17 Nisan 2012

ZEYTİNYAĞLI VE KIYMALI PIRASA


Kırmızı gülTüm izleyenlerim ziyaretçilerim,en güzel en içten dileklerimle merhabalar:))
Bugünkü yemeğimi belki sevmeyen vardır:) Ama sanırım bilmeyen yoktur,herkesin bildiği pişirdiği bir kış sebzemiz.
Benim de arşivim de sebze yemeklerimin arasında Sevalce usuluyle de bulunsun ama değil mi? :))

MALZEMELER:
1 kg.Pırasa
1 Orta boy havuç
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
2 Yemek kaşığı pirinç veya bulgur 
1,5 Su bardağı su 
Tuz
Sosu; 1 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu

HAZIRLANIŞI:
Pırasaları güzelce yıkayıp,2 parmak kalınlığında düdüklü tencereye doğruyorum.
Üzerine,havucu kabuğunu soyarak,ortadan uzunlamasına kesip yarım ay şeklinde doğruyorum.
Zeytinyağı ve tuzunu ekleyerek 2 dakika kadar soteleyip pirinç ve suyunu da ekliyorum.Karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyorum.
Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak 7 dakika daha pişirip ocaktan alıyorum.
Düdüklü tencerenin buharı boşalınca kapağını açarak servis tabağına boşaltıyorum.
Zeytinyağı ve limonun suyunu küçük bir kasede çırparak üzerine gezdiriyorum.

Burada içine 1 kırmızı biber doğrayarak pişirdiğim zeytinyağlı pırasa yemeğim.
 Burada bulgurla pişirdiğim zeytinyağlı pırasa yemeğim.

Kırmızı gülPırasayı kıymalı yapmak isterseniz;
Yukarıda ki malzemelere 100 - 150 gr.kıyma ve 1 soğan ilave edin.(Kıymalı pişirirsem zeytinyağını 2 y.k.koyuyorum) azıcık da salça ilave ediyorum.
Düdüklü tencere de zeytinyağıyla yemeklik doğradığım soğan ve kıymayı kavuruyorum.
Doğradığım pırasayı havucu salça ve tuzunu da ekleyip 2 dakika kadar kavurarak suyunu ilave edip karıştırıp.Kapağını kapatarak buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak7 dakika daha pişirip servis tabağına alıyorum.Üzerine sadece limon suyunu üzerine gezdiriyorum.

                          Afiyet olsun...


NOT:Düdüklü tencere saat ayarları ve yemeğin su miktarı.Düdüklü tencerenin markasına modeline göre değişebilir.

26 yorum:

  1. Canım günaydın ellerine sağlık çok severim sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık.Ben pırasayı sevenlerdenim.Hele zeytinyağlısına bayılırım.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Ben zeytinyağlısını tercih ederim, hatta bugün pişirmeyi düşünüyorum kıymalı hiç denemedim. Çeşit çeşit sunmuşsun ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Çocukken pek sevmezdim ama şimdi her yemeğini severek yiyorum,ellerine sağlık,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. offf nefıs yaaa eşim sevmıyor bu nedenle bende pek sık yapamıyorum malesef ellerıne sağlık cok guzel olmus, limonnn

    YanıtlaSil
  6. ben bayılırım pırasaya... çok güzel görünüyor ellerine sağlık. Ben zeytinyağlısınada azıcık salça ekliyordum, bir de böylesini deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık canım,pırasayı genelde zzeytinyağlı yapıyorum kıymalı tarif de deneyeceğim.sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Pırasayı ancak annemlerde yiyorum.Eşim bir kaşık zor alıyor ve benimde hevesimi kaçırıyor :))

    Ellerine sağlık canım

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. bol limonlu harika olmuş canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. zeytinyağlı ve dolapta dinlenmişine bayılırım ablacımm:)
    ellerine sağlıkk..
    çok güzell görünüyor..
    kuzucuklar yemiyor pırasayı pek,aslında kıymalı yaparak bi sunmak lazım önlerine:)
    bakalım tepkimeler nasıl olacak:)
    öpüyorum ablacım..
    baki muhabbetlerimle...

    YanıtlaSil
  11. Kıymalı tercihimdir zeytinyağlının görüntüsü harika kırmızı biber renk katmış bizede yapmak düşüyor ellerineze emeğinize sağlık sevgilerimle

    YanıtlaSil
  12. bana kıymalısında verir misin?bu kış bir kere yaptım,yediler ..ama...,çoğunu ben yedim,yemiyorlar,sonra ziyan olmasın diye ....kilolar koşuyoru rekor kırmaya ....
    ellerine sağılık arkadaşım,ama yine de kıymalısını tercih ederim...

    YanıtlaSil
  13. Özellikle bol limonlu zeytinyağlı pırasayı çok severim canım , ellerine sağlık , sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Eşim çok sevdiği için öyle sık yapıyorum kii bıkmak üzereyim..:)))
    Ellerine sağlık ablacım..

    YanıtlaSil
  15. Pırasanın her türünü çok severim. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Pırasayı seven ender insanlardanım.Kıymalı pırasaya ben pirinç koymam, değişik olmuş.Ellerine sağlık, Sevalcim.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba canım :) Ben pırasa severim. Kızım çok sevmez ama bu kış biraz alıştı. Ellerine sağlık. Çok güzel olmuşlar :)

    YanıtlaSil
  18. Bizim evde o kadar sık pişerki Seval. Hatta bugünde var.

    Ben malesef sevmiyorum :( belki doğru değil biliyorum ama.

    Kıymalısını belki sevebilirim, ablama söyleyeyimde yapsın :) ablam ve annem her gün olsa yerler :)

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  19. Seval abla inanırmısın bende şimdi pişiriyorum....senle pişti oluyoruz ya...bak eşim bugün ereğliye geldi senin tel.nonu bilsem bende gelirdim bana başka yorumda tel.nonu yaz silerim sonra sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Ellerine sağlık canım. Harika olmuş. Çok severim.

    YanıtlaSil
  21. İkisini de yerim valla.ayırt etmem..Ellerine sağlık,bu aralar biraz yoğun geçiyor,kafamı toplıyım bir blog buluşması yapmak istiyorum..öpüyorum sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. Kiymali pirasa oluyormuydu:)))Eminim lezzetlidir ama ben Hic denemedim..elinize saglik..

    YanıtlaSil
  23. biz kıymalıdan çok zeytinyağlısını severiz ve daha sık yaparım her ikiside çok güzel görünüyor canım çekti yahu:)

    YanıtlaSil
  24. Pırasaya oldum olası bayılırım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  25. Pıarasa lsunda severim her türlüsünü:)) ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  26. Sevmedğim bir yemek ilk defa gözüme bu kadar güzel göründü,ya fotoğrafçıdan kaynaklı yada pişiriciden:)

    YanıtlaSil

Yemek sitemi ziyaret ederek, tariflerimi deneyerek duygu ve düşüncelerini paylaşarak, yorum bırakacak tüm ziyaretçilerime şimdiden teşekkürlerimi sunuyor,heyecanla yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiyle kalın.