun ismi)
Gaziantep ilimize ait olan yöresel bir yemeğimiz'den bahsetmek istiyorum.Yavuz Sultan Selim zamanından gelmiş olan bu nefis yemeğimizin hikayesi şöyle:
Bir sefer sırasında Gaziantep'ten yolu geçen Sultan Selim'e değişik bir yemek ikram edilmek istenmiş.Ve bu yemek Sultan'a sunulmuş.Yemeği çok beğenen Sultan bölgenin ileri gelenlerine çok güzel olmuş.Hangi eli nazik yaptı bunu diye sorunca.O günden sonra yemeğin ismi Eli Nazik,Alâ Nazik olarak anılarak günümüze de ''Ali Nazik''adıyla yerleşmiş.
Haydi arkadaşlar,güzel bir hikaye ile Osmanlı saraylarından gelen damaklara lezzet yağmurları yağdıran bu nefis yemeğimizi hazırlamak isterseniz buyrun tarife:)

MALZEMELER:
1 kg. Patlıcan
1 Tatlı kaşığı kadar tereyağ 
Sarımsaklı yoğurtlu harcı:
1/2  kg. Süzme yoğurt
5 - 6  Diş sarımsak
Tuz

KIYMALI  HARCI:
300 gr. Kıyma
1 Orta boy soğan
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
2 Adet sivri biber
1 - 2 yk.domates rendesi
 Tuz
Arzuya göre;
Kimyon,karabiber,pulbiber

-Üzerini süslemek için;Söğüş kesilmiş domates ve sivri biber.(az yağla sotelenmiş,veya ızgarada)
-Arzu ederseniz;Yemeğin üzerine,servis sırasında tereyağ ve pul biberi (yakmadan) hafif kızdırarak gezdirebilirsiniz. (Ben tercih etmiyorum.)

HAZIRLANIŞI:
Önce patlıcanları ocakta,fırında veya mangalda közleyin.Benim ilk tercihim mangaldır,ama bu her zaman mümkün olmuyor.O zaman fırının ızgarasında közlüyorum.
Patlıcanlar közlenirken;
Sarımsakları tuzla iyice döverek yoğurtla birlikte çırpın.Hiç pütürlük kalmadan krema kıvamında
olsun.

Soğanı incecik doğrayın.Tava da yağ ve soğanı az soteleyince kıymayı ilave ederek kavurun.Biraz kavrulunca domates rendesini ilave edin.Suyunu çekerken doğradığınız biberleri ekleyip karıştırıp ocağı söndürün.Baharatlarını ve tuzunu ilave ederek karıştırın.

Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup temizleyin.İster ekmek tahtasında incecik kıyın.İsterseniz rondo da çekin.(Rondo da çekerseniz kısa aralıklarla çekin ki,püre gibi olmasın) Ben bıçakla incecik kıydım.

Sıra geldi son işleme,yani servise:)

Patlıcanlar soğuduysa,tava veya tencerede erittiğiniz biraz tereyağıyla karıştırarak iyice ısınmasını sağlayın,yoğurdu ilave ederek hızlıca karıştırıp ocağı söndürün.
Kıymalı harç soğuduysa onu da ısıtın.
Servis tabağına patlıcanlı yoğurtlu sosu döküp kaşıkla kenarlara doğru çekerek.Ortasına kıymalı harcı dökerek düzeltin.Izgara veya sote söğüş domates ve biberle yemeğinizi süsleyin.

                               
Notlar: Gaziantep yöresinde genellikle koyun eti kullanılan.Ali Nazik yemeğinin kıyması aslında koyun etiyle satır kıyması diye tabir edilen,etin satırla kıyılmasıyla yapılıyor.Aslında soğan ve domates rendesi de koyulmuyor.
Bizim evin Sultanı kavurmayı soğanlı sevdiği için.Meşhur Ali Nazik de soğanlı kavurmayla oldu:) Ama bizim evin Sultanları tarafından çokkk beğenildi ki övgüler havalarda uçuştu:)
                                Afiyet olsun...
                                       Kırmızı gül

                               



39 yorum:

  1. Bu saatte ,tamda acıkmışken bu yapılırmı:)) nefis görünüyor ellerine sağlık Sevalcim. Ben postları kaçırdım sanırım. Eşinin sağlığı iyidir inşallah tekrar geçmişler olsun canım ...

    YanıtlaSil
  2. Bu gune kadar hic yapmadigim ama bu resmi gorunce mutlaka yapmam gerekir dedigim bir paylasim olmus..goruntu gel beni ye diyor..nefiss:)

    YanıtlaSil
  3. Ablacım yeni okudum ve eşinin daha iyi olmasına sevindin,şu anda durumu nasıl ?
    İnşaAllah hayırlısıyla,tamamen kurtulur bu tatsız durumdan..
    Ali Nazik inanılmaz iştah açıcı görünüyor.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Ramazanda ilk kez denemistim..o kadar guzel bir yemek ki..ama seninki kadar guzel olmadi benimki biliyom ben :)
    Ellerine saglik cok guzel gorunuyor..

    YanıtlaSil
  5. Ablacım ellerine sağlık çok severim
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. of,of,canım benim,süper olmuş,ne desem sözler sönük kalır ,hiç yapmadım,aklıma gelmedi belki,evde kıyma var,eee,ne bulursam onunla yaparım,ellerine sağılık canım benim.

    YanıtlaSil
  7. Patlıcan yemeklerini çok severim. Ali Nazik'de insanın damağında harika bir tat bırakır.
    Elinize sağlık,sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. offf offf.bu nasıl güzel bir görüntü canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Sevalciğim eşine çok geçmişler olsun inşallah sağlığı yerindedir sağlık herşeyin başı gerçektende.. Ali nazik evde çok sıklıkla yapılmasa da favori mekanlarımızda yediğimiz ve çok sevdiğimiz bir yemektir. ama şu sıralar bunu deneyebilirim epeydir ellerim rahatsız olduğu için uğraştırıcı yemekleri yapamıyordum artık yavaş yavaş yapabileceğim çok şükür. bloğuna ve sana kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Bayılırım, evdekilerde çok sever. İyi ki paylaşmışsınız,hemen yapayım.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, iade-i ziyaretim yararlı oldu:)) Közlenmiş patlıcanlarımı ne şekilde kullansam diye düşünüyordum.
    Hünkar beğendi mi? Sadece salata mı?
    Ali Nazik bildiğim ama hiç uygulamadığım bir tarif.
    Kebapçıları bile kıskandıracak bir tabak olmuş :)) Ellerinize sağlık, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar Sevalce Lezzetler,

    Hikayesi de kendisi de çok güzel olan bu Ali Nazik yemeği gerçekten harika bir lezzetmiş. Elinize ve emeğinize sağlıklar dilerim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
  13. Antep yemeklerini cook severim..ali nazik de daha once yaptigim ve sevdigim bir yemektir ama hikayesini bilmiyorum tesekkurler :)

    Ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
  14. öyle güzel görünüyorki kokusu bile geldi sanki:)Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  15. ellerine saglik canim cok severim.

    YanıtlaSil
  16. Ellerine sağlık. Ben de Ala Nazik diye biliyorum ve çok severim nefis olmuş.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Harika görünüyor..
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Sevalciğim,
    İade-i ziyarete geldim:)
    Çok şükür,iyisin değil mi?
    Sanırım dikkatimden kaçmış son iki ya da üç yayının.Kusuruma bakma.
    Cidden Antep mutfağı çok güzel, Antepliler'in hepsi de mutfak ustası, en azından benim bildiklerimin hepsi.
    Ellerin dert görmesin.Bereketi bol, keyfi bol sofraların daim olsun.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  19. Sevalcigim, bu kadar kalp kalbe karsi olur... Bugün icin patlicanlarimdan degisik ne yapsam diye düsünüyordum..::) Ali Nazik harika olacak,,,, Kizartma olayi yok en azindan... Malum kolestrol...::( Ellerine, paylasimina saglik kardesim.. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  20. Hayranıyıııııım :)
    Ellerine sağlık ;-)

    YanıtlaSil
  21. ablacım ellerine sağlık:)
    çok severim bende ali naziği..
    ellerin dert görmesin..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. canım arkadaşım,şimdi ne yiyorsun,ne içiyorsun yaz bakalım,sonunda notunu veririm ,şaka ,nasıl gidiyoru,bakıyorum su börekte gözün kaldı,herhalde bir serbest yemek günün vardır ,yaparsın,canım benim,kolay gelsin ,inşallah istediğine ulaşırsın.

    YanıtlaSil
  23. geldim ablacım.
    mmmm missss aldım şifa olsun:)

    YanıtlaSil
  24. SLM,ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL OLMUŞ TAMDA KARNIM ACIKMIŞTI OLSADA YESEM DEDİM..:))SEVGİLER,BANADA GELİN

    YanıtlaSil
  25. Sultanlar beyenmiş de keşke beyenmeselerdide bize gönderseydiniz. :)) Bencede soğan ve domatesle çok daha güzel olur. Ellerinize sağlık, inanılmaz güzel bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  26. nefis bir yemek ellerine sağlık ablacım...

    YanıtlaSil
  27. yemek güzel tarif güzel de ilk paragrafın daha güzel.
    :)

    YanıtlaSil
  28. oyoyoyoyyy... gel beni ye diyor ellerine sağlık canım..:)

    YanıtlaSil
  29. nasıl da zevkle yenmiştir bu tabak, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  30. Ellerine sağlık canım bu yemeğin bende özel bir yeri vardır:)) sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  31. ooo gelmişte ne güzellikler paylaşmışsın ablacım ya kumanda panelimdeki sorundan dolayı tüm bunlardan mahrum kalmışım ama ben:(
    umarım herşey yolundadır artık,ellerin dert görmesin sabah sabah ne güzel lezzetler karşıladı beni böyle :) çikolatalı toplara takılı kaldım ben oraya gidim hemen :)

    YanıtlaSil
  32. Sevalim açıkçası yemeğin hikayesini bilmiyordum öğrenmiş oldum.

    Bu yemeği çok severim sende çok güzel hazırlamışsın ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  33. Güzel bir tarif eline sağlık.

    YanıtlaSil
  34. hazırlaması biraz uğraştırsa da sonuç mutluluk verici bir çalışma
    afiyet şifa olsun

    YanıtlaSil
  35. sahiden görüntüsü ayrı,lezzeti ayrı güzel olur,ellerine sağlık mis gibi olmuş..

    YanıtlaSil
  36. Hikayesini bilmiyordum. Ama en sevdiğim kebaplardan biridir. Heleki altındaki sarmısaklı yoğurtlu közlenmiş patlıcan bile yeter. Ellerinize sağlık olsun Seval Hanım.

    YanıtlaSil
  37. işte bir güzel bir lezzet daha paylaşımın için teşekkürler canım çok güzel görünüyooor

    YanıtlaSil
  38. yemek kursunda öğrendiğimiz en son tarif bu idi .harika bir tadı var eminim sizinkide oyledir.eller,inize sağlık

    YanıtlaSil
  39. aslında insan bunları gorse beğensede azcık yese yetinse , saldırmasa, kilo almasa :)
    bunlar mümkün değil tabiki bu kadar güzel bir lezzet neden tadına bakılıp bırakılsınki ?
    ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yemek sitemi ziyaret ederek, tariflerimi deneyerek duygu ve düşüncelerini paylaşarak, yorum bırakacak tüm ziyaretçilerime şimdiden teşekkürlerimi sunuyor,heyecanla yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiyle kalın.