Bu lezzetlerimi de yeşilmutfaktantarifler.Bloğunun çay kahve bahane adlı etkinliğine yolluyor, arkadaşımıza bol paylaşımlı etkinlikler diliyorum.
YOĞURTLU TAZE FASULYE SALATASI
MALZEMELER:
1 kg.Taze fasulye
2 soğan
3 Yemek kaşığı zeytinyağı
Sarımsaklı yoğurt
Tuz
HAZIRLANIŞI:
-Fasulyeleri güzelce yıkayıp,uçlarını ayıklayıp,verevine küçük küçük kesin.Süzgeçe alarak çeşmenin altında sudan geçirin.
-Tencereye fasulyeleri,yemeklik küçük küçük doğradığınız soğanları zeytinyağını ve tuzunu ilave ederek kapağını kapatıp ocağa alın.
-Kavrulmaya başlayınca karıştırıp ocağı kısın.Kapağı kapalı olarak yavaş yavaş pişmeye bırakın.
-Ocağın büyük boyunda değil orta boyunda kısık ateşte pişirin.
-Hiç su eklemeyin.(Başta süzgeçte sudan geçirmemizin sebebi su ilave etmemek için.)Kendi suyuyla kısık ateşte yavaş yavaş pişiyor.
-Pişme süresi biraz uzun sürüyor susuz ve kısık ateşte piştiği için.
-Fasulye kavurması pişince tamamen soğuyunca.
-Sarımsaklı yoğurtla karıştırıp,servis tabağına alın.
Hiç susuz kendi suyuyla piştiği için lezzetli ve hafif bir yaz salatası da diyebiliriz.
Afiyet olsun...
2 Orta boy kabak (rendelenmiş) + 1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 - 3 Orta boy havuç (rendelenmiş) + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
10 Adet etimek
3,5 - 4 su bardağı yoğurt
3 - 4 diş sarımsak
1 veya 2 bağ İnce doğranmış dereotu
Tuz
HAZIRLANIŞI
-Rendelediğiniz kabakları 1 yk.zeytinyağıyla tavada soteleyip tuzunu ekleyerek,süzgeçe alın suyu süzülsün.(Beklerken su salıyor)
-Ayni tavada rendelediğiniz havuçları 2 yk.zeytinyağıyla soteleyip,tuzunu ekleyin.
-Çukur bir kasede sarımsakları tuz ilavesiyle dövüp,yoğurtla karıştırın.
-Etimekleri sarımsaklı yoğurda batırarak (her tarafını bolca) bulayarak borcama dizin.
-Üzerine sotelediğiniz kabakları yayın.
-Kabakların üzerine sotelediğiniz havuçları yayın.
-Kalan sarımsaklı yoğurdun içine dereotlarını karıştırın.(Yoğurt az kalırsa biraz daha ilave edin.).
-En üste krema sürer gibi yoğurdu sürün.Üzerini güzelce serastreçle örtüp servis zamanına kadar buzdolabına kaldırın.Enaz 2 - 3 saat beklesin.
-Etimek salatasını bu malzemelerle küçük boy dikdörtgen borcama hazırladım.Tam denk geldi.
NOT:Sotelediğiniz sebzeleri tamamen soğuduktan sonra etimeklerin üzerine döşeyin.Sıcakken etimekleri hamurlaştırır.
Aslında en son üzerine ince kıyılmış taze soğan,maydanoz,dereotu serperseniz daha güzel oluyor.
O gün evde sadece dereotu olunca mutfakta çareler tükenmez misali dereotunu yoğurdun içine doğradım.Yoğurdun içi yerine üzerine de serpebilirsiniz.
Her zaman dediğim gibi,her yapıcağınız tarifi birebir yapma zorunluluğunuz yok.Mutfağa yeni girenler ilk yapışınızda tarifi aynen yapın ama daha sonra yaptığınızda elinizdeki malzemelerle ve arzunuza göre ufak tefek değişiklikler yapabilirsiniz.Tek dikkat etmeniz gereken nokta birbirine uyumlu malzemeler seçmeniz.
2 - 3 Orta boy havuç (rendelenmiş) + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
10 Adet etimek
3,5 - 4 su bardağı yoğurt
3 - 4 diş sarımsak
1 veya 2 bağ İnce doğranmış dereotu
Tuz
HAZIRLANIŞI
-Rendelediğiniz kabakları 1 yk.zeytinyağıyla tavada soteleyip tuzunu ekleyerek,süzgeçe alın suyu süzülsün.(Beklerken su salıyor)
-Ayni tavada rendelediğiniz havuçları 2 yk.zeytinyağıyla soteleyip,tuzunu ekleyin.
-Çukur bir kasede sarımsakları tuz ilavesiyle dövüp,yoğurtla karıştırın.
-Etimekleri sarımsaklı yoğurda batırarak (her tarafını bolca) bulayarak borcama dizin.
-Üzerine sotelediğiniz kabakları yayın.
-Kabakların üzerine sotelediğiniz havuçları yayın.
-Kalan sarımsaklı yoğurdun içine dereotlarını karıştırın.(Yoğurt az kalırsa biraz daha ilave edin.).
-En üste krema sürer gibi yoğurdu sürün.Üzerini güzelce serastreçle örtüp servis zamanına kadar buzdolabına kaldırın.Enaz 2 - 3 saat beklesin.
-Etimek salatasını bu malzemelerle küçük boy dikdörtgen borcama hazırladım.Tam denk geldi.
NOT:Sotelediğiniz sebzeleri tamamen soğuduktan sonra etimeklerin üzerine döşeyin.Sıcakken etimekleri hamurlaştırır.
Aslında en son üzerine ince kıyılmış taze soğan,maydanoz,dereotu serperseniz daha güzel oluyor.
O gün evde sadece dereotu olunca mutfakta çareler tükenmez misali dereotunu yoğurdun içine doğradım.Yoğurdun içi yerine üzerine de serpebilirsiniz.
Her zaman dediğim gibi,her yapıcağınız tarifi birebir yapma zorunluluğunuz yok.Mutfağa yeni girenler ilk yapışınızda tarifi aynen yapın ama daha sonra yaptığınızda elinizdeki malzemelerle ve arzunuza göre ufak tefek değişiklikler yapabilirsiniz.Tek dikkat etmeniz gereken nokta birbirine uyumlu malzemeler seçmeniz.
Afiyet olsun...
SUSAMLI FINDIKLI PATATES KÖFTESİ
Patates köftesini ister çay masalarınıza isterseniz,köfte et tavuk yanına garnitür olarak da hazırlayabilirsiniz.
SUSAMLI FINDIKLI PATATES KÖFTESİ
Patates köftesini ister çay masalarınıza isterseniz,köfte et tavuk yanına garnitür olarak da hazırlayabilirsiniz.
MALZEMELER:
1 kg.Patates
150 gr.Rendelenmiş kaşar peyniri
1 Kahve fincanı çekilmiş fındık
1 yumurta + 1 yumurta sarısı (beyazını köfteleri bulamak için ayırın)
tuz. Karabiber
KÖFTELERİ BULAMAK İÇİN;
5 -6 Yemek kaşığı galeta unu
4 Yemek kaşığı susam
1 Yumurta + 1 yumurta beyazı
HAZIRLANIŞI:
-Patatesleri yıkayarak haşlayın. (Ben düdüklü tencerede haşladım) Kabuklarını soyup rendeleyin.
-Üzerine diğer malzemeleri ilave ederek yoğurun.
-İstediğiniz büyüklükte parçalar koparıp,oval şekilde köfteler hazırlayın.
-Köfteleri bulamak için,bir tabakta yumurtaları bir fiske tuzla çatalla iyice çırpın.
-Ayrı bir tabakta galeta unu ve susamı karıştırın.
-Hazırladığınız patates köftelerini önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayın.
-İster yağda,ister fırında kızartın.
-Biz kızartmadan kaçındığımız için,Yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine köfteleri dizerek,200 derece de fırında kızarıncaya kadar tuttum.
-Yağda kızartırsanız,bol kızgın yağda 2 kaşık yardımıyla alt üst ederek kızartıp,havlu peçete üstünde fazla yağını çektirin.
-Yağda kızartma belki daha lezzetli olur ama sağlık için fırında kızartmayı tercih etmeli diye düşünüyorum.Tabii ki tercih sizin.
NOT; Patates köftesini hazırladığınız anda kızartın bekleyince sulanıp yumuşuyor zor toplanıyor.Tecrübeyle sabitlenmiştir:))
Bir püf noktası da, Patates köftesini hazırlayıp tepsiye dizerek buzluk ta şoklayıp buzdolabı poşetine doldurun.İstediğiniz zamanda kızartın.
Susamla ilgili de bir not paylaşmak istiyorum,artık kızarmayan susamlar da var.Onlardan kullanmayın kızaran susam kullanın.Köfteler görsel olarak hiç hoş gözükmüyor.
Bu da tecrübeyle sabitlenmiştir:)) Afiyet olsun...