11 Eylül 2012

ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ

Kırmızı gülÜzüntünün sevinçle,Öfkenin sevgiyle barıştığı bir gün olması,umutlarımızın kaybolmaması dileklerimle GÜNAYDIN.
Bugün Kahvaltı Brunch masamda ki ıspanaklı börek tarifimle sizlerle buluşmaya geldim.Büyük oğlumun çok sevdiği gelmeden önce anne,anneannemin böreğinden yaparmısın dediği? Rahmetli anacığımın o sevgi dolu lezzetli elleriyle sık sık yaptığı bir börek çeşidi.Buzluğundan hiç eksik etmediği nefis gül böreğinin lezzeti anne garantisi.
Rahmetli anacığımın buzluğundan gül böreği ve top köftesi hiç eksik olmazdı.Aniden misafiri mi geldi,hemen börekler buzluktan fırına giriverirler.Kaşla göz arasında kek de çırpılıverirdi.Mekanı cennet olsun annem anlatılamaz derecede marifetliydi.Börekler anacığımın davul fırınında pişerken.Mini fırınında da kek pişer.Çay demlenip demini alıncaya kadar her şey hazır olur.Lezzetle sohbet buluşurdu.
Annemin bu alışkanlığını şimdi de ben sürdürüyorum.Arkadaşlar sizlere de tavsiye ediyorum.Bu böreği ve her  türlü böreği boş vaktimde hazırlayıp,hatta üzerinin sarısını ve susamını da serperek bir tepsiye dizip buzdolabının no-frost kısmında şoklayıp,buzdolabı poşetine doldurup doğru buzluğa.Canınız börek mi istedi? Aniden misafiriniz mi geldi? Buzluktan çıkarıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizerek fırına verin.Afiyet şeker olsun...

MALZEMELER:
1  kg.yufka       (5 adet)
2  Bağ ıspanak  (500 gr.)
2 Adet orta boy soğan
250 - 300 gr. beyaz peynir
Veya lor peyniri
Pul biber - karabiber
Tuz


SOSU İÇİN:
Normal boyda su bardağıyla;
1 Su bardağı yoğurt
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı zeytinyağı
3 Yumurta

HAZIRLANIŞI:
Önce ıspanakları kumu kalmayıncaya kadar bol suyla iyice yıkayıp.Suyunun süzülmesi için bir süre süzgeçte beklettikten sonra çukur bir kaba incecik doğrayın.Ispanakların yumuşaması için üzerine biraz tuz serperek ovun.(Böreğe katacağınız peyniriniz tuzluysa tuz oranına dikkat edin)yoksa böreğiniz tuzdan yenmez.
İçine soğanları peyniri baharatları da ilave ederek tüm malzemeyi karıştırın.Bu arada sevginizi de ilave etmeyi unutmayın:)
Sosu için:Yumurtanın birinin sarısını ayırıp,tüm sos malzemelerini bir kasede çırpın.
Yufkaları masaya veya tezgaha bütün yuvarlak olarak üst üste serin.Büyük gül böreği isterseniz + şeklinde keserek 4 de kesin.Küçük gül böreği isterseniz önce + şeklinde sonra + ların ortasından da x şeklinde keserek 8 üçgen dilim elde edin.
Tüm üçgen dilimleri üst üste dizerek sarma işlemine başlıyoruz:)
(Resimdekiler 4 de bölünmüş yufkadan büyük boy gül böreği)
Her yufkanın üzerine her tarafına yumurta fırçasıyla sos sürüp yufkanın geniş tarafına,küçük gül böreği ise 1 yk.kadar,büyük gül böreği ise 2 yk.ıspanaklı harçtan yayarak rulo şeklinde sarıp,kendi ekseni etrafında dolayarak gül şekli verin.Gülün açılmaması yapışması için doladığınız uca sos sürün ki gül böreklerimiz açılmasın.
Sardığınız börekleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.Tüm böreklerin sarma işlemi bitince kalan sosa ayırdığınız yumurta sarısını da ekleyip tekrar çırparak böreklerin üzerine yumurta fırçasıyla bolca sos sürüp susam serpin.
18o derece de börekler kızarıncaya kadar pişirin.
Bu böreği yaptığımda bazen sos üzerine yetecek miktarda kalıyor.Bazen de sanırım fazlaca sürüyorum sos çok az kalıp üzerine yetmiyor.Eğer sosunuz az kaldıysa 1 yk.yoğurt ve yarım yk.zeytinyağı ile yumurta sarısını çırpıp sosunu sürersiniz.

Sevalce not;Ben kalabalık misafir davetlerimde daha bereketli olması için 1 yufkayı 8 ze bölerek küçük gül börekleri hazırlıyorum.Alttaki resimdekiler gibi.
Kendimize veya az misafirlerimde veya üşendiğimde:) 1 yufkayı 4 de keserek büyük gül börekleri hazırlıyorum:) 
İkiside ayni börek de küçük olanlar biraz el oyalıyor:)

Yumurta fırçası olarak muhakkak silikon fırça edinin.Diğer kıllı fırçalar kıl döktüğü,naylon fırçalar ise sert olduğundan dolayı sosun bolca ve kolay sürülmesini zorlaştırdığı için tavsiye etmiyorum.


31 yorum:

  1. Harika görünüyor, ellerinize sağlık, iki tane alsamda kahvaltımı yapsam:)
    Sevgiyle mutlu kalın,

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım en sevdiğim börek çok leziz oluyor :)
    birde bi ara yoktum masanada baktım maşallah çok güzel herşey mısır ekmeğinide merakla bekliyorum..sevgilerimle mutlu günler :)

    YanıtlaSil
  3. allah rahmet eylesin büyüklerimiz hep örnek olmuştur bizlere,

    bizim evde de çok sevilir ,eminim harikadır ellerine emeklerine sağlık seval ablacığım...

    YanıtlaSil
  4. Eline sağlık canım gerçekten bu börek çok güzel oluyor...

    Bu arada anneciğinede rahmetler olsun. Ne güzel ki kızıda onun gibi marifetli olmuş:)
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Ne de güzel anlatmissin,,, ELlerine emeklerine saglik... Benim de annecigim (Nurlar icinde yatsinlar) cok yapardi... Sevgilerimle, afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  6. Bayılırım bu böreğe...Ben de ıspanak ile peyniri karıştırarak yapıyorum ama madem anne lezzeti garantisi var bir gün de sosunu sizin tarifinizdeki gibi deneyeceğim ellerinize sağlık =)

    YanıtlaSil
  7. sabah sabah canım çekti.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. bende gul boregı tarıfı arıyordum tam:) nısanlıma yapıcam askerde goturucem senın tarıfını denıycem:) takıbındeyım bende beklerım:)
    http://zuutrendss.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  9. iç malzemesine bir yemek kaşığıda toz tarhana atmanı tavsiye ederim harika oluyor
    ellerine sağlık nefis olmuşlar canım

    YanıtlaSil
  10. pratik ve güzel tarif için çok teşekkürler, buzlukta saklanabiliyor olması çok iyi, ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. En sevdiğim böreklerdendir ıspanaklı börek. Öyle güzel görünüyor ki nasıl canım istedi anlatamam. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. annecin nurlar içinde olsun canım arkadaşım,sadece ah çektim...ellerine sağılık ,börekten vazgeçen olurmu hiç,çok iyi fikir.

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel görünüyor canım. Ellerine sağlık. Çayımın yanına alıyorum bir tane.

    YanıtlaSil
  14. Goruntu nefis ellerine saglik canim..bu bloglaria gezmek hem guzel hem degil insanin cani herseyi istiyor:)) Simdi bende istiyorum bu borekten :)))

    YanıtlaSil
  15. ablacım ellerine sağlık tazecik ıspanaklar çıktı tezgahlara yapar yapar yeriz artık:)

    YanıtlaSil
  16. Seval'ciğim, annen nur içinde yatsın.
    Bu arada börekler harika görünüyor. Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar,

    Ispanaklı gül böreklerinizin görünüşleri bir harika. Çok lezzetli ve enfes olduklarına da inanıyorum. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.

    YanıtlaSil
  18. herbiri cicek gibi acmis.sanki .ellerine saglik,afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  19. Ellerine sağlık.Ben de küçük olanları daha çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  20. bugün bende misafirlerime gül börek yapacak idim ama kızçem vakumlu yufka almış kayış gibi mübarek tepsiye döşedim mecburen çok güzel olmuş ellerine sağlık...
    yorumda yazdıklarına aynen katılıyorum,biz tariflerimizi paylaşalım yeter,sevgilerimle canım...

    YanıtlaSil
  21. canım benim yine döktürmüşsün maşallah.ellerine sağlık.afiyetler olsun bir tane kızıma bir tane kendime aldım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. sevalim sohbetlerle ne güzel oluyo demi.
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  23. hımmm bayılırım zaten ıspanaklı böreği sevmeyen yoktur şoklama iyi fikir Seval able eline sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. Sevalcim, ıspanaklı börek ne güzel duruyor. Ellerine sağlık.
    Afiyet olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. Ellerinize saglik harika gorunuyor. Haberiniz var mi bilmiyorum fakat su sitede tarifinizi birebir yayinlanmislar ustelik fotograflarin uzerine kendi isimlerini yazarak. Ben de borek tarifi ararken tesadufen farkettim. Bilginize..
    Adres: http://www.hamaratanne.com/ispanakli-borek-tarifi.html

    YanıtlaSil
  26. Evet fotoğraflarınızın üzerine bile utanmadan kendi isimlerini yazıp tarif kendilerinin gibi yayınlamışlar.Emek hırsızlığı resmen...

    YanıtlaSil
  27. Mutlaka denicem. Çok güzel görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  28. ıspanaklı harcç olan bir böreği hiç sondurmadım?
    bu böreği bu harçla pişmeden dondurup misafişr gelince pişirince,ıspanakların tadı ve ypısı aynı güzel oluyormu taze pişmiş gibi ?

    YanıtlaSil
  29. Merhaba Sevgili adsız,
    Bir süredir blog'la ilgilenemediğimden dolayı yorumunuzu geç gördüm ve cevabım geciktiği için kusura bakmayın:(
    Benim buzdolabımın soğutucusundan eksik etmediğim bir börektir.Hiç bir şey olmuyor merek etmeyin.
    Böreğinizi hazırladıktan sonra bekletmeden hemen dondurun.

    YanıtlaSil
  30. böreklerimi beğenmeyen eşim bu tarife bayıldı... ellerinize, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  31. Yaptim gerçekten cok lezzetli oldu ozellikle ispanaklari pisirmeden tuzla suyunu almak cok zekice. Emeginize saglik

    YanıtlaSil

Yemek sitemi ziyaret ederek, tariflerimi deneyerek duygu ve düşüncelerini paylaşarak, yorum bırakacak tüm ziyaretçilerime şimdiden teşekkürlerimi sunuyor,heyecanla yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiyle kalın.