baloncuklar

30 Kasım 2011

FASULYE VE ETİMEK SALATASI. PATATES KÖFTESİ

Ailece ikindi keyfi masasının salataları
Bu lezzetlerimi de yeşilmutfaktantarifler.Bloğunun  çay kahve bahane adlı etkinliğine yolluyor,  arkadaşımıza bol paylaşımlı etkinlikler diliyorum.
YOĞURTLU TAZE FASULYE SALATASI

MALZEMELER:
1 kg.Taze fasulye
2 soğan
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
Sarımsaklı yoğurt
Tuz
HAZIRLANIŞI:
-Fasulyeleri güzelce yıkayıp,uçlarını ayıklayıp,verevine küçük küçük kesin.Süzgeçe alarak çeşmenin altında sudan geçirin.
-Tencereye fasulyeleri,yemeklik küçük küçük doğradığınız soğanları zeytinyağını ve tuzunu ilave ederek kapağını kapatıp ocağa alın.
-Kavrulmaya başlayınca karıştırıp ocağı kısın.Kapağı kapalı olarak yavaş yavaş pişmeye bırakın.
-Ocağın büyük boyunda değil orta boyunda kısık ateşte pişirin.
-Hiç su eklemeyin.(Başta süzgeçte sudan geçirmemizin sebebi su ilave etmemek için.)Kendi suyuyla kısık ateşte yavaş yavaş pişiyor.
-Pişme süresi biraz uzun sürüyor susuz ve kısık ateşte piştiği için.
-Fasulye kavurması pişince tamamen soğuyunca.
-Sarımsaklı yoğurtla karıştırıp,servis tabağına alın.
Hiç susuz kendi suyuyla piştiği için lezzetli ve hafif bir yaz salatası da diyebiliriz.
                                                  Afiyet olsun...

SEBZELİ YOĞURTLU ETİMEK SALATASI

MALZEMELER:
2 Orta boy kabak (rendelenmiş)  + 1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 - 3 Orta boy havuç (rendelenmiş) + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
10 Adet etimek
3,5 - 4 su bardağı yoğurt
3 - 4 diş sarımsak
1 veya 2 bağ İnce doğranmış dereotu
Tuz

HAZIRLANIŞI
-Rendelediğiniz kabakları 1 yk.zeytinyağıyla tavada soteleyip tuzunu ekleyerek,süzgeçe alın suyu süzülsün.(Beklerken su salıyor)
-Ayni tavada rendelediğiniz havuçları 2 yk.zeytinyağıyla soteleyip,tuzunu ekleyin.
-Çukur bir kasede sarımsakları tuz ilavesiyle dövüp,yoğurtla karıştırın.
-Etimekleri sarımsaklı yoğurda batırarak (her tarafını bolca) bulayarak borcama dizin.
-Üzerine sotelediğiniz kabakları yayın.
-Kabakların üzerine sotelediğiniz havuçları yayın.
-Kalan sarımsaklı yoğurdun içine dereotlarını karıştırın.(Yoğurt az kalırsa biraz daha ilave edin.).
-En üste krema sürer gibi yoğurdu sürün.Üzerini güzelce serastreçle örtüp servis zamanına kadar buzdolabına kaldırın.Enaz 2 - 3 saat beklesin.
-Etimek salatasını bu malzemelerle küçük boy dikdörtgen borcama hazırladım.Tam denk geldi.
NOT:Sotelediğiniz sebzeleri tamamen soğuduktan sonra etimeklerin üzerine döşeyin.Sıcakken etimekleri hamurlaştırır.
Aslında en son üzerine ince kıyılmış taze soğan,maydanoz,dereotu serperseniz daha güzel oluyor.
O gün evde sadece dereotu olunca mutfakta çareler tükenmez misali dereotunu yoğurdun içine doğradım.Yoğurdun içi yerine üzerine de serpebilirsiniz.
Her zaman dediğim gibi,her yapıcağınız tarifi birebir yapma zorunluluğunuz yok.Mutfağa yeni girenler ilk yapışınızda tarifi aynen yapın ama daha sonra yaptığınızda elinizdeki malzemelerle ve arzunuza göre ufak tefek değişiklikler yapabilirsiniz.Tek dikkat etmeniz gereken nokta birbirine uyumlu malzemeler seçmeniz.   
  Afiyet olsun...


SUSAMLI FINDIKLI PATATES KÖFTESİ
Patates köftesini ister çay masalarınıza isterseniz,köfte et tavuk yanına garnitür olarak da hazırlayabilirsiniz.

MALZEMELER:
1 kg.Patates
150 gr.Rendelenmiş kaşar peyniri
1 Kahve fincanı çekilmiş fındık
1 yumurta + 1 yumurta sarısı (beyazını köfteleri bulamak için ayırın)
tuz. Karabiber
KÖFTELERİ BULAMAK İÇİN;
5 -6 Yemek kaşığı galeta unu
4 Yemek kaşığı susam
1 Yumurta + 1 yumurta beyazı

HAZIRLANIŞI:
-Patatesleri yıkayarak haşlayın. (Ben düdüklü tencerede haşladım) Kabuklarını soyup rendeleyin.
-Üzerine diğer malzemeleri ilave ederek yoğurun.
-İstediğiniz büyüklükte parçalar koparıp,oval şekilde köfteler hazırlayın.
-Köfteleri bulamak için,bir tabakta yumurtaları bir fiske tuzla çatalla iyice çırpın.
-Ayrı bir tabakta galeta unu ve susamı karıştırın.
-Hazırladığınız patates köftelerini önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayın.
-İster yağda,ister fırında kızartın.
-Biz kızartmadan kaçındığımız için,Yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine köfteleri dizerek,200 derece de fırında kızarıncaya kadar tuttum.
-Yağda kızartırsanız,bol kızgın yağda 2 kaşık yardımıyla alt üst ederek kızartıp,havlu peçete üstünde fazla yağını çektirin.
-Yağda kızartma belki daha lezzetli olur ama sağlık için fırında kızartmayı tercih etmeli diye düşünüyorum.Tabii ki tercih sizin.
NOT; Patates köftesini hazırladığınız anda kızartın bekleyince sulanıp yumuşuyor zor toplanıyor.Tecrübeyle sabitlenmiştir:))
Bir püf noktası da, Patates köftesini hazırlayıp tepsiye dizerek buzluk ta şoklayıp buzdolabı poşetine doldurun.İstediğiniz zamanda kızartın.
Susamla ilgili de bir not paylaşmak istiyorum,artık kızarmayan susamlar da var.Onlardan kullanmayın kızaran susam kullanın.Köfteler görsel olarak hiç hoş gözükmüyor.
Bu da tecrübeyle sabitlenmiştir:))    Afiyet olsun...



29 Kasım 2011

AİLECE İKİNDİ KEYFİ


Kırmızı gülTüm ziyaretçilerim,hepinize ayrı ayrı sevgiler selamlar merhabalar...
Daha önce bahsettiğim ayak ağrılarım dizimde yoğunlaşınca çekilen mr sonucu asıl suçlu ortaya çıktı.Dizim de 2 menisküs yırtığı ve ödem.
Şimdi istirahatle ilaç tedavisine devam.Tabii bu arada ev ve mutfak işlerini eşim ve oğlum üstlenerek beni malulen emekliye ayırdılar:))Ama emeklilik işi hareketsiz bir yaşam bana göre değilmiş:)) bir an önce işlerimin başına dönmek için sabırsızlanıyorum.Bu emekliliğin en iyi tarafı okuduğum yarım kalan kitabı tamamlamam oldu. Emekliliğimden dolayı mutfağa giremeyince arşivime müraacat ederek bugün sizlerle,yayınlanma sırasını bekliyen yazın yeğenlerim için hazırladığım,ailece etrafında toplandığımız meyve sulu ikindi masasımızı ve tariflerini paylaşmak istiyorum.
Ayrıca bugünkü lezzetlerimi yeşilmutfaktantarifler.Bloğunun  çay kahve bahane adlı etkinliğine yolluyor,  arkadaşımıza bol paylaşımlı etkinlikler diliyorum.

Masamızdaki  lezzetlerimiz;

Ev yufkasıyla peynirli börek
Sosisli çıtırlar
Susamlı fındıklı patates köftesi
Yoğurtlu taze fasulye kavurması
Sebzeli yoğurtlu etimek salatası
Zeytinyağlı yaprak dolması

EV YUFKASIYLA PEYNİRLİ BÖREK

MALZEMELER:
8 Adet ev yufkası
500 gr. yörsan köy peyniri
1 bağ küçük boy maydanoz. (İnce doğranmış)
Arzuya bağlı pul biber
BÖREK HARCI;;
1 Su bardağı yoğurt
1,5 Su bardağı süt
1 Su bardağı su
1/2 Su bardağı zeytinyağı
2 Yumurta
HAZIRLANIŞI:
-Bir kabın içine peyniri rendeleyin incecik doğradığınız maydanozla karıştırın,bu harcı 3 çe bölün.
-Ayrı bir kabın içine börek harcındaki tüm malzemeleri alarak tel çırpıcıyla çırpın.
-Yağlanmış fırın tepsisine önce 1 yufkayı musluğun altında her iki tarafını ıslatarak tepsiye serin,çırptığınız börek harcından fırçayla
 yufkanın her tarafınına sürün,üzerine ikinci yufkayı da ayni şekilde ıslatarak diğer yufkanın üzerine serin.
-Fırçayla yine börek harcından sürerek üzerine peynirin bir bölümünü serpiştirin.
-Tüm yufkalar bitene kadar yukarıdaki işlemleri uygulayın.
-Yani yufkaları önce musluğun altında ıslatıp,sonra her tafı ıslanacak şekilde bolca börek harcından sürerek her 2 şer yufka da peynir serperek yufkaları üst üste dizin.
-En üste kalan sosu yufkaların her tarafına sürerek susam serperek en az 1-2 saat,zamanınız varsa 2 - 3 saat kadar bekletin.Hatta akşamdan hazırlayıp tepsiyi sera streçle örterek buzdolabında bekletip ertesi gün de pişirebilirsiniz.Bu şekilde bekleterek pişen böreğiniz su böreği lezzetinde olur.
Böreğinizi 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.  Afiyet olsun...

KÜRDAN BÖREĞİ

MALZEMELER:
1 Yufka
Sosis
Kürdan

HAZIRLANIŞI; Yufkayı önce 2 ye sonra tekrar 2 ye katlayıp,4 kat elde ederek,şişe kapağıyla bastırarak daireler kesin.
Sosisleri yuvarlak dilimler halinde kesin. Bir dilim sosis,4 kat kestiğiniz yufka halkalarından bir parça sıralamasıyla  
kürdan doluncaya kadar dizerek yağda kızartın.
                                 Afiyet olsun...

SUSAMLI FINDIKLI PATATES KÖFTESİ

YOĞURTLU TAZE FASULYE KAVURMASI

SEBZELİ YOĞURTLU ETİMEK SALATASI

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMASI

Sağlıkla ve Sevgiyle kalın.


26 Kasım 2011

HAVUÇLU CEVİZLİ KEK


Kırmızı gül Tüm izleyenlerime sağlık,huzur,mutluluk dolu hafta sonu dileklerimle merhabalar.
Hafta sonu çay keyfinizin yanına havucun ve cevizin vitamini ve lezzetine tarçının aroması da eklenince,pişerken kokusuyla evde lezzet yagmurları yağdıran nefis bir kek istermisiniz? :)

MALZEMELER:
4 Yumurta
270 gr. 1,5 Su bardağı tozşeker
1 Su bardağı sıvıyağ
100 gr. 1,5 Su bardağı ceviz (rondoda irili ufaklı çekilmiş)
300 gr. (rendelenmiş) 3 Su bardağı havuç rendesi
300 gr. 3 Su bardağı un
15 gr. 1,5 paket kabartma tozu
10 gr. 2 Tatlı kaşığı tarçın
2 gr. 1 Çay kaşığı (silme) tuz

HAZIRLANIŞI:
Önce şeker,tuz ve yumurtayı yoğunlaşıp beyazlaşıncaya kadar (en az 2 dakika) çırpın.
Sıvıyağı ekleyin,
Un,tarçın ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip çırpın.
En son havuç ve cevizi de ekleyip tahta kaşıkla alttan üste havalandırarak karıştırıp,
Yağlanmış 24 cm.lik kek kalıbına dökerek 5 dakika önceden ısıttığınız fırında 170 derecede pişirin.
NOT; İlk 20 dakika 170 derecede fırının kapağını açmadan pişsin.Sonra  150 dereceye düşürüp 10 - 15 dakika daha pişirin.
Ben süre verdim ama süreler fırına göre değişebilir.
20 dakikadan sonra kürdan testi uygulayarak pişip pişmediğini kontrol edin.Kekinizin üzeri fazla kızarmaya başlarsa yağlı kağıt örtün.
Kürdan testi;Pişmekte olan keke kürdan batırın, kürdan hamur bulaşığıyla çıkıyorsa pişmemiş demektir.
Kürdan kuru çıkıyorsa kek veya pandispanya'nız pişmiş demektir.


                            Afiyet olsun..                               .

24 Kasım 2011

ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN



Kırmızı gülİlim,eğitim ve öğretileriyle çocukları ve gençleri yaşama hazırlayan Önce Başöğretmenimiz M.K.ATATÜRK'Ü ve O'nun gibi hakkın rahmetine kavuşan  diğer öğretmenlerimizi dualarla anıyor , rahmet diliyorum.. 
Kırmızı gülKutsal mesleğin sahibi tüm değerli Öğretmenlerimizin Öğretmenler gününü kutluyor ve saygılar sunuyorum...

21 Kasım 2011

ORMAN KEBABI


Kırmızı gülTüm ziyaretçilerime yarı güneşli,yarı bulutlu bir sabahtan günaydınlar.Gününüz günümüz aydın olsun inşallah.
İnsanın kendine verdiği zararı kimse veremez derler ya.İşte bu aralar ben o durumdaydım.Spor ve yürüyüşte sanırım biraz abartıya kaçınca.Günlerdir ayak ağrılarıyla kıvranıyorum.Ama ne ağrı resmen yürüyemez hale geldim.Çok şükür 2 gündür ayağa kalkabildim ve yavaş,yavaş ayaklarımın üzerine basar hale geliyorum.Yani şu an yeni yürümeyi öğrenen çocuklar gibiyim:)Siz siz olun benim yaptığım bu yanlışı yapmayın!!!  Yaşadığım ağrılı günler nedeniyle güncelleyemediğim bloğuma.Bizim ailece çok sevdiğimiz ''Orman Kebabı'' diye adlandırılan bir tarifimle devam ediyorum.Neden bu ismi almış bilmiyorum sadece nefis bir lezzet olduğunu söyleyebilirim:)

MALZEMELER;
300 - 400 gr.Kuşbaşı doğranmış kuzu veya dana eti
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 -2  su bardağı bezelye  (konserve bezelye kullandım)
2 orta boy soğan      
2 orta boy patates    
2 orta boy havuç      
2 orta boy domates   
1 yemek kaşığı salça
2  veya 2,5 su bardağı su
1 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı karabiber
 Tuz

HAZIRLANIŞI;
Düdüklü tencereye sıvıyağı koyun,ısınınca etleri ilave ederek kavurmaya başlayın.Etler saldığı suyunu çekene kadar (kendi kapağını değil de normal tencere kapağı kapatarak) kısık ateşte pişirin.
(Etiniz dana etiyse kuzu etine göre biraz daha geç piştiği için suyunu çekip te pişmemişse biraz daha sıcak su ilave edersiniz)
Bu arada soğanların kabuklarını soyarak küçük küçük yemeklik doğrayın.Patates,havuç ve domateslerin kabuklarını soyarak küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Suyunu çekip kavrulmakta olan etin pişmesine yakın soğanları ilave edip 1-2 dakika kavurun.salçayı da ekleyerek karıştırn. 
Sonra tüm sebzeleri ekleyerek 1 -2 dakika kadar daha kavurun.Baharatları,tuzu ve suyunu ilave ederek karıştırıp düdüklü tencerenin kapağını kapatın.
Buharı çıkmaya başlayınca ocağı kısarak 7 dakika pişirin.   Afiyet olsun...
Alttaki resim de bir başka zamanda dana etiyle pişirdiğim Orman Kebabı


NOT:Benim düdüklü tencereme göre sebzeler ve çorbalar 7 dakika yeterli geliyor. Ama sizlerin düdüklü tencerenize (markasına modeline) göre bu süre değişebilir.
Yemeğinizi normal tencerede de pişirebilirsiniz.Ama bu kadar kısa sürede pişmesi mümkün değil.

7 Kasım 2011

HAYIRLI BAYRAMLAR




Kırmızı gül Tüm izleyenlerimin, blogcu dostlarımın, ülkemin Mubarek Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutluyor.
Acılardan,üzüntülerden uzak, Sağlık, Huzur, Mutluluk, Sevgi dolu nice hayırlı bayramlar diliyorum.
Sofralarımızdaki tabaklarımızın sevgiyle huzurla yenen  lezzetlerle dolması dileğiyle..
     Mutlu Bayramlar..