baloncuklar

26 Şubat 2011

KADINBUDU KÖFTE


Kırmızı gülTüm ziyaretçilerime sevgi ve selamlarımla mutlu bir haftasonu diliyorum. Bugün sizlerle annemin meşhur kadınbudu köftesini paylaşmak istiyorum. Rahmetli annecimin(mekânı cennet olsun.) elinin lezzeti bir başkaydı. Anne eli, anne sevgisiyle hazırlanan tüm lezzetler o özel sevgiden olsa gerek çok daha farklı bir lezzete sahip değil mi? Tıpkı kalplerindeki Anne Sevgisi’nin lezzeti gibi. Rahmetli babacımla (mekânı cennet olsun) sık sık mutfağa girer birlikte harikalar yaratırlardı. Hele babamın içli köftesi ve tulumba tatlısı dillere destandı. Hiç üşenmez aklına geldi mi kalkar yapardı. Tek sorunu ölçülerde yaşardık. Çocukluğumdan itibaren ben de etraflarında dolanıp şunu ne kadar bunu ne kadar koydun diye sorsam asla ölçü veremez sadece malzemeyi ve nasıl yaptığını söylerlerdi. Çünkü her şeyi göz kararı yaparlardı. Annemin de babamın da gözünün, ellerinin kendine has bir ölçüsü ve de lezzeti vardı. Canlarım ruhunuz şad, mekânınız cennet olsun.Sizleri öyle özlüyorum ki.. Sadece köftemi? Tüm yemeklerinin lezzeti bir başkaydı. İşte tarifi  anneme,ölçüleri bana ait kadınbudu köftesi.

MALZEMELER:
500gr. Kıyma
1 Soğan
7 -8  Dal ince kıyılmış maydanoz
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 Yumurta sarısı
Tuz , Karabiber
1 Çay bardağı kırık pirinç
1.5 Çay bardağı su

KÖFTENİN DIŞ HARCI :
1 yumurta
1 Yumurta akı (köfte harcından kalan)
2 -3 Yemek kaşığı un

HAZIRLANIŞI :
Pirinç ve suyu küçük bir tencerede suyunu çekene kadar haşlayıp soğumaya bırakın.
Tavaya sıvı yağı alıp , rendelediğiniz soğanı ve kıymanın yarısını 3-4 dk kavurup soğumaya bırakın.
Köfteyi yoğuracağınız kaba, soğumuş olan haşlanmış pirinci, kavrulmuş kıymayı, kalan çiğ kıymayı, yumurta sarısını, maydanozu, tuz ve baharatları da ekleyerek tüm malzemeyi iyice yoğurun. Buzdolabında 30dk. kadar dinlendirin.
Sonra yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Oval şekilde yuvarlayıp, üzerine elinizle hafifçe bastırarak köfteleri hazırlayın. Bu malzemelerle 16 adet köfte hazırladım.
 Bir tabakta yumurtaları iyice çırpın. Ayrı bir tabağa unu alın.
Köfteleri önce una sonra yumurtaya bulayıp ister yağda, ister fırında kızartın.
Biz yağda kızartmadan kaçındığımız için fırında pişirmeyi tercih ediyorum.

Ama sizlere fikir vermesi için her iki kızartma şeklini de yaptım.
Fırında pişirdiklerimi, fırın tepsisine yağlı kağıt serip sıvı yağla kağıdı yağlayıp(yoksa tepsiye yapışıyor) fırın tepsisinin bir bölümüne dizdim. Kalan boşluğa da, patatesleri elma dilimi şeklinde doğrayıp baharatlar ve sıvıyağla harmanlayıp dizdim.200 derece fırında ayni tepside köfteler ve patatesler kızarıncaya kadar pişirdim.

Ayırdığım 4 adet kadınbudu köfteyi tavada yağda kızarttım. Yanına da daha önce yapıp buzluğa koyduğum susamlı patates köftesini de kızartarak birlikte servis yaptım.
Tavada kızarttığım bana ağır geldi. Benim tercihim hem daha sağlıklı, hem hafif olduğu için fırında pişenden yana. Tabii ki tercih sizin.  
                               Afiyet  olsun...
                                       Kırmızı gül

24 Şubat 2011

3. ÖDÜLÜM


Bir ödül de bugün http://anneanneninemekleri.bloğundan/ geldi.Beni bu ödüle layık gördüğün için çok  teşekkür ediyorum canım.
 Okunması en keyifli blog ödülünü bizlerle paylaşma inceliğini gösteren arkadaşıma,blogçu dostlarıma,ziyaretçilerime her birimize bol lezzetli paylaşımlar diliyorum.
Ben de benim için değerli olan bu ödülümü tüm blogcu arkadaşlarımla,ziyaretçilerimle paylaşıyor olmaktan mutluluk duyuyorum.  Sevgilerimle...                                                                                       

23 Şubat 2011

GARNİTÜRLÜ OMLET


Kırmızı gülSevgi ve selamlarımla tüm ziyaretçilerime hayırlı akşamlar diliyorum.Sabah kahvaltılarının gözdelerinden olan omlet, sadesi ve içine konulan çeşitli sebzelerle, hem gözlerimize, hem damaklarımıza hitap ediyor.Bu tarifimi de  http://humeyraninyeri.blogspot.com/2011/02/kahvaltma-bekliyorum.html. etkinliğine yolluyorum.
MALZEMELER:
2 Yumurta
2 Yemek kaşığı süt
2 Yemek kaşığı kepekli un
1 Tatlı kaşığı sıvıyağ
3 Yemek kaşığı bezelye  (konserve kullandım)
1 orta boy Patates
½  Havuç  (orta boyun yarısı)
3 – 4 Dal dereotu veya maydanoz  (incecik doğranmış)
Tuz
Fındık büyüklüğünde 2 parça tereyağı  (tavayı yağlamak için)
HAZIRLANIŞI:
Patatesi ve havucu kabuklarını soyup yıkayıp, tavla zarı formunda küp küp doğrayarak birlikte haşlayın. (Pişmesi için 8 -9 dakika yeterli geliyor) Haşlanan sebzeleri süzgece alıp suyunu süzdürün. Bezelyeyi de yıkayarak suyunu süzdürün.
Çukur bir kapta yumurta, süt ve tuzu tel çırpıcıyla iyice çırpın. Unu ilave edip tekrar çırpın. Dereotunu ilave edip karıştırın.
Çırptığınız harcın içine, tüm sebzeleri ve sıvıyağı ilave ederek kaşıkla karıştırın.
Tereyağın bir parçasıyla 20 cm'lik teflon tavayı yağlayın. Hazırladığınız sebzeli omleti döküp tavaya yayın. Kısık ateşte 2 -3 dakika pişirip, servis tabağını tavanın üzerine kapatıp ters çevirerek omleti tabağa alın.
2. parça tereyağıyla yine tavayı yağlayıp, omletinizi yavaşça tavaya kaydırıp, 2 – 3 dakika da bu tarafı pişirin.
Servis tabağına kaydırarak alın.4 -5 dakika sonra dilimleyin.(çünkü sıcağıyla düzgün kesilmez)

                                    Afiyet olsun...
                            Kırmızı gül

22 Şubat 2011

ACIKA

 Kırmızı gülDeğerli ziyaretçilerim, her birinize sevgi ve selamlarımı iletirken, sizlerle acıka tarifimi paylaşmak istiyorum.
Sabah kahvaltılarının rengi ve lezzetiyle iştah açan acıka tarifimi aynı zamanda http://humeyraninyeri.blogspot.com/2011/02/kahvaltma-bekliyorum.html etkinliğine yolluyorum.
Sevgilerimle...
MALZEMELER:
5 Yemek kaşığı biber salçası (Tepeleme dolu)
5 Yemek kaşığı domates salçası (Tepeleme dolu)
½  Su bardağı zeytinyağı
2 Su bardağı kırıklanmış ceviz
1 Küçük paket acıka baharatı
8 – 9 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı tuz
Hazırlamaya başlamadan önce aşağıdaki notları okuyun.
HAZIRLANIŞI:
Çukurca bir kasede sarımsakları dövün. İçine salçaları, baharatı ve tuzu ilave ederek kaşıkla karıştırın. Sonra, zeytinyağı ve cevizi de ekleyip tüm malzemeyi tekrar kaşıkla iyice karıştırın. Kavanoza doldurup, buzdolabına kaldırın. Kahvaltı ve ikindi çaylarının yanında ekmeğinize veya hazırladığınız kanapelere sürerek afiyetle yiyin.  
Afiyet olsun..


NOTLAR: Eğer acıka baharatı bulamazsanız, 1’er tatlı kaşığı: Nane, kekik, kimyon,acı kırmızı pul biber, çemen, kişniş kullanın.
Biber salçası tuzluysa tuz ilave etmeyin.Tuzlu olursa domates salçasını biraz daha arttırın.
Bazıları Acıkaya domates salçası koymuyor.(sade biber salçasıyla yapıyor) Ben annemden öğrendiğim bu şekliyle yapıyorum ve ailece bu şekliyle seviyoruz. Tercih size kalmış ama bu şekliyle denemenizi tavsiye ediyorum.

Bir de içine ekmek ilave edenler de var. Ben tercih etmiyorum, çünkü ekmek ilave edince uzun süre dayanmıyor küflenme riski taşıyor. Ama bu şekilde uzun süre dayanıyor (Ayrıca ekmeğe sürdüğümüz için, içi ekmek dışı ekmek gibi geliyor bana:)
Bir de margarinle yapıldığını duydum.Zeytinyağıyla denemenizi öneririm. Bence sağlık için katı yağlardan uzak durmalıyız.
Bu malzemeyle; resimde gördüğünüz  1 büyük, 1 küçük iki kavanoz oldu.

                                               Afiyet olsun...
                                 Kırmızı gül


20 Şubat 2011

WOK TAVADA TAVUKLU SEBZE SOTE

Tüm ziyaretçilerime yağmurlu bir hafta sonundan sevgi ve selamlarımla merhabalar.Bugün de sizlerle, sebze ve proteinin birleşmesiyle vitaminli baharatların aromasıyla da lezzetli hale gelmiş, yapımı kolay çabucak hazırlanan bir tarifimi paylaşıcam. 



















MALZEMELER:

500gr.Tavuk göğsü
1 Patlıcan
1 Kabak
2 Çarliston biber
2 Kırmızı biber
1 Havuç
2 Yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
1’er çay kaşığı; (silme)
Kimyon, kekik, nane, pulbiber, karabiber



 HAZIRLANIŞI:

-Tavuğu kibrit çöpü gibi (jülyen) ince uzun doğrayın.
-Tüm sebzeleri önce uzunlamasına dilimleyip sonra (jülyen) kibrit çöpü şeklinde 
  doğrayın.
-Wok tavada sıvıyağla tavukları 1-2 dakika kadar soteleyip havuçları ilave edip 2-3 dakika daha soteleyin. Diğer sebzeleri de ilave edip kısık ateşte sebzeler ile tavuğun saldığı suyu çekene kadar soteleyin.(ben hiç su eklemedim) Ocağı söndürmeden 2 -3 dakika önce baharatları da ilave ederek karıştırıp ocağı söndürün. Pişmesi için 13 -15 dakika arası yeterli oldu.
NOTLAR: Kabak ve patlıcanı 2'şer tane doğrarsanız sebzesi bol daha güzel olur. Ben evde 1’er tane kaldığı için 1’er tane doğradım.
Baharatlar aromalarıyla yemeğe ayrı bir lezzet katıyorlar.
Vejeteryanlar tavuksuz olarak sebze sote yapabilirsiniz.Tüm işlemler ayni sadece tavuk yok.
Makarna veya pilavla yanında yoğurt veya ayranla güzel bir menü oluşturabilirsiniz.Yanında limonlu bir salata da olursa hayır denmez :)
Ayrıca bir öneri daha; makarnayı haşlayıp süzüp, hazırladığımız bu soteyle karıştırarak tavuklu veya tavuksuz sebze soteli makarna hazırlamış oluruz.
Afiyet olsun.

16 Şubat 2011

ISPANAKLI TAVUK SARMA

Tüm ziyaretçilerime sevgi ve selamlarımla merhabalar.
Bugün sizlerle benim favori fırın yemeklerimden birisini paylaşıcam. Yapımı kolay, lezzetli, sağlıklı ve hafif bir ana yemek. Umarım sizler de beğenirsiniz.
















MALZEMELER:

1 kg Tavuk filetosu
1 çay bardağından biraz fazla sıvıyağ
1 yemek kaşığı tuzot veya tuz, kimyon, kara biber, pul biber karışımı.

İÇ HARCI:

250 gr. Ispanağın yaprakları
1 yemek kaşığı sıvıyağ
100 gr. Kaşar peyniri  (rendelenmiş)
Tuz karabiber

TAVUK SARMAYI BULAMAK İÇİN:

2 Yumurta
1 Yemek kaşığı dolusu un
1 Su bardağından biraz fazla galeta unu


HAZIRLANIŞI:

Tavuk filotalarının her iki tarafına tuzot serperek ve parmağınızı yağa batırarak her iki tarafına bolca sıvıyağ sürün.Bir kapta üst üste dizerek üzerini örterek  buzdolabında bir gece bekletin.

Ertesi gün,ıspanak yapraklarını kumu kalmayıncaya kadar yıkayıp ister süzgeçte bekleterek ister sebze kurutucusuyla kurutarak suyunu iyice süzdürün. Küçük küçük doğradığınız ıspanakları tavada bir kaşık sıvıyağ ile alt üst ederek 2 dakika kadar soteleyin.(ıspanakları çok pişirmeyin çünkü fırında da pişecek)Ispanaklar iyice soğuyunca rendelediğiniz kaşar peyniri, tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın.(kaşar peynirini  ıspanaklar iyice soğuyunca ekleyin, yoksa sıcaklığıyla  erir)
Düz bir tabağa un, düz bir tabağa galeta unu, yemek tabağına da yumurtaları çırparak hazırlayın.

Filotaların yani  her bir tavuk diliminin dış yüzeylerini önce una,sonra yumurtaya batırıp galeta unu olan tabağa alın.İçine ıspanaklı harçtan koyup rulo gibi sarın.Sararken ayni anda galeta ununa da bulanıcak. Tavuk sarmanın, her tarafına galeta unu bulanmış olsun.
Sardığınız tavuk rulolarını bolca yağlanmış borcama veya fırın kabına dizip 5 dakika önceden ısıttığınız 200 derece fırında  üzerleri kızarana kadar pişirin.  
Afiyet olsun...

NOTLAR: Tavuk filotaları  tavukçunuza  göğüs etinden  dilim dilim kestirip döverek incelttirerek hazırlatırsınız.Marketten paket olarak tavuk göğsü aldıysanız evde kendiniz dilim dilim keserek hazırlayabilirsiniz.Evde kendim hazırladığım zaman 1 gece  sosta beklemiş filotoları sararken bıçakla enine boyuna çizikler atarak tavuğu açarak inceltme işini yaparak iç harcıyla sarıyorum.
Eğer tuzot kullanmıyorsanız bir kasede tuz, kimyon, karabiber, pulbiber  karışımı hazırlayabilirsiniz.
Ben kardeşimin norveçten getirdiği baharat karışımını kullanıyorum.Bizdeki baharatlı tuzot benzeri)
Galeta ununa gelince evde kendim hazırlıyor, hazır almıyorum.Nasıl mı? Etimek veya galeta çubuğunu (kalın çubuklar) rondoda un gibi çekip kullanıyor, kalanını da kavanoza doldurup kaldırıyorum. 1 paket etimek ten 1,5 su bardağı galeta unu elde ediliyor.

14 Şubat 2011

BU GECE MEVLİD-İ NEBEVİ GECESİ

















 Bu gece peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV)'min dünyayı şereflendirdiği gecedir. O peygamber ki insanların sapıklıkta sınır tanımadığı, cehaletin en üst seviyelere ulaştığı bir zamanda dünyaya şeref vermiş ve dünyaya ilahi bir nur, rahmani bir şifa olmuştur.
 Bunun içindir ki biz Müslümanlar bu kutlu geceye büyük ilgi göstererek; namaz, dua ve zikirle bol bol Peygamber efendimize (S.A.V.) Selatü selamlar getirerek, Kur-an okuyarak, dinleyerek ihya etmeye çalışırız.
ALLAH (cc) Rasülünün doğduğu ayda toplantılar yapıp ziyafetler vermek, fakirleri kimsesiz çocukları her türlü iyilik ve sadakalarla sevindirmek. Ana,Baba aile büyüklerini ziyaret ederek uzaktaysa telefon ederek kandillerini kutlamak gönüllerini almak, hastaları, yaşlıları ziyaret etmek, mezarları ziyaret etmek. O yıl içinde bela ve musibetlerden emin,muradına nail olur.
Kardeşlerim, dualarımız bu gece eksik olmasın.Kalplerimiz imanla dolsun, Kandilimiz mübarek olsun.
Ayrıca herkesin Sevgi günü de kutlu, mutlu olsun.   
Sevgi ve Selamlarımla...


11 Şubat 2011

İNCİRLİ PASTA


Kırmızı gülHerkese sağlık,huzur ve mutluluk dileklerimle başlamak istiyorum.Çünkü sağlıkta sorun olursa ne huzur ne mutluluk oluyor.Uzun süredir güncelleyemediğim bloğuma.Arşivde yazıya dökülmeyi bekleyen İncirli tatlı tarifimle açılışı yapıyorum:)Yapılışı kolay hem lezzetli hem bereketli bir tatlı.Şiddetle denemenizi öneriyorum.Yapacak olanlara da şimdiden afiyet olsun.Sevgilerimle...

MALZEMELER:
4 Yumurta
1 Su bardağı + 2 yemek kaşığı tozşeker
1,5 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu ve 1 paket vanilya
1 Su bardağı ceviz (bıçakla kıyılmış)
10 adet. 1 su bardağı incir ( tavla zarı boyutunda doğranmış)

ÜZERİ İÇİN:
3 Paket 3’ü bir arada nescafe
1,5 Su bardağı su

KREMASI:
1 lt. Süt
5 Yemek kaşığı un
1 su bardağı tozşeker
1 Paket krem şanti

HAZIRLANIŞI:
Önce kremayı hazırlayalım ki soğusun. Tencereye şeker ve unu alıp karıştırın ve sütü ilave ederek kaynayıncaya kadar pişirip soğumaya bırakın.
Keki için, karıştırma kabına yumurtaları ve tozşekeri alıp mikserle  2 dakika kadar çırpın.Unu,kabartma tozunu,vanilyayı eleyerek ilave edip tekrar çırptıktan sonra, incirleri ve cevizleri ekleyerek kaşıkla karıştırıp yağladığınız büyük boy dikdörtgen borcama dökün.5 dakika önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
1,5 bardak suyla, 3 paket 3’ü bir arada nescafeleri iyice karıştırın.Fırından çıkan keki 5 – 10 dakika dinlendirdikten sonra nescafeli suyu kekin her tarafına gelecek şekilde üzerine dökün.
Bu arada tamamen soğuyan kremanın içine 1 paket krem şantiyi toz olarak döküp mikserle 2 dakika çırpın.
Kremayı iyice soğuyan kekin üzerine spatulayla yayarak sürüp buzdolabına kaldırın.İstediğiniz büyüklükte dilimleyerek servis yapın.Afiyet olsun.

NOT: Bu krema benim yaş pastalarımda da kullandığım iyi sonuç veren bir kremadır.Kremayı akşamdan pişirip soğuyunca buzdolabına kaldırın,bekleyince iyice koyulaşır telaşlanmayın.Ertesi gün krem şantiyi toz olarak içine döküp önce kaşıkla karıştırın (önce mikserlerseniz krem şanti tozları havaya uçuşur)sonra mikserle en az 3 dakika kadar çırpın.Her türlü pastalarda krema olarak kullanabilirsiniz.
                                                       Afiyet olun...
                                      Kırmızı gül