6 Ağustos 2012

EZO GELİN ÇORBASI


Kırmızı gülHayırlı sabahlar dileklerimle merhaba arkadaşlar:)
Ne mübarek bir ay'dayız,yaşadığımız şehirler de ayni anda nefis nimetlerle hazırlanmış çorbalarımızı içtiğimizi hissetmek.Ne büyük bir gönül huzuru ne büyük bir nimet:)
İşte sizlere bu güzel nimetlerden bir kaçının birleşimiyle ortaya çıkan.Geçmişten günümüze gelen nefis bir çorba.Özellikle kalabalık yemek davetlerimde,iftar davetlerimde lezzeti ve bereketiyle tercih ettiğim ayni zamanda da tavsiye ettiğim nefis çorbamızın işte tarifi;

MALZEMELER:   ( 12 - 13 kişilik)

2 Adet orta boy soğan 
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
6 Yemek kaşığı dolusu kırmızı mercimek.  (120 gr.) 
2 Yemek kaşığı pirinç                                (40 gr.)  
2 Yemek kaşığı dolusu pilavlık bulgur         (40 gr.)  
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı biber salçası
9  Su bardağı su.  
 Tuz
1 Yemek kaşığı nane


Misafir dışında,biz kalabalık değiliz.Bu çorba bize çok derseniz.Malzemeleri yarı yarıya azaltın:)

MALZEMELER:  (6 - 7 kişilik.)
1 Orta boy soğan
1 Yemek kaşığı zeytinyağı  
3 Yemek kaşığı dolusu kırmızı mercimek  (60 gr.)
1 Yemek kaşığı pirinç                               (20 gr) 
1 Yemek kaşığı dolusu pilavlık iri bulgur    (20 gr)
1 rer tatlı kaşığı dolusu biber ve domates salçası
5 Su bardağı su. 
Tuz
1 Tatlı kaşığı nane

Not:Çorbanızı suyla da yapabilirsiniz.Fakat tüm çorbalar da olduğu gibi bu çorbada da,suyun birkaç bardağını ev yapımı kemik veya tavuk suyu ile yer değiştirirseniz.Ailenize misafirlerinize daha besleyici ve lezzetli bir çorba içirmiş olursunuz.

HAZIRLANIŞI:
Mercimek,pirinç,bulgur üçlüsünü tel süzgeçte yıkayıp bir kasenin üzerine alın.Suyu süzülsün.
Düdüklü tencereye zeytinyağını yemeklik doğradığınız soğanı alın.Kısık ateşte 2- 3 dakika kadar kavurup salçalarını ilave ederek karıştırın.
Yıkadığınız 3 lüyü de ekleyip karıştırın.Suyunu ve tuzunu ilave ederek karıştırıp,düdüklünün kapağını kapatın.Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak saatinizi 8 dakikaya kurun.Sürenin sonunda ocağı söndürün. 
Düdüklü tencerenin buharı tamamen boşalınca kapağını açıp el blendrından geçirip,nane serperek karıştırıp.Yanın da limon dilimleriyle servis yapın.

1=PÜF NOKTASI: .Çorbanızı gr.ölçülerine göre yaparsanız tam kıvamında bir çorbanız olur.Ama bardak kaşık ölçülerinde hepimizin bardağı,kaşığı farklı boyutlar da veya elimizin ayarı farklı olabilir.Koyu veya sulu bir çorbayla karşılaşabiliriz.Ama mutfakta çareler tükenmez diyor ve hiç telaşlanmıyoruz.
Çorbanız koyu olursa kıvamını ayarlayarak biraz kaynamış su ilavesiyle sulandırırsınız.Sulu olursa çorbanın kıvamına göre yağ ve unu kavurarak ilave edip un kokusu gitmesi için biraz daha kaynatırsınız.

2=PÜF NOKTASI;Mercimek,Ezo gelin gibi taneli çorbalar ertesi güne kalırsa bekleyince koyulaşabiliyor.O zaman çorbayı ısıtırken,kıvamını ayarlayarak kaynamış sıcak su veya süt ilavesiyle açabilirsiniz.
Fakat çorbanız ısınmaya başlamadan koyu diye su ilave etmeyin.Çünkü çok koyulaşmadıysa ısındıkça çözülüp normal kıvama gelebilir.

Kişi sayısını,normal boyutta bir kepçeyle her kaseye 2 şer kepçe hesabıyla yapıyorum.Yeşil kaselerde ki resimler sizi yanıltmasın.Komşuya gideceği için,büyük kasede ve 2 kepçeden daha çok:)


İşte 2 kepçe çorba ile doldurulmuş misafir için ideal kase.Ayrıca arzu ederseniz,alt resimde ki gibi tereyağını eriterek pul biber ve nane ile lezzetlendirip her kaseye 1 - 2 çay kaşığı paylaştırarak da ikram edebilirsiniz.

                                   Afiyet olsun...


                                            









22 yorum:

  1. püf noktalarını okuyunca hep yaptığım hataları gördüm(ısnmadan su ilave etmek gibi), ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Çorbalarımızın vazgeçilmezlerinden ve olmazsa olmazlarımızdan olan EZO GELİN'i ben de çok severim. Tabi hünerli ellerde şekillenen çorbanın daha bir lezzetli olacağı da muhakkak. Ellerinize ve gönlünüze sağlık ve mutluluklar dilerim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  3. Günaydınlar eline sağlık ezo gelin çorbayı bende sizin malzemelerinizle aynen yaparım çok severiz tek fark ben hepsini çiğden koyar düdüklünün kapağını kaynayana kadar kapatmam çünkü yemeğin yüzeyinde biriken köpüğün alınması gerekir, alıp kapatırım hatta bazen tamamına servisten önce bir iki yemek kaşığı süt kaymağı ilave ederim. sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  4. Canım çok severim ezogelin çorbasını,nefis olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. bayılırım ezogelin çorbasına ellerinize sağlık nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  6. CANIM SEVALİM ELLERİNE SAĞLIK.
    DERGİDE ÖNERİLMENİ TEBRİK EDERİM SEN HER ŞEYE LAYIKSIN...

    YanıtlaSil
  7. bayıldığım ama hiç yapmadığım bir çorba sizin tariflerini hep deneyen biri olarak bu tarifide hemen yapmaya karar verdim sevgiler

    YanıtlaSil
  8. çok severim canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Harika anlatmışsınız. Malzemeleriyle, tarifiyle, püf noktalarıyla süper. En sevdiğim çorbadır ama evde pek başarılı olamıyordum, şimdi sizin tam tarifinizi not ettim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. canım canım ohh misler gibi çorbaların her türünü severim ama baş köşede mercimek var tabiki :) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. Canım ellerine sağlık bayılırım bere
    ketli sahurlar sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Biz de ezogelin çorbası içtik bugün ben mercimekten daha çok severim. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Pek leziz görünüyor,ellerine sağlık.

    Hayırlı Ramazanlar..

    YanıtlaSil
  14. en sevdiğim çorbalardan birisidir , görüntüsde harika ellerine emeklerine sağlık seval ablacığım.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. ellerine sağlık canım.nefis olmuş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Ellerine sağlık en sevdiğim çorbalardan biridir sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Tarif icin tesekkurler ailecek sevsekte hic yapmadim evde bu usul denemek lazim, tam ezo gelin corbasi olmus..ellerinize saglik..sevgiler:)

    YanıtlaSil
  18. bayılırım ezogelin çorbasına:) elinize sağlık.
    afiyet şeker olsun.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  19. ABLACIMM!!
    ELLERİNE SAĞLIKK..
    DUYGULANDIMM,SABAH YORUMUNUZU GÖRÜNCE..:)
    ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM KIYMETLİ ABLACIM..
    ARAYANIN SORANIN BOL OLSUN İNŞALLAH..
    ÇOK ŞÜKÜR BİR SORUN YOK,TEZ ZAMANDA DÖNECEĞİM BURALARA İNŞALAAH..
    ÖZLEDİMM BENDE SİZLERİ ÇOOOKK HEMDE..:)
    ÖPÜYORUMM ABLACIMM. SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  20. kışın favori çorbalarındandır benim için:)

    YanıtlaSil
  21. Cok leziz görünüyor, tam da iftara az kala nasilda insanin cani cekiyor. Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil

Yemek sitemi ziyaret ederek, tariflerimi deneyerek duygu ve düşüncelerini paylaşarak, yorum bırakacak tüm ziyaretçilerime şimdiden teşekkürlerimi sunuyor,heyecanla yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiyle kalın.