baloncuklar

23 Ocak 2011

ISPANAKLI BÖREK

Cuma günü yayınladığım günümden karelerdeki lezzetlerin tariflerine sıra geldi ve ıspanaklı börekle başlıyorum.

 
















MALZEMELER:
3 yufka
250 gr. ıspanak
1 soğan
2  su bardağı lor peyniri  veya 100gr.beyaz peynir.
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Arzuya göre karabiber, pulbiber
SOSU:
2 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı
Üzerine serpmek için susam - çörekotu
HAZIRLANIŞI:
Ispanakları kumu kalmayıncaya kadar güzelce yıkayıp süzgeçte bekleterek veya sebze kurutucuyla kurutarak süzdürün.Çukur bir kabın içine ıspanakları küçük küçük doğrayın. Soğanı küçük küçük  doğrayın. Lor peyniri,(bazı yerlerde çökelek de deniyor) lor peyniri yerine( kalınca 1 dilim beyaz peynir de rendeleyebilirsiniz) zeytinyağı, karabiber, pul biber ve tuz   ilave ederek tüm malzemeleri iyice  karıştırın.Ben lor peyniri kullanıyorum.Siz beyaz peynir kullanırsanız peynir tuzluysa tuz eklemeyin.
Sosu için,gerekli tüm malzemeleri ayrı bir kâsenin içinde tel çırpıcıyla çırpın.
Ispanaklı harcı 3 'e bölün.İlk yufkayı tezgaha bütün yuvarlak olarak serin yumurta fırçasıyla bolca sos sürün.Harcın bir parçasını serpiştirip yufkayı rulo gibi sararak kendi etrafında gül şeklinde dolayıp yağlanmış  borcamın ortasına alın. 2. yufkayı da ayni şekilde hazırlayıp borcama aldığınız yufkanın etrafına dolayın.3. yufkayı da ayni şekilde hazırlayıp diğer yufkanın etrafına dolayın.Kalan sosu yumurta fırçasıyla doladığınız yufkaların üzerlerine sürerek 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.Büyük boy yuvarlak borcama 3 yufka tam denk geliyor.   
Not: Tüm yufka böreklerinde; böreğinizi pişirmeden önce, üstü örtülü şekilde en az 1 -2 saat buzdolabında bekletip pişirirseniz böreğiniz daha lezzetli olur. Hatta akşamdan hazırlayıp, servise yakın da pişirebilirsiniz.
Ben tüm börek çeşitlerini akşamdan hazırlayıp tepsiyi serastreçle sararak buzdolabında bekletip servis zamanına yakın pişirip sıcak servis yapıyorum. Afiyet olsun.
Ayni malzemelerle ayni böreği mini fırın tepsisinde kat kat döşeyerek de hazırlayabilirsiniz.ıspanaklı harcı ikiye bölün.Yağladığınız mini fırın tepsisine önce 1. yufkayı buruşturarak serip bolca sos sürüp ıspanaklı harcın yarısını serpiştirin.2. yufkayı ayni şekilde buruşturarak serip sosunu sürüp kalan ıspanaklı harcı serperek üzerine 3. yufkayı da buruşturarak serin ve dilimlere kesip kalan sosu  üzerlerine sürüp susam serpin. 1 -2 saat dinlendirip 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Şu ıspanak nasıl da yakışır böreğe ellerine sağlık nefis görünüyor